Час визначатися: щаслива «тринадцятка» до обласної ради Прикарпаття

Український тиждень

Понад один мільйон прикарпатців у неділю матимуть право обрати собі місцеву владу на наступні чотири роки

Хтось прийде голосувати із щирою вірою, що його вибір здатен змінити все, хтось, щоб зіпсувати бюлетень і не дати вкрасти свій голос, інші – за компанію. Будуть і ті, хто залишаться вдома, бо не бачать у голосуванні жодного сенсу. Однак усі, так чи інакше, зроблять свій вибір 25 жовтня. Ті ж, чиї імена, опинилися на бюлетенях, схрестивши пальці чекатимуть результатів.

Нове виборче законодавство, нова виборча система, нові бюлетені, можуть завести у політичне життя Івано-Франківської області й нові обличчя.

Вибирати прикарпатці мають із кого. 875 – саме стільки кандидатів до Івано-Франківської обласної ради від 13 політичних партій зареєструвала ЦВК.

Нардепи

Серед усіх претендентів чітко виділяються троє осіб – це чинні народні депутати. Дуже дивним є цей «крок назад» від обранців з Верховної Ради. Важко пригадати, коли нардепи покидали місця в парламенті заради стільців у обласних чи районних радах. Інша справа – кабінет міського голови.

Отож, в Івано-Франківській області народні депутати Оксана Савчук, Володимир В’ятрович та Зіновій Андрійович використовуватимуть свою впізнаваність.

 

Читайте також: Візуальний ряд. Як виглядає передвиборча реклама на прикладі Івано-Франківська

 

Оксана Савчук, яка сьогодні є єдиною представницею партії «Свобода» у парламенті, допомагає своїм однопартійцям в Івано-Франківську. Вона балотується до Івано-Франківської районної ради. Такий вибір є цілком логічним, адже ні для кого не секрет, що згідно із соцопитуванням групи «Рейтинг», Руслан Марцінків може стати голово Івано-Франківської ОТГ. Також його команда має неабияку підтримку у місті, а якщо до цього всього додати ще й районну раду, то «Свобода» зможе правити великою частиною Прикарпаття.

Представник «зверху» від «Європейської солідарності» – Володимир В’ятрович – вирішив балотуватися до Івано-Франківської обласної ради. Народний депутат зі Львова, політична кар’єра якого жодним чином не пов’язана із Прикарпаття раптом обирає собі цей регіон на місцевих виборах. Висновок один «ЄС» намагається підняти свій рейтинг в області за рахунок нардепа.

«Слуга народу» Зіновій Андрійович вперто не хоче нікому віддавати Надвірнянську ОТГ. Політик був міським головою Надвірної три каденції і тепер прагне очолити громаду. Тричі мер, нардеп від рідного округу, має всі шанси завоювати кабінет голови ОТГ.

Списки

Повернімося до 13 політичних сил. Розпочнемо з ВО «Платформа громад», яка має найбільше кандидатів у списку – 84. Першим номером є Олег Гончарук. Він до 2013-го був у «Фронті змін», бізнесмен та у минулому голова Івано-Франківської ОДА часів Порошенка.

Олександр Шевченко – екснардеп двох скликань, кандидат у президенти на виборах 2019 року, засновник гірськолижного курорту «Буковель», будує дороги разом із фірмою ПБС. Раніше представляв партію УКРОП, яка пройшла ребрендинг та стала політичною силою «За майбутнє» – налічує 83 кандидати до облради.

Юрій Соловей спробує повернути УДАР у місцеву політику. У 2012 році балотувався від цієї партії до парламенту, але не пройшов, адже у списках був під 45 номером. У Верховну раду все ж таки потрапив, але вже від «Блоку Петра Порошенка». Минулоріч знову з УДАРом намагався пробитися до парламенту. Бізнесмен. На місцевих виборах 2020-го до обласної ради кандидує 83 «ударівця».

«Батьківщину» з 81 представником веде на виборах Василь Гладій. Вірний товариш Юлії Володимирівни, адже у партії перебуває вже 20 років. Заступник голови Івано-Франківської обласної ради, народний депутат України (2012-2014).

«Європейська солідарність» – 80 кандидатів на чолі із Володимиром В’ятровичом.

ВО «Свобода» (77 кандидатів) – головним є Олександр Сич. Політолог, кандидат історичних наук, у 2014-му був віцепрем’єрміністром, наразі голова Івано-Франківської обласної ради.

Надія Левконович – №1 у списку від «Слуги народу». Підприємець, власниця агентства нерухомості, рік була помічницею народного депутата 5-го скликання від блоку «Наша Україна» Миколи Яковини. Разом із ще 62 кандидатами спробують стати «слугами» Прикарпаття.

Володимир Тищенко йде першим від політичної сили «Голос» (57 кандидатів) підприємець, власник броварні «Ягер ІФ».

Від «Пропозиції» висунули 57 кандидатів і головною серед них стала очільниця міста Бурштин Роксолана Джура.

«Сила і честь» – 52 кандидати на чолі з Ярославом Гошієм, Наталія Матвеєва очолює «Наш край» (51), Назарій Дутчак – «Перемогу Пальчевського» (51).

Свіжої соціології немає, у вересні «Рейтинг» опублікував дані, що до  Івано-Франківської обласної ради пройде  «Свобода», «За майбутнє», «Батьківщина» «Слуга народу» та  «Європейська солідарність».

Проте останній місяць виборчої кампанії на Прикарпатті був надзвичайно активним, молоді та не дуже розрекламовані політичні сили мали змогу схилити на свій бік виборця.

Прикарпатців візуально ґвалтували агітацією «Свобода», «За майбутнє», «Слуга народу», «Європейська солідарність» та «Платформа громад». Особливо дісталося тим, хто сидить у соцмережах – стрічка новин просто закипає від оплаченої реклами  «Української Галицької партії» та «За майбутнє».

До Івано-Франківська підтримати своїх приїжджав сам президент Володимир Зеленський, в останні тиждень перед вибори агітувати за «Європейську солідарність» з’явився Петро Порошенко і цього ж дня у столицю Прикарпаття підтримати однопартійців завітав засновник «Голосу» Святослав Вакарчук.

Пандемія внесла свої корективи в агітацію. Чи не найбільшою «втратою» для виборців стало те, що на цих виборах Олександр Шевченко вже не влаштовував  масштабних безкоштовних поїздок на «Буковель», натомість разом із братом встиг об’їхати всю область і не один раз.

Мешканцям Івано-Франківська пощастило більше, для них влаштовували концерти у дворах, розважали майстер-класами, співали серенади, а дітвору тішили кульки та казкові герої. Нові дитячі майданчики, вікна у під’їздах, бруківка та лавки на прибудинкових територіях, блискавичне латання ям на дорогах і просто живе спілкування з кандидатами, щоб «напхати» чи побідкатися – ці речі можна назвати перевагами виборчої кампанії. «Хоч би вибори були кожного року», – кажуть деякі люди. І не тому, що хочуть змінювати владу, а через те, що хоч кілька місяців можуть побачити реальну роботу депутатів, яка дуже часто затихає після виборів на кілька років.


23.10.2020 16704
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6417 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10876 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12143 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5793
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3721
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2952

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

474

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

750

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

740

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1048
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

361
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

449
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

533
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4076
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11607
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6640
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1142
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18036
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

396
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

682
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

804
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

754