Чемпіонка світу Ольга Балтажи. Життя у стилі шашок

 

 /data/blog/89205/0181aedae42b5c4b2ceeb0f0bb759991.jpg

 

Із шашковою королевою, багаторазовою чемпіонкою України, Європи та світу в командному заліку, призеркою світових змагань зустрічаюся в її затишній і водночас гамірній квартирі у середмісті Івано-Франківська.

 

Миловида чорнява молодичка порається по господарству.  Зараз жінці не до розмов і не до шашок, адже треба нагодувати сім’ю — чоловіка, двох доньок, папужку та рибок. Для людей у Ольги — смачні голубці, для папужки — зерно, а для рибки — спеціальний корм. Усе жінка  робить швидко та чітко. «Я звикла до дисципліни з дитинства, спочатку слід зробити все, що треба, а згодом можна й відпочивати та і язика почесати», — жартуючи, мовить Оля, та сідає до розмови.

Звертаю увагу на десятки спортивних кубків, які розставлені у шашковому порядку, а ще багато медалей, грамот. Усе це вже не вміщається на полицях кількох шаф. «Це не лише мої нагороди, але й Кості та донечок, у мене всі шашкісти,і  всі чемпіони», — з гордістю мовить жінка. До своїх високих перемог Оля Балтажи йшла з дитинства. Вона народилася у Запоріжжі, там закінчила університет, здобувши фах економіста-бухгалтера. Спортом також цікавилася з дитинства, грала у гандбол, відвідувала театральну студію, дуже багато читала, цікавилася географією, та ки перемогла любов до шашок. Цієї давньою грою у родині захоплювалися і дідусь з бабусею, і мама з татом. Привчали до цього й Олю.

«Шашки мене зачарували, бо у цій грі усе чітко і ясно: чорно-білі клітки, порядок ходів, і по суті, є рівність і справедливість, не так як у шахах — пішаки, коні, королеви, — по-філософськи розмірковує над сутністю шашок Оля. — Шашки — однакові, лише окремі можуть стати «дамками» і лише під активною та мудрою рукою спортсмена. Я також люблю у всьому рівність, чіткість та порядок». Такий недитячий світогляд привів Олю до шашкового клубу. І вже у 14 років юнка увесь свій вільний час присвячувала шашкам. Незабаром стала чемпіонкою серед дівчат на республіканських, всесоюзних і навіть світових змаганнях, стала титулованою і знаною спортсменкою.

Із майбутнім чоловіком, нині міжнародним арбітром, колишнім член директорату Всесвітньої федерації шашкістів, пані Оля познайомилася на змаганнях. Поставний чорнявий красень із Вінниці став для шашкової принцеси спочатку добрим другом. Згодом молоді люди почали зустрічатися. «Мені сподобалося у Кості те, що він умів дбати про інших, особливо як тренер вболівав за своїх вихованців,—тихо мовить, опустивши очі, молодичка. — Я подумала, що оцей хлопець міг би стати мені дбайливим чоловіком та батьком наших дітей». Через кілька місяців зустрічей на відстані молоді люди вирішили жити разом та побратися. Бурхливих емоцій, що нутрували як гірська річка, не було. Зате були любов і повага, тихе родинне щастя, що незабаром подвоїлося голосами двох донечок — Анни та Ірини.

Але головним у родині був спорт. «Коли моїй старшій доньці було лише три місяці, я залишила її на тата, і поїхала на світові змагання, де зайняла друге місце, — розповідає гросмейстерка. — Була впевнена, чоловік донечку сповиє, вчасно та ситно нагодує, побавить і погуляє з манюнею. Він дуже надійний. А що вже за донькою упадає! Із таким татком не пропадеш». А ще сестри дуже дружать. Молодша стала для старшої…улюбленою коштовною іграшкою, яку нікому не хотілося віддавати, навіть мамі з татом. Аня завжди дбала про Іринку, допоки батьки займалися шашками.

Обидві доньки Костянтина та Ольги також всерйоз займаються шашками, виступають на всеукраїнських та європейських змаганнях. Анна — кандидат в майстри спорту, призерка чемпіонату Європи, Іра — призерка численних всеукраїнських змагань. «Ми їх ні до чого не примушували, вони із перших днів життя, а також в утробі матері вже думали над партіями, — сміючись, мовить Костя. — Бувало й спали у залах, коли мама з татом грали чи судили змагання».

У 2008 році Балтажи переїхали до Івано-Франківська. Нині в титулованій родині, як і шашковій грі, панує рівність. Кожен по черзі готує їжу, мати з батьком нарівні заробляють та  дбають про дітей. Усі непорозуміння минають самі по собі. Сварок та образ у родині шашкістів дуже мало. Перед тим як сказати щось образливе чи крикнути, і батьки, і діти спочатку думають. Емоції тут на другому плані, на першому, наче в шашковій грі, — розум. Дуже самостійні й доньки. Старша — студентка Прикарпатського університету, молодша —школярка, любить шашки, музику, тварин.

Час тренування у родині Балтажи —святе. Ані чоловік, ані діти не заважають мамі, коли вона розмірковує над партією. Доньки з татусем завжди вболівають за маму, коли та у різних містах світу захищає спортивну честь України, радо зустрічають її вдома, з гордістю ставляють на шафу черговий кубок і пригощають шашкову корелеву улюбленими голубцями. Вона ж обдаровує усіх сувенірами із різних країн світу.

 

ВІКНА


14.10.2015 1092 0
Коментарі (0)

28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

969
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1222
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2321
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2139
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

2075
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

6090

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2027

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2780

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2695
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

303
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

462
20.09.2024

У серпні приріст споживчих цін до попереднього місяця на 0,2–1,2% зафіксували у всіх регіонах України.  

931
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

15626
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2647
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

936
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2894
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26398 1
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

680
27.09.2024

Пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 вересня 2024 року.  

437
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

481
21.09.2024

"За" звернення проголосували 56 депутатів, один — утримався, семеро — не голосували.  

957