"Будівельні компанії, які надійно працюють уже багато років, зможуть успішно пройти і цей період", - директор БК Вамбуд Микола Ковальчук

Вже понад два місяці народ України протистоїть російському окупанту. І поки на сході та півдні держави захисники відбивають атаки загарбників, центральні та західні регіони борються на економічному фронті - забезпечують наповнення бюджету, дають робочі місця українцям.

Як працює у час воєнного стану будівельний бізнес Івано-Франківська та яка ситуація з первинним ринком нерухомості, розповів директор БК Вамбуд Микола Ковальчук


Пригадайте, як 24 лютого зустріли новину про початок війни, як організували роботу і безпеку колективу в перші години та дні після вторгнення росії?


У суспільстві давно ширилися новини про можливе вторгнення та атаки агресора, тому ми були в очікуванні. Зранку 24 лютого ми рекомендували усім своїм працівникам залишатися вдома та слідкувати за новинами і виконувати вказівки влади. У перші дні провели нараду з топменеджерами компанії і склали детальний план дій на перший період, щоб кожен знав, як діяти в тій чи іншій ситуації. У цей час потрібно бути як ніколи гнучкими і швидко адаптовуватися до обставин. 


Тоді, будівельні роботи, напевне, були зупинені на всіх об’єктах?


Задля безпеки працівників роботи на будівельних майданчиках призупинили. Ситуація у перші дні була непередбачуваною, ми усі адаптовувалися жити в умовах воєнного стану, як у побуті, так і у бізнесі. 


Як Вамбуд долучився до допомоги захисникам у зоні бойових дій, чи допомагали підготуватися до нападу на Івано-Франківськ? Адже в перші дні атаки росіяни рухалися досить швидко. Чи є змога допомагати війську зараз?


Так, звісно ми допомагали як матеріально, так і іншими наявними у нас ресурсами, і будемо це робити надалі. Не любив ніколи піаритись на темі волонтерства та благодійності і зараз не буду. Скажу коротко: Україна - понад усе!


Коли зрозуміли, що будівельні роботи на об’єктах можна потрохи відновлювати?


Влада, зокрема місцева, закликала відновлювати роботу бізнесів, адже західна та центральна Україна стали своєрідним економічним фронтом для країни. Тому ми прийняли рішення поступово відновлювати будівельні роботи на всіх наших майданчиках. Це дає змогу працівникам отримувати зарплату, бюджету - відрахування, а нам - виконувати наші зобов‘язання перед клієнтами.


Чи вдалося зберегти колектив будівельників, майстрів, офісу?


В основному колектив збережений. Звісно є люди, яких ми змушені були відпустити, зараз вони відстоюють Україну і виконують свій військовий обов‘язок. Частина працівників офісу - жінки, у яких діти - виїхали за кордон і працюють дистанційно, частина з них уже повернулася в Україну і працюють як в офісі, так і онлайн.


На якому етапі зараз ваші проєкти, чи на всіх відновилися роботи? 


Поступово ми відновлюємо роботу на всіх наших майданчиках. На цей момент роботи відновлені у 60% наших проєктів.


Чи відчутно вплинула війна на наявність і доставлення будівельних матеріалів, їх вартість?


Фактично усі матеріали подорожчали через багато факторів. До прикладу, метал ми купували на сході країни, де зараз триває війна. Через це його вартість зросла більше, ніж на 50%. Військові дії також вплинули на звуження асортиментних лінійок деяких матеріалів. Внаслідок порушення логістики, а також через зростання вартості палива доставлення теж стало дорожчим і займає більше часу, ніж раніше.

Працювати стало важче, але попри труднощі, ми будемо й надалі будувати, і робити це, як завжди, якісно.


Схожа ситуація у всіх будівельних компаніях в місті?


Безумовно ми працюємо у рівних умовах і з тими самими клієнтами. Тут більше питання у тому, як компанії готові працювати у кризових умовах. Працюючи більше ніж 16 років, ми пережили не одну кризу і знаємо, як з ними справлятися. Головне  - правильно вибудувати фінансову політику та комунікацію з клієнтами, як з наявними, так і з майбутніми. Ті будівельні компанії, які надійно працюють уже багато років, зможуть успішно пройти і цей період.


Ціна на житло зросла? На скільки? Які основні фактори?


Ціна на первинну нерухомість зростає через досить очевидні фактори: здорожчання вартості будівельних матеріалів та вартості їх транспортування, особливо у цей час, коли логістичні ланцюжки порушені. За останні місяці спостерігається зростання вартості нерухомості на ринку Франківська в середньому на 15%.


Чи вплинула на реалізацію вашого житла призупинена робота державних реєстрів на майно?


Вамбуд - це компанія з багаторічним досвідом. Ми зарекомендували себе як провідний забудовник Івано-Франківська, надійно і якісно будуючи уже більше ніж 16 років, тому люди нам довіряють і купують житло, попри тимчасове призупинення роботи державних реєстрів.


На який вид житла наразі є попит?


В основному це одно- та двокімнатні квартири компактних площ, які уже здані, або здача запланована найближчим часом, щоб швидше заселитися. Це більше, як варіант тимчасового житла. Проте також клієнти цікавляться й просторими квартирами, які не захочеться змінювати протягом життя.

Важливими умовами при виборі є наявність поблизу необхідної інфраструктури, закрита територія та наявність паркомісць. В принципі усі наші комплекси відповідають таким вимогам. Маємо дуже широкий вибір різного формату житла, від квартир у центрі міста у Клубному містечку 12 до комфортних таунхаусів у Долішньому.


Чи цікавляться купівлею житла вимушені переселенці? Це добре чи погано для міста, як гадаєте?


Фактично половина клієнтів на даний час - це вимушені переселенці. Ми уже зіштовхувалися зі схожою ситуацією у 2014 році, коли жителі сходу України прийняли рішення переїхати на захід. Для міста це безумовно позитивна динаміка. Також сподіваємося місцева влада докладе зусиль, щоб створити зручні умови для підприємств, які вирішили перемістити свої потужності на територію західної України, для створення додаткових робочих місць, щоб люди мали не тільки житло, а й достойну роботу.


Які прогнози можете дати щодо ринку первинної нерухомості за тих обставин, що маємо зараз?


Тенденція свідчить про постійне зростання вартості первинної нерухомості. Причина не в тому, що забудовники хочуть якнайбільше збагатитися, як може дехто думати. В Івано-Франківську дуже насичена конкуренція серед забудовників, тому ціни досить адекватні. Обвалу цін не сталося ні під час ковіду, ні навіть під час воєнного стану, адже собівартість будівництва досить висока. Тому не варто цього очікувати й у майбутньому.

Партнерський матеріал


09.05.2022 1081
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1967 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

563
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6910 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11409 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1098

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1121

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

84
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

293
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1096
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2959
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

90
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

361
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670