Блогери, влогери та тіктокери: як зірки соцмереж з Прикарпаття стали популярними

Блогери, інфлюенсери, влогери, тіктокери  —  заполонили соціальні мережі. Ще кілька років тому точилися дискусії: чи є блогерство професією?

Та тепер зрозуміло  —  вести блог у соціальних мережах - це робота, яка ще й приносить немалі гроші. За місяць блогер-мільйонник заробляє від 10 тис доларів. Як прикарпатським блогерам вдалося досягти успіху та зібрати багатотисячну, а то й мільйонну аудиторію, дізнавалися журналісти Фіртки.


Олександра Пустовіт. Під час першої вагітності почала писати пости в Instagram.

Саша Пустовіт (@sashaabo)  —  франківська україномовна блогерка, яка першою отримала мільйон підписників в Instagram. Молода дружина, мама двох синів та власниця салону краси.

Саша веде блог у стилі lifestyle. Пише про сім’ю, красу, здоров’я, косметику, подорожі та мотивацію. Іноді Саша ділиться власними переживаннями, хейтом у блозі, проблемами в бізнесі, нюансами щодо виховання дітей та стосунків з чоловіком. Візуальна частина блогу дівчини дуже естетична. Багато світлин із топових локацій Івано-Франківська: ратуші, парків, скверів, красивих будинків, кав’ярень, ресторанів, медуніверситету. Розповідає Саша й про місцеві проблеми: труднощі місцевого бізнесу через карантин, закриття улюблених закладів та багатокілометрові затори.

Блог в Instagram Саша почала вести п’ять років тому, під час першої вагітності. Спочатку це було лише хобі, проте Ігор, чоловік Саші, побачив у дружині великий потенціал і почав купувати для неї рекламу в інших, уже відомих блогерів. Так, за п’ять років Саша зібрала 1,9 мільйонну аудиторію.

Блогерка співпрацює з популярними українськими та світовими брендами. Крім того, Саша підтримує місцевих підприємців, рекламує ресторани, кав’ярні. У Instagram дівчина пише, що усвідомлює власну популярність та те, як її блог впливає на людей. Її впізнають на вулицях Івано-Франківська, говорять компліменти та просять сфотографуватися. Зазвичай вона нікому не відмовляє.

“Блогінг - це дисципліна і систематичність. Я розумію, що маю бути прикладом для своїх читачів, тому перш ніж щось зробити - я сто разів подумаю.

Я зроблю все для того, аби в житті було все настільки добре, щоб моя усмішка в сторіс була справжньою,”  —  ділиться Саша Пустовіт своїми переживаннями в Instagram.


Юлія Вербинець. Почала вести свій блог в Instagram у 14 років.

Її впізнають на вулицях Івано-Франківська, захоплено спілкуються, називають Вербою та просять сфотографуватися.

Це — Юлія Вербинець (verbaaa)  —  найпопулярніша блогерка Прикарпаття. Зараз її аудиторія налічує три мільйони підписників, серед яких багато місцевих дівчат, для яких Юля  —  кумир, на якого хочеться рівнятися.

Свій блог дівчина почала вести ще школяркою у 14 років, а у 16 стала найкращою lifestyle-блогеркою України. Раніше Юля писала про своє життя в школі та щоденні проблеми, мрії та цілі, мотивацію та подорожі. Проте, коли блогерка перетнула позначку у один мільйон підписників, то пости писати перестала і зараз знімає десятки розмовних сторіс, у яких показує своє щоденне життя та рідне місто Івано-Франківськ. Фотографується та знімає сторіс усюди: вдома, на вулицях міста, в місцевих магазинах, в заторах, на річці...

“Мільйон - це ціль, яку я успішно досягла. Тепер я просто чілюсь в Інстаграмі)) У моєму блозі стане набагато менше реклами, і буде набагато більше мене,”  —  обіцяла підписникам Юля.

Проте реклами у блозі Юлі залишилось багато. Зараз дівчина рекламує онлайн-магазини та співпрацює з українськими брендами. Саме завдяки блогу дівчина заробила собі на машину, квартиру, подорож на Мальдіви та на святкування 18-річчя з Дімою Монатіком.


Ігор Пустовіт. Кинув YouTube-канал зі 150 тисячами підписників.

“Привіт від Пустовіт”  —  чули напевно всі прихильники каналу Ігоря “PUSTOVIT” на YouTube. Блогер почав розвивати свій канал чотири роки тому, коли працював ведучим на весіллях та корпоративах. Перші відео Ігоря були в форматі “щоденник ведучого”.  Згодом він знімав влоги про своє сімейне життя із відомою блогеркою Сашею Пустовіт. Хоч канал Ігоря й не претендує на звання тревел, проте блогер знімав влоги у кожній країні, де побував: Франція, Штати, Мексика, Єгипет, Чехія... 

Не забував він й про рідний Івано-Франківськ й декілька влогів присвятив місту. До того ж у відеороликах Ігоря є багато красивих кадрів Франківська, як і з вулиць та парків, так і з висоти пташиного польоту. Блогер каже, що переїжджати з міста не збирається, бо Івано-Франківськ “красивий, компактний та комфортний для життя”.

В один момент канал блогера перестав розвиватися, підписників не більшало, переглядів теж. Тож Ігор вирішив піти з YouTube та більше часу проводити в Instagram.

“Канал на разі переходить з режиму "пауза" - в режим "off" до кращих часів, до нових форматів. Пріоритети змушують мене робити вибір і залишатись виключно у більш мобільній мережі - у Інсті,”  —  написав про своє рішення Ігор.

Зараз Ігор Пустовіт (@pustovit) веде lifestyle блог в Instagram та має 745 тисяч підписників. Розповідає здебільшого про сім’ю, здоровий спосіб життя, харчування, подорожі.  Блогер є амбасадором багатьох українських та світових брендів, часто публікує рекламні інтеграції.


Таня Самбурська. Instagram став частиною її життя.

Таня Самбурська (@__samburska) — одна з найвідоміших інстаблогерок Івано-Франківська. У своєму блозі дівчина дуже позитивна та щира зі своєю півтори мільйонною аудиторією. Таня не акцентує на хейті, ділиться своїми переживаннями та тривогами, неодноразово нагадує підписникам бути добрішими та зважати на почуття людей. Дівчина мотивує  франківців любити, цінувати сім’ю та друзів, добиватися успіху, бачити красу у всьому та радіти дрібницям.

Таня показує своє реальне життя і місто, в якому вона живе. Багато світлин робить у центрі Франківська, навіть влаштовує фотосесії. Сторіс здебільшого знімає в місцевих кав’ярнях, ресторанах, магазинах одягу, супермаркетах і салонах краси.

Блогерка часто розігрує між своїми підписниками призи, проводить гівевеї та займається благодійністю. Дівчина любить робити інших людей щасливішими, дарувати радість. Нещодавно вона започаткувала новий проєкт “День з Танюшею”. Вона запрошує одну з підписниць приїхати в Івано-Франківськ і провести з нею день. Таня за власний кошт купує дівчині одяг, оплачує макіяж, зачіску, дарує косметику, телефони та запрошує відвідати місцеві заклади.

“Знаю, як сумно дивитись на людей, які мають все, поки збираєш гроші на манікюр чи випускний мейкап, щоб не відставати від подруг. Не у всіх є можливість потішити себе новим одягом чи косметикою. Сьогодні до мене приїде перша щасливиця. Сподіваюсь, що їй сподобається наше місто і вона кайфане на повну,”  —  написала Таня напередодні зустрічі із першою підписницею Олею.

Дівчина заробляє на рекламі. Вона співпрацює з всеукраїнськими та світовими брендами, а також рекомендує онлайн-магазини. Завдяки заробітку в Instagram вона у 18 років відкрила власну студію, подарувала батькам машину, бабусі із дідусем допомогла придбати приватний будинок за містом.


Настя Іванишин. У 15 років почала заробляти на блозі та відкрила власний бізнес.

Наступна у списку Настя Іванишин (@ivanyshynka_). У 14 років дівчина почала захоплюватися випічкою і створила свій кондитерських блог, де публікувала фото тортів та тістечок. Згодом Настя почала заробляти й вести свою сторінку в Інстаграмі у стилі lifestyle. Зараз у неї 596 тисяч підписників.

Блогерка пише здебільшого про свої власні спостереження та переживання, про булінг, успішність, обробку фото, подорожі, навчання в Англії, а також ділиться рецептами та кулінарними секретами. Настя захоплюється фешн-фотографією, експериментує зі стилем та створює образи. Тому більшість світлин у її блозі - із фотостудій. Проте є кілька й з топових локацій: медуніверситету, стометрівки, Бастіону, парку, міського озера. Уже у сторіс Насті менше фешну, більше життя й рідного міста.

Блогерка своїм прикладом та наполегливістю надихає франківських дівчат не боятися вести блоги в соціальних мережах та починати власну справу. Дівчина пише, що коли починала випікати та продавати торти й вести свій блог, то її однокласники насміхалися з неї. Проте вона все ж не покинула цієї справи й у 18 купила собі машину.

“У школі сміялися наді мною і говорили, що нічого не вийде. Був досить жорстокий булінг в мою сторону. Але я не опускала руки і чітко йшла до своєї мети, не дивлячись на всі труднощі,”  —  ділиться своїм досвідом Настя Іванишин.


Дмитро Варварук. Блогер з народу.

Харизматичний україномовний блогер та драйвовий хлопець з села Діма Варварук. Називає себе “блогером з народу” та “королем хайпу”.

Діма народився в малому селі Топільське, що на Рожнятівщині. Це й стало його родзинкою: він уже шість років знімає жартівливі та саркастичні відеоролики для YouТube-каналу “Діма Варварук” зі своєю бабусею Оленою, яку називає інста-бабцею. Часто до зйомок залучає топільських курей та кіз. Його YouTube-канал налічує 190 тисяч підписників. Зазвичай його відео набирають близько 100 тисяч переглядів, а деякі  —  700 тисяч.

Король хайпу не міг пропустити новий тренд і створив сторінку у TikTok (@dima_varvaruk). За два роки на нього підписалося майже пів мільйона користувачів. У соцмережі знімає короткі смішні відео, пародії про кохання та жарти над друзями. Найбільше аудиторію Діми приваблюють відео з бабусею Оленою, які збирають понад мільйон переглядів. Хоч на YouTube-каналі блогера є багато відео із села та локацій в Івано-Франківську, відео в TikTok здебільшого знімає у власному домі. Є лише кілька роликів з опитуванням франківців у центрі міста та з овочевого ринку.

Також блогер активно розвиває й свою Instagram-сторінку (@dima_varvaruk). Зараз у нього мільйон підписників. В інстаграмі пише небагато, зазвичай про життя в селі та в місті, знімає багато розмовних сторіс, підхоплює світові тренди. Завдяки блогерству в соціальних мережах, Діма заробляє близько 20 тисяч доларів в місяць. Уже у свої 22 роки він купив квартиру в Івано-Франківську, машину собі й татові, а ще допомагає своїй інста-бабці, якій він завдячує за таку популярність.

Діма разом зі своїми іншими друзями-блорегами створив канал “Сільрада”, де вони знімають пародії на популярні світові кліпи. Один такий кліп “Валентинка” у 2020 році став найпопулярнішим відео в українському YouTube й зібрав 15 мільйонів переглядів. Діма мріє про те, щоб завдяки україномовному контенту та соціальним мережам про Україну знали й говорили у цілому світі.


Лариса Іроденко. Знімає відеоролики для YouTube про Надвірну та Гуцульщину.

Лариса Іроденко  —  вчителька у надвірнянській школі, яка п’ять років розвиває свій YouTube-канал під назвою “Лариса Іроденко”. На канал підписалося 38 тисяч людей. Блогерка має активну громадянську позицію та транслює життя надвірнянської громади. Знімає місто й села, будні й свята, уроки в школі та спортивні ігри, релігійні служіння і зібрання із представниками влади.

Блогерка перебуває із камерою у центрі всіх подій громади, збирає коментарі, ділиться атмосферою та емоціями. Лариса часто спілкується з письменниками, художниками та митцями гуцульського краю. А щочетверга тішить підписників власними рецептами.

“Я розповім вам про чарівне місто Надвірна, що знаходиться в Карпатах, познайомлю з добрими, талановитими та щирими людьми. Ви дізнаєтесь багато цікавого про історію нашого міста та Гуцульщину,” пише Лариса Іроденко про свій однойменний YouTube-канал.

Лариса Іроденко розповідає й про традиції. Блогерка знімає напередодні великих християнських свят відеоролики, де ділиться знаннями, що яка традиція означає і яке сакральне значення мають певні обряди.


Ірина Симчич. Навчає підписників стильно та дешево одягатися на секонд-хендах.

Ірина Симчич — харизматична франківська блогерка, яка популяризує вторинне використання одягу. Дівчина чотири роки знімає відео для свого YouTube-каналу “Irin Symchych”, який налічує понад 60 тисяч підписників.

У більшості відео дівчина розповідає як знаходити та купувати на секонд-хендах Івано-Франківська стильний, трендовий одяг і створювати незабутні образи дешево. Блогерка також знімає відео із різними техніками макіяжу, розмовні відео про стосунки зі своїм хлопцем та влоги. Більшість відео блогерка записує у власній квартирі, лише кілька - із місцевих секонд-хендів та подорожей в Карпати.



TikTok: дитяча забавка і марне витрачання часу чи серйозна соціальна мережа?

Соціальна мережа TikTok в Україні почала розвиватися у 2018 році. Ця платформа особливо популярна серед дітей та молоді через саму концепцію TikTok. Користувачі мережі розміщують кількасекундні відео, після перегляду яких підтягуються схожі. Часто у TikTok можна надовго “залипнути”.

TikTok відрізняється від інших соціальних мереж своїми алгоритмами, які дозволяють швидко зібрати велику аудиторію без великих фінансових вкладень. Так,  кожен охочий може зняти вірусне відео і стати популярним блогером платформи.

TikTok лише набирає популярності. На Прикарпатті ще немає блогера-мільйонника у цій соцмережі. Проте є користувачі із багатотисячною аудиторією. Пропонуємо познайомитися із найпопулярнішими.


Мар’яна Гутак. За пів року зібрала пів мільйона підписників в TikTok.

Харизматична білявка Мар’яна Гутак (@marygutak) — найпопулярніша прикарпатська блогерка в Тікток та бізнесвумен. Дівчина родом із села Нижній Струтин, що на Рожнятівщині, зараз живе в Івано-Франківську. Крім блогерства має чотири бізнеси.

Менш ніж за рік на Мар’яну підписалося 763 тисячі людей. Дівчина знімає смішні відео та створює тренди. Знімає блогерка відео здебільшого у власній квартирі чи у спальних районах міста.

Особливість блогу Мар’яни - соціальні відео. До прикладу, у середмісті Івано-Франківська блогерка роздавала квіти перехожим, переодягалась у незрячу і спостерігала за реакцією людей, також купувала їжу для безхатьків.

Крім блогу в TikTok, Мар’яна активно розвиває свою сторінку в Instagram. Там у неї 623 тисячі підписників. Пише дівчина про бізнес, мотивацію, життя в Івано-Франківську, власні проблеми та переживання. У Instagram блогерка не знімає відео, а ділиться власними креативними та оригінальними світлинами.


Ірина Пістрюга. У минулому вчителька, а зараз популярна блогерка.

Ірина Пістрюга (@irka__pistryuga) — популярна тіктокерка, яка увесь час танцює. Працювала вчителем початкових класів у Чернівцях, а коли почала вести блог — пішла зі школи та переїхала в Івано-Франківськ. Іра дуже позитивна та щира, мотивує підписників займатися спортом та благодійністю, бути добрішими один до одного.

У TikTok блогерка має 165 тисяч підписників. Кожне її відео — унікальне та позитивне. Там багато жартів, сміху, танців, пародій. Більшість відеороликів Іра знімає у власній квартирі та у місті. До прикладу, дівчина зняла трендове відео “Покажи своє місто”, де зі свого вікна показала родзинку, за якою впізнають Івано-Франківськ, — телевежу. Особливо популярні серед підписників відео із милою кицькою блогерки — Мією.



У соціальних мережах є сотні популярних блогерів і конкуренція росте з кожним днем. Та кожен з них досяг успіху завдяки власним родзинкам, унікальності контенту та постійній роботі.


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1101
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2466
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2082
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2127
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6438 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2413 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

288

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1113

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1138

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1355
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

234
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

558
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2022
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26468
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

520
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10424 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7963
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

504
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

366
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

517
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

591
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1537