Блиск і вбогість української опозиції

 

Після закінчення виборів пройшов уже тиждень. Всі свідомо готувалися, що все так і буде і нічого цікавого не відбудеться. Але вчорашні заклики деяких представників Об’єднаної опозиції про “обнулення списків” сколихнули українське суспільство і це означає, що виборчій епопеї далеко не кінець.

 

Отож, чого вдалося опозиції на цих виборах і які перспективи її подальшої діяльності.

 

Безперечно, дуже важливим є те, що опозиційним силам вдалося більш-менш зберегти свою популярність серед виборців і закликати свій електорат прийти і проголосувати “серцем” за долю України. Значна частина українців, здебільшого, була готова підтримати популістські заклики політичних сил, що апелювали до національно-демократичних почуттів (навіть за тих, хто з’явився на політичному небосхилі недавно і мав досить примарні структури).

 

Також виборці були готові віддати голоси за ті партії, чия ідеологія базувалася не на недемократичних  засадах, а на тоталітарних. У ситуації, коли прослідковується невизначеність, виборці готові пожертвувати своєю свободою заради суспільної стабільності («пайка»).

 

Активність виборців на парламентських виборах 2012 року також можна зарахувати на користь опозиції. Адже, попри очікування і прогнози деяких експертів, що суспільство зневірилося і не бачить шляхів виходу із ситуації, що склалася за допомогою виборів і тому не голосуватиме не справдився повною мірою. Так, якщо у 2006 році середня активність по Україні була 58,97 відсотка (на Прикарпатті – 64,83 відсотки), у 2007 – 57,94 відсотки (на Прикарпатті – 66,01 відсотки) і у 2012 році – 57,98 відсотки (на Прикарпатті – 61,86 відсотки). Ці цифри майже одинакові і свідчать про те, що активність виборців залишається відносно стабільною, а це дуже важливо саме для опозиції – ця явка забезпечила їх добрий результат.

 

Тому, опозиція на парламентських виборах не зазнала поразки, але й не перемогла. За Об’єднану опозицію віддали свої голоси на 20% виборців більше, ніж за Партію регіонів. Щодо останньої, то є тенденція зменшення підтримки у її базових регіонах – східному і південному в середньому на 30-34%. А Київ став яскравим прикладом програшу Партії регіонів, якій не вдалося реалізувати тут свої “столичні” амбіції.

 

А не перемогла тому, що вибрала невдалу стратегію. Команда А. Яценюка і компанії взяла курс на “відсторонення ворожої влади” і на різке протиставлення себе їй, активно використовуючи обличчя ув'язнених опозиціонерів під час агітації. При цьому всьому, самі опозиціонери на раз вже були “владою” і часто-густо робили такі самі помилки. І ця технологія одвічного протистояння  “влада і опозиція” вже повторювалася не в одній виборчій кампанії, була не новою, а тому не цікавою.

 

У ситуації, коли велика частина населення не довіряє владі на незадоволена станом справ у країні, зіграти на протестних настроях було досить вигідно і зручно. Проте політтехнологи Об'єднаної опозиції не стали видумувати щось нове, а використали вже пройдене. Тому такий результат на виборах – швидше не перемога, а невдале і невміле використання протестних суспільних настроїв на свою користь.

 

 

Післявибори.

 

Об'єднана опозиція навряд чи відважиться на різкі дії і закличе населення до масової непокори. Її представники самі заявляють про недостатні сили для мобілізації населення.

 

Стосовно обнулення списків, то цей крок не буде мати легітимного змісту з точки зору законодавства. Єдиний вихід для опозиції – домагатися дострокових виборів, а для цього необхідно скласти мандати всім опозиціонерам, а це не так легко, оскільки багато з них доклали великих зусиль, щоб потрапити у парламент і цей фактор їх стримуватиме найбільше.

 

Тому, швидше за все, ініціатива обнулення списків – гра “на публіку”, призначена передусім для зацікавлення і приверення уваги як українського суспільства, так і міжнародної громадськості.


Що це дасть?

 

1. Створить “яскраву картинку” хаосу і беззаконності на парламентських виборах, що доказуватиме громадськості, що в Україні “править авторитарний режим“, демократії немає взагалі, вибори ігноруються, волевиявленням громадян свідомо нехтують. Це дозволить показати Україну у темному світлі для світової громадськості і точно не додасть позитиву для і так заплямованого іміджу країни.

 

2. Дозволить показати виборцю і населенню, що опозиція здатна на буть-які дії, що вона “не куплена давно владою”, а самостійна сила, що хоче бачити країну успішною, здатна відстояти волевиявлення громадян і вимагати у влади дотримання букви закону.

 

3. Схилити владу до переговорів в обмін на “схвалення результатів” і таким чином щось собі виторгувати аж до можливих перевиборів або до перегляду прав ув'язнених опозиціонерів.

 

Так чи інакше, опозиція працює.

 

Марія Стефанишин


06.11.2012 Марія Стефанишин 1243 13
Коментарі (13)

Орест 2012.11.06, 10:26
А чому опозиція не проявляла такої активності швидше, перед виборами скажімо. І чому вона людей то закликала цілу ніч стояти під ЦВК, а ніякого серйозного плану дій запропонувати не може?
Гайдукевич 2012.11.06, 10:55
Панове опозиціонери, невже ніхто там у вас не розуміє, що допускати до мікрофону шалених тьоток із воплями "Юлі волю!", – це поставить хрест на своїй адекватності? Невже не зрозуміло, що проблема сьогодні не в "юлиній волі"? Де актуальні гасла? Невже креатив і якийсь творчий підхід до акцій протесту радикально здох і почав смердіти? Якщо й надалі масові акції будуть такими, як вчора, дозвольте привітати – "пропало всьо". Чому до людей не вийшло 10 людей, кожен із яких не проголосив чіткий і зрозумілий меседж?! Де чіткий, узгоджений план подальших дій? Якого біса в 15:00 партійний піпл із незворушним обличчя почав згортати прапори і валити (прапори УДАРу)? Погодинна оплата праці? І це згортання просто на травичці в 20 метрах від "Беркута". "Батьківщина" взагалі почала йти, не згортаючи вудочок! Там хтось клепку має, чи ні? Де розроблені символи, що мусять стати втіленням протестного настрою? Чому масово не тролять присутніх мєнтів? Якщо є плани на масовий протест, то почніть нарешті працювати над його механікою... Бо Янукович зробив для масового протесту більше, аніж уся опозиція разом узята... Сумно... Віталій Гайдукевич, ТВі. http://tvi.ua/propalo_vso
Юрий 2012.11.06, 10:56
И наоборот - убогость и "блеск" власти!
Е.Гросовська 2012.11.06, 11:00
Погоджуюзя із п.Гайдукевичем. Тепер головне - ефективний план дій, без якого ці всі дії - проста мильна бульбашка
ек 2012.11.06, 11:37
Опозиція здулася. Маразматичні "протести" довели всім безпомічність лідерів і штабів. Азаров відмахнувся від опоклоунів як від дурних мух. Йдіть бухати, справу зроблено.
Ілько 2012.11.06, 11:42
Ці події - останній шанс для опозиції довести, що вона чогось варта в українській політиці. Інакше - на політичну пенсію.
Хрунь 2012.11.06, 14:15
Ми всі "барани". І нас тупо "розводять". Та чхав я на президентські амбіції чи то Яйценюка, чи то Гриценка, чи то кого-небудь з їхнього оточення. Ближче до Президентських виборів вони один одному очі повибирають. А ми знову будемо "баранами", і нас знову тупо "розводитимуть".
танцен унд шпрінген! 2012.11.06, 14:24
Юлі-волю,Ми обнулимо всі свої списки.ГАНЬБА!!!!!!!!!!Опозиція закінчилася,ще не розпочавшись,бо примітивні заклики,не переконують,.ХТО така Юлька?щоб за неї йшов народ,панове!ВИ помиляєтеся,народ іде за себе,за свої права,за своє майбутнє,а не за Юльку-жульку,перестаньте дурити народ!Заклики Гриценка,як завжди нікудишні-чим себе обіс.............ав,по саме фе....Шкода,що Арсеній піддався на таку провокацію,він із Фронтом змін пройшов би у ВР,а тепер мусить танцювати під чужу сопілку.Повністю підтримую Гайдукевича і вважаю,що ця вся трахомудія,це тільки сморід...юльці-воду!,бо пити дуже хочє!!!
Світлячок 2012.11.06, 14:44
і що? Десь хтось поодиноко щось кричить і все. А про якусь мобілізацію мова не йде. немає сил. Попозиція просто "відбуває номер" трішки перед людьми, трішки на камери і для іноземних послів, які у своїх депешках писатимуть про чергову поразку демократії.
просто вася 2012.11.06, 15:18
Дуже класно сказав кіпіані: як лідери опозиції мають змити ганьбу на перевиборах по 5 округах, якщо такі будуть. На них мають піти не ті, які чесно виграли, але їх кинули і зрадили волю виборців, а самі колабораціоністи Яценюк, Кличко, Тягнибок і ще двоє (Турчинов, Гриценко, Мартиненко, наразі це не так важливо). А тим, хто переміг - від Солейко до Карнацького, треба гарантувати, що вони отримають прохідні місця на наступних виборах у списках трьох партій. Думаю, що це буде правильно. Нехай ідуть до людей і агітують проти злодійського режиму, а не роблять це у перервах між ВР і ресторанами.
голос 2012.11.06, 20:27
дуже правильно і мудро говорять люди,тільки ніхто цього не чує,з тих за кого голосували.все брехня,все це є абсурд і народ знову в.........і.Чому люди цього не розуміють,чому вірять тим,хто просто використовує людей,як БІОМАСУ-слова великої правдолюбки юльки,а ВИ поплачте ще за нею бідний мій народе,ой бідний і не розумний,що так піддається таким,як гриценко,турчинов.ну і звичайно юлька,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Тоньчик 2012.11.07, 08:11
Вчора казали, що Льовочкін подав у відставку. Я не здивуюся, коли це зордить Азаров. І ще більше не здивуюся, коли Прем'єром зроблять Ющенка
логіст 2012.11.07, 18:42
якщо б таке сталося,що Юща призначать премєром,то було б навіть дуже добре.Чому?та тому,що ющенко гідна і мудра людина.Всі ці обсирання,це можна тільки чекати від таких,як гриценко, турчинов,тарасюк,,,ага і ще від вічно голодуючої,постійно слабої і бігаючої по 10 кілометрів юльки.Вани вже всьо обнулили,всьо зробили ,для перевиборів,сидять,смердять і тихоньео чекають першого засідання Верховної Ради.Треба все робити,щоб такі проукраїнські,як Ющенко приходили до влади,бо будемо сидіти в сраці,як мокрі миші...,хоч від нашого народу чекати.щось мудре,це не реально:тупість взяла верх.послухати Гриценка і вже більше нічого не хочеться-людина блеє,хай краще йде до Т.Чорновола і він йому прочитає лекцію про те наскільки є реальними і правовими ці нісенітниці,які говорять представники іпозіції.....
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

879
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

680
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1799
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3122
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2504
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2488

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

145

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

674

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

642

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1515
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

270
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

613
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

570
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

272
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

337
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26977
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

796
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19627
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

369
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

356
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

684
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1184 1