БК "Говерла". Підсумки першого кола

 

/data/blog/46053/f9652a254e0554049b6fef9497c4ec95.jpg

 

Днями «Говерла» відіграла 13-й матч сезону і хоча це вже був поєдинок другого кола, але саме цей двобій слугує «екватором» у кількості ігор «регулярки». За результатами шести домашніх ігор і семи «виїздів» у «ведмедів» 7 перемог і відповідно 6 поразок та 7-ме місце у турнірній таблиці. Чи відповідає цей показник цьогорічним амбіціям і що варто очікувати далі?

Комплектація.

Перед самим початком ігор у регулярному чемпіонаті «ведмеді» у швидкому порядку завершували комплектацію, підписавши Джуліана Мавунгу та знайшовши спільну мову з Юджином Лоуренсом. Останній разом з Тревісом Пітерсоном у минулому сезоні формував «солодку парочку» команди і тренерський штаб покладав на Джино великі надії. Джуліан був покликаний доповнити передню лінію, яка вже й без того була непогано укомплектована (а згодом долучився ще й Гуменюк). Майже відновився від ушкодження у міжсезонні Бокслі, а прудконогий Андре Янг давав Мурзіну вибір у акцентах задньої лінії, хоча «недобір» на цій позиції все ж був очевидним. Ростер «Говерли» очевидно перехилений у бік «великих».

З українців «Говерла» зберегла чорноробочого Фрасенюка, який зарекомендував себе хорошим бійцем минулого сезону. Також продовжив договір Павло Ревзін, який і змушений був допомагати Лоуренсу та Янгу разом з новачком зі Львова – Олександром Доленко. Старожилом також вважався Артем Чемякін, що наприкінці минулого сезону по-новому розкрив себе і заслужив довіру Мурзіна. До них додався кращий гравець Вищої ліги Дмитро Липовцев та місцевий вихованець Віталій Вінтоняк.

 

Гра за грою.

 

Говерла – Ферро-ЗНТУ 73:59

Чемпіонат «Говерла» відкривала домашнім матчем з «Ферро-ЗНТУ», який зазнав великих кадрових змін у міжсезонні. За підтримки рідних вболівальників «ведмеді» яскраво показали свою домінацію, перегравши суперника 73:59. Дабл-дабли у грі оформили Мавунга та Бокслі, а найрезультативнішим став Тревіс Пітерсон. Вболівальники задоволено потирали руки – якість гри тішила!

 

БК «Одеса» - Говерла 73:76

Далі йшов виїзд на південь України і поєдинок із одеситами, які попередні два сезони провалили селекцію і виглядали слабо. У цій грі «вистрелив» Юджин Лоуренс, забивши з-за дуги 4/6. Якісно підтримали партнера і герої попереднього матчу – Мавунга, Пітерсон та Бокслі. Українці у «очках» не особливо відзначилися, але у часовому розподілі на паркеті взяли активну участь і розвантажили легіонерів

 

Хімік – Говерла 70:65

За кілька днів у Южному «Говерла» відіграла перший у сезоні овертаймі. Але тут якраз і далася взнаки комплектація «ведмедів». Уся задня лінія гостей окрім Доленка «відфолилась» і достроково покинула паркет (тут потрібно відзначити Андре Янга, який до 9 очок додав 10 зібраних відскоків). Юджин Лоуренс до того часу окрім 7 очок встиг зробити 8(!!!) втрат і завершити матч з показником РЕ -3. «Великою» п’ятіркою у овертаймі підопічні Мурзіна не змогли справитися з Ділейні і компанією і зазнали першої поразки у сезоні у овертаймі.

Інша сумна новина цієї гри – після неї «Говерла» втратила Юрій Фрасенюка…

 

Черкаські Мавпи – Говерла 76:84

У Черкасах «Говерла» зробила акцент на агресивну гру (21 штрафний проти 3-х у господарів) і окрім того пішов кидок у Павла Ревзіна (5 з 5-ти влучань з-за дуги). Підтримали очками українця і Пітерсон, Бокслі та Янг, а Юджин Лоуренс «перейшов» на асистування (6 пасів). Також стало зрозуміло, що у вигляді Мавунги Мурзін отримав доволі ефективного гравця і Джуліан не буде відсиджуватися у затінку Пітерсона.

 

Будівельник – Говерла 82:88

На матч проти учасника Євроліги не багато вболівальників франківчан покладали сподівання, адже тоді і позиції у Суперлізі Будівельнику потрібно було покращувати, та й склад киян був очевидно «зірковішим». Але Лаврінович залишився поза заявкою і це розв’язало руки Тревісу Пітерсону, який залишив у дурнях «бігменів» Айнарса Багатскіса, набравши 34 очки. Активно допомагали капітану Мавунга та Бокслі, який знову оформив дабл-дабл. Задня лінія цього разу не вразила набором очок, але Лоуренс знову записав у свій актив 8 передач.

Мабуть після такого франківчан почали вважати командою, здатною поборотися за медалі, адже якість гри, яку показували «ведмеді» вражала.

 

Говерла – БК «Донецьк» 63:69

У другій домашній грі сезону «ведмеді» зійшлися з прагматичними «тиграми». Обидва наставники сконцентрували свою увагу на захисних діях і деструктив у поєдинку переміг креативні намагання – про це свідчать статистичні показники (Мавунга з гри 1/8, Липовцев 4/10, Лоуренс 0/5, Гуменюк 0/3, Ревзін 5/9, Янг 4/11, Пітерсон 2/10). У гостей цифри не кращі, але провал у четвертій чверті, яку «Говерла» програла 8-18 через зонний захист «Донецька» став передумовою домашньої поразки

Втім на паркет повернувся Юрій Фрасенюк.

 

Говерла – Азовмаш 93:96

Трилер з двома овертаймами. Обмежена ротація «Азовмаша» (Завалін обійшовся фактично 7-ма гравцями) не допомогла господарям. Пітерсон хоч і набрав чимало очок і тримав свою команду на плаву, але у захисті не справився з Кікертом. Не вистачило у цій грі також очок від Мавунги та Янга (у останнього з гри 0/7). Натомість Лоуренс у потрібну мить набирав залікові пункти, а Бокслі взагалі своїм влучанням за 0,3 секунди перевів гру у овертайм.

 

БК «Київ» - Говерла 81:88

Після домашніх поразок «Говерла» поїхала в гості до «вовків» і розпочавши гру надзвичайно потужно, ледь не придумала собі «пригоди» на ендшпіль. Тотальна перевага під щитами (41-28) чітко окреслювала, що франківчани зробили ставку на фронт-корт. Але тон задавали якраз захисники. Янг  набрав 20 очок і ще 15 та 12 додали відповідно Лоуренс та Ревзін. Не задалася гра у Пітерсона, але дуже вчасно свій «зоряний час» спіймав Чемякін (8 очок + 8 підбирань). Загалом було помітно, що гра не дуже вдалася, але перемога у кошику.

 

Говерла – Дніпро-Азот 78:79

Після останнього матчу «регулярки» вболівальники впевнено дивилися на календар і бачили 2 легкі перемоги проти аутсайдерів чемпіонату. Не менш оптимістичні заяви робив і Євген Мурзін, який конкретизував завдання потраплянням у першу четвірку таблиці. Але…між поєдинками у Києві і Франківську були ігри Кубку України, який чимало команд взагалі ігнорували. Мурзін натомість навіть у матчі, що вже нічого не вирішував у Миколаєві грав на перемогу…Там і «зламався» на тривалий термін Тревіс Пітерсон. А в додачу до того ще й Юрій Фрасенюк. І все одно «Говерла» грала проти суперника, який ще не знав смаку перемог у Суперлізі…І ми виявилися першими, хто дав їм відчути цей смак. Система гри без Пітерсона не працювала. Ні Чемякін ні Гуменюк не змогли на рівні замінити капітана. Після непоганого старту провалив гру Липовцев, а задня лінія «Говерли» дозволила суперникам «розкидатися». У свою чергу «зник» кидок у всіх «маленьких» - Лоуренс - 3/12 з гри, Ревзін – 3/12, Янг – 2/6. В тонусі були тільки Мавунга та Босклі (з черговим дабл-даблом). Та цього було замало.

 

Говерла – Дніпро 59:67

За 2 дні у матчі проти Дніпра, у якому не грає жодного легіонера ситуація повторилася. Мавунга і Лоуренс хоч і оформили дабл-дабл, але відсоток влучань з гри був нищівно малим (у команди загалом 29%): Мавунга – 8/19, Липовцев – 1/6, Лоуренс – 2/8, Ревзін - 1/7, Янг - 2/9, Бокслі – 4/10, Чемякін – 1/6.

З ушкодженнями поза заявкою були Пітерсон, Фрасенюк, Доленко. Без капітана «Говерла» зазнала двох домашніх поразок від двох аутсайдерів і скотилася у турнірній таблиці. Потрібно було щось змінювати.

 

Кривбас – Говерла 88:89

На тимчасову зміну Пітерсону приїхав Кевін Томпсон, відновився Доленко. Але це не особливо змінило ситуацію на паркеті. Протягом усього матчу господарі домінували і вели гру до перемоги, але остання чверть все перевернула – «Говерла» зусиллями Мавунги та Бокслі (знову дабл-дабл) перевела гру у овертайм (третій у сезоні) і там «дотисла» криворіжців. Командною грою відзначилися обидва розігруючи Янг та Лоуренс (8 та 7 асистів), але очевидною була їх націленість на передачу, а не на атаку (особливо здалеку).

До всього ж, «Говерла» виконала 34 штрафних проти 18 кидків господарів (і з значно кращим відсотком влучань)

 

Галичина – Говерла 74:67

Завершення року. Дербі. А окрім того ще й поєдинок Мурзіна проти свого колишнього помічника Кремеза. Говерла ослаблена, але й «Галичина» без Вукосавлевича. Та все ж настрій і командний дух був сильніший у господарів. Ще й до всього у «Говерли» «не полетіло» з гри (26/71 – 37%). Під кінець року «здувся» Янг, а стиль гри «сірого кардинала» команди Шеймуса Бокслі вже «розібрали». В спокої залишили тільки Мавунгу, але один у полі не воїн…Кількість перемог і поразок зрівнялася, а команди, яких з легкістю обігравали у перших турах гордо знаходилися згори.

 

Говерла – Галичина 78:75

Дербі-відповідь проходило за схожим сценарієм, але тут нарешті «вистрелив» Лоуренс, форма якого була далекою від минулорічної. Юджин влучив 5 дальніх кидків і після цього «нокдауну» гості змогли тільки скоротити різницю до зручної для себе. Результативно також відіграв і Мавунга (дабл-дабл), а Бокслі і Янг очок набрали менше, але ефективно діяли у інших аспектах. Команда зібралася.

 

Резюме. Вдома 6 ігор і 2 перемоги (менше тільки у Дніпро-Азоту та Дніпра). В гостях 7 ігор і 5 перемог (більше тільки у Будівельника).

«Говерла» внаслідок «вильоту» Пітерсона «не добрала» 2 домашні перемоги над аутсайдерами, але в період наявності повного складу на рівних боролася і з фаворитами Суперліги (Донецьк, Азовмаш, Хімік), так і перемагала команди, що зараз випереджають її у таблиці (Одеса, Ферро). В той же час «ведмеді» провели найбільшу кількість з усіх команд «важких ігор» (6), у яких здобули 3 перемоги і зазнали 3-х поразок. Ну і «Говерла» зіграла у першому колі вже 3 матчі з овертаймами, а поєдинок з «Азовмашем» одним додатковим таймом не обійшовся.

Акцент у грі Євген Мурзін зробив на традиційному для себе універсалізмі «бігменів», які «витягали» на периметр типових центрових суперника. Але цей картковий будинок обвалився, коли у «Говерли» вибув Пітерсон. Не менш очевидною прогалиною стала і нерівна гра задньої лінії: Лоуренс втратив впевненість у своїх здібностях снайпера і у деяких іграх його опоненти відверто не страхували кидкову можливість, а захищалися тільки від проходу. Янг не надто стабільний і теж здебільшого намагається шукати можливість для передач, а не власної відповідальності за атаку і її наслідки. Павло Ревзін дуже залежний від партнерів, адже його потрібно виводити на кидок.

 

Гравці

 

Джуліан Мавунга

Лідер «Говерли» за ефективністю (17,4) у другий за результативністю (15,2) «бігмен» є своєрідним продовжувачем традицій Райяна Пірсона і дуже залежний від настрою та не особливо любитель гри у захисті. Окрім того, доволі часто Джуліан надає перевагу ефектності над ефективністю (змазані «данки», невиправдані приховані передачі).

Під кінець кола Джуліан, мабуть, під впливом Євгена Мурзіна змінив свій стиль гри і більше почав грати від проходу, але за кількістю виконаних кидків з-за дуги Мавунга поступається тільки...Пітерсону. З відсотками, щоправда, значно гірше. Але в той же час Мавунга 2-й у «Говерлі» за підбираннями (в середньому 7 за гру) і 3-й за результативними передачами. При поверненні Пітерсона Мавунга трішки буде «розвантажений» і водночас матиме більше простору.

Оцінка: 8/10

 

Дмитро Липовцев

Дебютант Суперліги якісно розпочав свою кар’єру у новому для себе статусі, але за кілька ігор «розклеївся». Відверто здав Дмитро у захисті і незабаром через втрату довіри тренера і в атаці припускався втрат та промахів у кидках. Показник рейтингу ефективності зайве тому свідчення (2,1) при майже 14 хвилинах за гру в середньому. Потрібно підвищувати вимоги до себе, адже після ймовірного повернення Фрасенюка Дмитро може значно скоротити свій час на паркеті.

Оцінка: 4/10

 

Віталій Вінтоняк

Колишній дублер потрохи підходить до основного складу і Мурзін намагається «ліпити» з нього гравця своєї команди. Наразі тішить, що РЕ не від’ємний за підсумками 6 ігор.

Оцінка: 2/10

 

Юрій Фрасенюк

Зіграв тільки у 5 іграх з 13-ти і в тих іграх просто робив свою роботу. Юрія команді бракує і хочеться вірити та сподіватися на швидке повернення його до складу

Оцінка 3/10

 

Юджин Лоуренс

«Джино» розглядався як основний розігруючий, адже минулого сезону він став одним з кращих у всій Суперлізі на цій позиції до травми. Але цьогоріч у «Говерлі» відверто грає бліда тінь того Лоуренса. Гравець втратив впевненість у своїх кидках і занадто націлений на передачу, навіть після проходу. Кілька матчів звісно заперечують цю оцінку, але більшість все ж таки констатує факт. Юджин кращий асистент у команді (6,1 асистів за гру), але й лідер за втратами (2,7). Зважаючи на те, що у задній лінії «Говерли» є пробіли, то Лоуренсу потрібно покращувати свої показники і форму.

Оцінка 6/10

 

Роман Гуменюк

Найвищий гравець команди був підписаний вже після завершення усіх зборів і тому змушений був набирати форму вже по ходу сезону. Особливих здобутків наразі немає і водночас у нашого земляка найгірший у команді показних виконання штрафних. Покращити потрібно як мінімум це.

Оцінка: 3/10

 

Павло Ревзін

Головний снайпер «Говерли» своїм відсотком доводить, що ще не втратив приціл, але водночас з кожною грою все важче стає Ревзіну позбавлятися опіки для кидків – і це позначається на результативності. Окрім того захисними здібностями українець ніколи не відрізнявся, проте фолить він часто (найбільше у команді), а за умови обмеженої ротації і слабкості задньої лінії це не додає йому «вістів».

Оцінка: 6/10

 

Андре Янг

Американський захисник почав свою кар’єру в Україні доволі непогано, але з часом за відсутності сильної конкуренції (згадуємо слабку форму Лоуренса) теж «здав» позиції. Хоча у самовідданості йому не відмовиш – показник перехоплень та підбирань свідчить про те, що Янг бореться до останнього, але з здобуттям очок у найменшого гравця «ведмедів» все ж складнощі.

Оцінка 6/10

 

Артем Чемякін

Артем у цей період отримав неймовірний шанс за явити про себе баскетбольному світу України. Саме на нього розраховував Мурзін після вильоту Пітерсона, але в реаліях стала очевидна різниця між американцем та українцем. Показово, що кількість підбирань у бігмена навіть менша ніж у Янга. Загалом рівень Чемякіна не надто високий, але на мінімальну підміну Пітерсону – згодиться.

Оцінка 5/10

 

Олександр Доленко

Мурзін від початку скептично ставився до можливостей українця і менше за Олександра часу на паркеті провів тільки Вінтоняк. А за той час, що був у Доленка він нічим переконливим не запам’ятався.

Оцінка 3/10

 

Шеймус Бокслі

Справжній «сірий лідер» команди Мурзіна. Саме Шеймус проводить на паркеті найбільше часу в середньому, адже його універсалізм дозволяє закривати одразу кілька позицій і наставник зачасти випускає саме американця опікати чи страхувати найнебезпечнішого виконавця суперників. Власне феєрією чи ефектністю Бокслі неможливо відзначити, але той обсяг роботи, який він виконує говорить сам за себе. Це кращий «ребаундер» команди і це гравець-фундамент оборони «Говерли»

Оцінка 9/10

 

Тревіс Пітерсон

Що означає Пітерсон для «Говерли» ми яскраво побачили після того, як Тревіс отримав важке ушкодження і вибув з гри. «Ведмеді» не змогли обіграти відвертих аутсайдерів і атакуючі дії розвалилися. Власне з іншого боку це свідчить про одноманітність побудови атак команди Мурзіна – через Пітерсона. І коли цей основоположний камінь вилетів – розвалився і весь картковий будиночок атаки.

Тревіс на собі «витягнув» кілька ігор у яких брав участь, а у решті виглядав не надто провально. Саме Пітерсон є найрезультативнішим гравцем команди та наразі в середньому за гру влучає найбільше три очкових (2 з 5,4). Досвід Пітерсона і його вміння дуже потрібні «Говерлі» у боротьбі за плей-офф у другому колі.

Оцінка 8/10

 

Резюме. Як і очікувалося перед початком сезону, задня лінія «Говерли» виявилася «слабкою ланкою» і без повернення Лоуренса минулорічного зразка команді навряд-чи варто сподіватися на особливі звитяги і медальні амбіції. Водночас «перехил» на сторону важких форвардів та центрових дає перевагу у чималій кількості ігор, де у суперників ця ланка відверто слабка (таких команд у Суперлізі чимало). Але у «Говерли» регулярно спостерігалися проблеми із розбиттям зонного захисту – з цим потрібно працювати. Цьогоріч ростер у «ведмедів» збалансованіший і одного яскравого лідера, яким був Кінделл Дайкс минулого року немає, але це грає і «злий жарт», адже подекуди у відповідальні моменти «говерляни» не можуть визначити того, хто поведе команду за собою (це було помітно у іграх без Пітерсона).

Недобір перемог у першому колі може багато коштувати команді Мурзіна.

 

Турнірні перспективи.

 

У другому колі «Говерла» проведе більше матчів вдома і хочеться вірити, що покращить статистику перемог/поразок на власному паркеті. І розпочинати варто буде вже проти «темної конячки» Кривбаса 21-го січня. Чимало новачків і розбалансованість гостей може зіграти як на руку так і проти «Говерли», але у цій грі потрібно перемагати адже після цього слідуватиме важкий виїзд у Донецьку область. Домашня гра з «Азовмашем» показала, що з цим клубом можна «чіплятися» за перемогу, а проти «Донецька» «ведмедям» зможуть допомогти тільки вдалі обставини перед поєдинком і в самій грі – «тигри» виглядають дуже добре у Суперлізі..

Далі 3 домашні гри поспіль: Київ, Миколаїв та Хімік. «Вовки» небезпечні, але їх потрібно перемагати, як мінімум, щоб «відчепити» від сподівань на плей-офф. Миколаївців «Говерла» вже перемагала на своєму паркеті, але тоді справжня гра тривала тільки 20 хвилин, а далі у кубку вийшли дублери «корабелів». Наразі підопічні Гальвановскіса ще борються за потрапляння у чільну вісімку, але з кожною поразкою їх шанси стають все більш примарними. Хімік набрав дуже хорошу ходу і показує якісну гру і лідирує у таблиці. Водночас на піку форми втримати команду не просто, особливо коли граєш на 3 фронти і вдома «Говерла» вміє налаштовуватися на лідерів. Але тут залежатиме і від форми лідерів обох клубів.

Дніпро-Азот. Принципова гра на виїзді, щоб довести, що домашня поразка була прикрою недоречністю.

Дніпро – Дивитись на попереднє речення.

Домашня гра проти «Одеси» буде носити важливий характер, адже тоді вже розпочнеться боротьба за розподіл місць у чільній вісімці. Наразі одесити мають непоганий запас за рахунок першого кола, але навряд чи аналогічний подвиг їм вдасться у другому і до  того ж «Говерла» впевнено перемогла «акул» не виїзді.

Домашня гра проти «Будівельника» - це буде цікаво. Скоріш за все Івано-Франківськ побачить зірку європейського баскетболу – Даріуша Лавріновича і його форма може якраз і зіграти козирну роль.

Виїзд у «Миколаїв» - є надія, що до того часу МБК втратить шанси на плей-офф і увійде у стан «економії коштів». Або ж буде непроста боротьба.

Домашній двобій із «Мавпами». Черкаська команда провально стартувала, але після того видала феєричну серію. Наразі саме цей клуб з усіх сил намагаються застрибнути у плей-офф і мають на то хороші шанси. В будь-якому випадку це буде дуже непростий двобій для «ведмедів».

Завершальна гра – на виїзді у Запоріжжі. Дуже хороші шанси, але з Ферро на їх паркеті при «цікавому» суддівстві справитися дуже важко (наразі це єдина команда, як не програла жодної домашньої гри).

 

Резюме. Максимум 10 перемог. Мінімум 6. За умови відсутності травмованих.

 

sport.if.ua


16.01.2014 1004 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

949
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

765
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1887
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3229
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2545
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2535

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

219

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

726

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

681

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1585
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

349
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

686
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

606
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

323
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

377
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27020
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

835
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19667
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

420
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

392
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

723
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1307 3