Аварія з одним невідомим

 

За вчинення ДТП зі смертельним наслідком заарештовано 43-річного Ігоря Халаменду - найзагадковішу фігуру в депутатському корпусі Івано-Франківської міської ради.

 

Підприємець Ігор Халаменда двічі обирався до складу Івано-Франківської міськради, але за час перебування депутатом запам’ятався лише тим, що фігурував у різноманітних скандалах, дуже часто кримінального походження. Прикметно, що особисто він ніколи не коментував подій, які відбуваються довкола нього. Без сумніву, цей представник фракції партії Регіонів заслуговує на звання загадкового "великого німого": за весь час депутатської діяльності - жодного інтерв’ю, жодної публічності. Навіть тоді, коли конфліктна ситуація зачіпала виключно приватні або бізнесові інтереси Ігоря Халаменди, "віддуватися" за нього на загал завжди доводилося його однопартійцям та колегам по фракції - Ігорю Дутці та Богдану Федьківу.

 

Офіційна біографія депутата Халаменди, оприлюднена на партійному сайті міської організації ПР, містить тільки скупу інформацію про його роки служби в армії (1987-1989) та навчання в Київському університеті (мабуть, заочно) на економіста. Перше місце роботи - одразу на посаді виконавчого директора фірми "Траян"(речовий ринок на Тринітарській площі біля ратуші), яку Халаменда займав у 2000-2002 роках. Кажуть, ще у той час у нього склалися дещо напружені стосунки із нинішнім директором цієї фірми Сергієм Васковцем. Хірурги лікарні на Матейки дотепер пам’ятають відвідини Ігорем Халамендою одного зі своїх приятелів, якого у той час госпіталізували із вогнепальними пораненнями.

 

З 2002 до 2006 року Ігор Халаменда працював генеральним директором ТзОВ "Торговий сервіс" (Центральний критий ринок). Останніх шість років він вважається просто приватним підприємцем, хоча й залишається співвласником фірми, яка орендує головний продуктовий ринок Івано-Франківська.

 

До речі, про методи, якими наводив порядок на ринку Халаменда, серед базарного люду ходять легенди. Наприклад, розповідають, що тут не буває кишенькових злодіїв відтоді, як деяким упійманим на базарі "щипачам" на березі Бистриці якісь невідомі розтрощили пальці. Розповідають також про неприхильне ставлення тутешніх працівників до представників нетрадиційної статевої орієнтації. Кажуть, один "голубий" продавець мусив терміново залишити робоче місце, пам’ятаючи, що сталося із "щипачами".

 

На початку 2007 року доля Ігоря Халаменди як "господаря" центрального ринку зависла на волосині. Несподівано він дізнався про закулісні переговори, які мерія Івано-Франківська спільно з облспоживспілкою провела з одним відомим львівським бізнесменом, який спробував взяти ринок під свій контроль за посередництва директора Надвірнянського ТД "Горгани" Володимира Олійника. Після скандалу, який Халаменда влаштував у кабінеті міського голови, мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус звернувся до правоохоронців за охороною, повідомивши, що йому погрожують вбивством.

 

Тим часом у квітні 2007 року стріляли в самого Ігоря Халаменду. Невідомі з пістолетів обстріляли його машину, у водія влучило вісім куль, дві з яких не вдалося вийняти навіть хірургам ізраїльської клініки, в якій йому знадобилося тривале лікування. Особи, які вчинили замах на життя депутата, досі не встановлені.

 

Натомість наступного року в заміському маєтку Ігоря Халаменди в селі Рибному Тисменицького району правоохоронці провели обшук, під час якого вилучили десяток мисливських карабінів, серед яких дорогі моделі відомих фірм Benelli, Blaser, Remington, Walther, та зібрали стріляні гільзи довкола. Обшук, як виявилося, проводився в рамках розслідування кримінальної справи про вбивство коломийського авторитета на прізвисько Карік - 38-річного чоловіка розстріляли в під’їзді будинку, де він проживав ще в травні 2006 року. Одразу після цього вбивства депутата міськради Ігоря Халаменду уже викликали в УБОЗ і, як годиться, інкримінувавши йому опір працівникам міліції, якийсь час навіть протримали під вартою.

 

 

 

У 2009 році конфлікт довкола Центрального продуктового ринку в Івано-Франківську, який перейшов у судову площину, поволі загасився. Депутати міськради проголосували за укладення мирової угоди з нинішнім орендарем — підприємством “Торговий сервіс”. А в лютому 2010 року, невдовзі після президентських виборів, від куль найманого вбивці загинув один із співвласників ТД “Горгани”, надвірнянський бізнесмен Володимир Олійник, який претендував на роль нового господаря головного франківського базару.  

 

Віднедавна Ігор Халаменда керує обласною федерацією боксу, хоча з середовищем боксерів він знається віддавна. До речі, саме у футболці, яка рекламує торішній міжнародний боксерський поєдинок "Україна - Франція", був одягнутий схожий на Ігоря Халаменду водій Мерседеса", який скоїв ДТП зі смертельним наслідком на об’їзній дорозі Івано-Франківська.

 

Нагадаємо, що броньований автомобіль "Мерседес Бенц", який належить депутатові Ігорю Халаменді, потрапив в аварію у четвер, 9 серпня, близько 17:00 на об’їзній трасі, яка попри івано-франківський автобазар виходить на Калуське шосе. Депутатський джип раптово виїхав з другорядної дороги, яка простягається поблизу франківського сміттєзвалища до села Рибного, в околицях якого Халаменда облаштував собі маєток.

 

На перехресті "Мерседес" на великій швидкості врізався у "Шкоду Октавію", в салоні якої перебувало п’ятеро осіб, двоє з яких - діти, і буквально зніс автівку в кювет. В результаті ДТП найменше постраждала 34-річна жінка, яка перебувала за кермом "Шкоди". А от пасажирам не поталанило: медична допомога знадобилася чоловікові водійки (36-річному майору міліції, начальнику відділу ДАІ Долинського РВ УМВСУ, який лише третій день перебував у відпустці), її 13-річному синові, а також 26-річній односельці та її 6-річному малюкові - усіх їх з важкими травмами госпіталізували. Врятувати життя пасажирці, яку доставили до лікарні в комі, так і не вдалося - в неділю, 12 серпня, вона померла.

 

Як стало відомо журналісту "ГК", потерпілі стверджують, що після скоєного ДТП водій "Мерседеса" залишив свою автівку і з місця аварії втік. Натомість за якийсь час тут з’явився інший чоловік, який називав себе водієм депутата Халаменди, виявляючи готовність взяти провину на себе. Проте, уже через декілька годин правоохоронці затримали все-таки самого Ігоря Халаменду, заставши його за домашньою адресою в селі Рибне.

 

У п’ятницю, 10 серпня, прокуратура Івано-Франківської області проти депутата міськради Ігоря Халаменди порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, яке спричинило тяжкі тілесні ушкодження або смерть потерпілого). Наразі Халаменда заарештований і наступної неділі відзначатиме свій 43-й день народження, перебуваючи за ґратами, якщо Апеляційний суд не призначить йому якусь іншу міру запобіжного затримання. 

 

Богдан СКАВРОН,

Глицький кореспонент 

 

До теми

 

Обласна міліція з метою забезпечення повного і всебічного розслідування дорожньо-транспортної пригоди звертається до громадян, які могли бути очевидцями цієї події і можуть надати інформацію (в тому числі, за винагороду), і просить розповісти про її обставини. З цього приводу можна зателефонувати на «телефон довіри»  УМВС в області  50-85-40  або в будь-який відділок міліції за номером 102. Міліція гарантує конфіденційність повідомлення.

Судячи з відео, розміщеного в мережі Інтернет (http://gk-press.if.ua/node/7267), очевидців ДТП було достатньо.


22.08.2012 Богдан СКАВРОН 2816 15
Коментарі (15)

холмс 2012.08.22, 18:28
така показова відсутність коментарів
Віктор 2012.08.22, 20:13
Холмсу. У попередніх статтях про Буру було досить коментів. Що ж іще. Суд дав санкцію на арешт. Міліція, прокуратура, суд - на боці закону. Співчуття - сім"ї потерпілих громадян. Буде сидіти. Ніякої політики. Ваш комент, сер !?
кіна не буде е е є т......... 2012.08.22, 20:59
наберіться мужності............нічого не буде.Велике співчуття бідним людям.А нам живущим, і хто має совість і не загубив,не пропив,треба памятати,що той,чи інший стане і буде відповідати.Нікого не минає кара,якщо робиш не по совісті,і не по ЛЮДСЬКИ!ПАМЯТАЙТЕ ВСІ ХТО ВЕРШИТЬ ДОЛІ ЛЮДСЬКІ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,!!!!!!!!!!!!!!
Dj 2012.08.22, 22:09
Це скоріше, знак для міліції, яка його до цього моменту відпускала і закривала очі на порушення закону. Довідпускались....не знаю, скільки грошей треба щоб закрити ними втрату рідної людини.......хоча для нашої міліції все можливе....
Бандерівець 2012.08.22, 23:22
..... відпускає не міліція . а суд ...
Dj 2012.08.23, 10:04
Для того щоб справа дійшла до суда треба її спочатку відкрити, зібрати докази і завершити слідство, і аж потім матераіли подають в суд. І іменно від якости цих матеріалів залежить рішення суда. Часто можна почути "справа розвалилась в суді" - оце якраз той варіант. Всі самі серьозні справи якраз стараються до суда не доводити. Краще заплатити слідчому пару тисяч, ніж судді пару десятків тисяч. Так що не меліть дурниць.
В8 2012.08.23, 14:28
От в тому і проблема, якщо б кожного разу обдовбуваного затримували, а водійські права забирали, а потім і машину, то або шофер б їздив або думав, що робить, а так мусора винні самі, співчуття людям постраждалим... А цей начальник міліції, вже напевне ціле життя буде сприяти аби в Долинському районі, їздили тверезі, не обнюхані люди...
холмс 2012.08.23, 15:10
бура - то така картярська гра? хто знає правила? і шо там за тьорки з партизаном були, хтось пам’ятає? в статті ні фіга ненаписано
gryc 2012.08.23, 17:00
Як тут не згадати зворушливого лементу Івасютина: "А депутат Халаменда б’ється!" http://news.meta.ua/ua/archive/22.03.07/cluster:6076533-Pane-golovo-deputat-Khalamenda-b%BAtsia!/
Галина 2012.08.25, 17:54
На наших дорогах давно немає правил. Коли їде машина-танк краще поступитись , і нехезуватись тим що ідеш по правилах.Та перше, згадати що в машині діти.Співчуваю потерпілим . Але на дорогах треба не тільки знати правила руху , але буди ще і мудрою людиною.
Killer 2012.08.27, 14:56
все йому зійде з рук, ще не з такого викручувався. Пару років тому на міському озері м.Тлумач він насмерть переїхав водним скутером молоду дівчину 14-15 років і де було наше правосуддя?? Садити на палю таких треба і привселюдно, щоб іншим було в науку......
софія 2012.08.27, 16:24
чорний піар перед виборами, організований керівництвом міста та області з допомогою спецслужб. Ваша тупість "демократи" безмежна. Вам вже нічого не допоможе. Не потрібно писати кров'ю. Це що у вас комплекс неповноцінності ?
каменська 2012.08.27, 17:13
Підказка. Ритуальні вбивства замовлені та виконані агентами КДБ, які до цього часу на волі. Зазирнімо в минуле. Відрізана голова дівчинки в кіоску біля кінотеатру І.Франка, пошматована та порізана циганська ciм'я (важливі імена вбитих), згвалтована , поколена ножами та прикріплена до хреста дівчинка в одному з райцентрів Івано-Франківської області (яка прекрасно вчилась та поверталась з дискотеки). Це продовження. Цікаво як це вдалось зробити? Зіпсуті гальма в машин? Чи інші новинки КДБ? Тепер з І.Халаменди будуть викачувати гроші , щоб довести іншим те що мені ясно. Комуністи захотіли взяти касу. Чому комуністи так не люблять І Халаменду?
Dj 2012.08.27, 18:34
Хоча він і сидить зараз у СІЗО, і вже доведено, що він особисто був за кермом і був у стані наркотичного сп"яніння, але 100 % він відмажеться. На разі є два шляхи : сім"я загиблої бере у нього гроші і каже, що немає претензій до винуватця, або цю суму отримує наш "чесний і непідкупний" суд, який доведе, що він не мав можливості уникнути ДТП. Так що самі мєнти попали в жорна тієї системи ,яку самі створили.
читач 2012.08.28, 00:08
чому журналісти про факти ДТП висвітлюють однобоко-одні тиражують у всіх можливих засобах масової інформації,а інші приховують.Тільки партія регіонів під пильним оком журналістів,а ВО"Свобода" може робити на дорогах,що захоче-на Великдень 24.04.11 року мер-свободівець м.Бурштин Курляк П.І. протаранив пяний, їдучи з бару "Козирна карта" біля памятника МЯЧу на автотрасі Мукачево-Льві на автомобілі КІА АТ 7760 АО таксі ДЕО чорного кольору АТ 4025 АР( водій Кальницький В.В.)з місця ДТП втік.Шкоду заподіяну власнику ДЕО,так і не відшкодував,при цьому бандюги свободівці приїзджали до власника авто додому та погрожували сімї розправою.Однобока журналістика не потрібна для суспільства,якщо писати то про всіх шумахерів,а не тільки про ПР.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1013
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2413
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2056
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2090
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6346 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2383 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

258

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1070

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1057

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1322
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

199
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

537
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1995
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26438
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

493
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10397 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7937
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

482
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

342
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

487
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

566
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1509