Наталя Іщенко, політичний консультант, соціальний психолог, вважає, що сексуальність у політиці відіграє важливу роль у формуванні рейтингу.

Про ступінь сексуальності українських політиків вона розповіла Gazeta.ua.

Що слід розуміти під сексуальністю? В чому полягає сексуальність політика?

- Сексуальність — це оцінка людини іншими людьми на фізіологічному рівні. Для кожної людини поняття сексуальності — різні. При цьому зовнішність не важлива. Це може бути товста чи худа людина. В політиці сексуальність — це складова харизматичності. Політик сексуальний, якщо частина людей, в залежності від статі, готові йому віддатися, а решта просто скоритися. Влада — це вже сексуально.

Назвіть найбільш сексуального політика в Україні.

- Це звісно, Віталій Кличко, бо він сильний і красивий. Обрав правильну тактику - не демонструє свою силу в політиці, бо на рингу показує її забагато. Якби позиціонував себе інакше, сприймався б як агресор. Це відштовхує. Він подобається дівчатам з 18-ти і старшим, різного роду діяльності, окрім інтелектуалок. Бо їм, окрім м'язів, потрібно ще й поговорити, на що Кличко поки не здатен. Він несе 70% сексуальності. Якщо набере хорошу команду — має всі шанси перемогти на виборах. Популярності йому додає сексуальна дружина Наталя, яка до всього іншого ще й чудово співає. Віталій не дарма останнім часом її розкручує.

Сексуальним можна назвати Сергія Тігіпка. Окрім того, що він дуже розумний чоловік, ще ретельно доглядає за собою, підтримує свою фізичну красу. Знаю жінок, які повертаючись із першої зустрічі з ним, весь час говорили, в якій він чудовій формі, і абсолютно забували, що він їм говорив.

Чинний президент сексуальний?

- Віктор Янукович — це ідеал для більшості українських жінок. Бо це — мужик, вождь. Він і в морду дасть, і захистить, все тягне в сім'ю. Він - високий, здоровий — це сексуально. Впродовж всього президентського терміну не втратив цієї риси. За нього голосуватиме жінка-домогосподарка, яка потребує сильної руки.

А серед опозиціонерів? Арсеній Яценюк, наприклад.

- Багато не розуміють Яценюка, який постає не у своєму образі. Перетворення худенького очкарика в сильного чоловіка, альфа-самця викликає когнітивний дисонанс. Його переконали, і він створив собі образ чоловіка-воїна. Хоча йому більше підходить образ інтелектуала-інтелігента. Це теж може бути сексуально. Жінки люблять тих чоловіків, які вміють вирішувати проблеми. Таким був Кучма. Хоч під час перших президентських виборчих перегонів Леонід Кравчук був значно красивішим за свого тезку, жінки обрали його головного суперника. Коли Арсеній Яценюк очолював Нацбанк, він був найбільш сексуальним — бо позиціонував себе як антикризовий управлінець. Хоча в Україні жінок, яким подобаються інтелектуали в окулярах, мало — десь 10%. Арсеній Петрович мав би шалену популярність у Німеччині, Скандинавії.

А Петро Симоненко?

- Головний комуніст країни, як не парадоксально звучить, теж сексуальний. Його сексуальність — гроші й влада. Його електорат — ті, хто ще вірить в комунізм. Вони голосують за свою молодість і втрачену сексуальність. Але не дивлячись на це, Петро Миколайович одружився на молодій жінці.

Хто серед світових політиків є еталоном сексуальності?

- Джон Кеннеді. Він був розумний. Його дружина Жаклін посилювала його сексуальність. До того ж він мав ще й найсексуальнішу на той час коханку — Мерелін Монро, і паралельно, щодня в терапевтичних цілях, зустрічався з молодими жінками. Сюди ж можна віднести Володимира Путіна, якому пасує тип альфа-самця. Такий здатен захистити й забезпечити.

А як щодо жінок-політиків?

- Еталоном жіночої сексуальності є Юлія Тимошенко. Поки ніхто не зміг навіть наблизитись до її рівня. Навіть Наталія Королевська, повністю копіюючи екс-прем'єрку в одязі, зачісці, вмінні поставити себе, говорити. Юлія Володимирівна демонструвала свою слабкість за допомогою платтячок, і тим могла переконувати сильних чоловіків. Королевська апріорі сильна й агресивна, їй ті платтячка не личать, і це відштовхує. Юлія Тимошенко багато сили й часу витрачала на підтримку свого зовнішнього вигляду, використовувала медичні косметологічні процедури. Всього цього вона позбавлена в тюрмі. Можливо, й тому її досі тримають за гратами. Вважають, коли Тимошенко вийде на волю — це вже буде стара й несексуальна жінка.

В українській політиці є несексуальні жінки?

- Антисексуальність серед жінок демонструють Інна Богословська, Ганна Герман та Олена Бондаренко. Там навіть не йде річ про жіночу стать. Це просто політики. Вони гарні, але щойно відкривають рота, публіка про це забуває.

А в світовій політиці?

- Ангела Меркель антисексуальна жінка-політик. Останнім часом інтернет майорить її світлинами в стилі ню. Але це не сексуально, а скоріше вульгарно.

Дівчата з "Фемен" сексуальні чи вульгарні?

Їхня сексіуальність на межі вульгарності. Вони демонструють свою тупість, показуючи тіло.