13 кращих фільмів про гори

 

/data/blog/87855/2312cc61db4e5d2317ff7b08b13e00d8.jpg

 

Днями в прокат вийшла одна з найочікуваніших стрічок цього року - Еверест.

 

Пропонуєм згадати кращі фільми, головна тема яких — гори. Як відомо, ″краще гір можуть бути тільки гори″. І ще фільми про них.

 

″БІЛА ВЕЖА″, 1950

 
 В центрі сюжету — Карла, батько якої був затятим альпіністом. Кілька років тому, він загинув під час сходження, намагаючись підкорити досі непідкорену вершину ″Біла вежа″. Дочка має намір втілити мрію батька. Для цього вона збирає команду альпіністів і вирушає у Швейцарські Альпи.

″ГОРА″, 1956


Досвідчений провідник Захарі живе в горах разом зі своїм молодшим братом Крісом. Захарі замінив Крісу батьків, однак Кріс не проявляє особливої вдячності. Ціль Кріса - легко ″рубанути″ грошенят і поїхати геть з дому.

У горах відбувається авіакатастрофа, але дістатися до місця аварії рятувальникам не вдається. Кріс вмовляє Захарі удвох дістатися до місця катастрофи, щоб заволодіти цінностями жертв.

Режисер стрічки Едвард Дмитрик - американський кінорежисер українського походження, відомий своїми картинами 1940-х років в жанрі ″нуар″. Входив до ″Голлівудської десятки″ - чорного списку діячів Голлівуду, яким, свого часу, було заборонено знімати фільми через підтримку комунізму.
 

″ТРЕТЯ ЛЮДИНА НА ГОРІ″, 1959


За сюжетом цей фільм схожий на ″Білу вежу″. Навіть місце дії те ж — Швейцарські Альпи. В екранізації роману Джеймса Ремсі Уілмана ″Прапор в небесах″, син підкорюватиме вершину, яка ″не піддалась″ його батьку.


Джозеф Метт - останній, хто наважився піднятися на гору Цитадель, яку в народі прозвали ″горою-вбивцею″. Через те, що всі, хто мав намір піднятися на її вершину — загинули. 18-річний син Джозефа — Руді мріє продовжити справу батька і підкорити Цитадель. Продюсером ″Третьої людини на горі″ був знаний Уолт Дісней.
 
 

″ВЕРТИКАЛЬ″, 1967


Радянська класика від творчого тандему Бориса Дурова і Станіслава Говорухіна. Група альпіністів під керівництвом досвідченого Віталія Ломова відправляється в Сванетію для підкорення гори Ор-Тау.

Четвірка альпіністів йде на вершину, а внизу, в таборі, залишаються радист Володя і лікар Лариса. Володя отримує повідомлення про наближення циклону і передає його групі, проте один з альпіністів приховує цю інформацію від своїх супутників. Альпіністи досягають вершини, але на спуску з неї їх наздоганяють снігопад і гроза. Підкорювачів очікує важкий шлях назад.

Головна цінність стрічки — пісні Володимира Висоцького, який після виходу фільму на екрани, став народним улюбленцем, а його музика стала звучати ледь не ″з кожної праски″.
 

″СМЕРТЬ ПРОВІДНИКА″, 1975


На сході Франціїї, в ущелині масиву Монблан розташоване маленьке містечко Шамоні, жителі якого так чи інакше пов'язані з горами. Головний герой стрічки — Мішель Сервоз досвідчений провідник, який заробляє на життя тим, що водить в гори групи альпіністів.

Одного разу, спільно з недосвідченим напарником, Мішель робить спробу підкорити вершину Пті-Дрю. Під час сходження напарник Мішеля гине. Доля випробовує головного героя на міцність. Невдовзі після трагедії у Мішеля з'являється ще один напарник і ще один шанс підкорити вершину.

 

″КРИК КАМЕНЮ″, 1991


В центрі історії два альпіністи. Мартін — молодий, гарячий хлопець, який два роки поспіль вигравав телешоу, підкорюючи штучні вершини, і Рочча — досвідчений альпініст, який вбачає у Мартіні лише акробата. Мартін кидає виклик Роччі піднятися на найскладнішу вершину у світі — Сьєрра Торре в Аргентині. Окрім підкорення вершини, Мартін і Рочча змагаються за серце красуні Матільди Мей.

Режисером стрічки виступив знаний німець Вернер Херцог. Не дивлячись на те, що ″Крик каменю″ став переможцем на кінофестивалі у Венеції, Херцог залишився незадоволеним сценарієм (який писав не він) і неодноразово заявляв, що не вважає цей фільм ″своїм″.

 

″ВИЖИТИ″, 1992


Восени 1972 року над Андами зазнав катастрофи авіалайнер, на борту якого знаходилася шкільна збірна з регбі з Уругваю. Літак звалився на високогірне плато, яке було повністю відрізане від зовнішнього світу. Тут, серед дикої холоднечі та трупів, ті, хто вижив складали тест на виживання. 72 нескінченних дні, молоді люди боролися за своє життя.

Фільм знятий за мотивами книги Пірса Пола Ріда ″Живі: історія тих, що врятувалися в Андах″, написаної на основі реальних подій. Один з учасників тих подій, Нандо Паррадо, якого зіграв Ітан Хоук, був запрошений на зйомки стрічки в якості консультанта.

Герой Хоука, втратив двох найближчих людей, зазнав складного поранення, однак знайшов у собі сили рухатися вперед і боротися за життя, ба більше — надихнув зневірених товаришів. Ще доволі ″зелений″ Ітан Хоук виконав свою роль на відмінно. Хоча, напевно, не дуже коректно називати Хоука ″зеленим″ після оскаросної ″Спілки мертвих поетів″.

 

″СКЕЛЕЛАЗ″, 1993


У горах після снігової лавини губляться 5 чоловік. На їх пошуки вирушає один з кращих альпіністів і гірських провідників - Гейб Уокер (Сильвестр Сталлоне). Несподівано він розуміє, що його спеціально заманили в гори для абсолютно іншої справи. Також стає зрозуміло, що Гейб стане небажаним свідком, від якого без роздумів ″позбавляться″. Але своє життя він втрачати так просто не збирається і оголошує безжальну війну банді озброєних до зубів бойовиків під проводом міжнародного терориста Еріка Куалу.

Якщо описати попередній абзац одним реченням — бойовик зі Сталлоне у головній ролі, на фоні гір. Однак фільм вражає трюками, які виконували 30 всесвітньовідомих скелелазів, що були спеціально запрошені режисером Ренні Харліном.

″Скелелаз″ занесений в книгу рекордів Гіннесса за найдорожчий і найнебезпечніший повітряний трюк.

Зйомки цього трюку виконувалися на висоті 4500 метрів, без страховки. Страхова компанія, дізнавшись про намір знімальної групи відзняти даний трюк, відмовилася страхувати каскадера. Тоді Сильвестр Сталлоне запропонував зменшити свій гонорар і заплатити каскадерові, котрий наважиться виконати смертельно небезпечний номер. Каскадер Саймон Крейн, на долю якого випало виконання цього трюку (пересадка з одного літака на інший), так і не зміг виконати задумане. Проте, в результаті відмінного монтажу у всіх виникає враження, що йому це вдалося. За монтаж, до речі, ″Скелелаза″ було номіновано на ″Оскар″.

 

″ВЕРТИКАЛЬНА МЕЖА″, 2000


Група альпіністів виявилася похованою заживо в ущелині біля вершини К-2, другої за висотою, після Евересту, гори світу. На такій висоті їм залишалося жити лічені години.

Шестеро відчайдушних сміливців вирішують піднятися на фатальну вершину, щоб визволити групу з крижаної могили. Але для цього їм доведеться обігнати свою головну суперницю, яка вже спускається схилами задушливим холодом і несподіваними лавинами - саму смерть.

Вертикальною межею або зоною смерті в альпінізмі називається висота понад 8000 метрів. На такій висоті, через нестачу кисню в навколишньому повітрі, зменшується його тиск у легенях і знижується насичення артеріальної крові киснем, внаслідок чого виникають набряки легенів і головного мозку. Також, на цій висоті людина володіє лише 10% своїх звичайних фізичних можливостей.

″Вертикальна межа″ один з найвидовищніших фільмів про альпінізм. Ефектна стрічка, яка демонструє всю романтичність альпінізму, що може обернутись небезпекою для здоров'я і життя.

 

″ТОРКАЮЧИСЬ ПОРОЖНЕЧІ″, 2003

 
 Єдина документальна стрічка в нашій підбірці. Фільм - екранізація бестселера відомого альпініста Джо Сімпсона - розповідає одну з найнеймовірніших, реальних історій з життя альпіністів. У книзі описується сходження Сімпсона і його друга Саймона Йєтса на одну з вершин перуанських Анд в 1985 році.


Двоє молодих амбітних альпіністів вирішують підкорити віддалений і небезпечний західний схил Сіула Гранде, заввишки 7000 метрів. При спуску в погану погоду Сімпсон падає і ламає ногу. У боротьбі за виживання молоді люди змушені щохвилини приймати непрості рішення. Сімпсон і Йетс разом повертаються на місце подій, щоб розповісти свою історію перед об'єктивом камери.

Режисер стрічки Кевін Макдональд знаний майстер документального жанру. В його активі ″Оскар″ за ″Одного разу у вересні″, про захоплення у заручники ізраїльських спортстменів бандою ″Чорний вересень″ в 1972 році на Олімпіаді у Мюнхені.

 

″ПІВНІЧНА СТІНА″, 2008


1936 рік. Північна стіна Айгера - остання вершина Альп, за підкорення якої Гітлер особисто обіцяє вручити золоті медалі Берлінської олімпіади.

Північну стіну Айгера прозвали ″стіною смерті″, через крутість маршрутів, яка у верхній частині досягає 82 градусів, і до того ж повністю покрита льодом.

Два баварця - Андреас Хінтерштойсер і Тоні Курц, і два австрійця - Віллі Ангерер і Едді Райнер об'єднують зусилля в штурмі ″стіни смерті″.

″127 ГОДИН″, 2010


Стрічка оскароносного режисера Денні Бойла розповідає реальну історію альпініста Арона Ралстона. В 2003 році Ралстон, нікого не попередивши, вирушив підкорювати каньйон Блю Джон. За фатальною випадковістю він потрапляє до смертельної пастки — його руку затиснула вага у 300 кілограмів. Ралстон проведе 127 годин без їжі, води і майже без надії на спасіння, щоб врешті відшукати варіант врятуватися. Роль Арона Ралстона блискуче виконує Джеймс Франко.

″127 годин″ за своєю структурою — монодрама, тобто стрічка, сюжет якої цілком опирається на гру одного актора. Вся дія фільму — це практично нерухомий Франко в нерухомій локації, і не зважаючи на це, фільм не ″провисає″.

Завдяки цьому, тандему Бойла і Франко вдалося досягнути успіху, свідчення цьому 6 номінацій на премію ″Оскар″. В тому числі в категорії ″кращий фільм″, ″кращий адаптований сценарій″ і ″краща чоловіча роль″.

 

″ШЛЯХ″, 2010


Американець Том Ейвері, офтальмолог з Каліфорнії, приїжджає в Сен-Жан-П'є-де-Пор (Франція) за тілом свого єдиного сина Деніеля, що подався в паломництво знаменитим Шляхом Святого Якова і загинув під час бурі в Піренеях. Том вирішує самотужки пройти цей шлях за сина і таким чином примиритися з ним посмертно. Він шкодує, що не пройшов цей шлях разом з ним за життя і віддає йому останню шану.

Дорогою до Тома приєднуються троє паломників. Для всіх мандрівників Шлях Святого Якова стане найважливішою подією в житті. Кожен з головних персонажів зважився на паломництво зі своїх причин, але по завершенні шляху всі вони знайдуть щось більше, ніж очікували спочатку.

Шлях Святого Якова, (ісп. Ель Каміно де Сантьяго) - знаменита паломницька дорога до могили апостола Якова в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела, головна частина якої пролягає в Північній Іспанії. Місто Сантьяго-де-Компостела, куди веде цей шлях, є третьою за значенням святинею католицизму, поступаючись лише Єрусалиму і Риму. Причина у найбільшій реліквії Іспанії - мощах апостола Якова, небесного покровителя країни.

 

UA Modna


29.09.2015 11132 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

777
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

599
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1673
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2990
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2452
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2431

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

582

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

595

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1453

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1522
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

555
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

415
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

791
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

184
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

286
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26921
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

748
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

311
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

310
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

635
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1021 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

836