12 кроків до Помийного Раю

 

/data/blog/38113/98d3929ee8fcacab9180ef49108958eb.jpg

 

Тема створення бренду Івано-Франківська стала модною. Зачаровані туристичними досягненнями Львова, наші хлопці й собі замріялись про вервиці туристичних автобусів, набитих вухатими гаманцями, які готові платити баксами, євро, рублями і фунтами за щастя подивитись на позолочену ратушну «пуцьку», спаплюжену гробницю Потоцьких та вулиці, якими свого часу гуляли натхненний Франко і напружений Захер-Мазох.

 

Тверезі голоси, які лунають з боку фахівців, що бачать безперспективність туристичної теми в нашому місті, тонуть в бадьорому хорі туристофілів. Останні як хліба вимагають міських брендів, навколо яких буцім то будуватимуть «відкритість міста світові» та інші величні шняги та заманухи. Мода є модою і нікуди від неї не втекти.

 

Спробуємо уявити собі, чим саме наш «колишній Станіславів» міг би притягнути до себе увагу мандруючих гаманців. Конкурувати зі Львовом або Чернівцями у номінації «старовинне європейське місто» ми не зможемо. Ще до настання славної Епохи Крихоборів історичний центр міста був у нас маленьким і, чесно кажучи, нецікавим для туристів, а тепер й того не стало. Архітектурний ландшафт міста нині нагадує хіба що передмістя китайського Нанкіна.

 

Курортний потенціал Івано-Франківська тим більше в’яне поряд з Яремчею, Буковелем та іншими карпатськими гірсько-лижними містечками. Отже, мріючи про бренд міста треба думати про щось одночасно реальне та оригінальне. Пропоную в цих пошуках виходити з наявного в нас потенціалу.

 

А що маємо?

 

Маємо вульгарну псевдомодерну архітектуру, гадюшні ринки, засмічені спальні райони, порепаний асфальт міських вулиць, купу кафе-тошніловок з порошково-пивним асортиментом, забльовані парки-сквери, найзанедбаніший зі всіх відомих палаців Потоцьких, одягнене в поношені євролахи бикувате населення, бридкі монументи та напівмертві промислові зони. Плюс неофіційну (й від того стрьомну проституцію), унилоє нічне життя та сумнівної якості ресторанні розваги.

 

Хтось скаже, що насправді не все так погано.

 

Відповім: насправді все ще гірше. Й тенденція відповідна. Впевнено йдемо до безальтернативного панування у місті трешевої (сміттєвої) складової.

 

Парадоксально, проте саме цей ресурс може стати фундаментом для позиціонування Франківська як української треш-столиці. Концепція наступна: якщо процес неминучий, треба його використати за максимумом та перетворити на родзинку. Місто варто позиціонувати як унікальну територію, де сільський кітч та помийна стилістика суспільного буття здобули вражаючу (у всіх сенсах) перемогу.

 

Наріжний месідж наступний. Хочете побачити Великий Смітник Майбутнього? То хутчіш кидайте підозрілі аромати львівських провулків, залишайте дешевий гламур гірських курортів і завітайте до Франківська, де стр-р-р-рашне (пр-р-р-рекрасне) майбуття вже настало.

 

Не лише ж минулим мають жити люди. Звідси й генеральний слоган проекту: «Йдемо вперед і до кінця!»

 

Щоби перетворити наше місто у взірцевий та туристично привабливий треш-парадайз насправді потрібно небагато. Пропоную втілити в життя нескладну програму ребрендінгу міста під умовною назвою «12 кроків до Помийного Раю»:

 

1)   Розмалювати фасади старих будинків міського центру за взірцем Управління МВС-СБУ що на Сахарова. Не шкодувати яскравої фарби. Вокзал помалювати в інтенсивно-рожеве, а його купол вкрити золотою плівочкою, за прикладом веж у Манявському скиті;

 

2)   Побудувати (або ж придбати десь недорого) ще з десять-дванадцять пам’ятників у типово сучасному франківському стилі «урна з шаблюкою». Понавтикати їх у найнесподіваніших місцях й підсвітити червоним і синім світлом. Поряд поставити помальовані у рожеве і бузкове із позолотою контейнери для сміття;

 

3)   Зробити з палацу Потоцьких музейно-розважальний центр. Продавати в ньому морозиво «Яйцятий кінь», пиво «Січове» та різноманітні «крученики-бандерики». Побудувати там три-чотири пивні піцерії з демократичними цінами та креативно розвити  міську традицію офіціантського хамства. Влаштувати конкурси «найбруднішої кухні», «найбрутальнішого бармена», «найрозкутішої офіціантки». Переможцям вручати премії міськради та красиві золоті кубки із зображенням побитої Ольги Фреймут;

 

4)   Запропонувати за невелику платню місцевим митцям (письменникам, співакам) час від часу збиратися навколо великих пнів (лише на вулиці Матейки таких є два) та славити знищення безглуздої рослинності читанням віршів та бадьорими співами. Влаштувати для дітей щонедільну розвагу під гаслом «Не будь ботаном! Підтримуй владу! Спиляй дерево!»;

 

5)   Розставити на центральних площах додатково кілька сотень продавців домашнього сиру, сметани, молока, овочів і тараньки;

 

6)   Підтримати та розвинути добре починання, яке вже має місце біля центрального «Сільпо». Там на пів-площі транслюють читання Євангелія. Встановити транслятори на всіх площах і розважати мешканців і гостей міста читаннями різноманітних священних текстів з різних релігій. Підібрати голоси читців так, щоби слухачі на рівні печінкових вібрацій відчували каяття і страх божий;

 

7)   Активізувати жебраків, вуличних ворожок, поетів-лауреатів, міських божевільних, стихійних краєзнавців та екзотів (на штиб «пане, дайте пйіть копійок»), спрямувати їх на гостей міста. Організувати для них курси з нейролінгварного програмування та аналізу психіки туристів. Якщо мандровані гаманці не бажають ділитися з містом грошима, дієво (включно із застосуванням дихального гіпнозу) помогти їм у процесі звільнення від фінансових накопичень;

 

8)   Створити в «Білому домі» платний музей Карпатського вампіризму, а на даху цієї споруди поставити 20-метровий макет писанки та позолочену статую Довбуша. При наявності інвестора можна поставити макети-писанки на всіх великих будинках;

 

9)   Збільшити кількість цільової реклами на біл-бордах. Типу: «Туристе, ти ще не відвідав франківської ворожки?! Твоя карма в небезпеці!», «Ти ще не вжерся «Прикарпатським бальзамом»? Тоді твоє життя пройшло намарне!», «БУДЬ ПАНОМ! Випий пива «Панського» і відлий під ратушею!». Обмалювати усі міські автобуси кольоровими портретами героїчних місцевих депутатів всіх рівнів, які не стали «тушками»;

 

10)   Виплачувати з міського бюджету премії тим власникам машин, які погодяться на тюнінг в стилях «золоте корито», «палехський розпис» та «банка віскас». Облаштувати зручні парковки безпосередньо на тротуарах;

 

11)   За взірець реконструкції центральних вулиць взяти теперішній стан вулиці Шевченка. Розробити тематичні екскурсії «Мандри розритими вулицями» з демонстрацією гостям міста найприкольніших елементів каналізаційних колекторів і водостоків. Організовувати платні квести для мажорів «Шляхами міських щурів» та огляди хідників під промзонами;

 

12)   Закрити на вічний ремонт усі громадські вбиральні.

 

 

 

Модернізоване таким способом місто можна буде успішно рекламувати на всіх ЗМІ. А ще – транслювати життя міста в онлайні (під трендом: «Будні української Столиці трешу»). І потік туристів у таке місто буде гарантований. Адже багатьом захочеться побачити здорову альтернативу набридлій та старомодній вишуканості.

 

 

Володимир Єшкілєв, Галицький Кореспондент


Коментарі (51)

Станиславівець 2013.07.16, 14:48
На дух не переношу того Шейкєлєва. Проте, на жаль, тут змушений з ним погодитися. Безперспективне це "місто" з таким населенням і такою назвою...
Богдан 2013.07.16, 15:39
Автор сам не далеко втік від створеного образу. Легко писати злісні інтелектуальні висери... А спробуй створити щось таке, що спонукає людей стати кращими, добрішими. Чи слабо, га, Володя?
N 2013.07.16, 15:39
Сумно, але справедиво
Тізер 2013.07.16, 16:19
2 Богдан Якщо легко - напиши, Богдане, а ми почитаємо. Ну, або щось вічне і добре напиши. Чи тільки в коментах тупити не слабо?
Єшкілєву 2013.07.16, 16:25
Б Р А В О !!!!!!!!
Аня 2013.07.16, 16:28
Єшкілєв не в теорії знає як створювати бренди. Єдиний діючий Франківський бренд - "Станіславівський феномен" - його авторства. Про це багато хто хоче забути, але при цьому використовувати цей бренд не забуває.
@@@₴@@@ 2013.07.16, 16:54
Ешкіль красава. Вівці будуть блеяти, але на то вони і вівці! )))))
Мирон 2013.07.16, 18:58
попав в точку)))) коли читав ледь не впав під стіл)) це реально буття нашого міста! Молодець, це саме те, чого нам не вистачає-СТОЛИЦІ ТРЕШУ)))))))))))))
Анонімус 2013.07.16, 19:44
Маємо вульгарну псевдомодерну архітектуру, гадюшні ринки, засмічені спальні райони, порепаний асфальт міських вулиць, купу кафе-тошніловок з порошково-пивним асортиментом, забльовані парки-сквери, найзанедбаніший зі всіх відомих палаців Потоцьких, одягнене в поношені євролахи бикувате населення, бридкі монументи та напівмертві промислові зони. Плюс неофіційну (й від того стрьомну проституцію), унилоє нічне життя та сумнівної якості ресторанні розваги. --- Все це (за винятком палацу Потоцьких) типове для майже кожного українського міста. І Єшкілєв з мотильком, який запиває ковбаску шампаном, цілком пасує до загального бичізму. То чим він, зрештою, незадоволений?
Анонімус 2013.07.16, 19:59
"Єшкілєв не в теорії знає як створювати бренди. Єдиний діючий Франківський бренд - "Станіславівський феномен" - його авторства." А як же "укрсучліт" - бренд національного масштабу, автором якого ніби є Степан Процюк?
Ржу-не-Могу 2013.07.16, 21:27
Ах... яка правда! Ще варто відкрити з десяток приватних вузів всіх рівнів і рангів)) І силою туди зганяти всіляку обдаровану молодь - типу студенти)) І лупити з них за "науку" та "успішні іспити" бакси, гривні, сметану, молоко, ковбаси - хто що має))))
ГеФорс 2013.07.16, 22:12
Ну раз фіртка попередила тоді напишу толерантно "єврей діло говорить" А ми українці клацаємо дзьобами
Коропецька 2013.07.16, 23:54
Єшкілєру(так правильно!) терміново треба одружуватись
Читач 2013.07.17, 00:06
Дивно, автор тривалі роки був дещо іншої думки про місто, а фото зроблено на прийомі у міського голови. Може не сподолось автору меню?
Знаю 2013.07.17, 04:37
Фото зроблене на прийомі "Цинамонового Хруща".
Анонімус 2013.07.17, 09:58
Знаю | 17.07.2013 04:37 Фото зроблене на прийомі "Цинамонового Хруща". --- Одним з членів правління якого є Віктор Анушкевичус, який випадково ще й міський голова, відповідальний за нібито забльовані сквери (у яких їх закутках Єшкілєв таке надибав?), порепаний асфальт і несамсовиту красу реконструйованої вулиці Шевченка. І не застрягла поруч з таким ворогом міста у горлі Єшкілєву халявна ковбаса з шампанським? (Ще би квашений огірок коньяком запивав.)
Знаю 2013.07.17, 11:12
Анушкевичус не є членом Цинамонового Хруща. А якби й був? Про що тема?
Бам Бук 2013.07.17, 11:36
І не допетрить нещєстє анонімне, що ковбаса з шампаною - це просто ПРИКОЛ і тільки для фото....
Т-26 2013.07.17, 15:43
А мені здається, що деякі коментатори не перспективами міста переймаються, а просто є людьми хворобливими і фото автора стало для них каталізатором якихось подальших розладів.
Бар Бук 2013.07.17, 11:38
А взагалі чисто бича звичка всі розмови зводити до "Сам дурний". Замість обговорення проблеми поставленої в статті ((((((((((
Cпокій 2013.07.17, 15:54
Правий Анонімус. Стаття нагадує розмову за пивом у стилі "вєсь мір бардак, всє баби б..ді". Письменник має не лише провокувати, але й пропонувати, всерйоз, не для глуму, якщо місто йому рідне. Розгніваних фанів Єшкілєва з коментами "ах ти ж бик, рагуль позітронівський" і т.п. в їхньому стилі, прошу не турбуватись, я такі розмови не підтримую.
Анонімус 2013.07.17, 11:43
А у статті нема серйозного обговорення ніякої проблеми. Є банальна констатація самоочевидних фактів як нагода для чергового вивищення самозваного аристократа над рагулями. Такий тупий стьоб ліпиться за пивом за 15 хвилин.
Руслан 2013.07.17, 15:30
В нашому місті любі хороші починання перетворюються в бичий треш, бикота рулить містом і на їхній попит завжди находиться пропозиція так званого малого, чи якогось там ще, бізнесу, який за хабарі нашим держпосадовцям просувають свої дикі ідеї: типу машинок на переговорці, биття груші і т.д., ну ви зрозуміли...
леся 2013.07.17, 12:12
Кожен помічає різне і близьке собі. єшкілєву наше місто ніколи рідним не було - от він і плодить...виблюви...
Рідновір 2013.07.17, 12:24
В статті лише краєм зачеплено джерело помийності - відсутність духовного стрижня. добре є підмічено як засмічують звуковий простір міста сектанти на площі перед Сільпо. Але ж не сказано, що місто з кожним днем стає все більш сектантським. громада міста не є тепер єдиною духовно як була колись, тепер людей розділили різні постхристиянські секти, які відводять людей від духовного. а немає духовного стрижня, все матеріальне починає руйнуватися і сходити на сміття, бо не встоїть те, що всередині розділене і воює саме із собою. Подивіться на храми - чи не подібні вони стали на супермаркети? навіть зовнішньо? От звідки помийність.
Замість Єшкілєва 2013.07.17, 15:08
Лесі. 1. Знову "Сам дурний"? Бичізм форервер? 2. Єшкілєв народився і виріс в Ів-Фр і тому йому це місто не байдуже. І той бичізм, що все тут заполонив - від керівництва до останнього каскадівського бика і бички....
Барон 2013.07.17, 17:55
Всі дурниці сього світу робляться з поважним виразом на обличчі. То ж більше глуму і веселих провокацій!
До Т-26 2013.07.17, 19:08
Ну це і є ще одна ознака бичізму - обговорювати все в стилі "сам дурень". А тут ще й фото автора!!! Така нагода побикувати! І поперло бичок Лесь і Биків Ананімусів ковбаски обговорювати....... Тому і буде тут вічне г... но. Бо 90 процентів бикоти.
Бам Бук 2013.07.17, 19:38
Проблема тут в тому, що цю статтю прочитає якраз 90 проц. биків... І 90 проц. коментів напишуть бики... ))) Вже пишуть.
НИК 2013.07.17, 22:37
В СИХ ОКУПАНТІВ, ВСЕ ЩОСЬ НЕ ДО СПОДОБИ. ТИПОВИЙ ЧЄК -СЕ ЇХ ЕНДРЮ МИКИТИН, ТО ПЛЮВАВ НА ШКУТЯКА І ПЕР ДО ВЛАДИ АНЧОУСА, ТО ТЕПЕР АКТИВНО КРИТИКУЄ ПОРЄДКИ В МІСТІ І ВСЬО СПИХАЄ НА СНПУ, ПРАВДА, В ЄШ. СЕ СЛОВО НЕ ПРОСКОЧИЛО (КТО Ж ВІНАВАТ? КРІМ БИКІВ, ГА, МАСТ??). Я НЕ ЛЮБЛЮ ПРОГИНАТИСІ ПЕРЕД ПРИЄЗЖІМІ, ТО Я БИ ПРИВІТАВ ПОЯВУ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА, ЯКІ НАМ ТНК БОРОНЄТ МАТИ І ЗАСТАВЛЯЮТ НАС ЄС І РФ ВСТУПАТИ В ЇХ СОЮЗИ І ТРИМАТИ ШИРОКО ВІДКРИТІ ДВЕРІ ДЛЯ ЇХ ТОВАРІВ. РЕПРИВАТИЗУВАВ БИ БИ БАНКИ, ЗАВОДИ І БАЗАРИ, НАПОВНИВ БЮДЖЕТ І СМІТЄ БИ ПРОПАЛО. ВИХІД Є- АВТАРКІЯ, ТАК ГІТЛЄР ВИЙШОВ У 1933р. ЄШ. СЕ ЗНАЄ, АЛЕ ДАЛІ РОЗВИВАЄ В НАС КОМПЛЕКС ШАБЕС-ҐОЯ, І ЄДИНИЙ ВИХІД НАМ -НИЖЧЕ ГНУТИСІ ПЕРЕД ТУРИСТАМИ, РОЗШИРЮВАТИ ОЧКО. ТРЕБА БУЛО НЕ РУЙНУВАТИ СОЦ.ЕКОНОМІКУ У 1990 РОЦІ І ПРИВАТИЗУВАТИ ЛИШ СЕРЕДНИЙ І МАЛИЙ БІЗНЕС. ЯК ЗРОБИЛА БАГАТА НИНІ СЛОВЕНІЯ І ХОРВАТІЯ.
k-h 2013.07.17, 23:04
А Бам Бук - просто провидець!))))))))))))))
neverforget 2013.07.18, 12:41
Пачьом нинчє водка, Валодя?
Вітер 2013.07.18, 11:05
Купа коментів до Володимира Єшкілєва і ні одного на статтю Сергія Дацюка "Інтелектуали в ситуації вибору". Сумно.
Щукар 2013.07.18, 13:46
"І Єшкілєв з мотильком, який запиває ковбаску шампаном, цілком пасує до загального бичізму." Анонімус,Ви ж навіть не відчуваєте гумор автора у цьому фото,чому саме воно опубліковано та для яких асоціацій, і при цьому критикуєте "культурно обмежених людей"
Анонімус 2013.07.18, 11:25
1. Чи є Франек містом рагулів? --- Як і у всіх містах, чи селах, рагулі, тобто, кажучи науково, конституційно тупі і культурно обмежені люди, складають і ЗАВЖДИ складатимуть більшість населення. Це біологія. 2. Якщо так, то що з цим робити? --- Довгий і марудний шлях. Освітою фільтувати відносно розумних людей і ліпити середовище, де природно мати книжкову шафу серед меблів (більшість тутешніх фірм навіть не очікують, що клієнтові таке треба). Не знаю як, але освічені люди мають потрапити у владу колгоспників і нашадків пролетаріата умствєнного труда. Не сподіватись на "привезені" меншини, які позиціонують себе як більш міські і культурні - це ті ж рагулі, тільки в профіль.
Я 2013.07.18, 12:11
Анонімусе, все правильно пишеш, підтримую. Поцікався сайтом ТРЕТЯ Республіка, може хоч з того щось вийде. НИКу, про соціалістичну економіку не згадуй, вона існувала тільки доти, доки була закрита муром від ринкового світу. А ми ще не забули черги за маслом і дефіцит туалетного паперу в епоху вже дуже "Розвинутого соціалізму". Важко собі уявити, що нас чекало б при повній перемозі "найвищої стадії" - комунізму! Пам'ятаємо.
Анонімус 2013.07.18, 15:05
2 Щукар --- Навіть якщо повірити у тонкий гумор героя з ковбаскою і шампаном задля знимки, то людині у оксамитовому сюртучку з мотИльком на ЗІБРАННЮ БЛАГОДІЙНОЇ ФУНДАЦІЇ (при цих вишуканих словах хочеться виструнчитись) посеред роздовбаного міста явно бракує почуття гумору, щоб зрозуміти всю комічність своїх елітарних претензій. Костюмчик він же не вбрав тільки до фотографії? Це настільки ж неприродно, як "Галицькі балі" з участю колишніх голів колгоспів. Хоча, хай дитина тішиться, аби тільки не впадала у mania grandiosa.
леся 2013.07.18, 15:51
У “Хартії вільної людини” ініціативи “Першого грудня” є такий пункт – “не насміхатися з рідного”. Дуже хочу зацитувати Оксану Забушко:" Дійсно російською традицією є цей нігілізм, цей Базаров, ця інтелігентщина, з приводу якої кипів Блок. У нього є прекрасна стаття про іронію: “Я знаю людей, которые, задыхаясь от хоxота, рассказывали, как умирала их мать ...Оця російська традиція, в принципі, у нас не мала би бути “модньою”, терміном Проні Прокопівни кажучи, якби не оцей новий пролеткульт, для якого культурна історія почалася з нього... " Дуже рекомендую подивитись програму Мирослави Барчук. Знайдете багато цікавого http://tvi.ua/program/2013/07/17/homo_sapiens_vid_17072013 І про сміття. Так, це проблема, але стьобом цю проблему не вирішиш. Чи хотів автор допомогти вирішити її???..... А може би з мером на якійсь "крутій" вечірці при краватці і під ковбаску про свої пропозиції побалакав?))
nelya 2013.07.18, 16:13
"...на позолочену ратушну «пуцьку»...". Чогось шкода Вас, пане Єшкілєв...
мицак 2013.07.18, 22:56
Я родився в Станіславі,живу в Львові.Але читаю про те що у вас сі робить-УЖАС.Так загадити місто можуть тільки рагулі.Правда у нашому Львові їх трохи більше
я 2013.07.19, 17:16
Молодець! Влучно сказано. Кожне слово просто в точку. Це як вирок і характеристика ниніщній владі і "еліті", де ні розуму, ні інтелегентності, ні любові до міста і ні гордості за націю. І ми не кращі, раз на це дивимось і мовчимо....
Муня 2013.07.20, 19:46
Хлопці, Анонімус і іже з ним! Переймаєтесь, що автор треш-раю ковбаску шампаном запиває. А не шампаном. Бо в таких келихах подають біле вино. Правда, воно до ковбаси (якщо на фото дійсно ковбаса) не пасує також. А може, на тому прийомі не розумілися і налили шампан до винних келихів. І таке може бути. А може, то пан Єшкілєв просто приколовся. Як би там не було, те, про що він написав, має місце бути. І тому так багато коментів. Ці його думки так гарно вбрані в слова, що замалим не шедевр вийшов.
Щукар 2013.07.20, 12:07
Ось по владі постійно проїжджаються.Але,я вам скажу,влада не може ставити біля кожного рогуля по наглядачу,який буде дивитися куди той викидає пляшку від пива,окурок від сигарети,розмальовує стіни фасадів,нищить клумби та лавки,миє машину разом з псом у річці і т.д.
До Щукаря 2013.07.20, 12:24
Та не так вже й проїзджають по тій владі, як випишете. Це ж просто ритуальне бла-бла-бла. Всі вже розуміють,що влада достоту така, як і народ. Чим середньостатистичний мешканець Юкрайни кращий за Янека? Всі крали шапки (жвачки, гроші). Всі колупалися в носі. Всі голосували за дебілів. Може й варто помалювати вокзал в рожеве? для відповідності моменту?
Муняфоб 2013.07.21, 12:39
От і муні сі промкнули, фацети, що шукають геніїв та продукти їхньої гініяльної діяльності. Аж ностальгую за совіцькими часами. Тоді в центрі уваги стояла робоча працьовита людина, а тепер укохані мунями генії з постмодерністського кодла. Так пада сей світ. Бо ж трудова людина нікому на ніц не треба. Копайсі, шміраче, у своєму хівні, вигрьобуй повною лопатою. А генії питимуть шампану.
Ууу 2013.07.21, 13:23
Ха-ха-ха! А таки гарно написано:) Сьогоднішній Івано-Селюхівськ такий і є. Ще в доповнення до написаного автором варто би: -по всіх центральних вулицях поставити розкладні столики з продавцями трусами, шкарпетками та смердючими гумовими капцями (як то є побіля польського костелу в центрі), понапускати по всьому місті побільше клаповухих і облізлих бездомних псів, обовязково з оранжевими бірками на вухах (як приклад европейськості міста і турботи про тварин) та відкрити ще з десяток півпідвальних галицьких академій, де зібрати ще кількадесят тисяч юних вихідців підкарпатських сіл, що будуть успішно втілювати справу подальшого забидлячування цього.. хм... населеного пункту
Щукар 2013.07.22, 12:58
А що,шановний Ууу,по Вашому краще б всіх бездомних псів та котів було - б відстріляти та їхні морожені трупики переробити на корм для курей в Коломиї, не лишити ні одного? Що від того курятина смачніша б стала?
Щукарю 2013.07.22, 16:44
У-у-ууу... то Вам, виходить, бідненьких курочок (теляток, свинок) не шкода різати (може тому що вони ням-ням смачненькі)? А от песиків шкода (може тому, що блаженство власної утроби ближче ніж порядок у місті?) Така от вибіркова милосердність... Чи Ви знаєте метод як 3000 псів утримувати в притулку і за який кошт їх там кормити? Але насправді наша біда не в псах, а як казав класик - в дурнях. А їх у нас стільки, що всіх не переловиш )))))))
Кіт 2013.07.22, 18:33
ПСІВ - НА МНЄСО, НАЙ ГАВКАЮТЬ У КОЛОМИЇ Й ТАМ СЕРУТЬ. ЗРОБИМО ФРАНКІВСЬК ВІЛЬНИМ ВІД ПСІВ! ДОГХАНТЕРИ, ЄДНАЙТЕСЯ!
Щукар 2013.07.23, 15:32
до У-у-ууу. А чому Ви вирішили,що мені не шкода тих тварин? Не судіть по собі.Особисто я намагаюсь не вживати в їжу трупів вбитих істот. Ну а Ви собі їжте,якщо Вам так до вподоби.
reemo85 2013.07.24, 17:54
ну що ви пристали до тих псів...вони і в мілані під оперним гадять. а володимир хоч і частково, але влучно все написав, хоч я і не прихильник його творчості чи іншої діяльності. Але те що наше місто деградує...то це правда.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

537
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11048 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1845
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1747
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2747
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4603

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

346

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1046

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1458

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1330
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1708
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1518
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1232
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

601
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

677
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1872
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2109 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20373
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

349
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

700 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

735
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1081