Де закінчується націоналізм і починається маразм?

 

Десять років тому Дмитро Гнатович Видрін у одній зі статей розмірковував про відносність поняття "націоналізм". "Де в Україні найбільші націоналістичні настрої? На Заході України. А де найбільш проросійські? На Сході. Між тим найбільша концентрація російського капіталу в Україні – в Івано-Франківській області, а найнижча, майже нульова – в Донецькій".

Ці слова відомий політолог сказав незадовго до президентської кампанії 2004 року.

Минулого року я розмовляв з одним російським політиком. "Ми зробили велику помилку, двадцять років підряд вкладаючи гроші в Крим та Східну Україну. Ми думали виростити політичні сили, здатні перемагати на виборах. Між тим ці гроші відверто розкрадалися. Тепер у нас є розуміння того, що вкладати гроші потрібно в Галичину, Волинь, Закарпаття. Ми маємо відроджувати традиції москвофільства і отримаємо результат значно швидше, ніж на Сході. І значно меншим коштом".

Здається, він не помилявся. Так само, як не помилявся один з найбільш цінованих мною інтелектуалів – Дмитро Видрін.

Вчорашнє голосування Івано-Франківської обласної ради, на якому було провалено голосування по проекту угоди про розподіл вуглеводнів, яка передбачала видобуток сланцевого газу на території області компанією "Шеврон" та українським приватним підприємством "Надра-Олеська", є доволі показовим. Не допомогло навіть те, що "Шеврон" пропонував залишати у бюджеті області 10% коштів, отриманих від видобутку газу. Не допомогли аргументи міністра палива і енергетики, Едуарда Ставицького. Високе представництво краю підкарпатців, бойків і гуцулів вирішило, що їм то не потрібно. Бо шкодить екології.

Те, на чому неодноразово акцентували увагу фахівці, а саме фейковість, штучність аргументів противників видобутку сланцевого газу (включно з нашумілим документальним фільмом Джоша Фокса "Газова країна", який навіть намагалися у 2010 році номінувати на здобуття "Оскара"), не має якогось серйозного впливу на позицію депутатів Івано-Франківської обласної ради. Питання енергетичної самодостатності та енергетичної безпеки України їх також не обходить. Набагато простіше клястися в любові до України, носити вишиванку і час від часу співати повстанські і стрілецькі пісні на храмовий празник, ніж думати стратегічно. А також лаяти Росію за те, що вона не дає нам дешевий газ.

Ось вам – потенційні можливості. Використовуйте! "Та нє... А воно нам треба? Воно ж зіпсує нам екологію!", – кажуть поважні вуйки із трьома пальцями в лацканах. І це говорять депутати обласної ради, на території якої розташовані Делятин з його підвищеним рівнем радіації та Калуш – зона підвищеної екологічної небезпеки? Це говорять люди, яких абсолютно влаштовує нинішній стан Надвірнянського НПЗ (простоює – і нехай)? Це говорять депутати, у яких на території області – чи не найгірший в Україні стан доріг, а рівень соціального забезпечення населення залишає бажати кращого? Ось вам пропонують реальні гроші за справу, яка принесе користь Україні в цілому. "Та нє... не треба нам ті гроші", – поважно розмірковують вуйки, подумки складаючи три пальці на партійному значку у відому комбінацію.

Позиція "Свободи" у даному питанні нагадує мені позицію одеських екологів у інших важливих проектах. Ви помітили: як тільки з'являється важливий і амбітний проект, в Україні одразу ж з'являються захисники екології? Коли в середині 90-х планувалося будівництво нафтотерміналу в Південному біля Одеси – як складової проекту "Одеса-Броди" – одеські екологи намагалися заблокувати будівництво під приводом загрози для екваторії Чорного моря. Було згаяно кілька дорогоцінних років на перевірки та експертизи. У пресі недвозначно натякали, що екологи діяли у тісній співпраці з певними енергетичними колами в Росії, які намагалися не допустити будівництва нафтопроводу. Потім – на початку 2000-х – ті ж самі екологи виступали проти дітища Георгія Кірпи, каналу в гирлі Дунаю. Вони стверджували, що канал нашкодить унікальній екосистемі гирла Дунаю. Дивним чином їх позиція солідаризувалася з позицією румунської сторони, яка всіляко противилася будові. Сьогодні методику одеських екологів перехопила франківська "Свобода".

Думаю, сланцевий газ стане найбільш незручною темою для "Свободи" на найближчу перспективу, а Олегові Тягибоку під час численних ток-шоу неодноразово закидатимуть питання: чому щодо сланцевого газу його політична сила солідаризується з позицією "Газпрому".

...Буквально наступного ж дня у інформпросторі з'явилося повідомлення про те, що не зважаючи на рішення Івано-Франківської обласної ради питання видобутку сланцевого газу в регіоні може бути вирішене Верховною Радою. І – переконаний – буде вирішено.

Лише з одним "але": 10% від прибутків, які пропонувалися фірмою "Шеврон" франківцям на їх потреби (а це у перспективі – сума, про яку можуть мріяти Київ та Донбас) піде не у обласний бюджет, а у державний.

Зате ж показали свою міць і можливості! За принципом "Сила є – розуму не треба!"

З таким "націоналізмом" галичан Росія взагалі може забути про відвічне питання: "Як нам облаштувати Україну?". Всьо буде чьотко, можна не сумніватися.

 

Кость Бондаренко,

Історик та політолог,

голова правління Інституту української політики

УП


22.08.2013 Кость Бондаренко 1189 13
Коментарі (13)

Вуйна 2013.08.22, 11:32
"Мі тєбя нє любім", но ти маєш рацію на 300%, такі ми є.
Сергій Чирва 2013.08.22, 21:25
Автору , перед тим як відробляти оті 30, треба було хоч би вивчити матеріал з першоджерел.А того віш поверхневого знання він лоханувся, як і Ляшко.Це їм не вилами махати та півнів розводити... Всім небайдужим http://www.orada.if.ua/index.php?id=647
ГАЗПРОМ 2013.08.22, 22:11
ПРАВИЛЬНО ГУТАРИТЕ, ТОВАРИЩ ЧИРВА! ЗАЧЕМ ВАМ ЭТОТ СЛАНЦЕВЫЙ ГАЗ НА УКРАИНЕ? ОН НАМ ЕЩЕ ПРИГОДИТСЯ, КОГДА УКРАИНА СТАНЕТ МАЛОРОССИЙСКОЙ ГУБЕРНИЕЙ В СОСТАВЕ ВЕЛИКОЙ РОССИИ! РУССКИЙ МИР НЕПОБЕДИМ! УЖЕ НЕМНОГО ОСТАЛОСЬ ЖДАТЬ, ТОВАРИЩ ЧИРВА! ЗАРПЛАТУ З АВГУСТ КАКА ОБЫЧНО - ВОЗЬМЕТЕ В ТУМ-БОЧ-КЕ.
Анонімус 2013.08.22, 23:07
Дурні гуцули не зрозуміли, що можливість для "Сім'ї" продати американцям на півстоліття (а далі - і не треба) природні запаси України з імунітетом проти українського суду, без гарантій екології і навіть контролю за складом реагентів, без зобов'язань щодо обласного бюджету, без гарантії реалізації хоча б частини газу українським споживачам - це і є шлях до омріяного благоденствія. І найгірші дороги в Україні - це чомусь вина місцевої влади, а не Укравтодору і центрального бюджету. Не слухаєтесь, голосуєте чорт зна за кого - хрін вам, а не частку з ваших податків.
клим 2013.08.23, 08:11
фото автора може змінити- найти де він на четвереньках стоїть і щось лиже-
Хитрий дід 2013.08.23, 13:47
Екологія -- головне! В Конституції вказано, що найбільша цінність в Україні -- це людина, а не чиїсь газові інтереси. Тож не нищіть людей!Нам тут жити, а не проплаченим політикам. нехай Кость з сім'єю хоч на скважині живе, а галичани самі дадуть собі раду, без київськиї доброзичливців.
Угу 2013.08.23, 14:56
Ну а про автора можна написати схожу статтю з назвою - "Де закінчується маразм і починається продажність".
ГАЗПРОМ 2013.08.23, 15:10
ДАААААА!!! ПРАВИЛЬНО ТОВАРИШИ! КАКАЯ В ЖОПУ ВАМ НЕЗАВИСИМОСТЬ?!? ЕКОЛОГИЯ ПРЕВИШЕ ВСЕГО! А С ГАЗОМ НАШИМ ПОТАМ РАЗБЕРЕМСЯ! ПРАВИЛЬНО - Е-КО-ЛО-ГИ-Я!!!!! ВСЕМ ГОВОРИТЕ, ЧТО АМЕРИКОСИ ХОТЯТ ОТРАВИТЬ ВАШУ ВОДУ! ТОЛЬКО В СОСТАВЕ ВЕЛИКОЙ РОССИИ ВАША МАЛОРОССИЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ БУДЕТ СЧАСТЛИВОЙ!!!
гість 2013.08.23, 20:24
Троль Газпром готовий спалити власну хату, аби лиш насолити Москві.
LM 2013.08.23, 20:17
Молодці Свободівці! Навіть якщо є мала ймовірність забруднення води, виклик землетрусів! Навіщо це нам? А кричать ті які уже бабельце на наших бідах рахували!
Хитрий дід 2013.08.23, 20:27
А що, альтернативі немає? Ось у Старих Богородчанах сонячні батареї повністю забезпечують потреби в енергії.
Еколог 2013.08.23, 21:40
Так, сланцевий газ не пускати, Калуш закрити, Надвірну тоже, Долинське НГВУ - закрити, бо можуть бути виливи нафти, ще закрити Бурштинську ТЕС, бо викиди........... ВСЕ закрити, а гроші нам хай з Києва шлють!
Гость 2013.08.25, 22:45
Чирва дал ссылку. почитайте. Речь идет не о запрете добычи газа,а о принципах распределения.На 50 лет государство Украина отказывается от своих земель в пользу Шеврон. Я терпеть не могу Свободу вместе с её лидером-проктологом но решение облрады считаю полностью оправданным. А этот "кость" действительно проплаченный Москвой "незалежны обозреватель" - козел.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1005
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

811
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1929
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3286
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2575
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2564

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

272

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

753

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

713

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1642
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

392
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

748
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

637
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

374
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

405
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27065
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

863
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19701
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

453
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

416
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

750
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1398 4