В Івано-Франківську звинуватили поляків у шовінізм та грі "на руку Кремля" в питанні ОУН-УПА

 

/data/blog/34911/0bd603d4f687b6ce8c9f016eb1ecc1db.jpg

Івано-Франківська міська рада засудила наміри сейму Польщі прийняти постанову про визнання ОУН-УПА злочинними організаціями.

 

Згідно з заявою, "така постанова фактично перекреслює доброзичливі рівноправні міжнародні відносини України і Польщі", а "формулювання, які використовує польська сторона в проекті постанови абсолютно неприйнятними і такими, що суперечать історичній правді".

 

"Цей проект містить ознаки польського колоніалізму і шовінізму, втручання у внутрішні справи України і висунення територіальних претензій до України", - вважають депутати. 

 

На їхню думку, "подібні ініціативи польської сторони суперечать принципу добросусідства між двома народами", а "наміри польської сторони оголосити борців за незалежність України "злочинцями" завдасть непоправної шкоди міждержавним відносинам і зруйнує взаєморозуміння між націями, досягнуте в попередні роки".

 

"Депутати Сейму Республіки Польщі повинні усвідомити, що подібні проекти постанов грають виключно на руку Кремлю. Повинні розуміти: загострення українсько-польських відносин вигідне тільки геополітичним інтересам Російської Федерації", - вважають депутати.

 

Вони вимагають від МЗС України на офіційному рівні звернутися з нотою протесту до уряду Польщі і польського Сейму із закликом відмовитися від політичних спекуляцій на трагічні події українсько-польського протистояння в ХХ столітті і припинити втручатися у внутрішні справи України".

 

Нагадаємо, сейм Польщі може визнати ОУН-УПА злочинними організаціями, які вчинили геноцид поляків.

 

 

Читайте також:

Івано-Франківська міськрада заборонила розміщення символіки неіснуючих та невизнаних держав на території міста

Наразі питання по вулиці Шевченка перебуває на рівні Прем’єр-міністра України

Зіновій Фітель - кандидатура розбрату при формування Івано-Франківського МВК

Сесія Івано-Франківської міської ради: "Битва за виконком" розпочалась

Сесія Івано-Франківської міськради: Депутати розглянуть ситуацію із ФК "Прикарпаття"

Сесія Івано-Франківської міської ради таки розпочалась

Сесія Івано-Франківської міськради не може розпочатися. В залі пікетувальники та запчастини від автомобілів

У Франківську мітинг "Владо, зремонтуй дороги!" перетворився на протистояння Коцаба проти "Свободи" (фоторепортаж)


26.04.2013 1925 6
Коментарі (6)

Цікаво 2013.04.26, 10:49
Тобто Свобода визнала, що ОУН - УПА працювали на німецько-фашистських загарбників і схвалили ці дії. Тобто винищення польського народу. Хотілося б, щоб перш ніж приймати якісь заяви, наші молоді депутати хоч інколи вникали у ті рішеня, які приймають уряди нших народів. Проектом постанови польського сейму пропонується визнати Організацію українських націоналістів, Українську повстанську армію, СС-Галичина і українську поліцію на німецькій службі злочинними організаціями. Мова ж не йде ОУН-УПА, яка дійсно виборювала незалежність України. Йдеться про ті організації які працювали на фашизм. Чи може хлопці зі Свободи не знайшли іншої теми аби попіаритися.
ХХХ шановному цікавому 2013.04.26, 11:56
Що з нісенітниця, Ви самі себе заперечуєте, як на вашу думку розшифровується ОУН-УПА, по-друге УПА ніколи не працювали на фашизм - це факт. Прикро що поляк чи росіянин який любить свою батьківщину це патріот, а якщо українець любить свою Батьківщину то це вже фашист.
Читайте документи 2013.04.26, 12:04
Німеччина та Польща опираються на історичні факти і документи. Це ми все зводимо до припущень та балачок. А можливо не хочемо самі собі сказати правду. В будь-якій країні були ті, що боролися за народ, ті що знищували і ті, яких вербували. Але усі ходили під однією символікою. Так само і з УПА. Всі чудово знають що були вояки УПА, які або в землі лежать, або доживають віку. А були ті, які працювали на інший табір, а тепер ордени отримують і розповідають історії про свою боротьбу за Україну. Так само і тут - були ті упівці, які боронили край, а були і ті, що продалися фашистам. Правда вся в засекречених документах. І якщо європейські країни їх відкривають і засуджують конкретних людей, які працювали в концтаборах то у нас все закрито і нічого нікому не відомо. Всі розповідають вигідну історію, залежно від регіону і приймають заяви.
Ось так. 2013.04.26, 12:25
Витяг з історії."Після розгрому числених формувань УПА, НКВС змінив тактику, використовуючи у боротьбі з повстанцями спеціальні загони НКВС, відомі з літератури та документів як спецгрупи НКВС, агентурно-бойові групи АБГ НКВС, легендовані групи, лжебоївки УПА, перевдягнені НКВСисти, котрі складалися з партизанів, працівників НКВС[1] та колишніх вояків ОУН-УПА, що перейшли на сторону радянської влади. Спеціальні групи НКВД за своїм зовнішнім виглядом і озброєнням, знаннями місцевих побутових особливостей, мови і конспіративним способом дії нічим не відрізнялись від справжніх підрозділів націоналістичного підпілля, що дозволяло спецгрупам НКВД вводили їх в оману та вступати з ними в безпосередні контакти. Серед різних прийомів боротьби з підпіллям спеціальні групи застосовували захоплення ватажків ОУН-УПА, а випадку неможливості їхнього захоплення, спецгрупи знищували керівників підпілля під виглядом СБ ОУН.[2] Від самого початку свого існування вони носили протизаконний характер, а саме: їхня діяльність не була передбачена законом, а лише регламентувалась відомчими розпорядчими документами та листами; за допомогою компромату до їхньої діяльності залучали осіб, що раніше вчинили злочини проти населення." Треба подивитися документи поляків і німців. Зрадники ОУН-УПА працювали і на німців.
mik 2013.04.26, 12:30
"...далеко не всі, навіть у Центральному проводі ОУН(Б), не кажучи вже про політичних опонентів бандерівців, поділяли думку про необхідність "очищення української повстанської території від польської присутності" (серед них – тодішній фактичний очільник Центрального проводу Микола Лебедь, Михайло Степаняк). Лише в серпні 1943 р. на Третьому надзвичайному великому зборі ОУН антипольські дії на Волині отримали схвалення нового керівника Центрального проводу ОУН(Б) Романа Шухевича – і пізніше була дана санкція на їхнє проведення також на території Східної Галичини. Особливо гостро проти проведення антипольських дій бандерівців виступив Т. Боровець-Бульба. Він звернувся з відкритим листом до членів Центрального проводу, в якому зазначив: "Вже в часи переговорів замість провадити акцію по спільно наміченій лінії військові відділи ОУН під маркою УПА та ще й нібито з наказу Бульби заходилися винищувати ганебним способом цивільне польське населення та інші національні меншини... Чи правдивий революціонер-державник може підпорядкуватися проводові партії, яка починає будову держави від вирізування національних меншин та безглуздого палення їх осель? Україна має грізніших ворогів, ніж поляки. Кожна дитина знає, що винищенням кількасот поляків в деяких областях не зліквідується польська небезпека для України. Польський народ все одно існує, і як довго він буде в тій же неволі, що ми, так довго силою обставин він буде не ворогом нашим, а союзником". Джерело: Gazeta.ua
веселий 2013.04.28, 12:32
Найбільша біда і трагедія,це наші срані історики,які були ярими комуняками,тепер стали великими писаками по історії нашої держави.Треба чесно сказати.що ми реально правди не знаємо,бо в нас,що не історик то жопа-продажна колишні работнічки кпрс і цкпрс,то що ви хочете і якої правди.А ці що кричать,що вони націоналісти,то є пшик,який загрібає гроші і жадної розбудови ніхто не творить.Якщо сьогоднішні націоналісти вважають.що розбудувати,побудувати Україну може юлька КАПІТЕЛЬМАН,то ми сидимо глибоко в ср...ці,вона вам і нам построїть дєржаву разом з баптистом турчиковим,чи кожемякіним.А історію правдиву треба знати,бо наш народ є і був продажним,ми самі собі брешемо,ніхто не займається історією народу,все на словах:гей,гей і будьмо!Депутати міської ради нехай сідають за підручники і тоді буде діло..............А СПРАВЖНІ ГЕРОЇ ОУН- УПА вже давно в землі,так як мій дідусь і родичі,які так і не побачили вільної і незалежної України.(а може і бачать і плачуть з розпачу,що таке бидло називає себе націоналістами)
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1891
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1827
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1824
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5375 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2121 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1484

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

695

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

749

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

942

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

979
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1726
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3644
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10217
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26094
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10144 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7683
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

868
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1369
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

352
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1246
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

845
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1048