Екс-головний архітектор Івано-Франківська Олег Гаркот покаявся на суді у взятті хабара

 

12 березня, в Івано-Франківську продовжилось судове засідання по справі отримання хабаря в 30 тисяч доларів екс-керівником департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківського міськвиконкому Олегом Гаркотом.

 

На суд прийшло 5 свідків: керівник фракції ВО Свобода в міській раді, голова бюджетного комітету міськради Роман Онуфріїв, Петро Славенюк, Дмитро Стефурак, головний архітектор Івано-Франківська Володимир Гайдар та депутат Івано-Франківської міськради Володимир Балагура. Ще двоє свідків написали заяви про розгляд справи без них, а свідок Герасимів на суд не з'явився і не надав жодних пояснень.

 

Згідно допиту свідків, з’явилася повноцінна картина подій.

 

Як розповів потерпілий директор фірми «ЛКМ-інвест» Віктор Ломей, він, від імені товаристві з обмеженою відповідальністю «ЛКМ-інвест», звернувся в Івано-Франківську міську раду, в департамент архітектури щодо оформлення документів по оренді земельної ділянки та дозволу на початок будівництва і отримав відмову. Після цього з ним зв’язався депутат Івано-Франківської міської ради, керівник будівельної фірми «Скол» Володимир Колковський з пропозицією організувати усі необхідні документи та позитивне рішення Івано-Франківської міської ради за 100 000 доларів США. При цьому, за словами В. Ломея, Колковський запропонував "схему" в два етапи, розбивши суму хабаря на дві частини. В. Ломей повідомив, що пригрозив В. Колковському правоохоронними органами, на що Колковський заявив, що міськрада може змінити цільове призначення земельної ділянки на вулиці Мазепи 144 на паркову зону і тоді ця ділянка його підприємству ніколи не дістанеться. Віктор Ломей сказав, що не мав вибору, тому погодився. А потім звернувся в СБУ у відділ по боротьбі з корупцією. Із заявою до правоохоронців він звернувся 28 травня минулого року. З того часу усі зустрічі із Колковським та Гаркотом у нього відбувалися під супроводом служб.

 

Віктор Ломей домовився з Володимиром Колковським поділити суму хабаря на 4 частини. Першу частину у сумі 10 000 доларів США передав особисто Володимиру Колковському…

 

Обвинувачений Олег Гаркот повідомив, що 23 січня 2012 року до нього звернувся депутат міської ради Володимир Колковський, який запропонував вирішити питання по земельній ділянці на Мазепи 144 за грошову винагороду. 

 

Вивчивши документи, Гаркот побачив, що це законне рішення, тому погодився на пропозицію.

 

Те, що підстав для невидачі містобудівних умов і обмежень підтвердив згодом на судовому засіданні й головний архітектор міста Володимир Гайдар. В. Гайдар розповів, що з Гаркотом перебуває у робочих стосунках, а потерпілого Віктора Ломея знає лише як заявника на послуги Департаменту архітектури і містобудування. При цьому, про наміри О. Гаркота не здогадувався, а про його затримання дізнався з інтернету. А в день видачі містобудівних умов і обмежень отримав багато дзвінків від потерпілого Віктора Ломея. А Олег Гаркот підходив і питався, як справи із видачею документації.

 

Влітку 2012 Гаркот спільно з Колковським зустрічася з Віктором Ломеєм. В. Ломей пропонував дати гроші одразу, втім О. Гаркот хотів отримати гроші саме через В. Колковського.

 

Олег Гаркот розповідає, що в жовтні 2012 року містобудівні умови і обмеження були готові. 7-8 жовтня 2012 року Колковський повідомив Гаркота, що буде їхати за кордон, а саме – в Польщу. В. Колковський повідомив по-телефону, що в разі отримання грошової винагороди, її передасть Гаркоту його представник Петро (як виявилося потім - Петро Славенюк, колишній працівник фірми «Скол»). На що О. Гаркот погодився. 9 жовтня до Олега Гаркота передзвонив Віктор Ломей і повідомив, що отримав містобудівні умови та обмеження. Того ж дня О. Гаркот зв’язався з В. Колковським, останній повідомив, що «документи» у нього. Як зрозумів Гаркот – "документи" це були гроші. Колковський повідомив, що сам він за кордоном, тому винагороду отримав хтось з його представників.

 

Представником Колковського став Петро Славенюк. У суді виступає свідком. Як розповів П. Славенюк, В. Колковський перед виїздом за кордон залишив йому листок із номерами телефонів потерпілого Віктора Ломея і, ще тоді голови міської архітектури, Олега Гаркота. Колковський пояснив, що продав земельну ділянку у Яремче і треба забрати гроші у Віктора (Ломея) і віддати їх Олегу (Гаркоту), якому, за словами Колковського, той винен гроші.

 

9 жовтня о 16.20, за словами Віктора Ломея, він намагався додзвонитися до Колковського, проте той не відповідав. Протягом деякого часу таки додзвонився. Колковський повідомив, що він за кордоном, а на зустріч прийде його помічник Петро Славенюк.

 

Віктор Ломей зв’язався по-телефону з Петром і домовився про зустріч біля кінотеатру «Люм’єр». При собі Віктор Ломей мав 30 000 доларів США. З них, 20 000 доларів 100-доларовими купюрами, 10 000 доларів – 50-доларовими купюрами.

 

Петро Славенюк розповідає, що була домовленість, що коли він під’їде до «Люм’єру», то підійде до позашляховика «Лексус» Віктора Ломея. П. Славенюк сів в автомобіль В. Ломея, перерахував гроші і вийшов з автомобіля.

 

Потім П. Славенюк не міг додзвонитися до О. Гаркота. І тільки з третього разу вони домовилися про зустріч біля магазину «Сонячне коло» на привокзальній площі. Прибувши на місце, Славенюк ще раз перетелефонував до О. Гаркота, той підтвердив що вони у чорному «Рейндж Ровері». Підійшовши до автомобіля, П. Славенюк дав пакунок з грошима людині що вийшла з автомобіля і пішов по своїх справах…

 

Версія Олега Гаркота: Після роботи 9 жовтня О. Гаркот домовився зустрітися з депутатом міськради Романом Онуфріївим в нього в офісі по робочих питаннях (Р. Онуфріїв є власником видавництва «Місто НВ» - ред.). Під час зустрічі з Р. Онуфріївим, до олега Гракота передзвонив "пан Петро" (Славенюк), сказав що він від Володимира Колковського. Як зрозумів Гаркот, йдеться про "винагороду". Після зустрічі з Р. Онуфріївим, вони двоє вийшли на вулицю. Зв’язався з паном Петром і домовилися про зустріч біля офісу «Скол». Якраз під час розмови з Петром Славенюком під’їхав до Романа Онуфріїва депутат міськради Володимир Балагура. І Гаркот попросив Онуфріїва підвезти його до офісу «Скол». Вони погодилося. Кілька разів по-дорозі до Гракота дзвонив Петро Славенюк і вони передомовилися про зустріч біля магазину «Сонячне коло». О. Гаркот сидів на задньому сидінні, за кермом – Володимир Балагура, на передньому сидінні – Роман Онуфріїв. Вони під’їхали до магазину «Сонячне коло». Петро стояв на лівій стороні дороги. І Роман Онуфріїв попросив Володимира Балагуру взяти документи, так як він був найближче до Петра. В. Балагура заніс пакунок в автомобіль та відразу передав Роману Онуфріїву. Виявилося, що це гроші. Вони були не закриті, не запаковані.

 

«Володимир Балагура і Роман Онуфріїв почали кепкувати з мене», - розповів обвинувачуваний Олег Гаркот. Але враховуюче те, що в О. Гаркота було погане самопочуття, напевно, від хвилювання, вони вирішили десь посидіти і випити чаю. І вони поїхали в центр міста, де і були затримані працівниками правоохоронних органів.

 

При цьому, Гаркот гроші не перераховував. За його словами, ні Роману Онуфрієву, ні Володимиру Балагурі не було відомо про його дії. Також Олег Гаркот на запитання, чи відомий йому факт отримання Колковським 10 000 доларів США від Ломея, Гаркот заявив, що це не має відношення до справи. Пілся наполягання судді, сказав, що цей факт йому був не відомий. Так само, як і не було відомо Гаркоту решта суми, яку Колковський вимагав у потерпілого.

 

Олег Гаркот повідомив, що містобудівні умови і обмеження підписував також і головний архітектор міста Володимир Гайдар. Але О. Гаркот запевнив, що В. Гайдар не знав про його дії.

 

«Ваша честь, розуміючи зараз важкість вчинку, я розкаююся у вчиненому», - говорить Олег Гаркот.

 

Свідки Володимир Балагура і Роман Онуфріїв нічого суттєво нового у суді не розповіли. В. Балагура і Р. Онуфріїв вирішили зустрітися, оскільки приятелюють. Після зустрічі Р. Онуфріїва з О. Гаркотом (як розповів Роман Онуфріїв, щоб "поговорити про бюджетування"), під’їхав Володимир Балагура. Олег Гаркот попросив В. Балагуру підвезти його до офісу «Скол». Той погодився. По дорозі плани змінилися. О. Гаркот попросив зупинитися біля магазину «Сонячне коло». Водій автомобіля Володимир Балагура, оскільки був ближче до Петра Славенюка, вийшов і взяв пакунок з "документами", не розгортаючи, передав Онуфріїву, що сидів на передньому сидінні. Той, "побачивши, що це гроші, дуже здивувався і поклав їх собі під ноги".

 

Під час допиту В. Гайдара, В. Ломей спитав: яке він має відношення до архітектурного бюро «А+Б». Припустив, що ним керує його родич. Але Гайдар на запитання не відповів. Сказав, що це не стосується справи. Насправді Ломей пояснив, що питання доречне, адже його примушували отримувати деякі проектні документи саме у цій приватній фірмі. Проте суд не звернув на це увагу.

 

 

9 жовтня 2012 року...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


До вашої уваги кілька відеозаписів тих подій

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також:

 

Читайте також:

Репортер: Які саме покази дали в судовому засіданні в справі Олега Гаркота потерпілий, обвинувачений та п'ятеро свідків

ГК: Суд по справі Гаркота допитав обвинувачуваного і п'ятьох свідків

Деталі допиту Олега Гаркота в судовому засіданні

Суд. Олег Гаркот розкаявся

Суд над Олегом Гаркотом. Перша СЕНСАЦІЯ: пропала кримінальна справа

У Івано-Франківську триває суд над підозрюваним у хабарництві архітектором Гаркотом?

Жертовне теля або післямова після отримання хабара

Звідки в івано-франківського чиновника 320 тисяч на заставу?

Олега Гаркота звільнили під заставу в розмірі 320 тисяч гривень

Руслан Марцінків: «Режим Януковича» намагається очорнити Свободу, розмістивши на російському акаунті YouTube «відео сумнівної якості»

"Свобода": усе, що відбувається в Івано-Франківську – одна велика спецоперація влади та силових структур

Отримання хабара в 10 тисяч доларів перед скандальними маски-шоу у Франківську (відео)


12.03.2013 3012 4
Коментарі (4)

макс 2013.03.13, 13:46
Ну і де тут політичне замовлення чи переслідування? Як так зібрались пити чай а тут на тобі хабаря дають. Хабар стовідсотково призначалось для Онуфрієва. Він вже його тримав між ногами, а тут така невезуха і попутали.
Конюх 2013.03.12, 21:45
2 роки умовно як Бурi- cамi гуманнi суди в свiтi!
тато 2013.03.13, 22:52
а де марцюньків з рупером,чи сич-визволитиль,вони тепер в законі...нехай прокуратура запитає про підстави і політичні репресії.адже їхні компаньони визнають що всі вони-,,свобода,, хабарники!
с 2013.03.20, 09:11
Якби Онуфріїв був ні причому, він би ті гроші точно передав би Гаркоту, а не собі під ноги поклав. Тут і ідіоту зрозуміло - Гаркоту пообіцяли, якщо він усе візьме на себе і не підставить свободівців, то ті йому допоможуть, що і сталося. Всі довольні. Єдиний плюс у цьому всьому,це те, що на всю Україну прокричали, що хабарники таки можуть мати проблеми, тому тепер, надіюсь, так нагло вимагати хабарі не будуть, хоча б якийсь час.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1945
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1844
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5456 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1501

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

732

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

787

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

986

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3669
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10246
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26132
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10172 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

883
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

180
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1267
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

872