Пригоди націоналізму у постмодерному світі

 

Існує певна невідповідність. З одного боку, на Заході України домінують політичні сили, що сповідують націоналізм в якості базової ідеології. З іншого - електорат, який вже більше двох десятиліть голосує на виборах за тих, хто здається йому найбільш послідовними націоналістами, у своїх уявленнях про націоналізм користується образами та міфами тридцятих років минулого століття. Фактично голосує за історичну проекцію націоналізму. До реального сучасного націоналізму електорату, як виглядає, байдуже. Електорат про цей націоналізм практично нічого не знає і, у своїй більшості, знати не хоче.

 

Відповідно, цим користуються політики. Вони, немов актори історичних серіалів, «входять в образ» бандерівців середини ХХ століття, більш або менш успішно експлуатують згадану історичну проекцію (міфи, легенди, шкільні стереотипи). При цьому смак і стиль ролі не грають. Виборці з однаковою готовністю віддають свої голоси і вправним імітаторам і відверто карикатурним персонажам. Головним є «попадання в образ», яке забезпечується певним типом обличчя, простуватою зачіскою, вишиванкою, набором стандартних гасел та гнівно-погрозливою риторикою. Цей символічний набір включно із сценографією не змінюються з кінця 80-их років. Змінюються лише прізвища акторів та назви акторських колективів, тобто партій.

 

Як влучно висловився в коментарях на Фіртці "товариш Кук", оцінюючи укрсучнаціоналізм: "Суцільне блаблабла, банальності впереміш з відвертою маячнею... Якщо загострити, то (сучасні націоналісти) - дзеркальне відображення КПУ: у великому супермаркеті, на який перетворено українську політику, хтось продає "ностальгію за совком", хтось "націоналістичну ідеологію", хтось мрії про ліберальний рай і велфеар. Мета усіх цих "торгових марок" - продати своєї "продукції" якнайбільше, бо головна ставка - гроші і влада, право грабувати "територію". Якщо ви думаєте, що ..., скажімо, якийсь Пупс справді переймається побудовою національної держави за вижовклими рецептами Бандери і Ленкавського - то ви дуууже наївна, а можливо, просто тупа людина..."

 

Все це має мало спільного як із сучасним націоналізмом, так і з тим реальним контекстом, у якому в наш час існує та розвивається ця політична течія. З тим контекстом, у якому вона лише й може існувати на початку ХХІ століття. Тому що націоналізм часів Бандери і Шухевича в наш час так само неможливий, як комунізм часів Леніна і лібералізм доби Джеферсона. Можна, зрозуміло, апелювати до тіней минулого, але повернути цим тіням повноту актуальності можливо лише за умови воскресіння цілої історичної епохи. Зрозуміло, що це не реально.

 

Найголовніша риса сучасного націоналізму (про яку забувають не лише пересічні виборці, але й політологи) полягає в тому, що він втратив ідеологічну складову. Так само, до речі, як і всі сучасні політичні течії від комунізму до консерватизму. Першою ознакою відсутності ідеологічної підкладки сучасного націоналізму є те, що вже шість десятиліть ми не бачимо жодного значущого мислителя-націоналіста, жодного оригінального філософа, який би оживив ідеологію націоналізма. Сучасне «мислення про націю» обмежується різноманітним цитуванням визначних націоналістичних мислителів та ідеологів минулого, останній з яких – Іван Ільїн – залишив цей світ 60 років тому.

 

Коментаторів та цитувальників – безліч. А от того, хто б рушив теорію націоналізма хоча б на крок чомусь не простежується. Тому «ідеологічний характер» націоналістичних партій є ілюзорним. Це скоріше така собі постмодерна імітація ідейно-теоретичного наповнення. Скажімо, жодний із сучасних світових процесів і трендів не прокоментований теоретиками націоналізму на рівні філософсько-світоглядного аналізу. Ми не знаходимо притомного аналізу «від націоналістів» інформаційної революції останніх десятиліть, техногенних змін в гуманітарному форматі особистості, проблем декомпозиції культури, процесів субсидіарності владних інститутів тощо. Дефіцит грамотної ідеології компенсується книгами і статтями божевільних та напівбожевільних «самодіяльних традиціоналістів» (з науковими ступенями й без них), котрі без зайвих комплексів валять в одну купу східне язичництво, аріософію, Рене Генона, конспірологічні теорії та православну догматику. Навколо цього доробку можна, звичайно, рефлексувати. Проте на ньому неможливо вибудовувати політичну доктрину.

 

Так само неможливо тепер перетворити на повноцінний політичний тренд колись такий популярний соціал-націоналізм. У світі, де територія припинила бути засобом фіксації простору базових цінностей, змінилися самі координати соціального. Якщо «культурницький націоналізм» ще може так-сяк жити у ризомному середовищі соціальних мереж і ресурсних потоків, то для виживання соціал-націоналізму тепер потрібне особливе архаїчне середовище (як, скажімо, для радикального комунізму Пол Пота була потрібна сільська архаїка Камбоджі). Україна, безперечно, доволі архаїчна та соціально відстала країна, але ж не на стільки, щоби у нас в політиці почали домінувати старосвітські ідеї «крові і грунту». Цього не допустить економічний базис суспільства, для якого автаркія рівноцінна самогубству.

 

Ще важче у сучасних умовах впровадити побутовий аскетизм, як необхідну супровідну умову створення партії за ідеологічною моделлю. Пов’язана з формалізованими практиками «самореалізації через успіх», критично-іронічна настанова постмодерного світу стала не лише нормою поведінки, а однією з основ сучасного західного світогляду. За її межами перебувають таліби і салафіти, але ж в Україні, на відміну від Судану або Афганістану, таких, м’яко кажучи, небагато. Відповідно, будь-які репресивні обмеження в сучасному світі сприймаються лише при наявності щодо них широкого (фронтального) суспільного консенсусу.

 

Можна проголосувати за націоналістів й привести їх до влади. Але вимагати від них реставрації світу, який існував більш як півстоліття тому – нереально. Тому й далі відбуватиметься та «карусель» псевдонаціоналістичних брендів, через яку пройшли і з якої вже впали в неактуальність Народний Рух, УНСО, ДСУ, КУН, «Наша Україна».

 

Антон Горішній

 

спеціально для Фіртки


25.12.2012 Антон Горішній 1158 11
Коментарі (11)

НІК 2012.12.23, 11:30
Непогано написано... Стаття заслуговує на розвиток думки.
НИК -БАНДЕРІВЕЦ 2012.12.23, 19:41
БОГ СТВОРИВ ЛЮДИНУ, СІМ"Ю, І НАРОД, ЯК ВЕЛИКУ РОДиНУ. ТОМУ НАЦ-М Є НЕОБХІДНИМ І ВІЧНИМ. ГОРІШНИЙ-КУК? ТИПОВИЙ ПЕРЕВЧЕНИЙ ЛІБЕРАСТ, ЧУЖИЙ!!, ЩО НЕ ХОЧЕ НАМ ДОБРА, БО ЇГО БІСИТ, ШО МИ ХОЧЕМ БУТИ СОЛІДАРНИМИ І МАТИ ЛЮБОВ ДО БЛИЖНОГО СВОГО. А ЯК ТИ НЕ НАЦ. ЧУЖОЇ НАЦІЇ, А НЕОРҐАНІЗОВАНИЙ ЕГОЇСТ, ТО АБИ ВВИДІТИ ЗСЕРЕДИНИ РАДЖУ ПРОЧИТАТИ СУЧАСНОГО КЛАСИКА УКР-НАЦУ ВАС.ІВАНИШИНА, ЇГО ТВОРИ НА САЙТІ СТВОРЕНОЇ НИМ ОРГ-Ї http://banderivets.org.ua/ Я ТОБОВ ЗГОДЕН В ОДНІМ -У КЕРІВНИЦТВІ НАЦ-В ТА В СЕРЕДНІ ЛАНЦІ ДІСНО МАЛО ІДЕЙНИХ, САМІ МАТЕРІЯЛІСТИ ТА АҐЕНТИ ЧУЖАКІВ, ТОМУ ТАКІ В НАС РЕЗ-ТИ НАЦБУДУ, АЛЕ І НАС СТАНЕ, АБИ ЛІБЕРАСТІВ ДОТИСНУТИ, БО З НАМИ БОГ! ОТ В НАШІ ОБЛАСТИ ОПОЗИЦІЄВ КЕРУЄ ДІО ШЛЬОМКО, ТОМУ ІНТЕРВ"Ю СИЧА, ШО ПІД СЕВ СТАТЕВ, ТАК БАГАТО ЧИТАЮТ, БО ЛИШ ВІН МІГ ТАКІ ДУМКИ ДАТИ, А ҐВАРДЄЙЦИ ДІО ПІДІБРАНІ НИМ ТАКІ, ШО НІХТО НАВІТЬ ПИСОК НЕ ЗМОЖЕ ВІДКРИТИ НА ТЕМИ СТРАТЕГІЇ ДЕРЖАВИ. Є ШЕ ОДЕН МУДРИЙ І ЩИРИЙ -ДОНІЙ, І ТОЙ ЗА СПРОТИВОМ ДІМИ. ОТ ТОБІ І НАЦ-ОБЛАСТЬ І НАЦ-ЛІДЕРИ-НАРДЕПИ!!!, ЩО КРІМ СИЧЄ НІХТО НЕ МОЖЕ 3 СЛОВА ДОКУПИ ЗЛІПИТИ. ХОТЬ ВОНИ НЕ ЮДЕЇ ПО КРОВИ, АЛЕ ВОНИ СПЄЦИ ПО ІНШОМУ ПРОФІЛЮ - ПО ДЄРИБАНУ! ОДКРОВЕННЯ: "НОВИЙ ВАВИЛОН -СТОЛИЦЯ ТОРГІВЛІ СВІТУ, БУДЕ ЗНИЩЕНИЙ, БО КУПЦІ ЗАХОТІЛИ СТАТИ БОЯРАМИ..." САМ БОГ ЗА ВАС ПАЦАНИ ВІЗЬМЕСІ, ЯК МИ НЕ ЗМОЖЕМ ВАС В СТОЙЛО ПОСТАВИТИ.
Бог 2012.12.24, 15:23
До НИК-БАНДЕРІВЕЦ. Я створив ТІЛЬКИ людину, а "сім'ю і націю" створив сАТАНА.
Місько-простий гуцульський 2012.12.26, 00:21
Знову ці "цинамонові хрущі"-місцеві псевдовлюмінаті,відірвані і від розуміння історичних процесів ,і відчуття українця-всобі,пробують нас баламутити.Це,скоріш за все,через свою власну фактичну малозначимість.А що робити,коли з середини дуже тисне, то давай хоча б інших принизимо.
Петя 2012.12.26, 09:40
Гарно. Наразі все в точку. Але може статися так, що з нашими патрійотами фашизм зразка 70-літньої (всього лиш) давності буде здаватися нам супердемократією. Народ на початках підтримає "репресивні обмеження", а потім вже й питати не будуть. І дорепресуються до того, що найбільше будуть репресовані якраз ті, хто і розпочне репресії. Корочє одним словом - жопа насувається. В цілому світі і Україна тут зовсім не виключення.
Дуся 2012.12.26, 09:53
Стаття - СУПЕР. Єдине, що працюватиме все саме так лише до тих пір, поки не буде перейдена межа. А дуже ймовірно, що вона перейдена таки буде. І тоді виживання як окремих індивідумів, так і цілих націй (спільнот) буде в режимі "боїв без правил". Сподобалося ще про напівбожевільних традиціоналістів... Одного такого з універу я знаю)))))))))
Плюсік 2012.12.26, 10:33
Смачний текст. Аффтору респект. Але це в статті - тіпа най-лайтовіший сценрій, а як щодо най-хорроровішого сценарію з "фашізмом-канібалізмом" тіпа?
газда 2012.12.26, 13:23
Так тішить ниття на тему "фашизму" з боку окремих коментаторів:)Ну так уже сердешним сниться "звєріний аскал бандєравскава фашизма", що найодіозніший виразник їхніх жахіть вадя каліснічєнка уже й слова деякі з мови, такої йому ненависної, забороняти бажає. Зграя совкових невігласів і дурисвітів, керована найгіршими представниками народів, власні держави яких саме і демонструють політику нацизму "у всій красі" у нестримному бажанні нищити все українське, все, що здатне ставити опір їхнім планам щодо величезної вільної земельної ділянки з купою збидлованих рабів, голосно верещить про "фашистськість" українців, не зважаючи на палаючі на їхніх головах шапки з п'яти- та шестикутними зірками. Здавалося б, що до цієї справи галичанам, читачам Фіртки, але ні, бачимо, що є і тут байци-антіфа і просто тупі словоблуди, які не вірять, що підвиваючи зграї вовків, вони самі стають шакалами, без шансів стати повноцінними членами тої зграї.
нло 2012.12.26, 20:46
Газда, повністю з Вами згідний. Краще не скажеш. Це якраз вірні нащадки доктора Геббельса відвертають увагу від себе. Якраз хто найбільше кричить про фашизм, і є фашистами
Галичанин 2012.12.27, 00:04
Не можна навчитися щось робити замість когось. Вчитися можна тільки самому, тому питання розвитку і усвідомлення націоналізму, як фундаменту існування нації і держави безумовно найважливіше завдання сьогодення. І звичайно першочерговими є завдання вироблення правильних відповідей на сучасні умови життя. І тут можна погодитись з автором, що нам бракує пророблених стратегій розвитку націоналізму в сучасних умовах. Однак твердження про нібито відсутність базису це повна маячня базис є, це ідея нації. До прикладу на такому абсолютно архаїчному базисі як закони шаріату, мусульмати рулять власну банківську етику (відмінну від західної і як вбачається останніми десятиліттями значно стабільнішу). Тому було би бажання а дати відповідь на актуальні питання завжди можна. Ну і власне треба розуміти, що одне питання літературні казки (наукові праці) будь-яких ідеологів, а зовсім інше реальне життя і реальна політика. Так ніхто з китайських чи японцських чи американських чи ізраїльських політиків (і будь- яких інших успішних націй) не йде на вибори цитуючи твори Донцова, однак ВОНИ УСІ ДІЮТЬ як найзапекліші націоналісти відстоюючи власні національні інтереси. Діють наскільки жорстко що більшість людей і не здогадується, хоча всі один одному гарно посміхаються :))) Власне постійно триває світова економічна війна, війна за обмежені ресурси, інколи війна прихована стає явною (як за нафту Іраку і Лівії). А запудрювання голови і дезорганізації супротивника - теж військова стратегія для перемоги,і якщо ви на неї клюнюлу то хто вам винен? Можна зробити вигляд що світу не існує, але від цього світ не зупиниться і не зчезне, а дурень який не захоче захищати себе точно загине. Ви хочете жити і боротися за місце під сонцем для себе і своїх дітей, тоді шукайте як краще згуртуватися і чинити вплив, а як хочете вірити в казку про світ без націоналізму, то вірте звичайно, але майте на увазі що світ від вашої відсутності тільки виграє. Це основне, ну а про автаркію, карусель брендів і т.д. не має сенсу говори. Вінігрет.
фільозоффф... 2012.12.27, 21:28
вся писанина, і в статті, і в коментах,то є пшик.Чому ніхто не хоче признати,що все починається з людини-особистості.не буду перераховувати всіх достоїнств і цінностей,які має мати ЛЮДИНА,але все це українець може показати,продемонструвати і вести себе гідно тільки тоді,коли він за межами своєї держави,Німечинні,Америці,Португалії,Італії і ще багато.багато держав можна перераховувати по всьому світу.І тут проситься слово,а чому в своїй державі,серед свого народу-ми є чи не найгіршим сотворінням.Ми не можемо знайти спільної думки між собою,ми не вміємо поступатися один,одному,ми не поважаємо один одного і саме головне ми не любимо ні свого народу,ні тих,хто біля нас.В нас стільки жовчі,що помалював-би всі будинки в києві і у франківську.а злості стільки ,що погризли б один одного до кістки.Одним словом гамнистий нарід і не може мати держави і добре жити,бо ВОВКИ,а ось попездіти на майданах,вкрасти по саму шию,продати один одного.то МИ УКРАЇНЦІ Є НЕПЕРЕВЕРШЕНІ........тішмося!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

495
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10981 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1834
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1732
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2736
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4592

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

328

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1034

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1448

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1319
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1698
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1505
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1221
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

590
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

666
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1861
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2082 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20361
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

336
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

692 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

724
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1072