Голова Івано-Франківської облради Олександр Сич презентував книгу «Український націоналізм: традиція і модерн»

 

 

16 лютого в Івано-Франківську в  Народному домі «Просвіта» відбулася  презентація книги чільника Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода», голови обласної ради Олександра Сича «Український націоналізм: традиція і модерн» та книги громадського діяча, журналіста Ярослава Іляша «Нація, яка не капітулює».

 

Свою  книгу Олександр Сич присвятив 120-річчю від дня народження засновника і першого Провідника Організації Українських Націоналістів полковника Євгена Коновальця.

За  словами Олександра Сича, ідея збірника «Український націоналізм: традиція і модерн» виникла у процесі спілкування із друзями й однодумцями та з потреби поділитися своїми роздумами з ними.

 

«Часто так бувало в дискусіях про український націоналізм, котрі доводилось вести десь далеко за межами Галичини: у Харкові, чи Луганську, Черкасах і Полтаві, Вінниці і Хмельницькому, Києві, Чернігові, Рівному, Одесі, Луцьку тощо, - що у відповідь на запитання: «Де можна ґрунтовніше ознайомитися з висловленими Вами тезами?» мусив надсилати своїм співрозмовникам ксерокопії чи електронні копії власних публікацій. До  того ж запал дискусій спонукав до пошуку нових ідей, аргументів, трактувань й, відповідно, до нових публікацій чи навіть вишкільних лекційних курсів. Врешті самі ж учасники таких зустрічей і запропонували зібрати напрацьоване по темі націоналізму в один збірник», - наголосив він.

 

 

А автор і упорядник книги «Нація, яка не капітулює» Ярослав Іляш розповів, що ідея її видання виникла ще з  тих часів, коли було видрукувано  збірник «Націоналізм у світі» про  національно-визвольні рухи різних народів Європи і світу.

«Ці лекції ми щороку використовували у  своїх вишкільних таборах для  молоді і з кожним роком дедалі більше з’являлося інформації, - мовить Ярослав Іляш, - Я був одним  із лекторів з цієї тематики, а торік  центральний провід Молодіжного Націоналістичного Конгресу дав мені доручення скласти збірку з того матеріалу, що я використовував у своїх лекціях. Також у нас були знайомі, свідки тих подій, зокрема в Англії, і вихідці з України, які були в Ірландії, нам багато чого розповіли. І так у нас зародилася ідея видання цієї книги. Крім цього, до неї ввійшли історичні матеріали видавничого органу Української Військової Організації «Сурма» за 27 рік. Відтак один із друкованих органів Організації Українських Націоналістів, діаспорне видання за 71 рік «Клич нації», де також розповідається про історію національно-визвольного руху ірландського народу, також ми використали сучасні документи Ірландської республіканської армії, які дуже актуальні для подій 70-их років, так звана «Зелена книга» ІРА – бойовий статут ІРА, використані ранні публіцистичні дослідження українських авторів середини 90-их років, зокрема Олеся Хоменка. Понад половину книги – це мої сучасні дослідження з тематики, яка називається «Нація, яка не капітулює», що стала назвою книги. І ще одним таким суттєвим чинником і мотивом написання книги стало те, що в долі ірландського і українського народів є багато схожих прикладів у національно-визвольній боротьбі. І багато спільних рис в історії, і чимало трагічних доль. Є чому повчитися, і, як кажуть, взяти до уваги та розширити свій кругозір. Загалом буде цікаво всім, кого захоплює історія національно-визвольних рухів Європи».


17.02.2012 2330 8
Коментарі (8)

Кулик 2012.02.17, 09:52
Профінансував книгу єдиний центр!!! Вони ж збирають гроші на кампанію...
Іван 2012.02.17, 10:18
От курва, сам блін в комсомолі був - передовом отрядє КПРС, а тутка вже і про націоналізм і про революції рорзказує - сексот класичний!!!!
С.О.М 2012.02.17, 20:21
Іване і Кулику! Напишіть таку книжку, яку написав Сич, або ще кращу за нього, і тоді я профінансую її видання. Бажаю успіху!
Всім! 2012.02.17, 21:22
ВСІМ потрібно знати,що найкраще турбуються про націоналізм ці,хто його розвалює,а саме головне-були комсомольцями,потім націоналістами....повтікали,і тепер пишуть книжки.А де дія?Вирішення проблем,чи лише своїх?думаємо прикарпатці!!!!!!!!!!!!
Цюняк В.В. 2012.02.17, 22:40
чому СИЧ не напише книжку,як мер м.Бурштин Курляк П.І.(ВО "СВОБОДА") знищив журнал вхідної кореспонденції виконкому Бурштинської міської ради,журнал реєстації черги громадян міста,який вівся з 1991 року та заяви жителів на земельні ділянки під індивідуальне будівництво.І скільки коштує в його однопартійця зараз план під забудову в м.Бурштин поза чергою.СВОБОДУ НЕ СПИНИТИ!!!!!
Цюняк В.В. 2012.02.17, 22:27
псевдонаціоналіст СИЧ краще б написав книжку,як його протеже однопартієць мер м.Бурштина Курляк П.І.,депутат Галицької районної ради Пізь І.М. та підприємець Туз В.М.( кафе-бар"Козирна Карта") на ПАСХУ 25.04.11р.(обливаний понеділок)близько 23.00 годин при виїзді на центральну дорогу на автомобілі марки КІА 7760 протаранили біля МЯЧа таксі"БРАВО" марки ДЕО чорного коліру(водій Кальницький Валерій Вячеславович АТ 4025 АР) та втікли з місця ДТП.Мер Курляк на момент ДТП був умовно суджений за ДТП при якому загинуло три людини.Уся гоп-стоп компанія була мертво пяна та їхали з бару Туза В.М.Потім банда мера погрожувала родині таксиста та несплатила збитки,а наша славнозвісне ДАІ не оформило протокол про ДТП.ОТАКІ НАЦІОНАЛІСТИ В М.БУРШТИН.А журналісти "ФІРТКИ" можуть перевірити дану інформацію.Свідками події гульбану псевдонаціоналістів були десятки людей.В Нашому місті свободу проклинають.
Цюняк В.В. 2012.02.17, 22:47
пан СИЧ напишіть книжку,як Ваші однопартійці в м.Бурштин- мер Курляк П.І. та голова земельної комісії Волочій М.Д.- захопили парк Шевченка( де розташована символічна могила воїнам УПА),знишщили дерева на площі більше гектару та хотіли організувати незаконний базар.СЛАВА УКРАЇНІ!!!СЛАВА СИЧУ І МЕРУ КУРЛЯКУ!!!!
Цюняк В.В. 2012.02.17, 22:53
пан СИЧ напишіть книжку,як Ваш протеже - славнозвісний мер м.Бурштин Курляк П.І. краде чорнозем у громади міста з урочища Краки-Підкраки та продає по одій тисячі гривень за машину. ЗА РІК КАДЕНЦІЇ ПСЕВДОНАЦІОНАЛІСТІВ У МІСТІ ЕНЕРГЕТИКІВ МОЖНА НАПИСАТИ БЕЗЛІЧ КНИЖОК,АЛЕ СИЧУ НЕМАЄ ЧАСУ ТА ІНТЕРЕСУ ДО ЗЛОЧИННИХ ДІЙ ОДНОПАРТІЙЦІВ, ВІН СПАСАЄ НАЦІЮ МОДЕРНОМ- КРАДИ ПОКИ НЕ ПІЗНО.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

736
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2305
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2025
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2042
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6165 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2328 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

199

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1021

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1010

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1271
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

118
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

499
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1958
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26384
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

445
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10360 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7900
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

452
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

300
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

455
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

530
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1463