Зміщена "рівновага"

 

           В переддень чекання Великого Вибору президентом В.Януковичем хочеться ще раз нагадати і показати події на тлі яких розгорталась недавня трагічна  історія нашого народу.

       Ціле покоління онімілих громадян, для яких ще й досі не скінчилась Радянська влада, з допомогою мистецтва почало говорити. Сьогодні, коли  знову переписують підручники історії, саме вони мають сказати своє слово – слово людей, які були свідками подій, через свою особисту історію життя. Не всі готові розповідати про свій досвід, особливо ті, хто перебував у сталінських та німецьких таборах. Страх посіяний тоді, удобрений мільйонами життів, не дає їм досі свободи говорити…

      «Пересувна виставка творчих робіт людей, які постраждали від нацизму і тоталітаризму» - це проект, який здійснюється на кошти німецького фонду «Пам'ять, відповідальність, майбутнє» в рамках програми «Місце зустрічі – діалог». Проект має на меті зібрати і оприлюднити спогади очевидців подій та створювати умови для спілкування різних поколінь. На протязі вже двох років в десяти містах України (Київ, Миколаїв, Тернопіль, Хмельницький, Чернігів, Глухів, Житомир, Івано-Франківськ і ще пройдуть у Житомирі, Черкасах) проходили зустрічі  молоді з людьми, які постраждали від нацизму і тоталітаризму. Живий діалог через покоління вилився у творчі роботи юних. Ці малюнки  «жахливо-наївні» і водночас, пропущені крізь уяву, дають шанс тяглості  історії, передачі такого важливого досвіду від батьків до дітей. Водночас, зрілі графічні роботи зовсім юного тоді київлянина   Володимира Куткіна (15 років на момент війни), який пережив і війну, і концтабори, зміщують наш погляд з минулого на можливе майбутнє, коли мовчанка багатьох стає репризою історії.

      «Ми зростали в тоталітарному СРСР і погано знали власну історію. У історії Другої Світової війни, яку нам було запропоновано, багато чого було приховано, і ідеологічні незручності підчищені, а сама історія частково перетворилася на міф. Наприклад, ми не знали, що понад 30 000 німецьких чоловіків відмовилися служити в армії «великого» фюрера з релігійних або політичних причин. Вони не хотіли вбивати, тому вбили їх. Не знали ми  і про сотні тисяч німців, відправлених в концентраційні табори, тому що режим Гітлера був для них неприйнятний. А ще не здогадувались про німецьких дипломатів, які відмовилися служити тоталітарній Німеччині – тому яскравий приклад Майер-Лінденберг, німецький аристократ, нащадок дипломатів.

     Ми, тобто Радянський Союз, виграли цю війну. Страшною ціною. Але діалогу держави з народом знову не відбулося. Табори для військовополонених розмістилися поряд з таборами для власних громадян. Сьогодні ми живемо в іншій країні, якій випало стати державою Україна. Ця дивовижна держава й досі не бажає приймати й розуміти власну історію, держава, що, як і раніше, не бажає вчитися діалогу з власним народом.

     Та ми маємо друзів і, як виявилося, живуть вони у Німеччині. Отій Німеччині, що була переможена і зруйнована, а сьогодні є демократичною і впливовою країною. В котрій природна зміна поколінь не знищила пам'ять, і нині там цілком успішні люди живуть з невгасаючим відчуттям провини. Провини за далеке минуле.

      Сьогодні, коли міністр освіти України намагається на свій, вельми специфічний смак, «вичистити» історію нашої країни, німецький платник податків цілеспрямовано і свідомо  вчить нас, українців, діалогу. Діалогу нашого молодого покоління з минулим, таким далеким від нього. Він, цей німецький громадянин так і назвав фонд, що працює для нас і у нас «Пам’ять, відповідальність та майбутнє». Подякуємо йому. Ми лише вчимося бути європейцями» - пише Семен Глузман.

      Щоб відбувся діалог необхідно було перед тим зібрати і зберегти по крихтам ще живих свідків минулого. І ось Семен Глузман засновує «Медичний реабілітаційний центр для жертв воєн та тоталітарних режимів».  Кінорежисером Олександром Дірдовським з перших уст було записано понад 500 годин інтерв’ю-спогадів 264 людей про катування і знущання, які вилились у 16-ти хвилинний фільм «Ріновага-жаху». Коротенькі статті-свідчення повторились і в книжечці-нагадуванні «Рівновага», яку випустила благодійна організація «Касталія-Фонд», що проводить зустрічі та виставки робіт учасників цих зустрічей в містах України. Запис однієї з них у м. Івано-Франківськ на радіо можна почути тут http://odtrk.if.ua/2013/11/09/reportazh-11/  (репортаж Наталі Асатурян «Рівновага» від 9.11.2013).

      «Фонд, «Пам'ять, відповідальність та майбутнє», є втіленням політичної та моральної відповідальності німецького уряду, економіки та суспільства за збиток нанесений націонал-соціалістичним режимом, що пам’ятає своїх жертв і переосмислює пройдене. А ми?» - запитує керівник проекту Ірина Пієвська.

     «Де буде моя і ваша, пане Президент, рівновага завтра?» - запитую себе я, дивлячись в очі Володимиру Куткіну.

 

Еріка Вітер, Івано-Франківськ


25.11.2013 Еріка Вітер 1739 0
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1924 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11393 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1077

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

44
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1080
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

752
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

39
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663