Зірваний сезон, або як театр став маріонеткою в руках влади і будівельників

 

http://www.novostimira.com.ua/userfiles/11(338).jpg

 

Наприкінці року, котрий уже залишився позаду, директор Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру  ім. Івана Франка Ростислав Держипільський продемонстрував журналістам, у якому стані їхня споруда переходить у новий рік. Одразу ж нагадаємо, що, за словами колишнього голови ОДА Михайла Вишиванюка, драмтеатр мав бути готовий ще у жовтні 2013 року.



«Така ситуація сталася через те, що ремонт було розпочато невчасно. Ми спеціально скоротили минулий театральний сезон, аби дати можливість підрядникам приступити до ремонту драмтеатру. Але від квітня до серпня цього так ніхто й не робив. Тепер є причина для деяких недоброзичливців на повний голос заявити, що Держипільський не може впоратися із ремонтом приміщення. Скажу вам відверто: наскільки мені відомо, ще на самому початку ремонтно-реставраційних робіт підприємство-підрядник брало кредит для того, аби запустити процес», – із болем говорить директор драмтеатру.


На жаль, ще дотепер не вдалося виконати ті роботи, котрі були заплановані як першочергові. Така бажана для театру власна дахова котельня тільки збудована, але апаратура так і не встановлена. У результаті, працівники театру гріються електроприладами, бо й тепло із централізованої системи відключене. До ремонту даху так ніхто й не брався, а тому є загроза, що після сильних опадів волога може просочитися і всередину приміщення. За тим парканом, котрий приховує від цікавого ока фасад споруди театру, ми побачили готовий пандус для інвалідів зі сторони театральної каси. Обіцяного ліфта ще немає, зате готові санвузли для інвалідів.


«Підрядник пояснює все тим, що немає коштів. Влада запевняє, що проплати частково пішли. А тим часом ми перебуваємо у підвішеному стані, – зауважує директор театру. – У червні ми відкрили камерну сцену. Мусимо якось викручуватися. Як буде далі, будемо думати. Так виглядає, що у цьому театральному сезоні на власній базі ми так і не зможемо зіграти вистави. Ми не можемо законсервувати всю роботу, а тому приступаємо до нових постановок. Колектив повинен працювати. Не хочеться зменшувати високу планку руху театру, щоби не деградувати».


Зміна влади в області наразі не гарантує подальшої підтримки розвитку театру, хоча керівник театру мав нагоду переконатись на словах, що голова облдержадміністрації Василь Чуднов знає про проблеми і всіляко буде намагатися їх вирішити. Тим часом, за деякими перспективними планами, на рівні області вирішується питання про ремонт приміщення Музею мистецтв і відповідним виділенням фінансових ресурсів із обласного бюджету.


Ростислав Держипільський з оптимізмом надіється, що влада «буде вживати усіх найневідкладніших заходів, щоби відновити реконструкцію театру». За його словами, можливо, у січні буде застосовано «план Б». Це означає, що так звану закулісну частину театру знову підключать до централізованого теплопостачання, а фойє і глядацький зал будуть чекати «кращих часів».


Не перестає сподіватися директор театру, що у 2014-му році обласне керівництво зверне увагу на проблеми драмтеатру хоча б тому, що йому виповниться 75 років. Чи стане у владних мужів розуму профінансувати такий культурний об’єкт у ювілейний для театру рік?


«Зважаючи на ті умови, в яких  нам доводиться працювати, ми встигаємо виконувати театральний план. Скажімо, протягом листопада на малій сцені, а також на інших площадках ми зіграли 21 виставу. Це той норматив, котрий ми виконували завжди, коли була задіяна велика сцена, – каже директор драмтеатру. – Поки що немає де показувати те, що ми вже напрацювали. А тому ми з нетерпінням чекаємо, коли нас допустять до глядача.


За словами Ростислава Держипільського, якщо у минулому театральному сезоні касовий збір із вистав становив майже мільйон гривень, то вже за період від квітня до грудня театр втратив щонайменше таку ж суму.
Керівник театру переконаний, що за рік, котрий минув, не вдалося виконати ті ремонтні роботи, котрі були передбачені як першочергові. Найбільш болючим надалі залишається питання збереження тепла. «Якщо ми навіть запустимо тепло із власної котельні, то немає гарантії, що оті великі вікна у фойє втримають тепло всередині приміщення. Одним із наступних кроків є те, що нам вкрай необхідне нове звукове та освітлювальне обладнання», – зауважує директор театру.


На новий театральний сезон увесь акторський склад покладав чимало сподівань. Адже ще минулого року було заявлено, що у репертуарі грядуть постановки українського спрямування. «У цьому плані ми і працюємо, але поки що нема де показувати. Ми вже провели остаточні прогони нової  оперети «Шаріка» і чекаємо, коли нас допустять до глядача. Також готова до випуску «У неділю рано зілля копала» і розпочали роботу над п’єсою «Назар Стодоля». У постановках задіяно 100 відсотків творчого колективу театру», – анонсує плани керівник театру.


Прем’єри, очевидно, відбудуться вже навесні цього року, але за межами драмтеатру. Найперше, франківська богема вирішила згадати далекий 1943 рік, коли у приміщенні старого театру (тепер – філармонія) відбувалася прем’єра оперети «Шаріка». Тоді гестапівці заарештували акторів та глядачів, а згодом розстріляли 27 людей. Тому колектив театру вирішив відновити давню оперету і поставити її на сцені через 70 років.
Втім, усе це, очевидно, буде навесні. Наразі театр у приміщенні кіноконцертного залу «Арена-центр» проводить новорічні ранки для наймолодших мешканців краю. Цього разу, окрім традиційних розваг біля ялинки із Дідом Морозом, Снігуронькою та казковими героями, дирекція театру пропонує малечі переглянути казку «Котигорошко».
 

 

Володимир БОДАК, ЗК


Коментарі (5)

13 2014.01.10, 22:58
що що, а нас...ти собі в тарілку ми вміємо. а потім тикаємо паЛЦем, шо то "ВОНИ" винні. А хто "ВОНИ" ???
Рогулям 2014.01.04, 15:31
театри не потрібні
ото так 2014.01.04, 18:18
Це певно і робить пан волійник.., так що бандюковичів тут не треба "ми самі" тут "лад" нарбимо, а бандюковичі тільки вспе зкористають (ну аа росія це й говорити не треба)....Так просто вбити український театр.... І ще який!!!!!!!!!
Театрал 2014.01.04, 21:10
Це провалилась чергова афера колишнього голови по відмиванню коштів через ремонти приміщень. А Олійнику так і треба. Купився в ригів на обіцянки.
так так 2014.01.05, 23:23
Добре, що є москалі і Партія регоніонів, а то прийшлося на інопланетян все валити. А ми тут, при владі, такі моторні і роботящі! Стадіон Рух побудували, Палац спорту теж вже стоїть в красі і балаканині. Дороги як в Европі. Дома ростуть як гриби на дитячіх майданчиках і сверах. Якби не ті донецькі ми б вже в молоці купалися. Як завжди невістка винна. А за театр дуже сумно. Таким чудовим коллективом можна пишатися. Терпіння Вам, пан Держипільський!
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

956
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

770
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1890
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3238
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2549
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2537

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

233

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

730

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

683

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1595
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

353
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

688
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

611
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

325
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

379
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27029
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

838
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19671
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

422
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

394
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

728
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1317 3