Загадки генплану Івано-Франківська-2. У місті побудують чотири нові мости та з десяток транспортних розв’язок

 

Транспортна проблема є чи не найболючішою для Івано-Франківська, розташованого у межиріччі двох Бистриць — Надвірнянської та Солотвинської. Через це безпосередній в’їзд до міста можливий лише з боку Богородчан. З інших напрямків транспорт неминуче повинен проїхати по одному з мостів, яких для нинішнього транспортного потоку недостатньо.

 

Крім того, навколо міста немає повноцінної об’їзної кільцевої дороги, через що транзитний транспорт в обидва боки тисменицького напряму перетинає міські мікрорайони. Якщо до цього додати непристосовану мережу доріг, то стає очевидним, що проблема транспортних заторів ще довго псуватиме життя іванофранківцям. Пропонуємо зазирнути у майбутнє, щоб зрозуміти, як керманичі міста збираються розв’язати цю проблему.

 

 

 

Нові мости і дороги

 

 

Сьогодні транспортні потоки міста обслуговує чотири мости: на вулицях Галицькій, Тисменицькій, міст на Надвірну та у Вовчинці. Усі вони працюють з великим навантаженням, до того ж повінь 2008 року підмила опори «галицького» і «тисменицького» мостів. Ремонтні роботи частково зняли проблему, однак рано чи пізно мости потребуватимуть капітального ремонту. До 2026 року проектувальники запланували побудувати ще чотири мости. На річці Бистриці Надвірнянській зведують мости в районі «Автоливмашу» та на «Каскаді» поблизу ТРЦ «Арсен». Вони мають стати частиною кільцевої дороги, яка з’єднає мікрорайони «Позитрон» і «Каскад» із селом Підлужжям (Тисменицький район), а інший міст поєднає Південний промвузол (між вулицями Петлюри та Бандери) з Хриплинським промвузлом. З побудовою цього мосту з’явиться магістраль регіонального значення в напрямку Чернівців.

 

Два мости побудують і на річці Бистриці Солотвинській. Перший простягнеться від набережної ім. Стефаника до села Загвіздя з подальшим виходом на калуське шосе. Другий міст зведуть нижче нинішнього залізничного — від вулиці івасюка в напрямку до села Клузова (Тисменицький район). Найближчим до реалізації є проект мосту від вулиці Івасюка до села Клузова, однак економічна криза в державі навряд чи дозволить розпочати будівництво у 2012 році. До речі, вартість проекту в 2008 році фахівці оцінювали в 100 млн. гривень. Очевидно, без підтримки держави реалізувати цей проект нереально. Щодо двох інших мостів — біля села Загвіздя та в районі «Каскаду», — то міська рада схвалила техніко-економічне обррунтування цих проектів.

 

 

 

Центр: світло в кінці тунелю

 

 

Не секрет, що найважча транспортна ситуація — в центральній частині Івано-Франківська. Характер міської забудови та вузенькі вулички спричинюють значні труднощі в організації руху транспорту. Вже в 2001 році розробники генплану констатували, що пропускна спроможність вуличної мережі не відповідає інтенсивності транспортних потоків. Дрібноквартирний характер забудови центру міста не допускав можливості створення достатньої кількості автомобільних стоянок. За десять років кількість автотранспорту виросла ще більше. До речі, на час створення генплану в місті було 135 авто на тисячу жителів. Проектувальники сподівались, що наприкінці розрахункового терміну буде 230 авто на тисячу жителів, але цього рівня автомобілізації було досягнуто вже 2008 року.

 

Пом’якшити транспортну проблему в центрі міста проектувальники сподіваються за рахунок будівництва нової дороги, яка проляже від вулиці Мазепи до Південного бульвару. Далі планується поєднати Південний бульвар з Північним, проклавши дорогу через речовий ринок з виходом на Галицьку вулицю. Вже згадана нова дорога до Південного бульвару простягнеться далі до вулиці Максима Кривоноса і дозволить автомобілістам виїхати на набережну ім. Стефаника. Ще один варіант об’їзду центру міста з’явиться шляхом поєднання вулиць Пулюя та Ленкавського. Значні зміни відбудуться на берегах річки Бистриці Надвірнянської. Між «тисменицьким» мостом і новим мостом у районі «Автоливмашу» по обох берегах прокладуть набережні. До речі, територію с. Вовчинця також відмежують набережною, яка дугою простягнеться між двома новими мостами (в районі «Каскаду» та в напрямку до села Клузова).

 

 

 

Транзитні потоки

 

Для пропуску транзитного автомобільного транспорту поза межами міста і переключення транспортних потоків з усіх напрямків між собою планується будівництво спеціальної дороги-перемички між автошляхами на Стрий та на Рогатин. На перетинах об’їзної дороги з автомагістралями — виїздами вулицями Гетьмана Мазепи, Євгена Коновальця, калуським шосе та новою автодорогою в районі «Автоливмашу» передбачено транспортні розв’язки.

 

 

Генплан передбачив, що значний вплив на розподіл транспортних потоків може мати будівництво швидкісної автодороги Європа—Азія, яка мала б пройти через міста Косини (Закарпаття) — Івано-Франківськ — Тернопіль — Вінницю і так далі аж до Донецька. Спорудження цього транспортного коридору було заплановано ще в постанові Кабміну від 1997 року, однак практичних заходів щодо реалізації проекту немає й досі. В рамках цього ж проекту передбачалось побудувати транспортний комплекс для переробки контейнерних вантажів поблизу Галича.Приємно було знайти бодай якісь задуми, які через 11 років після прийняття генплану все ж було реалізовано. Йдеться про перенесення міського автовокзалу з території залізничного на відстань 200 метрів від попереднього розташування. Крім того, планується, що до нинішньої мережі автостанцій мала б додатись нова у південній частині міста, в районі аеропорту. Щоправда, будівництво нової автостанції заплановано на термін після 2026 року. Коли врахувати той факт, що після 2001-го місто втратило автостанцію на Новгородській, а вільні земельні ділянки вже давно в дефіциті, в таку перспективу віриться слабо.

 

 

 

Надія на аеропорт і вокзал

 

 

Значну роль відводиться розвиткові івано-франківського залізничного вузла. Для підвищення пропускної спроможності передбачається будівництво двоколійних вставок на перегоні Івано-Франківськ—Угринів, а також влаштування двостороннього автоблокування на ділянці Івано-Франківськ—центр. Аеропорт проектувальники розглядають як ключову ланку для розширення пасажиропотоку з кран Західної Європи, Близького Сходу та США. Однак для цього необхідно придбати нові літаки, а також спорудити сучасний пасажирський термінал. Крім того, актуальним питанням залишається будівництво тролейбусної лінії до аеропорту.

 

 
 
Юрій КРИВЕНЬ,
 
 
 


29.02.2012 Юрій КРИВЕНЬ 1399 6
Коментарі (6)

777 2012.02.29, 21:30
http://youtu.be/dlkv020CHxE вся правда про анушкевичуса і прокопіва та те, як збираються дерибнути водоканал
янек 2012.02.29, 21:34
зремонтуйте старі дороги а потім робіть нові бо незнаете де вже грощі красти і з людей грощі тянути все вам мало
костя 2012.03.01, 11:25
НЕ БІЙТЕСЯ КАЗАТИ ПРАВДУ ПРО ВЛАДУ: http://youtu.be/4hRnUZCUI4s вінтоняк про комунальну корупцію в місті, та спроби анушкевичуча, прокопіва і свободи приватизувати водоканал
Труба до 777 2012.03.01, 16:14
За наміри не судять, так що не цвірінькай. Як жаба душить чи в долю не взяли, то йди домовляйся напряму а не через коменти.
ОКСАНА 2012.03.02, 09:38
Найближчим до реалізації є проект мосту від вулиці Івасюка до села Клузова, однак село буде затоплене.Треба дамбу до "БАРВИ" і вихід до траси Ів.Франківськ-Львів.
однак 2012.03.03, 20:03
Порядок в центрі, в першу чергу мають робити самі мешканці.ЩО наприклад сказати,коли через вузенькі вулиці центру,попри білий дім гасають пасажирські автобуси,із села Клузіва і таких десятки ,рагулів-безпредельщиків на яких немає управи,а ДАІшникам то всьо нахрін не треба.Нема елементарного порядку,нікому нема діла.Місцеві мешканці говорили не раз,що всі пасажирські перевезення з приміських сіл,не мають заїзжати через центральну частину міста.Є Микитинці,Опришівці,Крихівці,Пасічна ось вам зупинки,а дальше на міський транспорт.Засмороджувати центр ніхто не має права, у Львові цетр закрито,а в нас вся рагульня пакують,аж до самої облради.Скоро і по поверхах почнуть їздити.Звичайно тут повинно бути слово мера В.Анушкевичуса і всі мешканці будуть вдячні.ЦЕНТР МІСТА не має бути БОЛОТОМ,не повинні всі хруні пакувати через центр,бо він купив буса і ніхто щє не вєдів.Треба створити муніципальну поліцію,і ні одного міжміського перевізника близько не пускати витворяти кренделя по центру.Всьо болото з області ввозять в центр,то який він буде мати вигляд.До роботи панове,бо місто має Магдебурзьке право,а не сморід.Буде місто чисте,будуть люди частіше митисі,бо буде знати,що йде до центру,а не в багнюку!!!!!!!!!!!!!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1771
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1780
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1761
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5258 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2069 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1447

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

587

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

694

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

890

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

931
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1661
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3587
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10176
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26049
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10075 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7650
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

833
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1334
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

309
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1192
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

784
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1014