Всією сім'єю лежали в одній палаті: розповідь прикарпатки, що вилікувалася від коронавірусу

Коронавірус - це не тільки смерть та горе, це ще й люди, котрі вилікувалися, і зараз живуть звичайним життям, хоча той період у своєму житті точно не забудуть.

Розповісти свою історію Фіртці погодилася прикарпатка, котра лікувалася від коронавірусу разом зі своєю сім'єю. Представлятися жінка відмовилася, тому назвемо її Тамарою. 

“Все почалося у перші дні березня,  чоловік приїхав із Чехії — тоді ще про коронавірус так масово ніхто не говорив, тому й не усвідомлювали важливості самоізоляції, відповідно нічого й не застосовували. Ми жили звичним життям, поки 18 березня він не захворів”, - пригадує жінка.

Коли в чоловіка піднялася температура, вони одразу поїхали до сімейного лікаря, там зробили рентген, але він нічого не показав — легені були чистими, отже, призначили ліки проти грипу та відпустили додому. 

“Про невідкладну допомогу навіть не йшлося, думали, що якийсь вірус  підхопив, тому періодично понижували температуру таблетками і лікувалися вдома. Чоловік в мене часто хворіє, тому думала, що це сезонне. Температура була висока — то 40 градусів, то близько сорока, парацетамолом не дуже збивалася, але ми впевнено робили все, що порадив лікар”.

Пізніше, жінка пригадує, що чоловік відчув полегшення, проте ненадовго, згодом стало гірше: температура збивалася все важче.

“Взагалі підозр ніяких не виникало — були всі симптоми звичайної застуди: ані задишки, ані кашлю, просто боліло горло, ще й рентген показав чисті легені”.

Тоді ж чоловік ще раз поїхав сам до лікаря, де йому запропонували або призначити уколи та лікуватися вдома, або звернутися в інфекційну лікарню. В результаті вибрали другий варіант, там вже й зробили рентген, який знову показав чисті легені. Але й тест на коронавірус теж зробили — тоді їх ще відсилали в Київ. 

“Офіційний діагноз поставили бронхіт, а вже за декілька днів прийшов результат і сказали, що тест позитивний — в чоловіка коронавірус. Я була шокована, мене такий страх накрив — і за нього, і за дітей. Бо тоді в медіа тільки й мови було про смерті та про те, який страшний цей вірус. Мені було важко це сприйняти”.

Після декількох днів лікування чоловікові ставало все гірше — а потім рентген показав правобічну пневмонію. І почалося відповідне лікування.

Та майже одразу після оголошення аналізів Тамара відчула себе гірше.

“Я думала, що це від того, що я сильно переживала в мене піднялася температура”.

Тим часом, у дім до подружжя навідалася спеціальна комісія, щоб продезинфікувати все, і порадила сконтактуватися з усіма, з ким зустрічалися протягом того часу, відколи чоловік приїхав з-за кордону.

“Серед знайомих, з якими ми мали контакт була вагітна, я тоді так сильно переживала за неї. Але, слава Богу, ніхто від нас не заразився”.

Коли разом із температурою  Тамара відчула загальну слабкість, а молодша дочка почала кашляти, зібралися і  поїхали в інфекційну лікарню.

“У нас звичайно взяли аналізи на коронавірус і “поклали” до чоловіка в одну палату. Досі дивуюся, чому ПЛР-тести показали коронавірус тільки у старшої дочки — у неї зовсім не було симптомів, натомість мене із молодшою дочкою лікували від бронхіту”.

Більшість ліків давала держава, але й власні кошти теж потрібно було витрачати.

“В перший день принесли чек з аптеки й сказали, що потрібно дати три з половиною тисячі гривень за ліки для нас всіх. Я була неприємно вражена, бо це було буквально декілька упакувань таблеток. У мене тоді ще із собою не було стільки грошей, то довелося попросити, щоб родичі підвезли. Пізніше, коли ми купували ті самі ліки, то сума склала близько тисячі дев'ятсот гривень”.

За словами Тамари, під час лікування і лікарі, і медсестри, і весь персонал були у захисних костюмах, на відміну від лікаря, котрий приймав. 

“Він, звичайно, тримав дистанцію, але мені все одно за нього страшно. Мушу ще відзначити лікарів, бо вони показали всю свою професійність і людяність, з розумінням до нас поставилися”.

Та з розумінням до Тамари та її сім'ї поставилися не всі — жінка пригадує, що дехто звинувачував і її, і чоловіка у тому, що вони захворіли.

“Я і розумію людей, в них говорить страх і водночас не розумію, бо ми ж не винні, що захворіли. На щастя, найбільше підтримувала родина, за що я їм дуже вдячна”.

Після інтенсивного лікування  сім'ю виписали, попередньо зробивши три тести на коронавірус кожному —  один відправили в Київ, два інших перевіряли в Івано-Франківську. Попри те, що всі почуваються добре, від вірусу все ж таки залишиться слід на все життя.

“В чоловіка “згоріла” маленька частинка легені і ця ділянка  вже не відновиться ніколи. Порадили вживати борсучий жир, але нічого вже не зміниться. А я досі не відчуваю запахів, навіть сьогодні наносила парфуми й зрозуміла, що ледь-ледь відчуваю аромат, хоча раніше мені він здавався дуже сильним.

"Якщо говорити про те, що в нас змінилося після коронавірусу, то в плані захисту нічого: до карантину користувалися антисептиком, мили руки із милом, я прибирала часто вдома, але змінилося ставлення деяких людей. Тут і  медіа постаралися, і влада підкидала дрова у вогонь…

Деякі друзі почали уникати нас, новину про наш діагноз сприйняли дуже негативно".

Тамара, яка насправді не Тамара, після виписки із лікарні жінка написала пост про  одужання своєї сім'ї у Facebook, та зізнається, що багато хто сприйняв це, як хайп з її боку, можливість прославитися, тому інтерв'ю погодилася давати анонімно.

“Зрозумійте, мені не потрібна слава, я лише хочу розповісти свою історію, щоб люди, котрі це читатимуть, ставилися із розумінням до тих, хто захворів. А ще мені дуже хочеться донести, що до лікарів звертатися все ж потрібно, не варто чекати до останнього, не займатися самолікуванням, а йти туди, де допоможуть і, можливо врятують ваше життя”.


29.04.2020 14810
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

915
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2373
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2045
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2073
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6297 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2364 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

231

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1057

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1033

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1304
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

162
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

518
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1980
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26416
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

467
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10385 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7923
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

470
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

324
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

476
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

547
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1497