Врятувати душу можна за 12 секунд

 

Нові технології в релігії

 

1. Іспанці запалюють віртуальні свічки

У містечку Сантьяго-де-Компостела, північно-західна Іспанія, в кафедральному соборі встановили електронне панно. На ньому можна запалити віртуальну свічку - за допомогою телефону чи Інтернету.

- Багато людей не мають фізичної можливості прийти до собору. Нова послуга допоможе їм запалити свічку й помолитися. Такі свічки не призведуть до пожежі й не забруднюватимуть атмосфери, - говорить священнослужитель собору Хосе Марії Діаса.

Палаюча віртуальна свічка коштує 1,39 євро (14 грн 65 коп. - "Країна"), якщо відправляти СМС. Також можна скористатися Інтернетом чи розплатитися пластиковою карткою.

Церковники планують акцію, де віруючим, які зареєструються на веб-сайті "Моя свічка", безкоштовно надаватимуть одну віртуальну свічку.


2. В Англії моляться через Інтернет

Інтернет-церква збирає віруючих з усього світу. Вони моляться, розмовляють, перебувають на богослужіннях у чатах. Сповідатися можна за допомогою чату або листа. Церква перебуває під опікою Оксфордської єпархії. Інтернет-громаду визнала Англіканська церква. Опікуном інтернет-церкви є жінка-священик Елітон Леслі.


3. В Італії хотіли обрати найкрасивішу черницю

Два роки тому священик Антоніо Рунджі з італійського міста Мондрагон, поблизу Неаполя, ініціював у своєму блозі конкурс "Сестра Італії". У ньому змагалися би черниці від 18 до 40 років. Не обов'язково італійки, але вони мали перебувати в Італії.

- Ви думаєте черниці старі й сумні? Це не так. Серед католицьких черниць є бразилійки. Вони найкрасивіші жінки, - сказав священик в інтерв'ю.

Він написав, що від учасниць конкурсу не вимагатимуть фотографій у купальних костюмах. Переможницю мали визначити інтернет-користувачі.

Вищі церковники розкритикували намір прогресивного священика. Антоніо Рунджі сказав, що провести конкурс краси йому запропонували самі черниці. Захід не відбувся.


4. Французи сповідуються по телефону

Французькі католики із компанії Aabas Interactive створили телефонну лінію "Лінія Господа". Вона дозволяє сповідуватися дистанційно. Коштує сповідь по телефону 0,34 євро (3 грн 40 коп. - "Країна").

Щоб отримати консультацію про послугу, треба натиснути кнопку "1". Для сповіді -  "2", щоб послухати чужі гріхи - "3". Абонент сам вірішує, чи слухатиме його сповідь хтось іще.

Священик не бере участі в сповіді. Монолог віруючого записується на сайт. Розробники програми запевняють, що через телефон можна спілкуватися з Богом  безпосередньо. За перший тиждень послугою скористалися майже 300 віруючих.

Конференція католицьких єпископів виступила проти цього. Вони наголошують, що присутність священика на сповіді має сакральне значення.


5. У космосі можна просто кліпати

2006 року Національне космічне агентство Малайзії та Департамент ісламського розвитку затвердили правила поведінки правовірного мусульманина в космосі. У дискусії взяли участь 150 вчених, релігієзнавців та астронавтів. Усі правила вмістилися в брошурі на кілька сторінок.

Міжнародна космічна станція розташована за 350 км від поверхні планети. Вона обертається навколо Землі 16 разів за добу. Мусульманин має молитися п'ять разів на день. У космосі це становить 80 намазів за 24 год. У брошурі сказано, що замість 80 намазів достатньо зробити п'ять "земних".

Мусульманин-землянин під час намазу повинен повертатися обличчям до Мекки. Космонавту-мусульманину - достатньо до Землі.

У космосі дозволено замінити молитовні пози на кліпання.



Нові молитви

1. Молитва перед футболом

Молитву створили на конференції католицьких єпископів Південно-Африканської Республіки спеціально до чемпіонату світу з футболу. Матчі проходитимуть із 11 червня до 11 липня.

- Хай будуть мешканці Південно-Африканської Республіки гостинними, гості бажаними, а футболісти всіх команд благословенними, - моляться католики. Також просять мудрості суддям та спокою вболівальникам.


2. Молитва перед сексом

Текст молитви перед сексом група британських католиків розмістила в "Молитовнику для подружжя", що має 64 сторінки:

- Господи, наповни серця наші Святим Духом. Відчиняємо тобі, Господи, одне одному й Твоїй добрій волі серця наші. Покрий нашу бідність багатством Твоєї милості й прощення. Дай нам істинної гідності та зглянься на наші спільні сподівання.


3. Молитва перед користуванням інтернетом

Священик Джон Вульсдорф (служить у Ватикані) написав молитву для інтернет-користувачів:

- Всемогутній і вічний Боже, Хто створив нас на Свою подобу й наказав нам шукати благе, істинне й прекрасне? Дозволь нам молити Тебе через заступника Твого Ісидора, єпископа й доктора, щоб під час наших подорожей інтернетом ми скеровували погляд і руки тільки на вигідне для тебе та проявляли доброзичливість і терпіння до всіх душ, які зустрінемо.


4. Молитва для повного відпущення гріхів

Норвезька лютеранська церква пропонує врятувати душу за 12 с. Для цього треба прочитати онлайн-молитву й натиснути кнопку "Ok".

Молитву вигадав священик Тор Егіл Рейланд із міста Хокксунд і розмістив її на сайті своєї церкви. Слова про відпущення всіх гріхів треба читати вголос. Після натиснення  "Ok" висвічується повідомлення: "Вітаємо! Ви отримали спасіння душі!".



"Що більше Бог тебе любить, то більше в тебе грошей"

1. У США на дорожніх щитах розміщують звернення священиків до проїжджаючих: "Що з твоїм життям?", "Чого ти не знаєш?", "Хороші новини для тебе", "Тобі пощастило" тощо.

Існують також агресивні біг-борди, наприклад: "Якщо Бог для нього не важливий, чи важлива для нього ти?".

2. Є кав'ярні, лікарні, підприємства, де працівники разом моляться, постують. На головні релігійні свята мають додаткові вихідні. На роботі заборонено лихословити та пліткувати.

3. Упродовж останніх 30 років популярними стали так звані мегацеркви. Ознакою любові Божої в них є заможність: що більше Бог тебе любить, то більше в тебе грошей. Пастори вихваляються власним багатством, демонструють люксові автомобілі, розкішні вілли. Видають книжки "Бог хоче, щоб ти був багатим", "Як стати мільйонером" тощо. В Україні найбільшою мегацерквою є "Посольство Боже" Сандея Аделаджі.



Святі

1. Святий Йосип Купертинський (1603 - 1663) - захисник пілотів і космонавтів. Підіймався в повітря над кафедрою під час проповіді.

2. Святий архангел Гавриїл - покровитель дипломатів, телевізійників та філателістів. Приносив звістки людям від Бога.

3. Свята Марґарита Клітероу (1556 - 1586) - заступниця ділових жінок. Вела величезне господарство після смерті чоловіка. Переховувала католицьких священиків. За це англійська влада її стратила.

4. Святий Гомобонус (помер 1197) - захисник бізнесменів. Заможний швець. Вважав, що багатство дається для того, щоб допомагати вбогим.

5. Святий Ісидор Севільський (560-636) - покровитель інтернету та комп'ютерів. Автор першої католицької енциклопедії.

6. Святий Максиміліан Кольбе (1894 - 1941) - заступник журналістів та в'язнів сумління. Створив групу церковних засобів масової інформації в Польщі. Страчений в Аушвіці: добровільно попросив розстріляти себе замість одного із в'язнів.

7. Святий Альберт Великий (1206 - 1280) - захисник біологів і генетиків. Прихильник мирного співіснування релігії та науки.

8. Святий Антоній Великий (251 - 356) - покровитель автомобілістів. Засновник чернецтва. Перетинав величезні відстані в пустелях Єгипту та Аравії.

9. Свята Аполлонія (померла 249 року) - заступниця стоматологів. Мучениця при імператорі Деції. На тортурах їй по черзі вирвали всі зуби.

10. Святий Бернардин Сієнський (1380-1444) - захисник рекламодавців. Видатний місіонер.

11. Святий Бернард Монтжуйський (923 - 1008) - покровитель гірськолижників. Користувався лижами для своїх місій в гірських французьких селах.

12. Святий Каєтан (1480 - 1547) - заступник безробітних. Заснував лікарню для безробітних та малозабезпечених хворих.


Журнал "Країна" №21Джерело: <a href="http://gazeta.ua/ru/articles/events-journal/_vryatuvati-dushu-mozhna-za-12-sekund/340539">Gazeta.ua</a>


23.12.2012 1659 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

566
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1751 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11326 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

240
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

812
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

681
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2911
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4409
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18404
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

260
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

325
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

634
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

736