Вибори-2012. Далі буде…

 

Вибори закінчилися. Підрахунок голосів триває. Втім, результати, головним чином, вже відомі.

 

Якоїсь глобальної несподіванки, як і очікувалось, не сталося. Партія влади набирає стабільно свої – 30%, БЮТ – на другому місці (25.51% голосів). УДАР (на жаль, чи то на щастя, не зміг стрибнути вище голови і обійти Яценюка і компанію – хоч і прогнозували) (13.94%). Дивує дещо результат комуністів(13.18%), який тривалий час тримався у трійці лідерів і феномен ВО «Свободи»(10.44%), які ще на передодні виборів потрапляти у парламент із великою натяжкою. Втім, принцип останнього дня зіграв своє. Поляризований електорат опозиції, який визначався в останні й день, і забезпечив «свободівцям» черговий фарт. А чи може дійсно спраглий на національну ідею українець вирішив наповнити її новим змістом. Питання залишається відкритим. Тим не менше більш ніж десятирічна мрія ВО «Свободи» здійснилася.

 

Вдало сказав Олесь Доній, що «чвари в середовищі опозиції» подарували регіоналам більшість у сьомій Раді. Хоча вона й не буде настільки стабільною, як прогнозували експерти. У хід підуть «темні конячки» депутатів-мажоритарників, гра яких у багатьох випадках буде життєво важливою для більшості.

 

Отож, розпочнемо із особливостей виборчої кампанії, які і визначили, до певної міри, її результат.

1. “Нарізка” округів. Цього разу поділ округів був доволі незвичним: багато районів в областях, в тому числі й на Прикарпатті, були “перекроєні” по-новому. Електоральні географи добре підрахували передвиборчі симпатії.


2. Підготовка законодавства. Змінено процедуру формування окружних і дільничних комісій. Зроблено так, що в комісії могли входити особи з різних областей. Доходило до досить цікавих ситуацій, коли в округах Івано-Франківської області члени комісій (зокрема і керівний склад) були і з Києва і навіть з Криму. Причому, що не всі політичні сили змогли отримати представництво у комісіях.


3. Формування виборчих комісій. Велика кількість підставних і технічних забезпечила контроль певних сил над комісіями, що стало надійною передумовою проходження виборчого процесу.


4. Виборчий бар’єр. Ціну “вхідного квитка” у елітний клуб було піднято. З тих міркувань, щоб туди не пройшли зайві і скороспілі партії.


5. Скасовано нижню межу явки виборців. Це відвернуло загрози визнання виборів нелегітимними.


6. Недійний супровід яскраво показав, що до розвинутого громадянського суспільства нам доволі далеко. Замовні статті і “чорний PR” змогли себе реалізувати повною мірою. Тому цілком заслужено, що ця виборча кампанія має шанси ввійти в історію України, як найбрудніша.


7. Підігрівання соціальної апатії і незацікавленості у виборах, коли вже “все вирішено” призвело до того, що явка була низькою, а це у свою чергу втрата голосів опозиційними силами.


8. Відсутність реальних лідерів опозиції, що змогли б мобілізувати електорат і закликати до “останнього бою за Україну”.


Таким чином усім політичним гравцям була запропонована стратегічна гра, умови якої, схоже, були прийнятними для усіх сторін виборчого процесу. У протистоянні “тактика vs стратегія” безсумнівно перемогла стратегія, яку запропонувала влада, а решта політичних гравців погрузли у тактичних діях, не помічаючи, що все що відбувається стратегічно, йде по чітко зрежисованому плану. Ці вибори, як ніякі із тих, що відбувалися раніше пройшли під пильним контролем режисера. Ім’я якого – відоме всім. Підготовка до виборів була ретельною і продуманою. Що дало свій результат.

 

А тепер трохи про наслідки для України і українців, які начебто обирали нову владу.

Наслідки від результатів волевиявлення будуть впливати як на суспільно-політичну так і на соціально-економічну ситуацію в цілому.
Отже, суспільно-політична ситуація докорінним чином навряд чи зміниться. Адже влада не зацікавлена у дестабілізації існуючого стану справ і зробить усе, щоб втримати контроль над ситуацією.


Безперечно, цікавості додасть присутність у Верховній Раді двох антагоністичних сил – ВО “Свободи” і КПУ. Чи буде це просто «хлібом та видовищем» для пересічного обивателя і гарною картинкою на телевізійних ток-шоу, коли одвічні супротивники звинувачуватимуть одне одного у смертних гріхах? Чи це стане ще одним кроком до розз'єднання країни вже у стінах Верховної Ради, коли кожен із них апелюватиме до виборців, що їх підтримали, і спекулюватиме на вже давно використовуваних темах мови, історії, культури, світогляду тощо? А чи, можливо, таким чином реалізовуватиметься сценарій майбутніх президентських виборів, коли у другий тур “виводять” двох кандидатів – діючого Президента і лідера ВО “Свободи” чи лідера КПУ. Виборець звичайно ж обиратиме менше зло. Так колись було із Л.Кучмою у 1997 році. А діюча влада дуже хоче втриматися, як вже було заявлено, до 2020 року? Поки що питання залишається без відповіді.

Втім, схоже, що конструктиву за такої ситуації навряд чи ватро очікувати.


Зрозуміло, що ВРУ перетвориться на майданчик для президентських дискусій і вдалої реклами себе потенційними кандидатами на головний пост в країні. Зрозуміло й те, що опозиційні сили продовжуватимуть відсиджуватися в тіні і аж ніяк не поспішатимуть брати на себе відповідальність за законотворчість. Вигідніше, як припускають аналітики, критикувати ніж відповідати за свої дії. Перед президентськими виборами це не вигідно жодній із сторін. Таким чином, вже можна спрогнозувати, що нас очікує в’ялість парламенту із мінімумом конструктивну і максимумом популізму.


Що ж стосується соціально-економічної ситуації, то тут варто відзначити, що бізнес «завмер» в очікуванні виборів і після їх закінчення придивляється, що, де і як.


Різких валютних коливань спостерігати не доводиться. У передвиборчі дні і долар і євро трішки зросли відносно гривні. А потім їхній курс навіть знизився на 2-5 копійок. Тому швидше за все, валюта буде стабільною. І верхня межа долара – 9 гривень. Інакше всі прекрасно розуміють – що це прямий шлях до народного збурення та непрості часи для української економіки.
Тому в чому тримати свої кровні заощадження, то більшість експертів схиляються до того, що це можна робити у дорогоцінних металах – золоті та платині. Також кошти можна вигідно інвестувати у різні проекти, хоча сьогодні це досить ризикована справа. Тому найбільш зручний і перевірений спосіб зберігати кошти, вкладаючи їх у нерухомість.

Вибори виборами, а шуму, якого вони встигли наробити – вистачає доволі.

 

Не забудемо згадати і про зміни для Прикарпаття.

Очевидно, що зміни будуть. Хоча б тому, що область делегує своїх представників у найвищий законодавчий орган країни. П’ятеро з них до цього часу перебували на керівних посадах.

 

Після перемоги по мажоритарному виборчому окрузі голова обласної ради Олександр Сич складе присягу і отримає омріяне посвідчення народного депутата. І крісло голови обласної ради залишиться вакантним, як і крісло його першого заступника Василя Гладія.


Тому постає питання, хто ж стане на чолі представницького органу влади Івано-Франківщини? Чи погодиться ще раз спробувати свої сили Зіновій Митник, чи може представники покоління переможців Микола Палійчук з Тарасом Парфаном захочуть реабілітуватися перед виборцями?


Звісно, не останнім тут буде слово керманича області Михайла Вишиванюка. Як не як, а владу куди приємніше ділити з близькою і дружньою людиною, аніж із опонентом.

 

Однак, як встиг вже похвалитися ще один новоспечений парламентарій Володимир Шкварилюк, посада голови представницького органу області буде саме за його партією – «Фронтом змін».

 

До речі про Шкварилюка. Буде в облраді і новий голова Бюджетної комісії. Це також місце, претендентів на яке буде вдосталь.

 

Будуть зміни і в керівництві обласного центру. Івано-Франківську міську раду покине «свободівець» Руслан Марцінків. Його місце, скоріш за все, враховуючи стабільну більшість, яку має ВО «Свобода» в міськраді займе однопартієць. От тільки питання кому із доволі молодої команди у міській раді доручить «Свобода» не останню посаду в керівництві представницького органу територіальної громади. Можливо, місце вже облюбував Роман Онуфріїв, який не беручи участі у виборчих перегонах, міг забронювати собі саме цю посаду. Усі крапки над «і» у даних питаннях і не тільки розставить час.

 

А поки що Україна вибрала – вже існуючий добробут і стабільність із американськими обличчями, як дехто каже, чергову порцію популізму, начебто обіцяні зміни за стандартами Європи, вже оновлену рівність і справедливість, а також спроби пошуку національної ідеї. Однак, чи справжнє це все, побачимо вже у найближчий час...

 

 

Читайте також:

ЕКСПЕРТИ: Що засвідчили вибори-2012 для України?


Коментарі (8)

Ю.Обсерватор 2012.11.02, 15:34
А ще знаючі люди кажуть, що певно будуть перестановки і у вищій обласній владі. І що? Сидів собі десь тихенько пан Насалик, навіть у депутати не висувався, і це при тому, що його рейтингу у Калуші не заздрить хіба що дурний (на останніх мерських виборах він побив рекорд по відсотку довіри). Мабуть в інший приціл дивився, мабуть щось знає...
Макс 2012.11.02, 14:23
Вибори на Прикарпатті вчергове показали, що це вотчина націонал-патріотів і нікому не варто на це зазіхати! Івано-Франківщина добре знає, за кого голосувати! Україна починається з тебе і давайте будувати її разом
Анастезіолог 2012.11.02, 14:27
Долар скаче як пан Сем скаже. Тому ні на долар ні на євро надіятися не можна! Золотовалютні резерви у нас і так маленькі. Тому ризики є великі. Подейкують про новий виток кризи, тому свої зароблені кошти треба десь найдійно вкладати. А куди саме? Тут і розгубитися можна. У Європі чув, що найкращий спосіб інвестування - у будинки, у нерухоме майно
Мурзілочка 2012.11.02, 14:35
Невже вибори закінчилися? Увімкніть телевізор, зайдіть на сайти новин! Пашу Лазаренка з тюрми випустили!!! А він знає багато можних темок виборчих, післявиборчих, що хто, як і де. Він добре тримав ніс по вірту в Гамериці. Мабуть скучав за Україною, за владою і опозицією... оце б родзиночка була б, якби на тиждень швидше терміну випустили!
Очевидець 2012.11.03, 10:46
Спочатку у виборчих комісіях був безпредєл, члени комісій були з різних областей, багато хто відмовлявся взагалі їхати сюди. А місцеві люди, які постійно брали участь у виборах, мають великий досвід не змогли бути членами комісій.
Макс 2012.11.05, 09:53
Вже хочеться відпочити від виборів, шуму такого наробили. Може просто подивитися хороший фільм чи послухати гарну музику?
Хрунь 2012.11.05, 14:35
Хто б не був при владі - він завжди з часом стане для всіх нас "бандитом". Така вже наша ментальність. Геть Кравчука, Кучму геть, Ці руки нічого не крали, янукович бандит... Кінця і краю цьому не видно. Цікаво, що нам це не набридає. Всі ми, прийшовши до влади, кричимо, що при допомозі народу ми переможемо! Питання: кого і як? Мені особисто набридло. Набридли масні пики депутатів та голодні очі кандидатів у депутати. Набридли вічні скигляння вічних опозиціонерів, які чуть що - одразу ж плакатись до Брюсселю, набридли сповнені ненависті до всіх без винятку скляні очі Яценюка, набрид слизняк Гриценко, навіжений Ляшко, набрид "щирий українець" Табачнік. Хочеться хоча б на рік-другий тупо забути про політику, просто не чути , не бачити, не читати тієї дурні, що нас годують різні ЗМІ, роздуваючи на наших страхах свій рейтинг. Хочеть просто ЖИТИ!
Юзик 2012.11.05, 16:02
Ось цього і хочеться - просто відпочити від політики! Може, мораторій но політику запровадити?
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

896
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

710
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1826
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3154
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2511
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2496

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

157

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

685

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

649

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1535
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

293
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

630
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

576
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

278
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

345
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26986
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

801
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19636
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

381
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

364
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

690
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1201 1