Вибори в Станиславові

 

/data/blog/74400/11f5469dfeebb8be14549a873950968d.jpg

 

В Україні тема вибору актуальна завжди. В Станиславові кінця дев’ятнадцятого й початку двадцятого століття теж вирували політичні пристрасті. Наскільки ж змінилося політичне життя за сто років, чому навчилися кандидати й виборці, а які помилки продовжують повторювати?

Кого обирали  в Станиславові
Центральне місце в політичному житті Станиславова початку минулого століття займали вибори депутатів до Галицького сейму та австрійського парламенту. Галицький сейм засідав у Львові й на початку ХХ ст. складався зі 161 посла (так тоді називали депутатів). Деякі посли отримували мандати на підставі свого високого рангу (наприклад, єпископи), інших обирали раз на шість років за так званою куріальною системою, коли різні соціальні верстви населення мали різну «вартість» своїх голосів. Голос одного поміщика, що сплачував понад 200 корон податків на рік, прирівнювався до 168 голосів селян, які сплачували в скарбницю по вісім корон.
Австрійський парламент (Державна рада) був двопалатним і складався з палати панів, члени якої призначались або отримували мандати у спадок, і палати депутатів, яка формувалася шляхом виборів. Виборче законодавство тричі змінювалося, поступово збільшуючи кількість громадян, що мали право обирати.
В загальному місто Станиславів обирало одного посла до Галицького сейму і разом з Тисменицею одного посла до австрійського парламенту. Додатково більші власники землі й нерухомості Станиславівського округу (повіти Станиславівський, Богородчанський, Надвірнянський, Тлумацький, Бучацький) обирали ще двох послів до сейму і одного до парламенту. Менші власники теж мали право обрати додаткових послів – по одному до сейму й до парламенту. Отже, в Галицькому сеймі наш край був представлений чотирма депутатами, а в австрійському парламенті – трьома.

Виборці й виборчий процес
Виборча реформа в 1907 р. суттєво пожвавила політичне життя міста, запровадивши загальне право виборів до австрійського парламенту. Виборче право мали чоловіки віком від 24-х років, що володіли громадянством Австро-Угорщини. Жінки й військовослужбовці виборчого права не мали.
Виборці повинні були звернутися до виборчого бюро магістрату, що знаходилося у міській ратуші, щоб їх занесли у списки. З собою вони мали будь-який документ, що засвідчував особу – метрику, посвідчення робітника чи службовця, паспорт, шкільне свідоцтво тощо. Виборець мав право перевірити наявність у списках свого прізвища і у випадку будь-якої помилки подати рекламацію (скаргу). Для участі у виборах потрібно було мати при собі легітимаційну картку (аналог сучасного запрошення на вибори) і картку для голосування (виборчий бюлетень). Ці документи можна було отримати в магістраті, але найчастіше їх приносили виборцям просто до оселі й віддавали особисто в руки. На картці для голосування виборець вручну писав прізвище обраного кандидата. Якщо він не підтримував нікого, вкидав до урни порожню картку.
Місто було поділене на виборчі секції (дільниці). Станом на 1911 р. їх було чотири, вони охоплювали середмістя й чотири передмістя (галицьке, лисецьке, тисменицьке й заболотівське). Всього в 1911 р. в Станиславові було 5526 осіб, що мали право голосувати, з них 3204 євреїв і 2322 християн. Загальна кількість населення міста на початку ХХ ст. складала близько 30 тис. осіб. Результати виборів спочатку підраховували за секціями, а потім уже називали загальний результат. Явка виборців була високою. Так, у парламентських виборах 1911 р. взяло участь 88% виборців Станиславова, з них двоє вкинули до урни порожні картки, а 15 карток були визнані недійсними.
Українські виборці часто йшли голосувати після урочистого богослужіння, співаючи дорогою псалми й пісні. Це викликало подив у перехожих, але згуртовувало людей і заохочувало взяти участь у виборах.
Голосування в Станиславові переважно проходило спокійно, на відміну від інших місцевостей. В ті часи нерідко відбувалися протести проти виборчих зловживань, які закінчувалися кривавими сутичками з поліцією. Загалом у Східній Галичині під час парламентських виборів 1911 р. було вбито 29 чоловік і сто чоловік поранено.

Агітація і зловживання
Культура виборців на початку ХХ ст. не була дуже високою. «Як звичайно в час виборів, некритична громадськість уважає за наймудріших і таких, що мають рацію, тих, хто найголосніше кричить», – з гіркотою констатувала станиславівська преса в 1911 р. Виборчі активісти часто вигукували в переповнених кав’ярнях та ресторанах гасла на захист того чи іншого кандидата, і це помітно впливало на думку виборців
Траплялися й спроби підкупу. Галицькі українці дражнили тих виборців, що продавали свій голос, «хрунями». Так називали й депутатів, що зрадили своїх виборців. В газетних карикатурах зображувалась сатирична постать Микити Хруня, що уособлював підлість і продажність. Перед парламентськими виборами 1900 р. в Тисмениці проводилася досить оригінальна агітація за польського кандидата, старшого залізничного інженера Павла Ствертню. Два агітатори, пани Рубчак і Грабовський, дали доручення місцевому купцю, щоб він пригощав ковбасою, пивом і горілкою всіх виборців, які голосували за їхнього кандидата. За кілька годин виборці спорожнили всі запаси купця, випивши кільканадцять бочок пива й силу-силенну горілки. За «передвиборчий бенкет» бідолашному купцю так і не заплатили, тож йому довелося вимагати свої гроші через суд. Як запевняла преса, сам пан Ствертня про цю передвиборчу «агітацію» нічого не знав і такого доручення не давав. Пан Ствертня запам’ятався виборцям ще й активним заклеюванням Станиславова передвиборчими плакатами. «Агітація за пана Ствертню в Станиславові була чудово організованою й надзвичайно активною, – писали газети.  – На його підтримку наліплювали величезну кількість польських, українських, єврейських плакатів і завзято агітували всюди».
«Технічні» кандидати, які фактично не мають шансів на перемогу, а лише відтягують голоси в інших, існували й у ті далекі часи. Їх називали «оперетковими кандидатами». Так, газета «Кур’єр Станиславівський» у травні 1907 р. зауважила, що не буде згадувати і зважувати шанси на перемогу двох опереткових кандидатів – інженера Шаля і доктора Берґгофа.
Щоб донести до виборців свою політичну позицію, кандидати організовували «виборчі збори», тобто зустрічі з виборцями. Вони зазвичай проходили в залі товариства «Сокіл» (нині приміщення Обласної дитячої бібліотеки), в міському казино (нині Обласна бібліотека для юнацтва) і в театральній залі (Обласна філармонія). Такі зустрічі часом закінчувалися неприємними сюрпризами. Наприклад, у 1900 р. виборці під час зустрічі з кандидатом сильно попсували крісла в залі.

Парламентська робота
На виборах до австрійського парламенту в 1907 р. та 1911 р. в Станиславівському окрузі перемогли визначні українські громадські діячі – Левко Бачинський, станиславівський політик і адвокат, що обирався і до австрійського парламенту, і до Галицького сейму, і Євген Левицький, лідер українського студентського руху в Галичині, один з засновників Української національно-демократичної партії. Подібно до сучасних депутатів Верховної Ради, тодішні парламентарі часто вдавалися до зриву засідань або, як тоді казали, обструкції. Меншість, що не могла вплинути на хід голосування, приносила музичні інструменти, дзвоники, тріскачки й створювала в залі страшний шум. Вже згаданий Левко Бачинський якось у вирі політичної дискусії кинув в одного з депутатів шматком деревини.
Щодо Галицького сейму, то тут стався й зовсім унікальний випадок перешкоджання прийняттю невигідного рішення. Щоб не допустити затвердження бюджету, Левко Бачинський в 1912 р. виступив з промовою щодо проблем розвитку освіти. Виступ тривав аж 18 (!) годин. Його слухачами залишалися тільки головуючий і стенографісти, а депутати були змушені розійтися. Проте Галицький сейм прославився й цілком продуктивною роботою. В 1868 р. він другим у світі (після США) прийняв закон про охорону природи, що передбачав заборону полювання на бабака і диких кіз.
Вивчаючи історію політичного життя нашого міста й Галичини загалом, можна лише дивуватися, як мало змінилася психологія виборців за сто років. Та й сучасним кандидатам і депутатам похвалитися нічим – більшість їхніх передвиборчих і парламентських прийомів стара як світ і вигадана зовсім не ними. Всі ми прагнемо й чекаємо позитивних змін, але починати, мабуть, потрібно кожному з себе. Завжди ставтеся до свого вибору свідомо й відповідально і пам’ятайте: колись право обирати було привілеєм, доступним далеко не всім.

 

Олена БУЧИК, ЗК


13.04.2015 Олена БУЧИК 870 0
Коментарі (0)

08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

1872 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

1258
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

5045
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

14435 7
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

3417 1
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

3240

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

1069

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

2428

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

2383

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

2935
14.06.2024

Причин швидкого набору ваги може бути багато. Це може бути спричинене зміною способу життя або ж вказувати на серйозні проблеми зі здоровʼям.

197
08.06.2024

У Богородчанах на Івано-Франківщині з вересня 2024 року відновить роботу місцеве тепличне господарство, що простоювало вісім років.

1359
04.06.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

1136
13.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

615
09.06.2024

Війна змусила багатьох замислитись, чому Бог допускає таку страшну ситуацію в Україні?  

528
04.06.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

871
01.06.2024

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком. Так, священник розповів про ставлення Церкви до дошлюбних статевих стосунків. 

840
13.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

21809
12.06.2024

Більшість українців — 63% — вважають, що критика окремих дій влади має бути або бути в конструктивних рамках, які б не розхитували ситуацію в країні (50%).  

354 1
08.06.2024

Більшість українців віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

821 1
04.06.2024

Питання розбудови демократичних інституцій залишається одним із пріоритетів для українців. Адже понад 90% громадян віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

624
29.05.2024

"Українська правда" дослідила, як Офіс президента України впливає на інформаційну політику медіа, зокрема через інформаційне агентство "Укрінформ".  

1091