Виборче законодавство треба міняти, але уважно...

 

Пройшло два дні, ніяких змін. Ніякі це не відкриті списки, а знову гарантований прихід до парламенту старих облич... Краще те що є, а не те що хочуть нав'язати...

 

Законопроект 4906 (Мірошниченко Ю.)

- Вибори депутатів здійснюються за пропорційною виборчою системою з обранням депутатів у багатомандатних територіальних виборчих та у загальнодержавному виборчому окрузі
- Складають 2 списки кандидатів , один у загальнодержавному окрузі і другий у відповідному територіальному окрузі
Прохідний бар’єр – 2 відсотки
Виборець голосує за відкритими списками за партію і за кандидата

Недоліки :
1. Проект не передбачає реєстрації ЦВК списку кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, але при цьому багатьма нормами проекту передбачається використання згаданого списку ЦВК.
2. Негативним є порядок виготовлення зведеного списку кандидатів у ТВО на виборчій дільниці та порядку ознайомлення з ним виборців.
Так, відповідно до ч. 6 ст. 78 на ранковому засіданні ДВК у день голосування «голова дільничної виборчої комісії звичайної або спеціальної виборчої дільниці на підставі затвердженого окружною виборчою комісією зведеного списку кандидатів у депутати від партій у відповідному територіальному виборчому окрузі, з урахуванням всіх змін, внесених окружною виборчою комісією до такого зведеного списку кандидатів у депутати у територіальному виборчому окрузі в порядку, передбаченому статтею 60 цього Закону, виготовляє примірники зведеного списку кандидатів у депутати у територіальному виборчому окрузі, а голова дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці…виготовляє примірники зведеного переліку партій...у кількості, яка перевищує на п’ятнадцять кількість кабін (кімнат) для таємного голосування у приміщенні для голосування, помножену на п’ять».
У проекті взагалі не передбачено передачу ДВК цього списку (його копії), тому не зрозуміло, звідки голова ДВК має взяти інформацію щодо змісту згаданого списку.
3. У проекті відсутні приписи щодо передачі на закордонні виборчі дільниці зведеного переліку партій, виготовлення якого закріплено ч. 7 ст. 74.
Також, у випадку передачі цього списку від ОВК голові ДВК запропонований проектом закону порядок виготовлення зведеного списку є неприйнятним, бо його застосування може призвести до виготовлення списку, що буде містити недостовірні відомості.
4. Виготовлення такого списку на кожній окремій дільниці, виготовлення спеціальних стендів для розміщення зведених списків потребує значного часу і обладнання всіх ДВК компютерною технікою, і як наслідок значних фінансових витрат.
5. Є підозри щодо недостовірності інформації на стендах, яка з об’єктивних причин не може бути забезпечена при поверховому огляді стендів зі списками.
В проекті відсутня відповідальність за виготовлення ДВК списку, який містить недостовірні відомості, відсутності такого списку у кімнаті (кабіні) для голосування, його псування, тощо.
6. У проекті передбачено виготовлення інформаційних журналів про кандидатів, що балотуються у ТВО, які передаються на виборчі дільниці (ч. 8 ст. 63).
Кандидати в цих журналах розташовуються в порядку черговості порядкових номерів кандидатів у депутати, визначеної зведеним списком кандидатів у депутати у відповідному територіальному виборчому окрузі.
Так, виборець орієнтуючись на порядковий номер кандидата, виборець може вписати у бюлетень номер кандидата, який з тих чи інших причин вибув з балотування і це може призвести до дезорієнтації виборця і відповідно до перекручення його дійсного волевиявлення.
Ці інформаційні журнали знаходитимуться на виборчій дільниці у вільному обігу, що створює можливості для їх підміни чи псування тощо.
– Не визначено яка кількість інформаційних журналів має бути виготовлена.
7. Запропонована проектом модель виборів призведе до того, що виборець буде витрачати значно більше часу для голосування на виборчій дільниці, адже йому потрібно ознайомитись з дійсним списком кандидатів у депутати перед вибором потрібної кандидатури.



Законопроект 4222а (Соболева)

«Про вибори народних депутатів України (за відкритими партійними списками)»

Законопроект передбачає голосування за відкритими списками.

-До загальнодержавного виборчого списку на з’їзді партії включається не менше ста і не більше чотирьохсот п’ятдесяти кандидатів у депутати від партії.
- особа, включена до загальнодержавного виборчого списку, повинна бути закріплена за одним з територіальних виборчих округів.
- Перші десять осіб у загальнодержавному виборчому списку за територіальними виборчими округами не закріплюються (тобто визначаються керівництвом партії)
- Прохідний бар’єр – 5 відсотків


НЕДОЛІКИ:
1. Грошова застава на рівні 2 млн грн., що створює перешкоди для реалізації свого пасивного виборчого права;(ст. 75)
2. Яка доля протоколу засідання виборчої комісії, у якому зазначена окрема думка члена виборчої комісії у разі його незгоди із діями інших членів виборчої комісії(ст. 146)
3. Складання нового уточненого протоколу про підрахунок голосів без перерахунку виборчих бюлетенів(ст. 147)
4. Визнання дільничною виборчою комісією голосування на виборчій дільниці недійсним у разі виявлення у виборчих скриньках виборчих бюлетенів з належними ознаками у кількості, що перевищує більш як на п’ять відсотків кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчій дільниці(ст. 148)
5. Визнання окружною виборчою комісією голосування на виборчій дільниці недійсним у зв’язку з неможливістю встановлення результатів голосування внаслідок численних фактів порушення закону. Питання щодо якісних та кількісних характеристик наявних порушень не висвітлюється(ст. 154)
6. Прохідний бар’єр – 5 відсотків і відсутність можливості для малих партій пройти до парламенту
7. Відсутній механізм відповідальності кандидата у депутати за відкритим виборчим списком, закріпленого за конкретним територіальним виборчим округом;
8. Виборча комісія бере до розгляду лише ті докази, які мають значення для розгляду скарги. Про відхилення доказів, які не мають значення для розгляду скарги або не мають доказової сили, зазначається у рішенні виборчої комісії – суб’єкта розгляду скарги. Не вказуються критерії для визначення сутнісних характеристик доказів.(ст. 188)
9. Стаття 72. Виборчі списки кандидатів у депутати
Особа, включена до загальнодержавного виборчого списку, повинна бути закріплена за одним з територіальних виборчих округів. Перші десять осіб у загальнодержавному виборчому списку за територіальними виборчими округами не закріплюються. – Дана норма позбавляє виборців можливості обирати всіх кандидатів від партії, тому що перші 10 кандидатів будуть подані партією. Вони гарантовано пройдуть в парламент, але в дійсності жоден з них не закріплений за територіальним округом, їх не знає громада і вони не несуть жодної відповідальності перед виборцями територіальних округів. В числі цих 10 осіб можуть опинитися випадкові люди, кримінальні авторитети та особи, котрі спонсорують сепаратизм.



Законопроект 4906-1(Рудьковський)

- Партія висуває кандидатів у вигляді єдиного списку кандидатів у загальнодержавному виборчому який формується та затверджується з’їздом партії.
- З числа кандидатів, включених до загальнодержавного виборчого списку, партія на тому ж з’їзді (зборах, конференції) формує і затверджує регіональні списки кандидатів у депутати у кожному виборчому регіоні, Регіональний виборчий список партії повинен включати не менше п’яти кандидатів.
- кожен кандидат у депутати, включений до загальнодержавного виборчого списку, повинен бути віднесений до одного з регіональних виборчих списків. Кандидат не може бути віднесений до двох чи більше різних регіональних виборчих списків
- при формуванні загальнодержавного та регіональних виборчих списків кандидатів у депутати партія повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і т.д.) кожного виборчого списку як чоловіків, так і жінок. 
- Прохідний бар’єр 3 відсотки


Недоліки:
1. В законопроекті є вимога при формуванні загальнодержавного та регіональних виборчих списків кандидатів у депутати забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з 1 по 5, з 6 по 10 і т.д.) кожного виборчого списку як чоловіків, так і жінок, спрямована на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права.
Дана вимога не відповідає справедливому механізму створення списків кандидатів партії, адже партія висуває своїх кандидатів в залежності від їх вкладу в діяльність партії, авторитету, професійному рівню, тощо. Дана новела призведе до вимушеного зайняття кожного 5 місця в списку особою чол/жін статі.
2. Спосіб голосування може призвести до внесення додаткових цифр в пусті графи бюлетеня.
Так, голосування здійснюється шляхом заповнення виборчого бюлетеня шляхом вписування до нього з допомогою передбачених трафаретів двох цифр порядкового номера партії, за список кандидатів якої голосує виборець, та (за бажанням виборця) двох цифр порядкового номера кандидата у регіональному виборчому списку відповідної партії.
Тим самим можливість не підтримати своїм голосом виборчий список жодної партії реалізується у разі невписування порядкового номера жодної партії. Водночас не вписування до бюлетеня порядкового номера кандидата при зазначенні номера партії означає лише підтримку виборчого списку партії без впливу на порядок кандидатів у ньому. В цьому випадку, якщо виборець залишить поле без номера за кандидата, його зможе бути внесено посторонньою особою, для збільщення кількості голосів саме визначеного кандидата по ТВО.
3. Проектом також передбачено виготовлення спеціальних стендів для розміщення списків, що потребує значного часу і обладнання всіх ДВК компютерною технікою, і як наслідок значних фінансових витрат.
4. У законопроекті вперше пропонується розмежувати інформаційне забезпечення виборів ( поширення об’єктивної і безсторонньої інформації про перебіг виборчого процесу, про права виборців, процедури їх реалізації та захисту, про партії – суб’єктів виборчого процесу та висунутих ними кандидатів у депутати), з одного боку, та передвиборної агітації (як здійснення будь-якої діяльності, яка має на меті спонукати або спонукає виборців голосувати або не голосувати за певну партію – суб’єкта виборчого процесу, кандидата (кандидатів) у депутати).
Це може призвести до того, що під виглядом «інформаційного забезпечення виборів» буде продовжуватись незаконна агітація за ту чи іншу політичну партію, що порушить баланс інформаційного простору під час виборчого процесу і призведе до зловживань та махінацій.




Законопроект 4906-2 (Кошулинський , Сиротюк, Михальчишин)

- Висування кандидатів у депутати здійснюється у вигляді загальнодержавного виборчого списку та регіональних виборчих списків кандидатів у депутати від партії.
- Партія висуває загальнодержавний виборчий список кандидатів у депутати у кількості, не меншій від п’ятдесяти. ( 50 чоловік визначає керівництво партії)
- партія формує окремий регіональний виборчий список кандидатів у депутати у кожному регіональному виборчому окрузі, передбаченому цим Законом. Кандидат може бути включений лише до одного регіонального виборчого списку кандидатів у депутати від партії.
- Регіональний виборчий список повинен включати не менше трьох кандидатів у депутати. Максимальна кількість кандидатів, які можуть бути включені до регіонального виборчого списку у кожному регіональному виборчому окрузі, визначається Центральною виборчою комісією
Прохідний бар’єр – 3 відсотки 


1. Порядковий номер партії в офіційному переліку партій – суб’єктів виборчого процесу, визначений у порядку, встановленому частиною другою цієї статті, не може бути змінений протягом виборчого процесу.
Виборець таким чином може бути дезорієнтований адже крайній строк можливої зміни цього номеру проектом не встановлено.
 

 


22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1107
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2470
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2083
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2130
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6443 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2415 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

290

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1115

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1140

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1356
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

236
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

559
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2024
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26471
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

522
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10425 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7966
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

505
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

368
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

518
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

592
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1538