Василь Чуднов: Ми живемо в одному краї і нам нічого ділити

 

/data/blog/43283/2ebf9b37a2433439ea922b516104dcb1.jpg

 

Призначення нового губернатора Івано-Франківщини стало головною подією минулого тижня на Прикарпатті. Нагадаємо, 8 листопада Президент України Віктор Янукович своїми указами №№ 623/2013 та 624/2013 звільнив від виконання обов’язків голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка і призначив на цю посаду лідера обласної організації Партії регіонів Василя Чуднова.
 

 

«Мабуть, в даному випадку не варто мені забирати ваш час, щоб переказувати життєвий шлях Василя Михайловича. Він невід’ємна частина вашого регіону. Я думаю, ви всі його добре знаєте», – зазначив, представляючи в п’ятницю нового очільника області Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко. А вже у вівторок новий голова ОДА вийшов до преси. Поспілкуватись з новопризначеним губернатором вдалося і кореспонденту «ЗЛ».


Отже, Василю Михайловичу, не страшно було приймати таку відповідальну посаду у такий складний для країни і Прикарпаття зокрема час?

Несподівано – дуже несподівано для мене було це призначення. Воно було, знаєте, таке, яке не давало можливості на довгі роздуми, але разом з тим деякий час я мав можливість осмислити те, що мені запропонував Президент, і або погодитись, або відмовитись. Звісно ж, було непросто дати згоду. Причин було декілька. Перша, найважливіша – це, звичайно, та ситуація, яка склалася і в державі, і в світі, і, зокрема, в області. Ми живемо в дуже непростий історичний час. Не буду говорити банальні речі – ви їх розумієте не гірше від мене. Друге, (звісно, я би був нещирим, якби про це не сказав) дуже непросто іти на заміну такій потужній людині, як Михайло Васильович Вишиванюк. Звичайно, йому було простіше приходити. Пам’ятаєте, як він тоді сказав: «за той час, що мене тут не було, я повернувся»? Йому було простіше – мені набагато-набагато тяжче. І тому, приймаючи це рішення, я дуже-дуже вагався, але разом з тим розумів, що завжди у житті кожної людини чи то Бог, чи проведіння, а чи доля дає якийсь шанс. І той шанс один. І або ти його використаєш, приймеш, пройдеш цей непростий такий шлях, або ні. Але це є можливість самореалізуватись – довести в першу чергу собі і оточенню, що ти недаремно, напевно, їв хліб в цьому житті.
І тому я дав згоду – і сьогодні очолюю обласну державну адміністрацію Івано-Франківської області.

На Прикарпатті ви людина – не нова: знаєте проблеми регіону і тутешніх людей. Які, на вашу думку, проблеми області потребують першочергового вирішення і що плануєте для цього робити?

Знаєте, я би свої плани розділив на дві частини: є стратегічна мета і є ті рішення, які треба приймати негайно.
Що стосується стратегії, то  можете з мене сміятись, можете іронізувати – як хочете, – але я зараз активно долучусь до розробки стратегії розвитку Івано-Франківської області до 2020 року з тим, щоб у 2020-му році наша область забула, що таке трансферти, що таке дотації. Ми маємо усі реальні можливості стати самодостатнім і самоокупним  регіоном і 2020 рік – максимум – повинен нам це доказати і принести. Оце є моя стратегічна мета – зробити Івано-Франківщину самодостатнім і самоокупним регіоном.
Для цього, звісно, є певна тактика. Намічено певні рішення, які слід приймати негайно.

Може повторюсь, але скажу, що я не прийшов на цю посаду ні з Харківщини, ні з Криму, ні з Києва. Я прийшов – тут, через дорогу, зовсім недалеко був мій офіс, де розміщається обласна організація Партії регіонів і я досить непогано знаю цю область – знаю її проблеми, знаю ці настрої людей – те, що власне людей дуже-дуже непокоїть. І це, повірте, не тільки розбиті дороги. Це не тільки недобудовані мости чи школи, чи холодні клуби. Це в першу чергу те, що принижує честь і гідність простих звичайних гуцулів, покутян, лемків, бойків – одним словом наших прикарпатців. І перше, до чого я докладу всі свої зусилля – всі ті важелі впливу, які мені дані Законом, – це буде те, що ми зробимо нашу область безпечною – областю, де не будуть розуміти, що таке відкати, що таке побори, що таке хабарництво. Я ці речі ненавиджу. Правду щиру вам кажу: страшенно ненавиджу, бо я теж живу в цьому краї. Ми всі діти однієї епохи. Я теж через це пройшов. І це неправильно, і це недобре. Ми – Івано-Франківщина. Я дуже люблю свій край. Повірте, що я мав можливість жити і в Молдавії, і в Росії, і в Києві. Я не проміняв ні своє рідне село, ні Прикарпаття. Я хочу тут жити, щоб мої онуки тут жили, але життя це має бути комфортним. В першу чергу воно не має принижувати честь і гідність. Оце перші мої кроки, які я буду робити.

Через що я сказав, що я не прийшов з іншого регіону, бо завдяки вам мене почують багато-багато людей, які власне і відповідальні за ті вчинки і які, більше того, роблять ці вчинки. Користуючись нагодою, я б хотів звернутись до всіх, хто так чи інакше має якісь владні чи будь-які інші можливості: забудьте, що таке безкарність! Забудьте! Ні один дзвінок з найвищих кабінетів, ні один самий грубий конверт не спасе хабарника від покарання. І, повірте, слово вам даю – отут дивлюсь вам в очі: немає значення, до якої політичної сили він буде відноситись, немає жодного значення, чий він буде родич – перед Законом усі будуть рівні і можливості у всіх людей в цьому краї теж повинні бути рівні: заробляти свій кусок хліба, дихати цим чудовим чистим повітрям і безпечно ходити по наших вулицях.

Друге – нас жде непроста зима – дуже непроста. Ото, що прогнозують синоптики: потужні снігопади, міцні морози, – нам треба до цього бути готовим. Вчора я мав коротку зустріч з новим керівником служби автомобільних доріг – там у мене теж є питання, які я буду задавати трошки пізніше – щодо підготовки до зими наших доріг, бо вважаю своїм обов’язком, щоб ми цю зиму не мали жодних колапсів на дорогах. Дальше ми розберемося з нашими комунальниками – як підготовлені наші міста до зими. Вважаю своїм обов’язком забезпечити нормальні умови для того щоб ми пережили цю зиму.

Дороги. Звичайно, я не чарівник. Я думаю, що ви це всі прекрасно розумієте, і за кілька цих буквально днів чи тижнів, які лишилися до морозів, до зими, я нічого кардинально не зроблю: ні по ремонту доріг, ні по закінченню будівництва інших соціальних будь-яких об’єктів. Трошечки розібрався у ситуації – що встиг – один день був на роботі – сьогодні другий день. Але те, що я розібрався, – ситуація, скажемо, непроста – дуже непроста. Тому на другий тиждень відбуваю до столиці: все ж таки сподіваюсь на розуміння мене керівництвом Уряду, а разом з тим ще і використаю усі свої людські можливості – завжди людський фактор – де би це не було, в якій би країні не було – людський фактор завжди мав серйозний вплив на ту чи іншу ситуацію.
Користуючись тим, що голова бюджетного комітету Євгеній Міллер – це мій дуже-дуже близький товариш і друг, ряд міністрів, з якими ми теж пройшли такий життєвий шлях ще до того, як вони стали міністрами. Сподіваюсь на їх розуміння, на їх допомогу і хочу, щоб ми не втратили наступний рік.

Зараз відповідні служби готують мені відповідні листи для того, щоб вчасно внести зміни у проект бюджету 2014 року. Скажу вам, що це суттєві зміни – дуже суттєві. Я думаю, що область це відчує, і сподіваюсь, що 2014 рік, не дивлячись ні на які економічні кризи, буде дуже продуктивний в плані соціально-економічного розвитку, будівництва у нашій області.

Звісно, щоб то, що я сказав, – в 2020 році мати бездотаційний регіон, необхідні для цього умови. І ці умови будуть складатися буквально з тих пунктів, які я перерахував. Я думаю, що ми разом – тут є достатньо чесних професійних людей, з якими ми зробимо нашу область інвестиційно привабливою для інвесторів з будь-якого куточка світу. І в 2020 році жодна молода людина не повинна виїхати у пошуках куска хліба чи в близьке, чи в далеке зарубіжжя. Ми всі повинні знайти свій кусочок хліба на рідній землі, біля своєї домівки. Наші сім’ї не повинні страждати від того, що хтось – батько чи мати – змушені скитатись по світах.

Ваш прихід на посаду багато хто пов’язує з суттєвими кадровими змінами в органах виконавчої влади як на обласному, так і на районному рівнях. Наскільки радикальними будуть такі зміни?

Я ніколи не був кровожерливим, тим більше розуміючи, що таке людські долі, бо ж посада – це в першу чергу людські долі. І ніколи не забуду 2005 рік – я тоді сидів у цьому залі – тоді першою командою, яку віддав новопризначений губернатор, було «пишіть усі заяви». Ніколи такого не буде більше, я сподіваюсь, у нашій області.

Скажу так: першим заступником буде Ігор Теодорович Зварич. Чому? Думаю, що ніхто з вас не має сумнівів у його професійності. Це надзвичайно досвідчена людина, професійна людина, людина з відповідними освітами і знаннями, досвідом. Окрім того, з Ігорем Теодоровичем мене пов’язує дуже багато і особистих відносин – я вважаю, що це мій старший наставник і теж доклався до мого життєвого шляху. Окрім того, ми члени однієї команди Віктора Федоровича Януковича і ми в цій команді не з 2011, не з 2012 року. Ми прийшли в цю команду – Ігор Теодорович трошки раніше, я трошки пізніше – в той час, коли перебування у Партії регіонів не давало жодних преференцій від цього. Тоді необхідно було навпаки мати якусь життєву позицію. З Ігорем Теодоровичем ми пройшли всі ці роки – жодного разу ми не підвели один одного. Завжди дивилися рівно в очі. Я абсолютно довіряю пану Зваричу: його досвіду і його професіоналізму і тим більше його моральним і іншим якостям. Я не знаю, чи буде правильно, якщо я озвучу прізвища інших заступників по одній простій причині: вони не пройшли погодження і немає підстав щось казати – назвати ці прізвища. Звичайно, що Президент і Прем’єр-міністр однозначно дали мені можливість сформувати команду – сказали, що всі мої пропозиції будуть підтримані, але я просто вас прошу: дайте буквально кілька днів і ви ці прізвища почуєте.

Звичайно, що нема ангелів. Ангели літають там, на небесах – ще раз кажу. Це непросте життя і по-різному можна оцінювати той чи інший вчинок. Але по великому рахунку це чесні, порядні, професійні люди, бо я казав, що для мене є три критерії: професіоналізм, порядність і чуйність. Може це для когось буде несподіванкою, але, знаєте, я переконаний, що підлий цинічний чиновник наробить більше біди, ніж непрофесійний. І от всі ці люди – вони відповідають цим критеріям.
Щодо районів. Теж тут не буде якоїсь, знаєте, чехарди з кадрами. Сьогодні я мав зустріч з керівниками Косівського району, з керівником Тисменицького району, з керівником Галицького району і Городенківського району, де найближчим часом теж відбудуться зміни в керівництві. Все решта залишається без змін.

Чи плануєте якісь організаційні зміни у структурі облдержадміністрації? Якщо так, то які?

Одне з перших розпоряджень, яке я підписав, стосується створення нового департаменту. Це департамент інвестицій, євроінтеграції, туризму тощо. Його буде створено замість управління інвестицій і євроінтеграції та управління економічних реформ. Управління економічних реформ взагалі ліквідується. Натомість відділу туризму я відновлюю статус управління і об’єдную це в один департамент. Сьогодні для мене туризм – це є стратегічний напрямок у розвитку нашої інфраструктури, а залучення інвестицій в область, створення нових робочих місць – це стратегічне завдання любої влади, яка би вона не була.

Ще раз повторюся, що я в цій області народився, виріс і провів все своє свідоме життя і до політичної кар’єри, і під час політичної кар’єри. Якщо зайти в обласну раду без камер, то повірте, що там, як мінімум 9/10 від тієї чисельності – то як не близькі добрі мої друзі, то дуже-дуже добрі знайомі – так скажемо. І у нас багато спільних поглядів на те, як має розвиватись наша область, що тут треба робити.

Звичайно, що є надмірна політизація нашого краю. У нас дуже багато партій, і коли з’являються камери чи журналісти з диктофонами, тоді уже говорять, скажімо, не об’єктивні речі, а уже те, що записано у статутах чи програмах політичних партій. Але я вже мав зустріч з декількома лідерами політичних партій, де ми досягли не те, що домовленості, а обговорили деякі питання, які б могли стати на заваді нашій спільній роботі. І повірте, що я не бачу там ніяких причин для того, щоб не було співпраці.
Найближчим часом у мене заплановано (я навіть переговорив з головою обласної ради: чи не буде він заперечувати – все ж таки це його як би вотчина), щоб я зустрівся з усіма фракціями обласної ради і з їх лідерами. Я дуже компромісна людина. Дуже, якщо це розумні компроміси. Жодного разу у своєму житті я не відвернувся від діалогу, який мені пропонували чи я пропоную і я хочу співпраці з усіма – буквально з усіма, бо ми живемо в одній країні – ми живемо в одному краї і нам нічого ділити!

 

Сергій Білий


14.11.2013 1488 18
Коментарі (18)

Лизак 2013.11.14, 13:34
ЧІТАЛЬ І ПЛЬАКАЛЬ....(
optimist 2013.11.14, 15:59
Якщо гебернаторську діяльність будувати на компромісних підходах і рішеннях, взаєморозумінні, усвідомленні проблемних питань, а також створенні відданої і дієвої команди, то звісно буде від того належний ефект. Головне щоб оті слова не залишились словами...
Бу га га 2013.11.14, 20:58
Ділити є і буде що... А як не ділити,то відбирати.
нікі 2013.11.14, 22:23
сподіваємось що словане розійдуться з ділом, але ідеї хороші, тільки б виконати, і підтримка народу буде стопроцентна
335 2013.11.15, 04:46
До призначення Чуднова я його особисто не знав і звичайно коли він прийшов на посаду то я зібрав монатки і вирішив звільнитись. Зараз уже спілкуючись з ним кілька днів я приємно вражений і повністю змінив своє бачення до партії регіонів. Зроблю все можливе і не можливе щоб допомогти у всіх його починаннях та добрих справах.
orgovik 2013.11.15, 11:46
так-так, і в структурі відновленого управління туризму -- відділ протокольної і правової роботи... це що - писатимуть протоколи для туристів? чи окремий підрозділ для того, щоб надавати аніматорські послуги, як у Турції?
Гість. 2013.11.15, 11:50
Можливо щось зробить для нас. Ідеї хороші, а роботу побачимо.
гостю 2013.11.15, 12:00
дайош ІДЕЇ, а то тільки поки що перестановкою карт в колоді займаються
міхалич 2013.11.15, 15:38
дії чуднова поки що не розходяться з словами, в районах почали дрючти чиновників на предмет корупції, затягувати ремні заставляють, хабарників щемлять убоз і сбу
ХАХАХАААА 2013.11.15, 15:53
Смішно - шо означає "дрючити чиновників на предмет корупції"...?
андрій сьтепанович 2013.11.15, 17:03
Чуднов - не чужий для області. Це плюс. Не як у інші області, коли присилають ВАРЯГІВ, і вони починають беспрєдєл. До того ж він не збирається тікати ,він є тут, і ми його спитаємо якшо-шо...
віктор 2013.11.15, 21:54
чуднов - толерантна вихована людина. він хоче добра для земляків. він свій, наш, не легіонер. а у нас , якзавжди: нема пророків у свій вітчизні... чому ми такі недобрі, не мирні, не вміємо вірити у те, що багато залежить від ставлення центру до нашоі області. чуднов бовязково постарається поправити ситуацію із фінансуванням області. йому представники партіі влади обовязково допоможуть. незаважаймо людині проявити своі організаторські якості. будьмо толерантними , не забуваймо, що михристияни. а чуднов молодець. на хамство від свободи відповідає людяністю, відкритістю, запрошенням будьти людьми.
нікі 2013.11.17, 08:51
чуднов - гуцул...але ж свій, то це вже добре
моя мрія 2013.11.18, 23:29
Почекайте трохи, і ви побачите справжнє обличчя чуднова. як показує досвід, він таакий добренький до всіхпоки сили в нього нема, а потім візьме усіх за горлянку, не встигнете зрадіти. мяко стелить, твердо виспитеся.
Михайло Дмитрович 2013.11.19, 15:51
до чого це, чуднова знаю особисто, нормальний чоловік, не свободівець звичайно і не рве на собі вишиванки але - нормальний, послідовний і по мудрий як керівник.
гість2 2013.11.20, 09:59
всі так хвалять чудіка, але ніхто не кажи що він без досвіду і немає своєї команди. хіба що жаночка-міновщіца і когутик. але ж хіба це команда?...
Для 335 2013.11.20, 12:42
Полегеньку))) Не надірвися))))))))))))))
1 2013.11.20, 18:56
Потрібно скорочувати чиновників на місцях, щоб папірці не переглядали і даром гроші не отримували. Користі від них ми бачимо, ніякої тільки збитки, та не вдоволення людей.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1411
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2681
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2200
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2272
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6830 60
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2553 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

441

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1274

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1371

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1540
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

389
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

254
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

657
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

151
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26618
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

625
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10550 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

160
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

181
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

494
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

638
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

701