Василь Буджак: В Івано-Франківській області 99,9% доріг – в жалюгідному стані

 

/data/blog/87274/dba5ddf895d470bbdae15c76f8e907cb.jpg

 

Попередній очільник Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Микола Проців, пропрацювавши лише чотири місяці, залишив посаду зі скандалом.

 

На його роботу нарікали народні депутати, активісти звинувачували посадовця у маніпуляціях з тендерами, використанні застарілих технологій, пише Фіртка з посиланням на Дзеркало Коломиї.

 

Трохи менше місяця тому очільник Прикарпаття Олег Гончарук призначив замість Проціва керувати службою автомобільних доріг (далі – САД) Василя Буджака.

 

Які ремонти маєте завершити в поточному році?

Найважливіше – це реалізація програми Карпатського єврорегіону. Тобто є три пріоритетні дороги, на які виділено близько 500 мільйонів гривень. Це дорога Т-9 ЛьвівІвано-Франківськ. Н-10 СтрийМамалига, на якому є дільниця нашої області – БолехівДолинаКалушІвано-Франківськ. І третя дорога – Р-24 – ТатарівКам’янець-Подільський. В нас її лагодять на шляху Кривопільський перевалВерховинаКосівЯблунів.

На ремонтних роботах цих трьох стратегічних напрямків максимально сконцентровані зусилля всіх дорожників, підрядних, субпідрядних будівельних організацій дорожнього господарства в області. Ще жодного разу область за рік не освоювала таку суму коштів на ремонт доріг.

Є й дороги, ремонт яких передбачений планово. Це невеликі відрізки практично в кожному районі. Якщо говорити про Коломийщину, то тут на ремонт доріг з фонду регіонального розвитку виділено 3,5 мільйона гривень. За ці кошти, зокрема, полагодять частину об’їзної дороги Івано-ФранківськЧернівці. Цьогоріч там хочемо відремонтувати найпроблемніші ділянки.

Ще з розпорядження голови Івано-Франківської облдержадміністрації з обласного бюджету виділені кошти на ремонти невеличких ділянок в напрямку Печеніжина Товмачика, Торговиці, Королівки, Семаківців, Мишина, Спаса.

 

Скільки коштує полагодити один кілометр дороги?

На нинішній день навіть не капітальний, а середній ремонт одного кілометра дороги, який би відповідав європейському рівню, коштує 5,5 мільйона гривень!

Тому варто розуміти, що навіть ці 3,5 мільйона гривень, які передбачає фонд регіонального розвитку на ремонт в Коломийському районі, це неповний кілометр дороги.

Цього року, напевне у зв’язку з війною на Сході, державним бюджетом не передбачено фінансування капітального ремонту доріг, тільки середній або поточний.

 

Який відсоток доріг на Прикарпатті потребують капітального ремонту?

У мене робочий день розпочинається з того, що десь приблизно три-чотири населені пункти в області телефонують з тим, що люди страйкують, перекриваючи дороги через відсутність ремонту. Також щоденно є по кілька відвідувачів – це сільські голови, голови РДА, активи сіл, які нарікають на катастрофічний стан дороги на під’їздах до їхніх населених пунктів.

Відповідаючи на ваше запитання, в Івано-Франківській області 99,9% доріг – в жалюгідному стані. Якщо й десь знайдеться клаптик, що відповідає нормативам, то це такий сотий відсоток, що про нього навіть не варто говорити.

Найменше проблем в області, якщо говорити лише про центральні траси, на мій погляд, на дорогах Богородчанського району.

 

В Івано-Франківській області 99,9% доріг – в жалюгідному стані.

 

Ваш попередник пішов з посади зі скандалом. Його звинувачували, зокрема, в непрозорості проведення тендерів…

У тому, що ми вже зайшли в осінь з початком ремонтів, напевне, є доля правди. Ми можемо розривати договори, можемо відміняти тендери, проведені, на наш погляд, непрозоро чи такі, що не відповідають реаліям. Але це означає втратити два місяці. А час у нашому випадку цінний. Тому мусимо вже цьогоріч йти за тими тендерними результатами, що є, а на наступний рік будемо готувати документацію відповідно до сучасних вимог. Тобто закладатимемо технології європейського рівня, зокрема так званий ресайклінг.

 

Зазираючи у майбутнє, коли прикарпатцям сподіватися на кращі дороги?

Все залежить від того, наскільки зараз ефективно проведемо роботи на трьох стратегічних напрямках: Т-9, Р-24 та Н-10. Якщо йтимемо такими темпами й продовжуватимемо так, як заплановано цьогоріч, то можна дивитися у майбутнє з позитивом… Я не сказав би, що нам потрібно багато років, аби «привести до тями» дороги в області.

Побудувати дорогу набагато складніше, аніж дев’ятиповерхівку. Будинок змурував, накрив, зробив за технологією і якщо нема форс-мажору, наприклад землетрусу, то він стоятиме скільки заплановано. Дорога ж постійно підлягає форс-мажорним обставинам: мороз, сніг, різного роду руйнації, великоваговий транспорт, постійні перекопи…

Все ж таки за нормального фінансування сучасним технологіям за одну п’ятирічку дороги на Прикарпатті можуть бути як намальовані.

Вже на наступний рік запланували чимало роботи. Ремонт дороги Рахів – Івано-Франківськ. Це гірська ділянка, яка є дуже важкою. Лагодитимемо її за кошти Європейського банку реконструкції розвитку. А далі розвиватимемо мережу – Стрий –Мамалига, охопивши дорогу від Івано-Франківська через Коломию до Снятина.

 

ДОВІДКА ФІРТКИ:

Василь Буджак народився 22 січня 1961 року у селі Малому Гвіздці. Інженер-механік, закінчив Одеський політехнічний інститут за спеціальністю «Автомобілі і автомобільне господарство».

Свого часу працював на різних керівних посадах – як районного, так і обласного рівня. Головою Городенківської РДА був призначений 24 січня 2015 року.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Проціва звільнили з посади начальника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області


22.09.2015 412 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

127
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

471
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1588
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2847
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2393
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2376

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

335

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

531

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1380

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1466
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

491
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

355
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

738
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

74
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

237
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26832
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

700
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

254
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

259
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

579
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

732
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

782