Вадим КОНДРАТЕНКО: «Схід нас поглине і асимілює - система цінностей, які пропонує іслам, чи буддизм, чи індуїзм, більш здорова»

 

У минулому ресторатор, Вадим Кондратенко тепер воліє називати себе «невдалим буржуа». Він вже кілька років лише мандрує світом і спостерігає, як живуть люди. Вадим подорожує наодинці, добирається до найекзотичніших і найнебезпечніших куточків планети. 

Недавно він повернувся після довгої подорожі країнами Південної Азії, і «Галицький кореспондент» скористався нагодою поспілкуватися з мандрівником.

 

 

 

- Вадиме, подорожі для тебе - це пошук нового чи пошук себе?

Я хлопець дорослий, мені 43 роки, але почав я подорожувати відносно пізно - чотири роки тому. Я практично обірвав всі соціальні зв'язки і поїхав на півроку. Близькі кричали: «Ти біжиш від себе!», на що, я як правило, відповідав: «Може, я біжу до себе?»

У будь-якому разі, під час подорожі, особливо соло, я саме так і роблю. Це чудовий спосіб вирватися з замкнутого кола «зони комфорту». Як правило, після 30-ти у тебе «все схоплено»: друзі, знайомі, вирішення питань, знижки в ресторанах... etc, тобто ти потихеньку починаєш запливати жирком, твій світ відносно комфортний і передбачуваний, за чим власне і настає цілком логічна туга, «криза жанру» і, як наслідок, спроби знайти себе в алкоголі або непотрібних розвагах. Потрібен струс, причому тотальний, коли кожної хвилини ти будеш змушений вирішувати давно забуті, але нагальні проблеми: де їсти, де спати і як швидко пересуватися, особливо, якщо ти обмежений бюджетом. Свідомість перебудовується, і ти починаєш жити в дещо іншому світі, серед інших цінностей. Більше того, починаєш розуміти значення слів "паломник", "пілігрим", якщо брати духовну складову. Хоч я і не люблю цієї банальщини. Так от, подорож і є однією з форм практики в будь-яких релігіях або теософських навчаннях.

 

- Ти вибираєш країни, досить небезпечні для європейця: Афганістан, Іран... Наскільки це ризиковано, як сприймають там представників чужої культури?

Умовно, «молимося тим Богам, на території яких перебуваємо». Якщо розшифрувати, то потрібно бути дуже уважним до місцевих звичаїв, з повагою ставлячись до реальності. Не варто забувати, що ти в гостях, але при цьому тобі будуть пробачені багато помилок, і часто місцеві ставляться до іноземців як до придурків, що дає деяке полегшення. З іншого боку, тонке і гнучке ставлення дозволяє максимально, наскільки це можливо, заглибитися в місцеву культуру, що, в свою чергу, розбиває міфи і патерни, якими насичений наш мозок. Наприклад, будучи в Ірані, я з подивом виявив, що роль жінки в суспільстві величезна і на побутовому рівні більших «підкаблучників», ніж іранські чоловіки, я не зустрічав у жодній країні світу.

 

Іран, провінція Мазендаран

 

Іран, руїни Персополя

 

З курйозного: в Малайзії на острові Пенанг якось я прогулювався в майці з емблемою Israeli Air Force. Варто відзначити, що Малайзія - мусульманська країна і є лютим ворогом єврейської держави. Не маючи навіть дипломатичних відносин, Малайзія всіляко підтримує Палестинську автономію. Зустрінуті мною французькі туристи щось лопотіли своєю мовою і крутили пальцем біля скроні, показуючи на футболку, постійно тикаючи на медресе, що поруч. Здавалося б, лише футболка, але вона могла стати причиною серйозного конфлікту: малайзійці дуже спокійні і толерантні до туристів, але, скажімо, за тиждень до цього на вулиці був убитий американський турист, який був п'яний і вихваляв американську інтервенцію в Іраку, при цьому принижуючи мусульман. Таких прикладів можна навести безліч.

Сучасний світ з його продажними медіа та PR-технологіями формує в обивателів часто разюче викривлені уявлення про ту чи іншу країну. Я вважаю за краще не довіряти їм і робити власний висновок на основі власного ж досвіду. І повірте мені, цей підхід приносить чарівні відкриття, які дозволяють дивитися на процеси в світі з трохи іншого боку. Медіа, як правило, показують тільки частину правди - страхітливі, з погляду європейця, культурні відмінності. З часом я змінив ставлення до мусульманства завдяки безпосередньому спілкуванню з носіями цієї релігії - моє уявлення про мусульман формувалося медіа та особистими контактами з представниками пострадянських країн. І ось що я хочу зауважити: більш порядних, чесних і згуртованих духом взаємодопомоги та солідарності, ніж мусульмани, я не зустрічав навіть серед буддистів. Важливо приймати спосіб життя країни, це може полягати навіть у мінімальному - зміні одягу, способу харчування. Це не означає, що потрібно мавпувати, але, як мінімум, це викликає у місцевих повагу і послужить сигналом для спілкування.

 

- Як правило, ти подорожуєш наодинці, а не з групами - в чому перевага?

Як правило, я подорожую сам. Це в певному сенсі ризиковано, але в той же час є маса переваг. По-перше, ти вириваєшся з мовного середовища, що дозволяє тобі самостійно поліпшити знання мови. Подорожі вимагають певної концентрації і уважності, але це, радше, не напружене очікування, а спостереження за реальним. Якщо з'являється партнер, то можуть виникати тертя і конфлікти. З економічного боку, оптимальніше подорожувати в парі - багато витрат діляться на двох (таксі, готелі і т.д.). При цьому можуть виникати ситуаційні альянси: західні бекпекери є набагато відкритішими від наших співвітчизників і найчастіше охоче діляться інформацією, лайфхаками або розділяють плату за оренду транспорту чи житла. І це теж момент, який привчає мандрівника ставитися до світу з великою довірою, ставати більш комунікабельним. З групами з постсовка все набагато складніше: обов'язково починаються «підкилимні ігри», до того ж претензія до життя у наших туристів просто колосальна, часто складається враження, що вони з дитинства подорожують тільки в "5 Star Hotels". Повірте мені, це дуже виснажливий досвід.

 

- В останній поїздці ти побував також і в Індії. Індія як країна для туризму стала настільки популярним трендом, що старожили вже виїжджають з культового Гоа. Чи можна стверджувати, що наплив роззяв і споживачів у заповідні куточки планети знищує заповідність цих місць, і який з цього вихід, на твою думку?

Наплив туристів, особливо з глухих кутків Росії, - це трагедія Гоа. Уряд штату стимулює внутрішній туризм, вони не хочуть бачити там російськомовних, які приїжджають на два тижні, привозять з собою 3000 USD (колосальну суму, за місцевими мірками), поводяться, як у Туреччині чи Єгипті, стимулюючи жадібність у місцевих торгашів. До того ж, спроби скупити, побудувати, перепродати землю або бізнеси наштовхуються на особливість місцевого законодавства, яке не дозволяє легально володіти власністю в Індії. За останні роки немає жодного судового прецеденту, коли індійські громадяни програвали суди з майнових спорів з іноземцями.

 

 

Індія, Гоа

 

 Гоа, рибальський човен

 

Індія, Мадурай, біля храму Мінакши

 

 

Індія - це країна кастова, і еліти намагаються показати бізнесменам їх місце, розумно вважаючи, що надприбутки порушують соціальний баланс, який устоювали століттями. А взагалі місця сакральні, так звані «місця сили», як правило, є трудноступними і дістатися туди вимагає певної праці та зусиль. Всім відома святиня для прихильників ведичної традиції - Священна гора Кайлаш у Тибеті. Паломництво до неї - це як Хадж до Мекки у мусульман, але через те, що раніше практично не було комунікацій, подорож була дуже складною - гірська хвороба, кліматичні умови і т.д. Зараз уряд Китаю вигнав практично всіх тибетців і заселив ці території китайцями, що славляться своєю підприємливістю, проклав у цей трудносяжний район залізницю і побудував висококласні автомагістралі, що відразу робить з цієї частини Тибету "езотеричний Діснейленд", дозволяє заробляти на інтересі європейців непогані гроші. І тут, як із Києво-Печерською Лаврою, - дух святості поступається смороду грошей.

 

- Розкажи про найбільш глухі закутки, в яких ти побував.

Індія, Раджастан, пустеля Тар. Це одна з найбільш жарких пустель на планеті, розміщена на кордоні з Пакистаном. Я жив там якийсь час в дуже бідному селі. Справжні бархани. В кожному дворі селища верблюди, це традиційний транспорт тут. Раз на рік зі всієї округи люди збираються на величезний ярмарок верблюдів. Місцеві прикрашають тварин і вистригають особливі знаки на їх боках. З цікавого, практично скрізь пропонували desert wine, за фактом ніяке не вино, а простий і банальний самогон з цукру. Потрібно бути напоготові і намагатися, не ображаючи господарів, які пропонують традиційний опійний чай, все ж відмовитись. Негласно, споживання опіуму в цьому районі Індії не карається, це традиція, якій багато сотень років. Не варто забувати, що через Раджастан проходив Великий Шовковий Шлях, і багатство краю, величаві форти і палаци були побудовані за рахунок податків, які збирали з караванів золота, шовку та опію.

Острів Борнео - raining forest. Був у мене такий челендж - пожити в справжніх джунглях, зі всякою живністю. Відверто кажучи, пекельна місцина. Я чомусь згадував американських військових у В'єтнамі і уявляв солдатів, які проклинали своїх командирів. Це нестерпна вологість, відчуття загрози виходить від кожної палички або гілки - джунглі кишать зміями, і вони вельми витончено маскуються. Причому будь-яка комашка намагається відкусити, від'їсти шматочок тебе (сміється).  Наприклад, я мав необережність і пішов прогулятися до водоспаду в сандалях і шортах, не знаючи, що потрібно одягнути спеціальні бахіли. Після двогодинної прогулянки зняв з себе біля 20-ти п'явок - місцеві називають їх "лічі", як китайський фрукт. До цього я вважав хлопців, які гуляють по джунглях з мачете, позерами або вигадкою кіносценаристів, але тепер я зрозумів, що без цього інструмента в тропічному лісі вижити буде складно. Практично немає стежок, а якщо вони і є, то заростають дуже швидко і постійно доводиться буквально прорубуватися крізь зарості.

 

- А взагалі, чому саме Азія?

Вона цікава перепадами від ультрасучасного Сингапуру до гірських трайбів з шаманами і найдавнішими традиціями. Знову ж таки, тепло, їжа корисна і смачна. В більшості своїй люди небагаті, але дуже душевні і добрі. Хоча з сумом розумію, що всі гроші світу зараз працюють в Азії і вона стрімко змінюється. За останню поїздку до Індії я звернув увагу на величезну кількість нових машин, новобудови. У Сайгоні я спостерігав 4-поверховий ресторан всесвітньо відомої мережі фаст-фудів, при цьому в деяких районах починають зникати традиції вуличної їжі, настільки смачної і душевної. Все інше - на рівні емоцій і відчуттів, і їх складно передати. Коли повертаюся до Індії, то перше відчуття, що я вернувся домів.

 

- Наскільки різниця між нами, білими, і азіатами нездоланна? Чи правий Кіплінг у своєму твердженні, що Захід і Схід ніколи не зійдуться?

Навіть не знаю, як правильно відповісти. Я після моїх мандрів стосовно мусульман, азіатів, перестав вживати слова на зразок "чурка", "чорножопий". Нас всіх виховували в негласній і легкій формі расизму, і ми, слов'яни, думаємо, як би їх принизити. Але я спостерігав цих людей у їх природному житті, і от що я можу сказати: ці формулювання більше відносяться до деяких наших співвітчизників, ніж до іновірців. Підсумовуючи сказане: мені здається, що Схід нас поглине і асимілює - система цінностей, які пропонує іслам чи буддизм чи індуїзм, більш здорова, що дозволяє солідарно вижити, нехай вона і консервативна. Маленький приклад: населення Ірану з приходом фундаменталістів збільшилось майже на 100%, baby boom, спровокований консервативною революцією, призвів до того, що половина країни - це люди до 35 років. Наймолодша нація на планеті.

 

- Під час революції ти був в Азії, як там реагували на ці події?

Люди відверто цікавляться і переживають, революція нарешті відкрила таку країну, як Україна. Раніше довго доводилося пояснювати: "Ukraine... near Russia...", або казати: "Шевченко, Мілан", що, як правило, спрацьовувало. Тепер всі дуже співчувають, особливо в Таїланді, де барикади донині блокують автомобільне пересування в центрі Бангкока. Але я помітив, що там є певні правила війни, де негласно все регламентовано. Це поле бою. І поза полем всі живуть звичайним життям і такий жах, як в Україні, з "ескадронами смерті", зниклими безвісти, там неможливий.

 

- А кілька практичних порад від Вадима Кондратенка - як себе поводити в Азії, як готуватися до поїздки, що потрібно брати з собою і т.д.?

Назвемо це інструкцією з виживання (сміється).

Вітрівка з капюшоном - бажано водонепроникна, віндпруф, в поєднанні з теплою кофтою - незамінна річ у дощову погоду, під час катання на мотоциклах або відкритих вантажівках. Hoodie - аналог толстовки (кофти) з м'якого бавовняного трикотажу, з капюшоном-анораком (який має стійку спереду, що захищає від вітру). Характерні елементи - великі накладні кишені спереду і капюшон. Наявність капюшона дуже допомагає, горетекси, дорога валютна синтетика вітається - зручно, практично, мало займає місця, легке. Нашийна хустка - бавовна: у спеку можна пов'язати на голову, в холод замотувати, наприклад, вуха: протяг - найбільш підступний ворог мандрівника. Скоч - наприклад, в автобусі може працювати кондиціонер і скочем можна просто заклеїти пекельне сопло, що виносить мозок і вселяє пекельні сумніви «навіщо я сюди поперся».

Штани - в ідеалі, пропаяні зсередини по швах, із спеціальних дихальних матеріалів. Їх недолік - дорого і не завжди виправдано, ймовірність використання невисока. Так що підуть і треники Аdidas, куплені на Троєщині, Барабашово, «7-му кілометрі», Калинівському ринку. В цій ситуації цінується зручність і практичність. Шорти - бажано з бавовни, бокові кишені плюс ремінь.

Телефон - бажано недорогий апарат типу "Нокія", є модель з ліхтариком, що дуже зручно. Бюджетність апарата дозволяє безболісно для емоційного стану втрачати, розбивати, а в деяких випадках дарувати його тубільцям. Фотоапарат, відеокамери та інші гаджети - бажано компактні, на акумуляторах. Якщо є можливість прив'язати - зроби це (я особисто вмудрився втратити чотири телефони за три місяці). Ножі, мультітулз - завжди знадобиться в дорозі. Важливе зауваження: їх доведеться здавати в багаж, це недолік при польотах на low-cost авіакомпаніях, коли кожен кілограм - втрачені гроші. Тобто ніж потрібен невеликий і легкий. Мачете та сокири навряд чи допоможуть вам при реальній загрозі - вирулюйте на харизмі. Засоби гігієни: все можна купити тут - дуже дешево і якісно. Вдома бажано купити санітайзер для рук, краще гелевий. Спробуйте знайти антисептичні вологі серветки без парфумерних добавок. Засоби від комах - як показує практика, краще кремоподібні, невелика упаковка. Взуття - кросівки плюс сандалі. В ідеалі, "Teva": вони недорогі, випробувані часом і прослужать вам не одну мандрівку. Шкарпетки - до речі, відмінно себе показало поєднання "Crocs" плюс шкарпетки - універсальне взуття як для спеки, так і для прохолодної погоди. Туалетний папір - універсальна річ, це і серветка, і ганчірка для протирання окулярів, ну, і для прямого призначення - корисна штука (одна упаковка, більше не треба). Медикаменти - активоване вугілля, засоби від укусів комах, крем при ударах, пластир. Мезим-форте, фестал, антигістамінне, жарознижувальне, знеболювальне... Окрема тема - презервативи, візьміть з собою. Місцеві, як це не смішно звучить, маленькі і мають властивість зісковзувати в найбільш невдалий момент. Мийте руки постійно та користуйтеся дезінфектором для рук, особливо після того, як торкалися до грошей.

1. Фумігатор - чудова штука, коштує недорого і вистачає надовго.

2. Кепка, панамка та інше - бавовна.

3. Окуляри - купуйте, щось з недорогих брендів. "Polaroid", наприклад, - відмінне поєднання "ціна-якість" з хорошим UV-захистом.

4. Платіжні картки - банкомат в Азії звичайне явище, але місцеві не охоче їх беруть, вважаючи за краще готівку.

Обов'язково подбайте про можливість зняти гроші або підвищити їх ліміт, можливість робити покупки в інтернеті (у деяких банках потрібно писати спеціальну заяву, і дистанційно не завжди можна це зробити). Рекомендую ОТР-Банк: є можливість дистанційного підвищення лімітів, операцій з переказу коштів на картку зі свого рахунку OTP-Direct, тобто ви переказуєте рівно стільки грошей, скільки потрібно на найближчі два-три дні, наприклад, але при втраті картки ваші збитки незначні.

Заведіть дві банківські картки - в іноземній і національній валюті. Нагадаю, за законодавством України, валютну картку може поповнювати тільки власник рахунку.

5. Страховка - бажано мати, навіть дуже бажано. У вашому випадку вона буде коштувати близько 20 доларів.

6. Спеціальні сумочки для найдорожчого. В туристичних магазинах продаються невеликі гаманці, які зручні для прихованого носіння: вони вішаються на шию і практично не помітні під одягом. Для грошей, карток, паспортів, фото улюбленої тещі!

Бажано зробити, про всяк, ксерокопії паспортів, більше того, зробити скани, зберігаючи їх у своїх поштових скриньках.

Рюкзак - бажано легкий і міцний, від 50 літрів. Зверніть увагу на жорсткість спини. Не обов'язково дорогі, наприклад, вітчизняна компанія виробляє цілком пристойні рюкзаки ТМ "Adventure". Гроші - долари США, євро та інші фунти приймаються повсюдно. Бажано мати великі купюри у 100 доларів: обмінний курс при продажу купюри вищий. Хоча пам'ятайте: чим менше кешу, тим менша ймовірність безглуздих покупок.

 

 Розмовляв Влад ТРЕБУНЯ,

фото зі сторінки Вадима Кондратенка у Facebook

Галицький кореспондент


12.04.2014 1305 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1902
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1832
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1828
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5386 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2127 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1487

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

700

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

754

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

949

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

982
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1733
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3648
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10220
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26099
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10150 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7687
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

871
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

24
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

358
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1251
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

848
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1053