В Івано-Франківській обласній лікарні за допомогою унікального методу врятували ногу військовому

Наприкінці серпня в Івано-Франківській ОКЛ провели унікальну  операцію за методою «вільного клаптя».

Оперували військового, який внаслідок мінно-вибухового поранення мав відкритий перелом стопи з обширним дефектом тканин. Упродовж десяти годин дві операційні бригади боролися за збереження його ноги, повідомили на сайті лікарні, передає Фіртка.

Як розповів лікар-комбустіолог Микола Пилипів, який був оперуючим хірургом, вони із завідувачем опікового відділення Костянтином Кіршаком робили забір «клаптя» з аксилярної ділянки з-під пахи, з грудної клітки – брали шкіру, жир і м’язи з судинами.

А паралельно хірурги Роман Скалій і Микола Варвадюк робили на нозі доступ до артерії і вени, які він потім зшивав під мікроскопом. 

«Наша мета полягала в тому, щоб очистити цю рану, підготувати і закрити всі уламочки, кісточки його ж живими тканинами, щоб перевести відкритий перелом у закритий.

По-перше, щоб не дати можливості потрапити туди інфекції.

А, по-друге, щоб усі ті уламочки почали живитися від цих тканин. У подальшому травматологи зможуть загоювати, відновлювати тощо», – розповідає хірург.

Лікарі відділення кажуть, якби не зробили цю операцію, то ногу треба було б ампутувати. Чоловік отримав мінно-вибухове поранення з обширним дефектом тканин стопи.

По медіальній поверхні була відкрита рана з ураженням п’яткової і таранної кісток, з дефектами цих кісток.

Рана інфікована. Якщо б почався остеомієліт, то вся кістка могла б вигнити. До того ж, не було м’яких тканин, якими то можна закрити, тому рана просто ставала би глибшою.


Ризики і складнощі

Микола Пилипів каже, що в області це перша така операція, яку зробили місцеві хірурги. Раніше дві схожі операції провели в Івано-Франківську американціі, коли приїжджали з місією «Face the future». 

«Ця операція – кульмінація всіх наших напрацювань, нашої практики, всього того, що ми вчилися за останні півтора року, – підсумовує лікар. – Вона потребує багато навиків і знань у пластичній, реконструктивній, мікросудинній хірургії. Навиків роботи з тканинами, судинами, з навігацією, анатомією, з усім». 

При проведенні таких операцій є як загальнохірургічні ризики – інфікування, кровотеча, так і специфічні, основний з яких – висока ймовірність тромбозу судин «клаптя», через що він може відмерти.

Адже зшивали артерію діаметром усього 2 міліметри. Крім того, одна артерія була здорова, нормальна, а реципієнтна, тобто та, до якої пришивали, – контужена, потовщена, з ослабленим кровотоком. У такому випадку відбувається турбулентність крові. 

«Ця складність під час операції була для мене несподіванкою. Ситуація була нетипова,  але вдалося зорієнтуватися і вийти зі становища.

Постаралися компенсувати це технічно, як могли», – згадує мікрохірург.

А після операції проводили строгий моніторинг «клаптя». У першу добу Микола Пилипів кожну годину перевіряв, чи є пульсація у «клапті».

Наступної доби це робили вже через чотири години, а на третю добу – через 12.

«Якби щось таке сталося, беру пацієнта знову в операційну і пробую або анастомоз перешити або видалити тромб», – пояснює він.

Коли минуло три доби, а потім вісім діб після оперативного втручання, стан пацієнта був стабільний, а клапоть – життєздатний, без ознак некрозу та інфікування.

Це означає, що технічно операція виконана добре, зазначає лікар.

Пацієнт – молодець, виконує всі рекомендації щодо режиму лікування.

Коли стане на ноги – це залежатиме від його організму й роботи травматологів. Але ходити він буде, матиме функціональну стопу. 


Страх і надія

«У мене було багато складних операцій, але ця не йде ні в яке порівняння», – полегшено зітхає Микола Пилипів.

Він зізнається, що мав розуміння того, що має зробити, але впевненості не було. Був страх і була надія, що вдасться допомогти. 

За його словами, пів року йшла підготовка. Це з теоретичною підготовкою, закупівлею інструментарію, оптики тощо.

На такі операції потрібний специфічний інструментарій, мікросудинний, специфічні оптика й розхідні матеріали.

Цей інструментарій дрібненький, делікатний і, відповідно, дорогий. З мікроскопом, налобною оптикою допомогла лікарня, а за дрібний інструментарій хірурги вже подбали самі. 

Лікар каже, що «вільні клапті» – найскладніший тип втручань у рекоструктивній пластичній хірургії. Невипадково небагато хірургів в Україні цим займаються. Бо то є «довга підготовка, багато переживань і стресу».

Словом, «легше не робити, ніж робити». І тому потреби в таких операціях набагато вищі, ніж лікарі-мікрохірурги можуть запропонувати. Надто зараз, у зв’язку з війною.

Вчився Микола Пилипів у Дніпрі та у Києві, їздив на навчанея й закордон. «Треба шукати такі можливості самостійно.

Треба брати ризик і відповідальність на себе, ставати і робити. Інакше нема. Не той час і не ті умови, що хтось триматиме за ручку. Бо хірурги, які це виконують давно, перевантажені роботою», – констатує він.

За останній рік молодий хірург Пилипів вже  звик робити операції, які до того не робив. І ось що його мотивує:

«Мене їсть то, що я чогось не знаю, не можу зробити. Що є люди, які то роблять, а ми того не можемо.

Це – не заздрість, а, напевно, професійна амбітність. Особливо, коли бачу роботу хороших спеціалістів.

Іноді сумніваюся чи  в таких складних випадках можна допомогти, а вони відновлюють функції, неймовірні речі роблять. І тоді вже  просто неможливо працювати, як раніше...»


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

На Прикарпатті понад дві тисячі пацієнтів з онкологією отримали медичну допомогу за Програмою медичних гарантій з початку року

Пандемія не зникла. Де прикарпатцям та переселенцям вакцинуватись проти COVID-19 на Івано-Франківщині

COVID-19: яка ситуація в Івано-Франківській області з початку повномасштабної війни


07.09.2023 Іван Муканик 750
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

7655 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1581
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1458
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2495
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4198
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3013

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

813

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1237

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1139

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

2157
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1499
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1255
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1032
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

353
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

456
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1667
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1486 5
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20150
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

110
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

485 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

538
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

880