В Гонконгу заарештовані близько 300 осіб під час акцій протесту через перенесені місцеві вибори

За повідомленнями поліції міста, у неділю в Гонконзі заарештували майже 300 активістів під час однієї з найбільших демократичних демонстрацій з часу запровадження Китаєм закону про національну безпеку в червні.

Гонконгці мали прийти на виборчі дільниці в неділю, але в липні очільник міста відклав вибори до законодавчих органів на рік, посилаючись на карантинні обмеження.

Деякі продемократичні активісти, які прагнули завоювати більшість у Законодавчій раді міста, звинуватили уряд у використанні пандемії коронавірусу як виправдання, побоюючись, що провладним партіям буде погано.

Співробітники поліції заарештували 289 людей у ​​районах Яу Ма Тей та Монг Кок, більшість з яких підозрюють у порушенні законів про збори, які неправомірні.

"Серед них 270 підозрювались у незаконних зборах, у тому числі 169 чоловіків та 101 жінка; 5 чоловіків підозрювали у неправомірних діях у громадських місцях; 5 чоловіків підозрювали у не підготовці дійсних документів, що посвідчують особу", - йдеться у повідомленні поліції у Facebook.

Поліція патрулює район Гонконгу після того, як протестуючі зібралися 6 вересня


Решта людей заарештували "за підозрою у нападі на працівників поліції", що заважали та перешкоджали поліції виконувати свої обов'язки, додається в повідомленні.

Раніше поліція Гонконгу заявила, що зробила кілька попереджень тим, хто зібрався в Яумай Тей, і попросила їх розійтися, але деякі люди продовжували збиратися. Вони також повторили, що відвідування заборонених групових зборів є незаконним актом, як і будь-яка спроба несанкціонованих зборів, додавши, що такі дії також серйозно збільшують ризик поширення коронавірусу.

Громадські зібрання понад дві особи в Гонконзі в цей час обмежені, щоб стримати поширення вірусу.

Одна жінка була заарештована в Яу Ма Тей за напад і перешкоджання поліцейським, а також за використання гасел протесту, які, як стверджується в поліції, сприяли незалежності Гонконгу - яка зараз криміналізована згідно з новим законом про національну безпеку, який забороняє відокремлення, диверсію, тероризм та змову з іноземними силами.

Пізніше продюсер CNN Бекс Райт став свідком того, як поліція в Монг-Коці наблизилася до протестуючих, використовуючи перцевий спрей і затримуючи на місці кількох осіб. Деяких учасників акцій протесту заарештували працівники міліції у цивільному.

Старший начальник Стів Лі Квай-Ва, керівник відділу національної безпеки поліції, сказав, що Там звинувачують у проведенні антиурядових переговорів у кіосках, які він нібито встановив на вулиці в районі Коулун. 47-річного активіста також звинувачують у розміщенні бунтівних матеріалів у Facebook.

Гонконг переживає політичні негаразди з червня 2019 року, коли в місті спалахнули антиурядові акції протесту, спочатку спровоковані суперечливим законопроєктом про екстрадицію, який врешті-решт був відкладений. З того часу демонстрації перетворилися на ширший рух протесту проти міського пропекінського уряду, центрального уряду Китаю та поліції, яких багато хто звинувачує у застосуванні надмірної сили та жорстокої тактики.

Криза не демонструє жодних ознак стихання - проте Covid-19 і необхідність соціального дистанціювання обмежили публічні збори у 2020 році. Згодом під час затишшя Пекін запровадив новий закон про національну безпеку до того, як хвилювання відновилися.

Відповідно до закону, який обійшов напівдемократичний законодавчий орган Гонконгу, засудженим може загрожувати покарання до довічного ув’язнення.

З моменту набуття ним чинності здійснено щонайменше 24 арешти, в тому числі чотирьох студентських активістів через повідомлення в соціальних мережах. Політичні партії розпустилися, колись повсюдні знаки протесту розтягувались по всьому місту, а книги, які вважалися такими, що суперечать закону, вилучали з магазинів та бібліотек.

Деякі продемократичні діячі спрямували свою увагу з вулиць на законодавчий орган міста, але в липні цей закон заборонив 12 кандидатам, включаючи кількох молодих активістів, брати участь у виборах. У заяві уряду Гонконгу зазначено, що кандидатам заборонено на тій підставі, що вони не будуть дотримуватися Основного закону, фактичної конституції Гонконгу.

за матеріалами CNN


07.09.2020 631
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2006
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1879
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1878
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5572 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2170 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1531

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

771

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

835

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1044

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1022
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1794
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3701
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10286
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26175
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10211 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7738
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

920
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

254
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

283
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

403
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1305
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

903