Україна та Окупант

 

 

 

Візьмемо за правду популярну нині шнягу буцім то українські жінки є прадавньою основою нації, що тисячоліттями (від доби пресловутого Трипілля) відбирала та інтегрувала в себе якісний маскулінний матеріал – чоловіків-зайд з прийшлих народів-окупантів.

Така от картинка, котру, зрештою, підтверджують найновітніші висновки німецьких генетиків. Химери окупацій проносились над українськими степами, залишаючи в лонах місцевих жінок іноземне сім’я. Діти від цих «посівів» зростали під ментальним впливом матерів, ставали переважно українцями. Й так з віку в вік. Підсумкова мішанина є теперішньою сучукрнацією. Якщо так, то самі собою напрошуються певні висновки.

Висновок перший: в українській історії виникає «мегачинник», невід’ємний фактор національного життя – Окупант. Це не просто «лівий пасажир»: зайда, гнобитель, ворог. Це фундаментальний онтологічний «присутній». Без нього нікуди. Ось чому на третьому десятилітті незалежності ми звідусіль чуємо про якихось окупантів, про якусь окупацію.

Україна та Окупант – нероздільна пара. Незнищенна діалектична зв’язка, не гірша за «інь-ян». Вся українська історія є таким собі «метаісторичним шлюбом» між її складовими. Все, що називається українством має за матір Неньку, а за тата – Окупанта. Все, що створено в Україні несе на собі зриму печатку цього шлюбу. В кожній українській споруді (окрім викопного трипільського міста), в кожному українському творі (окрім трипільських пісень, яких не знаємо) мешкає дух Окупанта. Іноді пацавато мешкає, а іноді – дуже доречно і з неабияким смаком.

Парадоксально, що цей дух є одночасно і духом «означеного чужого» і духом пасивного спротиву «чужому». Власне у цій, ще не дослідженій вітчизняними філософами, дихотомії знаходиться основа тої знаменитої (на рівні національного «шіболету») зрадливої двоїстості, якою уражене і конкретне і масове свідоме в Україні.

Окупант у нас є буттєвим рушієм, джерелом динаміки. Без нього нація засинає, занурюється в дурний сон самопоїдання, у месіанські марення та мазохістські спогади. Без Окупанта згасає процес самоусвідомлення. Саме у протиставленні Окупанту виникало й виникає усе українське політичне позиціонування. Без присутності Окупанта «по замовчуванню» українські політики нагло дрібніють і не мають що сказати.

Кожний українській політик може сказати, перефразовуючи знаменитого сіракузького інженера: «Дайте мені Окупанта і я переверну усю Україну».

Практична вся, за малими винятками, українська креативність має за джерело таке собі «хімічне весілля» тубільного і принесеного Окупантом.

Блискучий приклад – українська література останніх двох століть, яка на 95% є мистецтвом означення присутності Окупанта та пошуком способів і методів його подолання. Від «Енеїди» Івана Котляревського та «Розритої могили» Тараса Шевченка до «Чорного ворона» Василя Шкляра Окупант підноситься й домінує над фабулою як бекграундовий Головний герой літературних творів. Без нього щезає пафос літературних творів, блякнуть характери персонажів, розмиваються мотивації й навіть кохання якої-небудь Марічки до якого-небудь Івана перетворюється на банальні «шмарклі-сльози», про які нецікаво читати.

Окупант – це потужне «ян», що безугавно запліднює українське «інь». А також вічне самовиправдання для безграничного, вкоріненого у тисячоліття, українського консерватизму питомо жіночого типу. Вічне виправдання для «свого домашнього», яке дуже-дуже хоче бути зґвалтованим «чужим імперським», а після зґвалтування фарисейськи реве та стогне на кшталт епічного Дніпра.

Якраз тепер ми спостерігаємо звичну для України драму (а хтось скаже – комедію). Наша еліта знову вибирає собі Окупанта у вигляді конкуруючих наднаціональних бюрократій. Коли ж Окупанта буде вибрано, саме він стане наступним об’єктом №1 ненависті та спротиву. Адже насправді в нас вибирають не майбутнє, а лише один із способів «вічного повернення». Куди? Невідомо. Варіанти: до Трипілля, до улюбленої катівні, до хати ґвалтівника, до темної безодні, де «п…ць всім сподіванням».

Головне, аби не осиротіти. Не залишитись без ріднесенького Окупанта.

 

Володимир Єшкілєв для "Фіртки",

фото: http://www.gazeta.lv/


Коментарі (30)

Анонімус 2013.06.27, 21:17
Єшкілєв - передбачуваний, як завжди. Банальні вимахування про дрібну і вторинну Україну, яка не здатна вмістити складну і глибоку душу Єшкілєва. "Дайте мені імперію, і я переверну світ". Єшкілєв "мніт" себе сперматозоїдом, згустком волі і інтелекту посеред аморфної жіночної сільської України. А насправді - занудна муха.
Місько 2013.06.28, 00:31
Владзю,ти спочатку розберися зі своїм ян чи інь ,апотім будеш на українців какати.Ти пошукай свої коріння до третього коліна і можливо тобі стане зрозуміло, чого це тебе так ковбасить?!Владзю, можи ти свій давній нарід зрадив і тому тобі Бог розум відбирає?? Ти там з тими хрущами повністю одурів.
симйон 2013.06.28, 08:28
Місько та Анонімус- це не ви автори знаменитого рагульсько-ЖЄБА ДАВИТЬ?
Правда 2013.06.28, 09:41
Проти правди не попреш
зіра 2013.06.28, 10:12
Кожний українець народжується, вже маючи всередині маленького окупанта. А потім дитсадок школа, універ зміцнюють і збільшують маленького окупанта в Окупанта. МИ ОКУПОВАНІ ЗСЕРЕДИНИ
Анонімус 2013.06.28, 12:05
Кожне лайно має свого споживача. Цільова аудиторія марень про велич імперій і непасіонарних за природою українців, які тільки й придатні як субстрат для прищеплення здорових генів окупантів - це колоністи богообраного, ісконного чи ще якогось походження, яких медом не годуй, але придумай нагоду відчути себе вищими за автохтонів. Тупішим достатньо ґєорґієвскай лєнтачькі, а снобам треба якесь тіпа філософське обґрунтування. Навіть мудріші, як покійний Кузя з "Братів", не можуть подолати біологію - натура не дозволяє ставати просто нацменшиною.
Агавнімус 2013.06.28, 12:11
Анонімус - це той жабовдавлений придур з ПНУ, від якого відмовляються студні?
симйон 2013.06.28, 12:36
фе як паскудно написано- ТІПА філософ пан ?чи просто-л...о?
Анонімус 2013.06.28, 12:57
Влодкові фани, не нервуйтесі, бо шлєк вас трафит. Усіх двох :)
Ігор 2013.06.28, 13:56
Єшкілєв не вміє приховувати свою тваринну ненависть до українства
Анонімус 2013.06.29, 04:15
Прошу пана Цвіркуна, перш ніж цвірінькати, троха читати, що пишут до него. Ми, конєшно, щасливі такому компетентному гостеві, який зараз всьо розжує і наставить на путь істинний, але зі скепсисом щодо імперій - це не до нас,а до Єшкілєва сотоваріщі. Наше шанування! Тисменецькі хом'ячки - станіславському хом'ячкові
Мирон 2013.06.28, 18:25
2Анонімус. А чому б і не помиритися про нову імперію - Київську Русь? Десь тут була новина про карту світу, яка продається в Єгипті. - там Росії взагалі немає, а Україна - до Уралу. Я за таку імперію!
[9] 2013.06.28, 18:35
Йопс! Добре йолопів зачепило, що вони так гавкають!
Анонімус 2013.06.28, 18:55
Мирон | 28.06.2013 18:252Анонімус. А чому б і не помиритися про нову імперію - Київську Русь? Десь тут була новина про карту світу, яка продається в Єгипті. - там Росії взагалі немає, а Україна - до Уралу. Я за таку імперію! --- Це розвод для лохів від Дугіна і його епігонів - Єшкілєвих etc. Хочете української імперії - чудово, але ЗАВОЮЙТЕ, ПІДІМНІТЬ території - силою зброї чи м'якою силою. До імперського народу, хоч і прогнилого, можна приєднатись тільки в ролі слуги. Інакше не буде. Станьте сильнішими за Московію, а домовляйтесь з нею про частку в пакеті акцій. І ще, перед завоюванням Уралу треба для початку відвоювати схід України, Крим і Кубань - що, вже є успіхи? А широта поглядів у стилі Ярослава Грицака - це погано приховане капітулянтство: "Якщо ми програємо, то подивимось ширше і вважатимемо це перемогою".
Цвіркун 2013.06.28, 22:24
О, на Фіртці вже формується проімперське лобі!!!!! Вже почалися теревені як на "Братстві" тушки-2004 Корчинського. Вже хлопи крокують Кубанню і малюють на мапах синьо-жовті стріли аж до Уралу. Козаки!!!!! Герої!!!!! Бандера сі хова. Шо ви собі вазомнілі, хомячки тисменецькі? Той, що зі статтею, йому ви нафіг. Він свою політику зробив а вас, хлопчики куди поперло????? Не вмієте тролити, не показуйте свого великого розуму. бо з вас сміються.
Цвіркун 2013.06.29, 10:09
Таких як анонім наставляти на путь істинний- все одне що г...вно жувати. Бєсполєзно. тра було їм краще в школі вчитися а тепер вже пізно вуйку боржомі пити. Але ж не про це мова. мова про те, щоот виходить стаття, а під нею хлопи розгортають цілу ревойлюцію і так смачно сі пердолять, що всі імперії від того у повному захваті. Ковбойська фільма. Продовжуйте.
Анонімус 2013.06.29, 10:36
Наставляти і вопше шось мудре казати у цвіркуна виходит не дуже, тому йому ліпше зразу переходити до жування г..на. А то хлоп ввидів, шо тут моцно пердолят, не вітримав і теж став у позу.
НИК 2013.06.29, 10:36
МІСЬКУ І АНОНІМУСЕ -ДЄКУЮ ШО ВИ ПОЯВИЛИСІ, А ТО МЕНІ САМОМУ ПРИХОДИЛОСІ ВІДГАВКУВАТИСІ ВІД СИХ ІМПЕРСКИХ НЕДОБИТКІВ. ГОЛОВНИЙ ПРИЗНАК ОКУПАНТА- ВІН НЕНАВИДИТ МІСЦЕВИХ І ХОЧЕ ВІДНАЙТИ В НИХ ПОБІЛЬШЕ ПРИЗНАКІВ РАГУЛІЗМУ. І ТОМУ НЕ ТАК ВАЖНО, ХТО ВІН Є, ЧИ ВІДВЕРТИЙ ВИЗВОЛИТЕЛЬ, ЯК ЄШКІЛЬ, ЧИ МІСЦЕВИЙ, У ЯКОГО ТАТО МЄНТ ЧИ БУРЖУА, І ЯКИЙ ЗАМІСТЬ З ЛЮБОВ"Ю ВИПРАВЛЄТИ СВОЇХ ОВЕЦЬ, НЕНАВИДИТ ЇХ І ВИДИТ ЛИШ БИДЛО ДЛЯ РАЗВОДА. ВИДИТЕ ЯК ДОБРЕ НАМ ІСУС ПОРАДИВ КРИТЕРІЇ ДЛЯ МАЙБУТНОЇ ЧИСТКИ НАЦІЇ, (ЛЮБОВ, ПШЕНИЦЯ БЕЗ КУКІЛЮ, ДЕРЕВО ЩО НЕ ДАЄ ПЛОДІВ МАЄ БУТИ ЗРУБАНЕ І СПАЛЕНЕ), НА ДОРОЗІ СТВОРЕННЯ ІМПЕРІЇ ДО УРАЛУ. ТО ШО ВИ ХОЧЕТЕ З ЄШКІЛЄ, ВІН ЙДЕ ВІДКРИТО І ДЕКОЛИ ШЕ ЩОСЬ ДОБРЕ МОЖЕ НАМ ПІДКАЗАТИ, ДАЄ НАМ ТУТ ПОПИСАТИСІ, А ДІЙСНО, ЯВНИЙ ОКУПАНТ - СЕ ДОБРИЙ СТИМУЛ, АБИ БУДИТИ НАЦІЮ, ОТ ЯК ПОЛЯКИ ФАЙНО ЗАКРУТИЛИ "ВОЛИНЬ", НАВІТЬ КАКЛИ ПРОБУДИЛИСІ. ТОМУ І СТАТЯ ЄШ. ТОЖЕ В ТОМУ ПЛАНІ ДОБРА. ТОМУ ТУПИМ ЇГО НЕ ОБЗИВАЙТЕ, ВІН МАЙСТЕР, АЛЕ НЕ НАШ. В ОСОБІ АНОНІМУСА РАДИЙ ВВИДІТИ НАШУ ІНТЄЛІҐЕНЦІЮ НА НАШІМ БОЦІ. ПРО НАШЕ СЕЛО: ДОТЕПЕР ВСІ ГОЛОВИ ІФ ОДА З СЕЛА: ЯКОВИНА, ВОЛКОВ., ТКАЧ, ПАЛІЙЧУК, ВИШИВАНЮК.
УРА!!! 2013.06.29, 11:23
СТАЛОСЯ!!! НИК знову з нами! Дискусія переходить на село! Ура! Хай живе союз села і трудової анонімної інтеліхєнції!! Ура, таваріщі!
МИК 2013.06.29, 16:50
Ешкіль, ти чо так всіх не любиш? )))))))))
Люс 2013.06.30, 15:01
Коли морда запухла з перепою, то винне дзеркало. Авжеж. Люди в Україні ще не звикли споживати белетризовану аналітику, що пояснюється совіцьким мілітаристичним вихованням "на серйозно". В тому плані ми ближчі до Північної Кореї. Там також все рухається бо песикожери очікують нападу імперіалістів.
2 Анонімус 2013.07.01, 09:24
Так, сільська версія невігластва найтупіша і найагресивніша.
Анонімус 2013.07.01, 00:31
Люс | 30.06.2013 15:01Коли морда запухла з перепою, то винне дзеркало. Авжеж. Люди в Україні ще не звикли споживати белетризовану аналітику... --- Звиняйте за наше сільське виховання. Ми не доперли, що коли потік свідомості не дуже стикується з логікою, то він просто белетризований - що можна вимагати від красного письменства? І що те, що рефлекторно відригують асвабадітєлі, коли дотикаються до місцевої реальності - це аналітика, ми теж не зрозуміли. Ми гадали, що це просто блювотина...
До Люс 2013.07.01, 10:24
То не песикожери,пане, то читачі "Галичини" (Прикарпатської правди-2). Анонімуси - бо сі встидають
Анонімус 2013.07.01, 12:04
Які вразливі пішли провінційні імітатори вселенської мудрості:))) "Не чіпайте немитими руками наші пророцтва, репані селюки! Ми знаємо парадигму і дискурс, інь і ян!" Здрібніла наша "гуманітарка"...
торба5 2013.07.01, 16:17
"Здрібніла наша гуманітарка" - це воно про що? Про лахи з Європи? Кожне г рахує себе мощною розумовою силою. Щось там про вселенську мудрість мурмоче, бо купило собі десь дипльому. А насправді всього вміння - юзати мишкою по зашмарканому коцику. Греби на простіші сайти, там твої гопи труть про вищість колхозної духовності. Давай дасвіданья!
Аднако! 2013.07.01, 23:10
О,зараз би гарненького окупантика на мерседесі, в елегантному костюмі від бріоні, із золотим ролексом та модних шузах від лакост. Бо НАШ! Василько шось ніц не годен, вбраний у все поношене кітайськє, їздить на розгепаній пятьорці (не бмв) і все, що є у него - не в Україні зроблено (крім самого Василька) і то достеменно не відомо чиїм... зусиллям. У нього з українського зосталася ще вишиванка, мова і чоловіча сила правда сорочки на базарі вже китайські, мові з табачніками зосталося не довго, а дівчата з медакадемії кажуть, що у негрів більші.
k-h 2013.07.01, 23:35
Коли ж оті колгоспні вуйки залишать місто у спокої. мають свої "галичину" та "зах.кур", своє бабіїсте ТБ, своїх пушиків та совіцькі ради з такими ж як вони. що їм ще треба? кохайтеся між собов, діліть премії та не чіпайте тих, до кого вам, гавнонімусам як до неба.
Анонімус 2013.07.02, 05:25
Не хочу накручувати рейтинг Єшкілєву, але цікаво спостерігати істерику пари його фанів, які тєжко працюют, вигадуючи щораз інші ніки при тому ж стилі. Чи ви там просто однакові, як з-під штампа? Як кісо абідєлось за "гуманітарку" :))) А як назвати наше second hand середовище гуманітаріїв тисменецького масштабу виробництва філфаку і істфаку Ів.-Фр. педінституту? Та колхознішої компанії світ не бачив - купа коментів, а нічого, крім "пішов звідси, ти не шариш, який Єшкіль мудрий, а ми шаримо", не виродили. А що, "Галичина" і Бабій ще животіють? І вас, асвібідітєлєй, то вкурвлює, що нема Останкіна і програми "Времйа"?
ОТОЖ БО 2013.07.02, 10:24
Повністю підтримую пана Анонімуса. За ті роки, що Україна хитається поміж ліберастичною Європою та Расєйською Псевдофедерацією (насправді - імперією) на франківському так би мовити культурному гумусі, на отих всіх шматогазетах, що є згадані у дописі "k-h", на колгоспно-сталінській недолугій літературі виросла тонка КУЛЬТУРНА ПРОКЛАДКА так званих постмодерністів, а насправді політичних лакеїв ліберастичного світового уряду. Їхня вторинність є компенсованою потужним піаром, представником якого в нашому краї є "Галицький кореспондент" та до нього додаю ще кілька радійних станцій. Справжні митці є впідпіллі. Їх не багато. Але вони є і ще скажутьсвоє слово. СЛАВА ГЕРОЯМ!
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

582
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11092 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1857
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1758
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2756
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4612

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

359

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1056

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1466

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1335
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1713
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1525
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1241
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

609
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

685
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1878
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2134 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20378
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

355
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

709 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

742
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1089