У Вигоді знову перекрили транспортний рух: люди «проти» реорганізації лікарні, депутати голосували «за»

 

 

20 червня у центрі смт. Вигода, що розташоване в Долинському районі, було знову людно. Однак натовп зібрався не на свято, а на протест місцевої громади проти будь-якої реорганізації Вигодської міської лікарні.


Цього ж дня в районному адміністративному будинку відбувалась сесія Долинської районної ради, де депутати мали вкотре вирішувати долю цього медичного закладу.

 

Нагадаємо, що 15 листопада 2012 року районна рада прийняла рішення про організацію на базі Вигодської міської лікарні відновного, а не планового лікування, як це було раніше. Мовилось про створення в цьому приміщенні або відділення паліативної допомоги, або ж реабілітаційного центру. Люди запитують, для чого селянам, які мешкають у мальовничому краї, реабілітація:

 

«Та ми вдома, в садочку чи на полі проходимо таку реабілітацію, як треба. Для чого вона нам тут? Нам лікування потрібне. Ми вимагаємо залишити Вигодську міську лікарню в тому статусі, в якому вона була досі – тобто, в статусі медичного закладу планового лікування, - щоб ми тижнями не стояли в Долинській районній лікарні в чергах на  медогляд, або, щоб люди не помирали в каретах швидкої допомоги, тим часом, як їх везуть до медзакладу. До речі, сьогодні вночі із села Шевченкового везла швидка чоловіка… і як ви думаєте, що сталося? Не довезла».

 

Кілька годин під палючим сонцем люди вимагали у представників влади відповідей на їхні запитання. Спілкувався з мітингувальниками  заступник голови районної ради Микола Гуцуляк, який говорив, що якраз на цій сесії депутати говоритимуть про те, щоб внести зміни до попереднього рішення сесії райради і Вигодську міську лікарню залишити в статусі планового лікування, пишуть Ліхтарі.

 

Тим часом, поки люди висловлювали свої вимоги, а посадовець намагався їм пояснити ситуацію, депутати в сесійній залі голосували… Питання про внесення змін до попереднього рішення сесії районної ради вони відмовились розглядати, тобто, це говорить про те, що пропозиція створити на базі Вигодської міської лікарні відновне лікування все ще залишається в силі. Більше того, депутати доручили голові районної ради з головним лікарем, Мар’яном Студентом,  укласти контракт на 5 років. Його кандидатуру на цій посаді, до речі, люди зовсім не схвалюють.

 

Раніше була пропозиція на четвертому поверсі лікарні, який наразі пустує, створити відділення паліативної допомоги. Це питання  депутати зняли з розгляду. В порядку денному сесії районної ради було питання про відновлення повноцінного функціонування Вигодської міської лікарні, проте за це рішення проголосувало лише 7 депутатів.

 

Отож, що ми маємо… Вже кілька років поспіль люди хочуть домогтися того, щоб Вигодську міську лікарню залишити закладом планового лікування. Влаштовують мітинги, дискутують з місцевою владою, і не знаходять ніякого компромісу.

 

Більше того, як повідомила одна з медсестер, головний лікар зі своїми однодумцями намагається цю лікарню знищити. Вона розповіла, що сьогодні в закладі тривають роботи з проведення водопостачання, тобто, води у приміщенні поки нема. У зв’язку  з чим, хворий з дерматологічного відділення пішов додому помитися, тим часом, група лікарів влаштувала перевірку і виписала хворого, буцімто, за порушення лікарняного режиму. Розповідає медсестра і про те, що є лікарі, які дозволяють собі не приходити вчасно на роботу, або побувши півгодини-годину на робочому місці, кудись зникати, що змушує пацієнтів обурюватися і так чи інакше звертатися за медичною допомогою до Долинської центральної районної лікарні. Медики переконані, що все це робиться свідомо.

 

Після закінчення сесії районної ради, керівники району подалися до Вигоди, оскільки люди заблокували транспортний рух і вимагали присутності посадовців. Та зробили це уже після того, як вирішили застосувати контрактну форму трудового договору з головним лікарем і відмовилися розглядати питання повноцінного функціонування Вигодської міської лікарні. Громадськість залишила за собою право проводити акції громадської непокори і надалі.

 

 

Довідково: Історія закриття, а чи-то розформування Вигодської міської лікарні розпочалась 2008 року, коли пологове відділення медичного закладу передали Долинській центральній районній лікарні.

Пізніше з певних причин до іншого корпусу міської лікарні медики перенесли і дерматологічне відділення, в результаті чого на четвертому поверсі лікувального закладу залишились голі стіни та порожні кабінети. Крім того, ДЦРЛ почала опікуватись ще й всіма ФАПами та амбулаторіями. А до людей доносились чутки про те, що Вигодська міська лікарня стала непотрібною і невдовзі її можуть перетворити на структурний підрозділ ДЦРЛ або й взагалі закрити. Звісно ж, громада занепокоїлась. І вже 5 років минуло з того часу, як медики не можуть порозумітися, а людям не вдається відстояти свої інтереси.  

Вигодська міська лікарня обслуговує понад 21 тис. мешканців. Ще 1997 року тут було 140 ліжок. Район гірський, то ж радіус обслуговування сягає 50 км. І якщо на це зважити, то можна зробити висновок, що лікар в разі необхідності може прибути до хворого не раніше, ніж через годину. Наразі, в лікарні триває ремонт на четвертому поверсі, тут перекрили дах, частково вклали нові вікна, відкрили денний стаціонар… Медики кажуть, що лікарня людям конче потрібна, і щодня за допомогою лікаря сюди звертається більше двох сотень мешканців краю. Щоправда – пацієнтів у закладі не густо, однак з їх вуст лунають тільки позитивні відгуки, що лікарі відвідують їх по шість разів на день, а ще, жартуючи, додають: «А готують тут як смачно!».


21.06.2013 830 1
Коментарі (1)

прикарпатка 2013.06.21, 08:46
Так позакривали лікарні у віддалених селах. Чи доїде туди швидка за двадцять хвилин? До найдальшого села району 50 км.Для чого горянам лікарня? Чи вони такі здорові у нас?
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

892
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

704
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1819
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3149
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2510
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2495

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

154

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

681

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

648

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1532
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

292
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

626
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

575
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

277
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

344
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26984
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

800
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19634
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

380
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

362
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

688
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1198 1