У чому різниця між духом людини і її душею?

 

Відомо, що людина троїчна: дух, душа та тіло. У чому різниця між духом людини і її душею? Відповідає ієромонах Марк (Левків).

 

Насамперед потрібно зазначити, що існують дві основні традиції розуміння складу людини: двоїчна (дихотомія) та троїчна (трихотомія). В однієї і в другої – достатньо авторитетні як захисники, так і опоненти. Тому, оскільки це питання до цього часу не вирішене, однозначно говорити, що людина троїчна чи двоїчна за своїм складом буде неправильно. Власне, через неузгодженість свято­отцівського богослів’я щодо складу людини і визначення понять «дух» і «душа» складно відповісти й на питання про різницю між ними.

 

Відповідно до двоїчної схеми, людина складається з душі й тіла, що відповідає біблійному вченню, де людина – істота з двома природами (тілесною та духовною), а душа й дух – синоніми. Цієї думки дотримується святий Василій Великий. Святитель Феодорит Кирський стверджує: «Не на троє ділить людину Божественне Писання, але мовить, що твориво це складається із душі та тіла». А святитель Йоан Золотоустий пише, що «в людині немає жодної різниці між духом та душею, бо ці два терміни означають одне й те ж, як „тіло" та „плоть"». Отже, згідно з цим поглядом, душа, або ж дух, – безсмертна нематеріальна основа в людині, що становить суть її життя.

 

Троїчна схема складу людини базується на словах апостола Павла з 1-го послання до солунян: «А сам Бог миру хай уповні освятить вас, і хай непорочно збережуться цілими ваш дух, і душа, і тіло до приходу нашого Господа Ісуса Христа». Вона досить поширена серед православних богословів, отців та вчителів Церкви. Душа, відповідно до цієї теорії, має те ж визначення, що й у дихотомічній. А дух – це дія, енергія, дар, якість душі. Душа невід’ємна від людини, її особистості.

 

Священномученик Мефодій Патарський пише, що окремо душа не є людиною й окремо тіло не є людиною. Людина є тоді, коли душа й тіло з’єднані в один образ. Звідси бути живим – значить мати душу, бути душею. І навпаки, віддати, втратити душу – означає померти. Смерть – порушення цієї єдності тіла й душі. Це трагедія людини, тому що в єдності душі з тілом полягає повноцінне людське життя.

 

Тому душа, маючи в собі життя, оживотворяє тіло. Через те в Біблії термін «душа» вживається там, де йдеться про життя, цілу людину, її особистість. Душа пронизує все буття людського єства й побачити її в тілі окремо від нього – неможливо. Як кров проникає у кожну клітину людського організму, так і душа наповнює собою тіло. Дух же не належить людині, вона ним не володіє. Щоб здобувати його, людині потрібно докладати неабияких зусиль. Адже духа можна набути, втратити, відновити. Він є джерелом і виконавцем у людині різних духовних явищ: молитви, радості, любові, миру тощо. Користуючись метафорою преподобного Симеона Нового Богослова, можна сказати, що дух людини, це ніби «душа душі людини». Душа, на відміну від духа, є духовним тілом, сутністю. Як говорить святитель Афанасій: «Душа – сутність мисленна (розумна), безтілесна, безсмертна...»

 

Підтримує це й святитель Феодорит Кирський: «Ми говоримо, що душа проста, розумна та безсмертна». У всьому Всесвіті немає такої сутності, як душа, звідси і її цінність: «Не лякайтеся тих, хто тіло вбиває, а душі вбити не може; але бійтеся більше того, хто може й душу, і тіло вам занапастити в геєнні», – говорить Спаситель у Євангелії від Матфея. Душа в людині весь час та ж сама. Допоки людина жива, душа не відділяється від тіла. Дух же приходить і відходить, він може бути забраним, може хоча б на деякий час покинути людину, що не означає фізичної смерті. Дух оживотворяє людську душу, і його відхід спричиняє смерть душі, але не смерть людини.

 

«Коли почуєш про смерть душі, то не подумай, що душа справді вмирає, адже вона безсмертна, а смерть душі – це гріх і вічна кара», – пише Йоан Золотоустий. Бездуховність людини є тяжкою хворобою, але це досить часто зустрічається. Можемо зробити висновок, що дух людини не належить їй за природою.

 

Якщо ж душа є невід’ємною частиною людини, то дух спрямовує людину до надприродної мети – співпричастя з Богом. Перебуваючи в дусі, людина віднаходить своє дійсне призначення, реалізує себе, здобуває повноту.


13.01.2012 16426 4
Коментарі (4)

doctor_VVV 2012.01.14, 00:02
Щодо безсмертя душі - то це всього лише філософські казки, бо в Святому Письмі написано: "Душа, що грішить, вона помре." (Єз. 18:4) А цитата з послання Павла до Солунян аж ніяк не стосується розподілу людини на три складові частини. Павло писав про те, що все єство людини буде під впливом Божим. Як і Христос кажучи "Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою." (Матв. 22:37) не мав на увазі, що людина складається з серця, думки і душі, а закликав любити Бога усім єством!
жителька міста 2012.01.14, 12:55
Цікава стаття. І таких би побільше, можливо б і суспільство змінювалося і не було б таких кар на землі. Ще в 95-чи 96 р. точно не пам'ятаю археолог виступав у по телебаченню у прямому єфірі з майдану і сказав, що було знайдено вже давно надписи про те, що світом заволодіє зло і воно поширюватиметься із США. І тепер це справді так і є. Я думала тоді, що це якийсь комуняка гне байки, але бачу, що насилля, знущання над простим людом, збагачення через межі, жорстокість, яку розвиває у молодого покоління навіть телебачення (а особливо мультики)доказує про це. Це все вчить виживати в цьому світі і нікого не жаліти. А церква теж не дає прикладу доброти і любові. Там теж тільки нажива. Маленький приклад. Зайти в любу церкву і побачиш, яка ціна звичайної свічки. Чим дешевші, то ховають і перше продають дорожчі, а потім дешевші, якщо хіба попросять.
NYK 2012.01.16, 20:30
З СЕЇ ТЕМИ НАЙКРАЩЕ СКАЗАВ Архиепископ ТАШКЕНТУ У ЧАСИ НКВД-РЕПРЕСІЙ Лука Войно-Ясенецкий ПРОРОК. ЦІЛИТЕЛЬ. ПРОФЕСОР МЕДИЦИНИ. Є ПРО НЕГО БРОШУРА, ВИПУЩЕНА 2010 о.МИХ.МЕЛЬНИКОМ, ВІДОМИМ У ІФ Ч-З "ГАЛИЧИНУ"! ДОХТОРОВИ: ЇГО (ЛУКУ) ЧИТАЄШ ЯК ЄВАНГЕЛІЄ - ЗРАЗУ ЧУТИ ШО ВІН МАЄ ДАР св.ДУХА. А НЕ МАЄШ ДАРУ ДУХА ЩОБИ ХОТЬ ВІДРІЗНИТИ БЛУД ВІД ІСТИНИ - НЕ ПИШИ І НЕ БУДЕШ ГРІШНИЙ.
Дмитро 2023.01.05, 15:21

 

Коли приходить кінець людського життя, то що помирає разом з тілом? За троїчною системою має померти і плоть, або дух, бо до духовного царства відправляється тільки душа.

Хто постає у відповідальності перед богом за гріхи людини?- душа, вона несе весь тягар життєвих випробувань людини.  А якщо так, про яку плоть людську може бути мова.

Хто керує вчинками людини? Якщо плоть то чому судять за те душу. Коли ви розмовляєте з людиною то ви розмовляєте з плоттю чи душею. Якщо ми будемо протиставляти плоть і душу говорячи, що все добре пов’язано з душею, а все погане приписувати плоті то в чому має проявлятися любов до себе чи до плоті, чи до душі? В поняття плоті входить і наше я. Який сенс плоті ставати кращою рівняючись на душу, якщо вона помирає разом з тілом.

На мою думку,  двоїчна система ставить все на своє місце. Народжується людина і господарем її тіла і мисків стає душа, що й по заслузі несе відповідальність за все здійснене людиною.

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1739
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1767
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1753
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5234 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2060 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1439

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

556

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

670

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

864

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

922
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1628
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3580
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10167
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26044
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10035 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7639
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

826
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1327
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

301
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1181
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

774
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1007