Цілком таємно: як створити сервіс зберігання речей, увійти у список найуспішніших підприємців у виданні "Форбс" та вийти на всеукраїнський рівень

Мар'ян Максимчук працював прокурором в Калуші. В якийсь  момент залишив посаду та з родиною переїхав до Києва. Там, він створив компанію сервісу зберігання речей "TetrisBox". У  29 років увійшов у список «Forbes» найуспішніших українців до 30 років. Нещодавно його компанія отримала відзнаку Міжнародного конкурсу «Вибір року 2021». А ще вийшла на всеукраїнський рівень.

Фіртка розпиталася у Мар'яна, які секрети зберігаються у  боксах "TetrisBox" та як на цьому заробляють в Європі та США?


Минуло більше як рік, як ви увійшли в список найуспішніших українців до 30  років за версією видання  «Forbes», як за цей час  змінився ваш бізнес, як ідуть справи у «Tetrisbox»  зараз?

Ми вийшли на всеукраїнський рівень. Цього року ми масштабувалися і добудували ще  1 тис кв. метрів в Києві. Відкрили склад у Львові, площею  1 тис кв. метрів. Зараз нас цікавлять міста-мільйонники: Одеса, Дніпро, Харків. В Івано-Франківську поки не плануємо відкривати бізнес.

Цього року ми отримали нагороду Міжнародного фестивалю-конкурсу «Вибір року 2021» та стали компанією №1 в Україні у своєму сегменті по площі та темпах розвитку.


Публікація у «Forbes» якось посприяла вашому бізнесу?

Публікація можливо не прямо, але дотично допомогла нам. 

Збільшила довіру до нас: клієнти і партнери впевнені, що з нами можна працювати. Не знаю, чи це з цим пов'язано, та це якось додає впевненості при переговорах, чи в підписанні договорів.

Зараз нашим сервісом користуються досить відомі  вітчизняні компанії, магазини одягу і мабуть, в цьому також є заслуга «Forbes». 


Які компанії - це рітейли чи маркетплейси «Розетка» ?

«Розетка» поки що ще ні. В них є свої склади. Ми зберігаємо ті речі,  які виставлені на продаж  на «Розетці». Скажу, що це частково офісні речі, виставкове обладнання відомих в Україні компаній.


Склади «Розетки» чи різних  поштових операторів - ваші конкуренти чи ви працюєте в зовсім різних сегментах?

Це не наші конкуренти. Вони відносять себе до логістики, ми швидше належимо до нерухомості і оренди.


Як ковід і «work from home» вплинув на ваш бізнес?

В період ковіду, коли закривалося багато кафе, то в нас зберігалися ресторанні меблі та обладнання.

Потребу в додатковому просторі ковід "підсвітив" і показав, що можна обійтися меншим простором. Багато компаній оптимізуються і відмовляються від великих складів, обирають менші формати десь поблизу своїх офісів.


Справді, ковід створив попит на складську нерухомість, настільки високий дефіцит складів у Києві?

Ковід підсилив попит на склади нашого формату.


З потребами бізнесу зрозуміло, але чому сервіс зберігання речей популярний серед людей. Досі речі зберігали або в родичів в селі, або гаражах чи в підвалі...

Ці способи актуальні в Західній Україні, бо зазвичай є якісь родичі в селі. Ці питання так і вирішують.

У Києві такого немає, не часто родичі живуть в селах. Немає так багато тих комор. У квартирах вільні місця стараються використати під раціональні потреби, а не забивати речами на зразок лиж, велосипедів, дитячих колясок тощо.


Яка вартість оренди боксів?  Яка загальна кількість клієнтів скористалася вашими послугами чи є серед них постійні? 

Загалом за 5 років ми надали послугу для 2500 клієнтів. Зараз на постійній основі в нас обслуговується 1500 клієнтів.

Коли стартували, то вартість оренди боксу була 330 грн за квадратний метр за місяць.

Зараз ціна залежить від локації та виду боксу і коливається в межах 380- 450 гривень. Мінімальний термін зберігання один день, а максимальний - один рік.

Є клієнти, що орендують 200 -300 кв.метрів. Сьогодні маємо клієнтів, що з нами від початку заснування компанії. 


Крім сноубордів та колясок, які найдивніші речі клієнтів доводилося зберігати?

Холодильник із замороженими лобстерами (сміється). Якось вимкнули світло і запах був на увесь склад. До речі, довго не могли потім з ним розібратися.

На складах зберігають габаритні речі, наприклад один клієнт протягом  року зберігає 6-метровий корабель. Можливо, це якась яхта виставкова. Одним словом, що тільки не хочуть зберігати. Навіть запитують, чи можна ночувати на складі. Звісно, що ми у такій послузі відмовляємо.

Також не зберігаємо легкозаймисті та вибухові речовини, боєприпаси й зброю та все, що заборонено законом. Крім цього, в боксах не можна зберігатися рослини, тварин, харчі й все, що виділяє запах і може витекти у сусідній блок. 


Свої речі зберігаєте?

Спочатку був,  як «чоботар без чобіт» - не міг собі виділити бокс, бо хотів все здавати в оренду. Потім все ж виділив приміщення для себе (сміється). 


Як взагалі виникла ідея  переїхати з Калуша і створити бізнес зі зберігання речей  в Києві?

Ідея виникла у 2016 році, коли я переїхав з Калуша до Києва. На власному досвіді побачив, що багато речей немає де розмістити. Проаналізував іноземний досвід, як за кордоном підходять до розв'язання проблеми та вирішив такий сервіс запровадити в Україні.

Хоча на ринку вже було декілька конкурентів, я вирішив стартувати. Знайшов партнерів, залучив інвестиції. Ми орендували перший склад  у 2016 році. Створили бокси та почали здавати їх в оренду. Другий склад орендували у 2017 році, потім ще один у 2019. Ще через рік відкрили відділення  у Львові.

Я пам'ятаю перша клієнтка орендувала бокс для зберігання холодильника для квітів. Чимало клієнтів здавали побутові речі, меблі, техніку, бо робили ремонти вдома.


З таким високим попитом вам не потрібно було докладати якісь надзусилля в плані маркетингу?

Ой ні. Це зараз ми не робимо надзусилля. А на початку вони були. Перші сім-десять місяців були найважчими. Потрібно було якось вижити – гроші закінчувалися,  кожен місяць сплачували оренду за склади – велике приміщення і відповідно висока вартість оренди.

В якийсь момент відбувся прорив бізнесу. Я не знаю, яким чином чи це просто якесь везіння, але якби цього не сталося, то, мабуть, бізнесу не було.

Ми почали рухатися далі й все було ок. Зараз наші зусилля спрямовані на розширення бізнесу.


Який  потенціал ринку оренди площі для зберігання речей в Україні  та світі?

Ми хочемо освоїти 20 тис кв. метрів - це наша задача на наступні п'ять років.

Наприклад, ринок Росії в десять разів більший від нашого, росіяни випереджають нас на 10-15 років. Нью-йоркські селфстореджі пропонують 0.23 кв метра на кожного жителя міста. Національний стандарт в США це 0.005 кв метра стореджів на кожну людину.

В нас у Києві зараз цей показник складає приблизно 0.005 кв. метра на кожного жителя столиці, а по Україні - менше 0.001 кв метра на кожного мешканця.

Однак слід враховувати, що у США цьому бізнесу вже 60 років, в Європі - близько 40, у нас він на стадії становлення. Ми придивляємося до європейських операторів, знайомимося, вивчаємо їхній досвід. 


Який ваш рецепт успіху?

Я за освітою юрист, працював на посаді прокурора в районній прокуратурі  Калуша. Згодом зрозумів, що це не моє і не мій напрямок.

В Калуші мені ставало все менше простору - захотілось більшого. Вирішив змінити все: і професію, і місто.

Я переконаний, що успіху досягають ті, хто діє. Якщо є мрія, то до неї слід рухатися крок за кроком. Це посилює віру в себе і впевненість у собі. 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Супермаркети Lidl готується зайти на ринок України

Кіно теж може захищати Вітчизну

Туристичний БУМ: яким містам на Прикарпатті українці та іноземці надають перевагу для відпочинку 


28.10.2021 Мар'яна Цимбалюк 10806 7
Коментарі (7)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

570
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1759 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6872 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1087

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

241
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1048
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

813
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

684
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

262
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737