Три види сертифікатів Covid-19

Усі три види сертифікатів дадуть змогу їх власникам вільно подорожувати та не дотримуватися певних обмежень у "червоних" зонах карантину.

Найближчим часом в Україні будуть дійсні три види сертифікатів, які зараз затвердженні на рівні ЄС. Це сертифікати про Вакцинацію (“жовтий” та “зелений”), про Результат тестування та про Одужання.

Наразі в застосунку Дія  доступні: міжнародний,  “жовтий” та “зелений” внутрішні COVID-сертифікати про вакцинацію.

“Жовтий” сертифікат свідчить про щеплення першою дозою вакцини. Його термін  дії 120 днів. А міжнародний та “зелений” сертифікати діють 365 днів.

Другий вид сертифікату, який наразі проходить тестування у застосунку Дія - це ПЛР-тест і швидкий тест на антиген SARS-CoV-2.  Сертифікат з’явиться поруч з іншими цифровими документами в застосунку. Він діятиме 72 години з моменту здачі аналізу.

Станом на сьогодні можна  завантажити результати з чотирьох лабораторій — ДІЛА, Ескулаб, Смартлаб, ДніпролабDIAGEN, Biolab Diagnostic, Сінево, Нова Діагностика, Ніколаб (постійно оновлюються).   Повідомляємо, що Сертифікат з QR-кодом наразі на стадії Бета-тестування та у застосунку ви можете переглянути тільки ПЛР-тест.

Третій сертифікат про одужання від COVID-19 наразі в розробці в застосунку ДІЯ. Можливість згенерувати сертифікат у Дії з’явиться при умові, що лікар внесе інформацію в систему, після повноцінного запуску функціоналу та буде діяти 90 днів.

Інформація станом на 11 листопада 2021 року.


СЕРТИФІКАТ про ВАКЦИНАЦІЮ

На сьогодні в Україні маємо два види сертифікатів про вакцинацію: цифровий міжнародний та внутрішній.

Міжнародний цифровий Сертифікат доступний тільки для тих, хто пройшов повний курс щеплення. З таким сертифікатом можна подорожувати у 43 країни Довірчої мережі Е-здоров'я ЄС, демонструючи QR-код в застосунку «Дія», адже його розробили відповідно до вимог ВООЗ та на основі Digital Green Certificate Єврокомісії. 

Сертифікат на паперовому носії теж буде дійсним. Міжнародний COVID-сертифікат дійсний 365 днів.

Внутрішні сертифікати про вакцинацію діляться на «зелені» та «жовті». «Зелений» — це сертифікат про повну вакцинацію та дійсний протягом 365 днів із дати останнього щеплення дводозовою вакциною, а “жовтий” - підтверджує факт отримання однієї дози та діє 120 днів.

Повна вакцинація може складатись з однієї дози однодозової вакцини Janssen/Johnson&Johnson або 2-х доз дводозних вакцин: Comirnaty/Pfizer, Covishield/AstraZeneca, Spikevax/Moderna, CoronaVac/Sinovac.

Отримати COVID-сертифікат стало набагато легше. Після оновлення застосунку в PlayMarket, AppStore або AppGallery в Дії треба натиснути "Послуги", вибрати пункт "COVID-сертифікати" та натиснути "Згенерувати сертифікат".

Далі треба надати згоду на отримання даних з Електронної Системи Охорони Здоров’я (ЕСОЗ) до Дії — і все, дані підтягнуться автоматично. Сертифікат з’явиться поруч із вашими іншими цифровими документами в застосунку. Процес займе кілька хвилин. Усе дуже швидко та зручно.

В Україні на початок листопада вакциновано 11 406 282 особи, всього вакцинацій 19 344 335.

Вакцинація - це ефективний спосіб перенести хворобу легше.


СЕРТИФІКАТ про РЕЗУЛЬТАТ ТЕСТУВАНЬ (ПЛР-тест та Тест-Антиген)

Ще один вид сертифікатів, який дасть змогу його власнику працювати у "жовтій", "помаранчевій" і "червоній" зонах карантину, подорожувати, відвідувати розважальні заклади та т.п.

Якщо в людини немає щеплення, і вона хоче створити COVID-сертифікат, вона зможе скористатися сертифікатом на основі ПЛР-тесту або швидкого тесту на антиген SARS-CoV-2.

З 1 листопада 2021 року МОЗ, Мінцифра та НСЗУ запустили Бета-тестування COVID-сертифікатів на підставі ПЛР–тестів у застосунку Дія. Він діятиме 72 години з моменту здачі аналізу. Наразі у застосунку відображаються ПЛР-тести з чотирьох лабораторій - ДІЛА, Ескулаб, Смартлаб та Дніпролаб.  Та згодом будуть підключатися й інші лабораторії.


СЕРТИФІКАТ про ОДУЖАННЯ від COVID-19

Станом на 11 листопада 2021 у додатку "Дія" розпочалося тестування нових COVID-сертифікатів, які засвідчуватимуть одужання від коронавірусної хвороби.

Найближчим часом невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання. Цей документ дозволятиме упродовж 90-ти діб без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватись в "жовтій" та "червоній" зонах карантину. 

Сертифікат про одужання буде формуватись лише для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 від моменту запуску функціоналу нового сертифікату та надалі. 

Документ не генерується, якщо ваш діагноз COVID-19 встановлено до появи нового типу сертифікату, тобто у 2020 році чи раніше листопада 2021 року, однак ви можете отримати Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19 (форма 028-1.0) терміном на три місяці від часу перебігу COVID-19.

Обов’язковою підставою для генерації сертифікату є медичний запис лікаря про встановлений діагноз, який відображатиметься в Електронній Системі Охорони Здоров’я (ЕСОЗ). Тобто особи, які після отримання позитивного ПЛР-тесту не зверталися до лікаря і лікар не вніс дані в ЕСОЗ  - завантажити сертифікат не зможуть.  

Відповідні зміни схвалені Урядом 4 листопада 2021 року.


"Норман360" - клініка для всієї родини, де надають якісну первинну та вторинну медичну допомогу, а також можна отримати всю необхідну документацію про стан вашого здоров'я.

Наша адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка 45
+38 (097) 360 360 6
norman24x7@gmail.com
www.norman360.com.ua
instagram.com/norman360.if
facebook.com/norman360.if

Наказ від 25.02.2021 року № 302 "Про ліцензування медичної практики"


19.11.2021 4639
Коментарі ()

01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

866
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

937
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

4756
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7086 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

9881 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

3944 5

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

278

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

964

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1728

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

1862
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3287
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

439
29.08.2024

На Прикарпатті завершили збирання ранніх зернових культур.    

719
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

365
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1503
23.08.2024

У християнстві подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

1480 1
19.08.2024

Християнська сім'я базується на фундаменті беззаперечної любові, єдності думок, цілей та бажань. Втім, це також спільна робота чоловіка та дружини.  

1411
04.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25441 1
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

486 3
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

910
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

613
28.08.2024

"Військовий" ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із "силовим" ПДФО.  

528