Товар без упаковки і гірчиця замість засобу для миття: 6 кроків до екожиття

 

 /data/blog/86342/7a8785c7fc6c4472a7f63b13f17f0907.jpg

 

Якщо вам набридли гори відходів, брудне повітря та водойми, болотяні, а не сніжні зими, тоді приєднуйтеся до нового способу ведення домогосподарства.

 

Почати змінювати ситуацію на краще можна з простих поведінкових змін, радить Марічка Федорук з ініціативної групи Ecolifestyle.

 

Місцеві продукти

Що ближче знаходиться виробник продукції, яку ви купуєте, то менший вуглецевий слід ви залишаєте. Адже для доставки товарів, в основному, використовують транспорт, який викидає багато вуглецю в атмосферу, що є однією з основних причин глобального потепління. Це також дозволить зекономити на покупках, тому що у вартість продуктів, зазвичай, закладена ціна транспортування.

Транспорт

Щоб зменшити викиди вуглецевого газу, варто якомога менше використовувати особистий автотранспорт. Найкраще користуватись велосипедом або громадським транспортом. Якщо у випадку з двоколісним все зрозуміло, то громадський транспорт допомагає зменшити викиди вуглецю завдяки тому, що замість кількох десятків особистих авто пасажири використовують один засіб (автобус, тролейбус чи трамвай). Такий свідомий спосіб пересування також зменшує витрати на транспортування і робить вільнішими вулиці міст.

Побутова хімія

Відмовитись від побутової хімії буде корисно не лише для вашого здоров’я та гаманця, а й для навколишнього середовища. Наприклад, аби повність змити миючий засіб з посуду необхідно не менш як 15 секунд. В іншому випадку ви споживаєте мікрочасточки засобу разом з їжею. Пральний порошок лишається на поверхні випраної білизни ще кілька днів. Міські очисні споруди не здатні повністю очистити воду від сучасних миючих засобів, і ті пізніше потрапляють не лише у водойми, але й назад до наших кранів. Пральні порошки, які потрапляють до водойм, провокують стрімкий ріст водяних рослин. А це зменшує об’єм кисню, вбиваючи мешканців озер та річок, утворюючи водяні пустелі. Тому для миття посуду найкраще використовувати гірчицю чи соду, а для миття ванної кімнати – оцет, соду і домашній засіб на основі лимонної кислоти з додаванням ефірних олій.

Зменшення пластику

Пластик шкідливий не лише для планети, але й для нас. Він не розкладається, виділяє токсичні речовини в ґрунт на сміттєзвалищах і в повітря – під час спалювання. Пластику найбільше з-поміж усіх інших видів сміття, а на його вивіз та переробку витрачається надзвичайно багато коштів і ресурсів. Тому краще замінити пластикові пакети на торбинки з тканини, пластикові пляшки – на скляні чи металеві.

Не так вже й складно завжди носити з собою маленьку торбинку для покупок і модну флягу для води. Складніше постійно пояснювати, чому тобі не треба безкоштовних пластикових пакетиків і чому каву чи квас просиш наливати в флягу, а не в пластиковий стакан.  При виборі товарів також потрібно звертати увагу на упаковку. Якщо не вдається знайти продукт без неї, тоді варто обрати упаковку з картону чи в скляній тарі. Пам’ятайте – ми голосуємо гривнею, тому що менше купуватимемо пластику, то менше його будуть продавати.

Відходи

7% території України займають сміттєзвалища і лише 3% відходів переробляються. Для зменшення кількості сміття існують дієві способи: купувати товар без упаковки, віддавати відходи на переробку, не купувати зайвого. Зменшити площу сміттєзвалищ на третину допоможе зминання пляшок, коробок, пакетів від соку і молока.

Не можна викидати в загальний бак батарейки, енергозберігаючі лампи, ртутні термометри. Вони є надзвичайно токсичними, тому їх необхідно здавати в спеціальні пункти прийому. В Івано-Франківську існують спеціальні контейнери для збору пластику і пункти прийому склотари та макулатури. Кинутий недопалок проплаває в морі від одного до п'яти років. Вироби з нейлону розчиняться через тридцять-сорок років, а консервна банка – через п'ятсот. Пройде тисяча років, і тільки після цього зникне скляна пляшка. Тому ці речі не варто залишати в горах чи лісах. Вас вже не буде, а пляшка й далі лежатиме там, де ви її залишили.

Поліетилен не розкладається і не перегниває, його можна назвати «вічним сміттям». Час гниття шкірки банану: 2 – 4 тижні, поліетиленового пакету – понад 500 років, тому не викидайте органічне сміття в пакетах, краще викидати його в окреме відро з кришкою, а потім використовувати як добриво або виносити окремо в загальний контейнер. Товар без упаковки обійдеться дешевше, адже її вартість входить до ціни товару. Папір не є небезпечним, але потребує переробки, задля збереження лісів.

Економія ресурсів

Це не означає обмежувати себе в чомусь. Економити ресурси означає не використовувати зайвого. Навіщо тече вода, поки ви чистите зуби? Жоден іспанець не витрачав би її так даремно, бо в них великі проблеми з пересиханням водойм. В Україні поки що з цим все гаразд, але чи надовго – це залежить тільки від нас. Вимикайте зайве світло і не лишайте зарядні пристрої в розетках. Так ви зекономите від 15 до 30 % електроенергії. Складно повірити в це, доки не спробуєш. Зарядні пристрої, коли ми їх залишаємо ввімкненими після використання, споживають електроенергію для нагрівання самих себе, таким чином ми марнуємо власні кошти і пошкоджуємо прилади.

Такі перші кроки найважливіші й найскладніші. Просто пам’ятайте, що ви це робите, в першу чергу, для себе і своїх близьких. Ми всі є частиною світової екосистеми. Власним прикладом ви залучаєте до глобальних змін ведення домашнього господарства, а першопрохідцям ніколи не було легко.

 

УФРА


10.09.2015 1198 0
Коментарі (0)

28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

652
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1093
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2175
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2032
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1977
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5987

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1190

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1923

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2681

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2615
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи надають поради про особливості харчування після операції

126
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

368
20.09.2024

У серпні приріст споживчих цін до попереднього місяця на 0,2–1,2% зафіксували у всіх регіонах України.  

813
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

15080
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2538
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

834
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2787
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26270 1
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

395
21.09.2024

"За" звернення проголосували 56 депутатів, один — утримався, семеро — не голосували.  

847
19.09.2024

Верховна Рада 19 вересня ухвалила постанову про перейменування понад 300 населених пунктів та районів.  

929
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

1151