Тарас Чорновіл: Янукович розповідав, як його отруїли і чудом відкачали

 

/data/blog/39497/d3baaaeba5949528061d58b12abf28c9.jpg

 

Колишній народний депутат 49-річний Тарас Чорновіл виходить із метро на столичній Контрактовій площі. Трохи засмаглий. Каже, місяць із дружиною та сином машиною їздили по італійській Сицилії.

— Наганяв 10 тисяч кілометрів, — усміхається. — Правда, влетів у яму на наших дорогах. Двоє правих колеса "пішло". Уже в Угорщині на автобані знайшли телефон "SOS". Через 10 хвилин приїхала аварійка. За евакуатор заплатив 60 євро. За роботу, колеса та диски — ще 300.

Ідемо до пивного бару навпроти метро. Чорновіл замовляє каву з молоком та холодну газовану мінералку. Закурює цигарку "Харвест" із запахом вишні.

За кілька тижнів стартує черговий політичний сезон. Чого очікувати від нього?

— Потроху втягуємося у президентські вибори. Януковичу треба буде гасити будь-який натяк на внутрішньопартійну опозицію. Справа Петра Мельника (колишній нардеп-"регіонал", ректор Податкової академії, затриманий за хабар. — "ГПУ") — це натяк своїм. Мельник на останніх парламентських виборах "спалив" себе (програв в Ірпінському виборчому окрузі №95 на Київщині висуванцю "Батьківщини" В'ячеславові Кутовому. — "ГПУ"). Влада чітко пояснює, що авторитетів і недоторканних немає. З будь-ким можуть зробити що завгодно.

Не знаю, як діятимуть Сергій Льовочкін, Дмитро Фірташ та команда. Вони були готові ставити на Кличка. Але Янукович даватиме зрозуміти групі Фірташа, що пряників може не бути, а батіг буде — точно.

По лінії Ахметова серйозних проблем не буде. Він цікавився дрібними проектами, що годилися тільки на парламент, на зразок Королевської. Йому не лишиться нічого іншого, як допомагати Януковичу.

Далі ситуація залежатиме від того, яка з двох доктрин у владі переможе. Перша, політолога Юрія Левенця: дискредитувати опозицію її ж руками. Її лідерам "даватимуть по морді" — політично. Яценюка, Кличка й Тягнибока кілька разів масово освищуть — бо "не можуть виробити спільної тактики дій". Дискредитуватимуть Кличка. Яценюк сам себе топитиме.

А Тягнибока підштовхуватимуть у другий тур з Януковичем. У "Свободи" електорат обмежений. Тоді Янукович майже чесно стає ще раз президентом.

Друга доктрина, умовно кажучи, міністра МВС Захарченка: показати всім, щоб не ходили на мітинги, бо можуть побити або вбити. Прикладом була бійка на мітингу опозиції 18 травня за участю спортсменів-"тітушок".

Лідери опозиції здатні переступити через власні амбіції й висунути єдиного кандидата?

— Ні. У них є зобов'язання. У Тягнибока — перед владними середовищами. У Кличка вони до кінця незрозумілі. Потенціал Яценюка такий обмежений, що до президентських виборів він як політичний діяч може не дожити — самозакоханий, не хоче нікого слухати. Травневий лист Тимошенко — прямий ляпас Арсенію Петровичу. Мовляв, хлопці, розберіться з лідером, який робить усе, щоб я ніколи не вийшла.

Які зараз у Януковича пріоритети?

— Закріпити фінансовий стан "сім'ї" й перейти до виборчої кампанії. Уже зараз мажоритарні депутати й керівники обласних організацій отримали вказівку створити окружні та дільничні комісії. Мають підібрати кандидатури зі своїх довірених людей. Їх з осені поставлять на символічну зарплату, щоб прив'язати. ЦВК потім затвердить усе, що треба.

Ви казали, що в Януковича комплекс блокадного Ленінграда — не може наїстися. Як це виражається в політиці?

— У Януковича з Донецька страх переслідуванням та вбивством. Він розповідав, як за часів губернаторства його отруїли. Чудом відкачали. Було ще кілька справжніх чи уявних замахів. Цей страх неможливо подолати. Хіба що вдаритися в релігію. Коли ти починаєш жити за християнськими канонами, хоч на побутовому рівні — менше їсти, скромніше вдягатися, в тебе зникає відчуття суперцінності земного буття. Янукович до цього далекий.

Один із політологів зауважив, що Віктор Федорович зробив дві дуже великі помилки — обріс нерухомістю в Україні та ввів у володіння державними статками свою сім'ю. Будь-який колишній президент може домовитися про гарантії безпеки для себе. Але на дітей це не поширюється. А тут син Януковича всім насолив. Бізнесмени готові бігти до Ахметова й волати: забери половину просто так, бо ті заберуть усе. Після такого ніхто не дасть гарантій Януковичу. "Сім'ї" — тим більше.

На кого поставить Кремль?

— Потенційно найзручніший для них — Кличко. Те, як він формував список на виборах до парламенту, свідчить: сам нічого не вирішує, брав кого попало. Росія може включити всі можливі ресурси, щоб мінімізувати критику Кличка.

Інтрига появи на виборах перспективних темних конячок залишається?

— Поки що таких не бачу. З'являються підставні фігури типу Ляшка або амбітного Гриценка. Але в обох шансів — нуль.

Яка ймовірність участі Юлії Тимошенко у виборах?

— Цього не буде. Для Януковича порятунок від Росії — відпустити Юлю до Німеччини. Це вигідно всім. Тимошенко — найбільше. Вона втратила контроль над ситуацією, рідна партія її ігнорує. Якщо Юлю відпустять за кордон, відчуватиме якусь свою знаковість. Інакше — узагалі зникне з політики.

Чорновіл дістає з кишені штанів мобілку, що вібрує. Дзвінок скидає. За хвилину приходить повідомлення — він не реагує.

Луценко говорить, що без людей на вулиці опозиція не зможе перемогти. Це справді так?

— Януковича не люблять, але рейтинг опозиції не росте. Народ так просто не вийде. У Врадіївці починалося все дуже щиро. Це — бомба, що могла вибухнути по всій Україні. Але пшикнула, як звичайна петарда, бо туди поперлися політики. Навіть якщо будуть великі фальшування на виборах, люди не вийдуть, бо їх свого часу зрадили.

Яка модель управління була б найкращою для України?

— Справжня олігархічна держава, як у Південній Кореї. Там клани "Елджі", "Самсунґ" та "КІА" домовилися про правила гри і всім рулять. Вони платять податки, хочуть, щоб країна багатіла, не крадуть, розвиваються з допомогою держави. Для народу ж — демократія повна. Але у владу обирають претендентів, які дали "клятву на вірність" олігархам. Тільки президент зраджує клани — одразу опиняється в тюрмі. Двох засудили до смерті. Потім одному змінили термін на 20 років, іншому — на 17. Третій знав, що посадять, то стрибнув зі скелі. У Кореї допуск по корупції — 1,5 відсотка. Вкраде трохи більше — сяде пожиттєво. А у нас крадуть до 70 відсотків.

В Україні олігархи можуть домовитися так, як у Південній Кореї?

— Якщо Пінчук чи Фірташ скажуть: "Вікторе Федоровичу, ви поступили не так. Завтра сидітимете в Лук'янівському СІЗО", то завтра самі будуть за кордоном. Якщо встигнуть.

Тарас Чорновіл народився у Львові в родині дисидента й політика В'ячеслава Чорновола. Мати загинула під колесами машини на очах у сина. Вчився на біологічному факультеті Львівського політеху. Став народним депутатом 2002-го, після смерті батька. Був у фракції "Наша Україна". Перейшов до "регіоналів" і в першій п'ятірці списку пройшов до парламенту п'ятого та шостого скликань. У жовтні 2008-го написав заяву про вихід із партії.

— Не хочу бути могильщиком парламентаризму в цій країні, — пояснив. — Є гарний гуцульський приспів про Партію регіонів.

"Світить місяць, світить ясний — за гору сховався,
я подумав, що я перднув, а я просто всрався".

На парламентських виборах 2012-го посів шосте місце в окрузі в столичній Дарниці.

— Ніфіга зараз не роблю. Час убиваю, подорожую Європою. Друзі пропонували приєднатися до них, піти у бізнес — переробку сої. Але ж я в цьому нічого не розумію. Хочу по-справжньому вкалувати. Шукаю виходи на дипломатичну службу. Хотілося б у Польщу. Але погодився б і на якусь арабську країну.

Одружений удруге. Із 51-річною Марією виховують сина 14-річного Маркіяна. Сини від першого шлюбу — 24-річні Максим та Богдан — живуть у Німеччині з матір'ю.

Ольга МОСКАЛЮК, Злата УГРИН, Gazeta.ua


17.08.2013 601 4
Коментарі (4)

Сергій Чирва 2013.08.17, 15:35
У Кореї допуск по корупції — 1,5 відсотка. Вкраде трохи більше — сяде пожиттєво. А у нас крадуть до 70 відсотків. І про це так собі простосторікує діяч, якийживе нашим коштом... по Сіціліям... Хоч би голодівку оголосив... у знак протесту.
LM 2013.08.17, 16:55
АГА. А в Івано-Франківську його чуть не вбили!!!! І ледь вилікували!!!! Це не фобія, це просто великі амбіції і гонор - кілька десятків машин та охоронці...
ff 2013.08.17, 16:57
однієї депутатської зарплати (він же був депутатом) вистачить для поїздки на Сицилію, пане Серйожа. Віршик класний - рівень інтелекту,як-то кажуть - "налицо".
Sven 2013.08.18, 07:11
Про цю мавпу, ще пишуть!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1965
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1862
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1859
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5507 47
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2155 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1512

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

747

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

800

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1002

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1006
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1773
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3685
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10260
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26151
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10189 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7716
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

900
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

211
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

266
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

384
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1279
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

886