Таланти твої, Україно

Талантами багата земля Українська. Україна має не лише таланти, але й, як засвідчили листопадові зйомки чергового випуску програми "Честь маю запросити", ніяк не менші таланти "мають" Україну…

В такій оригінальній та вельми саркастичній формі владна частина політичної еліти продемонструвала широкому загалу свої мистецькі навики та здібності.

Власне, широкому загалу відео, на якому високопосадовці демонструють особисті таланти, стало доступним лише нещодавно. Однак, у призмі новорічно-різдвяного інформаційного затишшя спричинило жваву зацікавленість, викликало посмішку у одних, подив та шквал критики у інших.

Головними дійовими особами вечора, присвяченого 65-тій річниці Яна Табачника, виступили уже дещо призабутий Нестор Шуфрич, який виконав пісню "Мои года – мое багатство", екс-міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов, який постав в образі моряка й заспівав про Одесу, де його "так быстро и красиво обшманали, хоть и давно уже не те года".

Танцював й колишній Олімпійський чемпіон, а сьогодні ударна сила Партії регіонів Ельбрус Тедеєв.

Втім, справжнім хітом стала "Мурка" у виконанні заступника Генпрокурора Рената Кузьміна.

Подиву в залі від навиків вітчизняного політичного бомонду, так само як і від обраного репертуару, вистачало. На щастя Ганні Герман, яка сьогодні зайнята більше справами президентськими, не доведеться брати в черговий раз на себе роль партійного "адвоката" та "всенародного просвітителя"…

Хоча, нічого поганого якраз і не відбулося. Жодного казусу, який в новій політичній реальності стає уже звичним явищем, не сталося. Мала місце скоріше тенденція, що все більшою мірою набуває ознак закономірності.

У програмі вітчизняні чиновники постали перед пересічними громадянами в ролі простих смертних, показали, що вони вміють і люблять, засвідчили спорідненість з народом.

Власне, такого роду дії є звичною справою в середовищі еліт й доволі успішно використовуються у політичній боротьбі, особливо під час виборчих кампаній. Успішне продукування того чи іншого іміджу нерідко може стати одним із визначальних факторів політичного успіху та суспільної легітимації.

Так, Володимир Путін, окрім обіймів з ведмедем, випуску власних дисків із уроками по дзюдо, нещодавно здивував міжнародну громадськість грою на фортепіано та публічним виконанням пісні.

Втім, співав російський прем’єр не частушки, як полюбляють зображати чиновника в "Мультличностях", а англомовну Blueberry Hill Луі Армстронга.

Грою на музичних інструментах запам’яталися й американські високопосадовці. Зокрема, Барак Обома та Кондоліза Райс неодноразово з’являлися на публіці за фортепіано, а Білл Клінтон розважав громадськість грою на саксофоні.

Однак, тяжіння до прекрасного може набувати й діаметрально протилежних форм.

Жириновський товче всім пику, але попри це має стабільний рейтинг. А покійний Борис Єльцин щоразу під час президентської кампанії під оковиту і з запальними танцями доводив "голубінці" ідентичність великій російській душі.

Українські високопосадовці, якщо не помиляюсь, хоча й особливого потягу до музики не виявляли, за винятком хіба що Юрія Луценка з його різдвяними турами по країні із вертепом, однак встигли запам’ятатися багато чим.

Взяти хоча б Віктора Ющенка й його любов до бджіл, яка прибила президенту своєрідне клеймо "пасічника", Юлію Тимошенко з її косою та пророчим "всьо пропало", чи Арсенія Яценюка, якого пропаганда перетворила на воїна з фільму "Аватар"…

Як відомо, на кожний товар знайдеться свій покупець. Відповідно, на ту чи іншу аудиторію задля досягнення певної конкретної мети орієнтуються й політики, обираючи собі відповідні образи.

Втім, повертаючись до репертуару збіговиська у Табачника, хочеться зауважити, що вразило воно хіба що своїм нахилом до бутирки та шансону.

Політики, як і чиновники, є публічними особами. Вони не лише репрезентують владу в країні, є своєрідним обличчям держави на міжнародній арені, але й являються носіями тих чи інших світоглядних орієнтацій та пануючих цінностей.

Більше того, постійно знаходячись на передовій, будучи об’єктами прискіпливої уваги з боку ЗМІ та громадськості, вони часто-густо самі перетворюються на такого собі законодавця "моди" та виступають джерелом поширення цінностей.

Малоймовірно, що шансон, незважаючи на всю популярність цієї музики, здатен долучити громадськість до високого світу культури чи продемонструвати міжнародній громадськості приналежність до цієї культури вітчизняного політичного бомонду.

Що намагалася засвідчити представники "еліти" такими діями – власне єство та стан душі чи дія відбувалася всього-на-всього відповідно до розробленого сценарію, а образи стали лише частиною святкової та розважальної в цілому програми – сказати важко.

Це питання до самої еліти та режисерів телепередачі.

Однак, в будь-якому випадку, якщо високопосадовець й одягає маску та примірює певний образ, він все одно залишається публічною особою, він і в тій масці представляє суспільство, яке і легітимізувало його правління. Хоча, як відомо, яке суспільство, така й влада…

От і виходить, як у тій "Веселій пісні" ТІКа:

"Вся моя влада і весь мій закон –
Пісня, баян і я кричу в мікрофон:
Що буде щастя! Гуляй веселись…"

Ігор Дебенко, політолог, Івано-Франківськ, для УП


13.01.2011 Ігор Дебенко 1836 0
Коментарі (0)

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5196 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1833 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4041 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3167 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7955 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20289 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

273

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

815

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1909

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2387
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

182
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

690
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

472
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18374
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

971
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1211 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6096 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23385 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

289
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

985 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1163 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

492