Свинство

 

Вінстон Черчілль сказав був якось: «Мені не подобаються собаки, бо вони дивляться на людей знизу вверх; мені не до вподоби коти, бо вони дивляться на людей згори вниз – я люблю свиней, бо в них рівний погляд щодо людей».

 

І справді, науково доведено, що свині і люди біологічно дуже схожі (навіть деякі життєво-важливі органи свиней використовують як трансплантат), поступаючись у цьому лише – мавпам.

 

І начебто власних героїв нам спрадавна не бракувало, нехай і не кожен з них  за історичними здобутками рівня високочолому англосаксонському вуйкові-рицарю  з сигарою в роті.  І начебто, начебто, сьогодні не бракує.. – гляньте-но,  як люди рвуть на собі сорочки (не вишиванки) і горлянки  на сценах – а от не Черчіллі, війнозвитяжні, вони, нєа. «Бо не люблять свиней !» – так і хочеться вигукнути.  Їх вони , їхні голови, настромлюють на палі. ЇХ !! ГОЛОВИ !!

 

А свиня, між іншим, хто забув, вважається нашою національною істотою, своєрідним тотемом на всі дні, і тут, як мовиться, жартам та іронії не місце.  Ця тварина дійсно заслуговує на респект, хоча б, як усім відомо, через такі поживні свинину і підшкірний жир, який, всупереч міфам і реальній традиції, теперішні українці чомусь споживають менше за угорців, румунів, поляків і наших «старших братьєв».

 

Бодай через всеїдність свою свиня заслуговує більше пошани до себе з боку наших рідненьких-національненьких опозиціонерів. Адже «фунтик», з насолодою чи без, а перетравить у собі все, що кинуть хазяїни і ґазди йому під морду в сарайний бокс. В противному разі, імпринтами й патернами – життєво необхідними інстинктами,  він притомно розуміє, – що здохне – передчасно. А завчасно відкинути копита для грім-рильця – то не якась фігня – а страшна ганьба, непоправне тавро: товариші по стайні засміють, гірше взагалі би не народжуватися в такому випадку.  

 

Та й своїм покладливим, відстороненим від метушні курятника, м’яким й спокійним, пацифістично-покірним  характером  свійські свинки аж ніяк не нагадують кровожерних убивць, тільки якщо їм когось невеликого і малорухомого не підкинути.. Та й то не у стані повної ситості.  Того, що властиво не піддається хрюканню чи захрюкуванню – їм не з’їсти, їм не перетравити, їм не проср…  Безневинні вони істотки, пасивненькі, непосильненькі  виконавці волі сокири, ножа і вогнепалки з добрим калібром і зручним прикладом – в разі сутнісного  здичавіння, відірваності від людей.

 

Інша річ, – мавпи. Мавпа – гомінід, часто-густо антропоїд – по-перше, як би, розумніша тварь на порядок, то й на два порядки від парнокопитних ссавців.  По-друге, мавпа значно агресивніша тварь, годна добряче поклацати зубами і пошарпати кігтярами жертву чи, як їй здається, агресора, який їй видається слабшим чи більш-менш спільномірним до проявів її непростої, здебільшого мінливої вдачі.

 

По-третє, вона,  до прикладу, орангутанг, маючи довжелезні, загребущі руки, відверто гребує знижуватися зі збіса комфортабельних для неї, висотних, твердо-стовбурних деревць, кочує ними денно владно джунглями, в гордій неприступності для інших, шукаючи в темний час нічліг в щораз іншому дуплі.

 

По-четверте, якщо це шимпанзе, найінтелектуальніша тварина (після людини, за наукою), то він надзвичайно сприйнятливий і підхожий для встановлення  суворої і нерідко брутально жорстокої ієрархії в зграї за манерою – деспот-вожак-альфа-самець-його-наближені – і решта. Для своїх клевретів вожак в групі старається найпоказовіше, аж так, що вони злегка відбирають в решти-слабших все, чого забажають. І навіть самок , що вишикуються раком перед ватагом, виляючи сумлінно причинними місцями. Коли відбувається злягання  вищих в зграї мавп, то нижчі часто за таких розкладок – дрочать..

 

І по-п’яте, мавпа володіє – власною рідною мовою, – досить ємним, як здавалося б для мавпи, арсеналом символічних звуків і жестів, котрі покликані їй забезпечити 3 основні життєві умови, і не більше, і не менше: знайти їжу, попередити про небезпеку, добитися прихильності сексуального партнера (як цю «тривимірність» підступно культурно-цивілізаційний шар замаскував!).   А спроби навчити мавпу мови гомо сапієнс, так і не увінчалися понині успіхом – структура мозку, попри колосальний набір спільних генів, істотно різниться. А від себе додав би – з «ненаукової» точки зору – душа у мавпи нелюдська, коли вона і є у неї. Яка там українська мавпі !?.. Яка там російська, навіть у переважаючому на певному ареалі форматі «гоп-стоп-шо-га-га»,  чи будь-яка, крім її родимої !??..     Вгамуйтеся – ЛЮДИ.                                                                                  

 

Все частіше звучить у професійних колах зоологів, етологів, віднедавна, що мавпи ще й здатні сумувати за вмерлими родичами.  Та цей цікавий аспект, феномен мавпознавства, належить, швидше, до верифікацій майбутнього, аніж злободенного сьогодення.

 

Тому, ІМХО,чи не доцільніше б було спостерігати значно довше, ніж день, нанизані мавпячі голови замість свинячих ?..Тим самим «мисливці за головами»  довели б собі та іншим, що вони справді мисливці,  і то неабиякі, та й не заземлені винятково в нинішній Карпатській свійській фауні, де подібним героєм може стати і 14-й шпінгалет з тупою сокирою, і 85-річний дідусь з гострим ножищем. Бо різниця між мавпою і свинею, не лишень вищезгадана, колосальна. Відповідно – і винагорода для себе  і народу ?

 

А, ІМХО, найдоречніше і найбажаніше, було б фоткатися на тлі людських голів і будиночка ?.. Чим це не підтвердження, нехай і дещо специфічне,  тези і майже догмату про «божественне» походження людини від мавпи ?!.. Ну не йму віри тій горе-опозиції, що соромиться чи боїться величатися  дарвіністами, відхрещується верткими засобами від природного відбору і еволюції !!.. Але це, мабуть, теж із розряду того, що належить до верифікацій майбутнього. От тільки би відплив наукових мізків остаточно не зазнав апофеозу, анабіозу. 

 

Отож, годі в оффлайнах і онлайнах знущатися зі свиней по-свинськи , а рішуче перейти до голів Карпатських з прикладкою «при» макак - сімейства мартишок, лісостепових і степових шимпанзе і орангутангів, і горили з золотої клітки контрастного зоопарку, вага якої нескромно лише розростається, замки і вертикальні металічні прути якої неспинно  тугішають, яка відкликається на паганяло «Гарант» ?..  ..І бабуїнів з «білих домів», що відображаються на споконвіку зелених Карпатських просторах не небесною блакиттю ?..

 

Так чи інакше, з тими чи іншими, а, здається,  мудрохижий пітон Каа вже гіпнотично вистроює  бандер-логів на свій лад. До-речі, бандер-логи –  нічого не мають спільного з Бандерою, однак не видається стовідсотково, що не з бандерівцями. Сучасними. Декотрими.

 

Ліричний підступ (P.S.)  Деяким панам  і панєнкам, деяких політичних сил, як то  НУНС, партіям Яценюка і Тягнибока, не завадило б під час своїх ораторгій біля адміністрацій і рад – як мінімум двічі до крові вкуситися за язик, а потім харкнути не в юрбу, не в народ, а перед лицем юрби-народу собі під ноги, а краще – на ноги, оптимально – бороду. А вже потім з чистішим сумлінням кусати за «язык».  Це дехто-вони і це дехто-їх-начальники-партійні публічно закликали всіх «щирих українців» принципово утриматися на виборах 2010 від голосування за всяких напівгалахічних, напівгалактичних інтриганок «дам із камеліями» плюс «феків з гопами», самозрозуміло. І це дехто-вони-і-їх гонорово тишком нейтралізувалися після першого туру виборів. Тепер пробуйте, панове, своїми язиками витягти цвяхи з домовини (не факт, що…) української мови половини України. Марудна справа, правда ? Гляди і ними можна,навпаки, додати тиску цвяшкам..  Безумовно, якби перемогла тоді дама з косою, а не фек з гопом, внутрішньо ситуація в країні не була б кардинально іншою, можливо, навіть в певних ланках – гіршою. Зате – двістіпудово – не було б цього гавняцького закончіного закончіка. І не тому, що дама з косою так палко плекає, леліє і кохає мову. Але то вже справа минулого, яка не потребує зайвий раз верифікацій і псевдоеволюцій. Хіба що…(?)


11.07.2012 Яв Назар 1453 2
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

652
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1896 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

548
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6899 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11380 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

327

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1065

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1107

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1102
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

271
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1073
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

843
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

738
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2944
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4432
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18435
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

307
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

346
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

658
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

764