Суд виправдав чоловіка, якого підозрювали в убивстві кримінального авторитета в Івано-Франківську

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо уродженця Івано-Франківська, якого підозрювали в убивстві кримінального авторитета, що сталось у грудні 2018 року на вулиці Хотинській.

Про це повідомляє Фіртка з посиланням на Галичину.

За версією слідства, у листопаді 2019 року обвинувачений із ще однією невстановленою особою отримали доручення від невстановленої особи на вбивство кримінального авторитета.

Для цього обвинувачений зі спільником придбали пістолет-кулемет Зразок 61 «Скорпіон» під 7,65-мм пістолетний патрон «Браунінг», а також патрони до нього. Крім того, придбали автомобіль «Renault Laguna» на іноземній реєстрації та почали приховано стежити за жертвою, вивчаючи розпорядок його дня та маршрути руху.

30 грудня 2018 року нападники приїхали у двір будинку, де проживав потерпілий. Близько 14:00 вони вчинили стрілянину, в результаті якої потерпілий отримав численні ушкодження життєво-важливих органів, від яких той помер на місці події.

Нападники втекли на автомобілі «Renault Laguna», який згодом виявили спаленим на вулиці Джерельній. Там виявили і пістолет-кулемет. Через пожежу значна кількість доказів була знищена.

На місці стрілянини виявили кулі та гільзи, які, як згодом показала експертиза, були випущені зі знайденого пістолета-кулемета.

У судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень не визнав.

Він повідомив, що через 2-3 місяці після події був зупинений патрульними поліцейськими для перевірки стану сп'яніння на пристрої «Драггер». Патрульна сказала йому сплюнути, після чого він пройшов тест та поїхав далі.

«Влітку 2019 року отримав повістку у цій справі, допитали як свідка, повідомив, де був 30.12.2018. У матеріалах справи вказано, що відібрали взірець його ДНК під час допиту у справі з приводу конфлікту з сусідом дівчини. Дійсно, проводився такий допит, тривав у межах 5-10 хв, підписував протокол наданою кульковою ручкою.
Слідчий хотів ще відібрати відбитки пальців, запитав, чи має право відмовитися, слідчий відповів ствердно, тому відмовився від цієї дії. Жодними серветками не користувався - не було потреби.
Свідків цієї слідчої дії та відеофіксації не було. З потерпілим не знайомий, хоча й знав, хто він. Не спілкувалися, конфліктів чи неприязних стосунків не було, навіть не віталися. На час події мав 2 телефони, один з яких використовував для особистих дзвінків (iPhone), другий - звичайний кнопковий використовував для робочих цілей, міг його залишати вдома.
Про підозру повідомили тривалий час після події і вже не міг по відеозаписах з камер торгового центру чи інших підтвердити своє місце знаходження у день події, оскільки так довго записи камер не зберігаються», - йдеться у вироку суду.

Один із свідків повідомив, що у день вбивства бачив двох підозрілих чоловіків поблизу міського озера, які заприскували свої сліди газовим балончиком, маскуючи таким чином запах. Оскільки бачив їх приблизно з 25-30 метрів, обличчя не розгледів, упізнати їх не може.

Ще один свідок-таксист повідомив, що між 14 та 15 годинами підвозив двох чоловіків, які сіли на вулиці Мазепи і вийшли біля військової частини на вулиці Чорновола. Обоє були в капюшонах, один вищий, другий нижчий, обидвоє худощавих, розмовляли суржиком жителів сходу України, не знали назв вулиць, намагалися пояснювати, куди їх відвезти, дуже поспішали. Однак, за показами свідка, обвинуваченого бачить вперше.

Слідство володіло великим масивом даних з камер відеоспостережень та даних мобільних операторів з двох телефонів обвинуваченого.

Суд прийшов до висновку, що в убивстві брало участь щонайменше дві особи. Стрілець виконував постріли з вікна на задньому сидінні під час руху автомобіля. Стеженням за загиблим відбувалось з 19 грудня.

За версією обвинувачення, підозра грунтується на трьох твердження: 1) 19-20 грудня номер обвинуваченого працював у час фіксації автомобіля «Volkswagen Passat» у дворі будинку потерпілого; 2) 21 грудня зафіксовано рух автомобіля обвинуваченого на вулиці Набережній позаду автомобіля «Renault Laguna», який використовувався під час убивства; 3) на гільзі, вилученій з місця події, виявлено ДНК обвинуваченого.

На думку суду, рух автомобіля обвинуваченого позаду автомобіля, що використовувався під час убивства, зі значно більшою ймовірністю міг бути випадковістю і не доводить причетності його до убивства.

На думку суду, базова станція (вул.Бельведерська, 32) покриває як місце проживання потерпілого, так і місце проживання обвинуваченого, який міг використовувати вказаний абонентський номер, перебуваючи вдома, а не в автомобілі біля будинку потерпілого.

Стосовно ДНК на гільзі вилученій на місці стрілянини виникло найбільше проблем.

«Пройшло понад півроку після виявлення на місці події гільзи 30.12.2018 до виявлення на цій стріляній гільзі згідно висновку експерта від 04.07.2019 ДНК-профілю. На час виявлення ДНК-профілю на гільзі у обвинуваченого 11.04.2019 вже були негласно відібранні зразки ДНК на кульковій ручці і 2 серветках.
Суд звертає увагу, що під час НСРД - негласного відібрання зразків у обвинуваченого 11.04.2019 аудіовідеофіксація цієї слідчої дії не проводилася. Як ствердив обвинувачений, жодними серветками під час підписання пояснень не користувався.
Також суд звертає увагу, що згідно протоколу НСРД, обвинувачений спершу взяв продезінфіковану кулькову ручку, підписав нею пояснення, а тоді повитирав руки двома серветками. При цьому, згідно висновку експерта на кульковій ручці слідів ДНК, достатніх для встановлення ДНК-профілю, не виявлено.
У той же час, згідно висновку експерта достатні для ідентифікації сліди ДНК виявлено на гільзі, яка була вистріляна з вогнепальної зброї, тобто на гільзі, яка могла мати порівняно з кульковою ручкою, якою писав обвинувачений, незначну площу контакту з рукою чи будь-яким біологічним середовищем, у подальшому контактувала з вогнепальною зброєю (у патроннику), з порохом, дією високої температури, тертям у стволі та саундмодераторі під час здійснення пострілу, а після цього гільза ще контактувала з поверхнею, на якій й була виявлена, а також була об'єктом балістичних досліджень», - йдеться у вироку суду.

Відповідно до інформації, що міститься у відкритих джерелах - наукових публікаціях (зокрема, публікації у Віснику ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка, 2020 , вип.3 (91), д.ю.н., проф. Р.Л.Степанюка) на гладкій поверхні сліди, придатні для одержання ДНК-профілю, зберігаються протягом 7 днів. Непридатними для генетичної ідентифікації є ті об'єкти, які піддавалися впливу факторів, руйнуючих ДНК. Наприклад, вплив високої температури під час пострілу з вогнепальної зброї знищує ДНК на стріляних боєприпасах (т.5 а.с.73-79).

«За таких обставин у суду є обгрунтовані сумніви щодо потрапляння клітин з ДНК-профілем обвинуваченого на гільзу з місця події до вбивства, а не випадково після нього. Суд наголошує, що виявлений ДНК-профіль на гільзі з місця події є фактично єдиним, при чому отриманим за сумнівних обставин доказом ймовірної причетності обвинуваченого до вбивства потерпілого. Будь-які інші докази, у тому числі записи камер спостереження і покази свідків, які б могли вказати на обвинуваченого як причетну до вбивства чи придбання, перенесення, зберігання вказаних в обвинувальному акті вогнепальної зброї і боєприпасів особу - відсутні», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав обвинуваченого невинуватим у пред'явленому за п.п.5, 11, 12 ч.2 ст.115, ч.1 ст.263 КК України обвинуваченні та виправдав його за п.п.5, 11, 12 ч.2 ст.115, ч.1 ст.263 КК України на підставі п.2 ч.1 ст.373 КПК України за недоведеністю вчинення кримінального правопорушення обвинуваченим.

Запобіжний захід у виді застави у розмірі 630 600 грн, після набрання вироком законної сили заставу у розмірі 630 600 (шістсот тридцять тисяч шістсот) грн повернуть заставодавцю.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Івано-Франківської області через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його оголошення.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

В Івано-Франківську в одному із спортзалів трапилася стрілянина

В Івано-Франківську виявили жінку, яка перебувала в розшуку за вчинення кримінального правопорушення

Легковик перебував у розшуку. На Прикарпатті водій намагався підкупити правоохоронців, аби ті не вилучали авто


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1362
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2637
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2170
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2243
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6741 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2523 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

410

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1233

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1345

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1489
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

359
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

223
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

634
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

120
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26592
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

600
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10527 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

127
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

151
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

462
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

614
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

678