Створення мережі академічних ліцеїв: в Івано-Франківську обговорили реформу профільної середньої освіти

Ключовим аспектом реформи є створення мережі академічних ліцеїв, переважно відокремлених від початкової та базової шкіл.

Тут учні 10–12 класів зможуть обирати профіль навчання, різні курси й навчальні предмети, у закладах проводитимуть поглиблену профорієнтаційну підготовку, пише Фіртка.

Так, задля обговорення цілей реформи профільної середньої освіти й першочергових кроків для її впровадження Міністерство освіти і науки України ініціювало низку регіональних зустрічей.

В Івано-Франківську до обговорення долучилися понад 150 учасників. На заході розглянули передумови впровадження реформи профільної середньої освіти й суть нововведень.

Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків ознайомив учасників із принципами роботи майбутніх академічних ліцеїв, організацією освітнього процесу, зміною методів та підходів до навчання. Зокрема, розповів, що учнівство зможе напряму впливати на те, що вивчати: обирати профіль навчання за вподобаннями, а також предмети та курси поза профілем. 

"Важливо, що ліцеї мають бути великими, пропонувати широкий вибір різних профілів. Це мають бути переважно відокремлені заклади освіти, щоб учні не лишалися за інерцією у своєму закладі освіти, а робили вибір, виходячи з того, які профілі, предмети й курси пропонує той чи той ліцей.

Тоді з’явиться можливість відійти від класно-урочної системи, навчати за модульним принципом та залучати до виконання проєктів, які охоплюють кілька дисциплін".

Результатом змін має стати ефективною мережа академічних ліцеїв, яка дасть змогу підвищити якість освіти, а особливо для сільських дітей. Адже основна мета реформи — допомогти учням визначити й розвинути сильні сторони, а також дати знання і вміння, необхідні їм для подальшого життя.

Андрій Сташків наголосив, що під час моделювання мережі кожен регіон України, кожну громаду розглядають окремо, щоб врахувати всі особливості та створити заклади, які забезпечать якісною освітою всіх дітей.

"Реформа передбачає, що учні зможуть обирати профіль і предмети або інтегровані курси для вивчення. Мережа академічних ліцеїв має бути такою, щоб вони мали доступ до широкого вибору профілів.

На доступній відстані від місця проживання учня чи учениці мають бути заклади, які пропонують суспільно-гуманітарні профілі, природничі, математичні профілі тощо. Нині маємо перекіс: найбільше закладів пропонують гуманітарні профілі, тож в учнів немає альтернативи.

Проте для розвитку держави є дуже важливою підготовка спеціалістів в інших сферах, а отже, маємо забезпечити можливості для їхньої підготовки ще в школах", — заявив Андрій Сташків.

Івано-Франківська область налічує 62 громади. Кількість учнів, які потенційно навчатимуться в ліцеях і професійних коледжах у 2030 році, — понад 49,8 тисячі (це нинішні 4–6 класи). З огляду на це нині заплановано, що в області будуть 46 академічних ліцеїв і понад 30 професійних коледжів.

На важливості реформи та змін у мережі закладів освіти для підвищення якості освіти, майбутнього поступу та збереження дітей в Україні наголосив Богдан Футерко, заступник голови Івано-Франківської ОВА.

"Тема освіти — важлива для майбутнього України. Сьогоднішнє обговорення, ті рішення, які будуть ухвалені, дадуть результат через багато років.

Від того, чи буде успішною ця реформа, великою мірою залежить, чи буде успішною наша держава. Особливо важливою вона є для громад, адже передбачає трансформацію мережі закладів освіти.

Такі громадські обговорення є можливістю поставити запитання та обговорити дискусійні питання, тому ми вдячні МОН та Проєкту DECIDE за можливість організувати конструктивний діалог з громадами», — зазначив Богдан Футерко.

Найбільший виклик реформи профільної середньої освіти — це розуміння суспільством її важливості. Дати можливість кожній дитині себе реалізувати, поставити майбутнє молоді вище за поточні організаційні процеси. Потрібно знаходити найліпші рішення для підвищення якості освіти, тому так важлива плідна співпраця між МОН, ОВА і громадами.

"Проєкт DECIDE працює з Івано-Франківською областю вже вісім років. Ми добре знаємо територіальні громади, освітян, у наших проєктах брали участь сотні шкіл області. Тому для нас є особливою честю бути партнером і підтримувати громадські обговорення реформи профільної освіти в Івано-Франківську.

Проєкт DECIDE підтримує Міністерство освіти і науки України, області та територіальні громади в розробленні Стратегії реформування профільної середньої освіти до 2033 року, оновленні нормативно-правової бази, моделюванні мережі закладів профільної середньої освіти та багатьох інших заходах, що сприятимуть реформі й допоможуть втілити її в життя. Для нас, як для Проєкту, дуже важливо, щоб був почутий голос громад.

Одним із найважливіших наших завдань є створення діалогового майданчика для того, щоб позиція громад у цій реформі була врахованою. Адже можна написати найкращу стратегію, але якщо не буде однодумців, готових її впроваджувати, вона так і залишиться просто документом.

Сподіваюся, що цей документ стане спільним напрацюванням і цю реформу ви будете впроваджувати спільно заради майбутнього українських дітей», — зауважила менеджерка Проєкту DECIDE, заступниця голови ГО DOCCU Валентина Полторак.

Результати опитувань, проведених до і після обговорення, показали збільшення кількості представників громад, які розуміють суть реформи профільної середньої освіти. Це і є основною метою таких зустрічей — розʼяснити аспекти реформи та почути думку громад для її врахування під час ухвалення рішень. 

«Зміст цієї реформи полягає також у тому, щоб зменшити навантаження на учнів, коли вони змушені вивчати у старших класах 20–22 предмети. Обравши профіль, учні зможуть зосередитися на вивченні тих предметів, які будуть їм необхідні на майбутнє для вступу до ЗВО. У 2024–2025 навчальний рік ми заходимо без змін.

А з 2025 року в Україні та Івано-Франківській області зокрема почнеться пілотування реформи. На сьогодні вже дібрано один ліцей, де будуть апробовувати нові навчальні програми й підходи до організації освітнього процесу. Ми очікуємо на збільшення кількості пілотних ліцеїв, які представлятимуть регіон.

Також нині в області триває планування мережі закладів освіти, які надаватимуть профільну середню освіту з 2027 року. Це академічні ліцеї та професійні коледжі.

Що стосується професійних коледжів, то в нашій області приблизно 50% учнів після 9 класу обирають професійно-технічні та заклади фахової передвищої освіти для подальшого навчання.

Тоді, як середній показник у країні становить 35%. Отже, Івано-Франківщина має дещо вищі показники, ніж інші регіони України. Держава прагне збільшити кількість випускників 9 класів, які здобувають професійну та професійно-технічну освіту. А в нашій області це вже працює», — зазначає директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОВА Віктор Кімакович.

Зазначимо, захід організували в партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та за сприяння Івано-Франківської ОВА.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

"Небагато випускників залишаються працювати": в Івано-Франківську обговорювали налагодження співпраці між бізнесом та університетами

Шестиденний робочий тиждень та збільшення кількості пар: як в івано-франківських університетах планують змінювати освітній процес

В Івано-Франківську виступають проти об’єднання університетів


10.06.2024 1640
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5198 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1835 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4043 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3169 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7958 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20291 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

274

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

817

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1911

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2390
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

186
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

693
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

475
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18377
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

975
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1214 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6098 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23389 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

291
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

988 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1167 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

496