Стара травма

 

Цей сивий і розважливий чоловік заходить до мене рідко. У нас різні зацікавлення, різні темпераменти та різний спосіб життя. Він приходить лише тоді, коли у світі стається щось незвичайне. Він був моїм гостем наступного дня після падіння нью-йоркських хмарочосів, на топі Помаранчевої революції й в ті жовтневі дні дві тисячі восьмого, коли обвалилася гривня. Під час останніх президентських виборів ми розмовляли двічі.

 

 

Він приходить неквапливо перекинути чарчину-другу, а також побалакати, як він каже, «про вищі речі». Про долю світу. У яскравих подіях він відчуває грізний подих історії, вони провокують його на роздуми про вічність. Він ділиться ними зі мною. В його оцінках та судженнях відчутний присмак апокаліптичних очікувань. Він колись погодився з моїм прогнозом про настання важких часів.

 

Він старший за мене і звертається до мене на «ти». Я ж волію у звертанні до нього утримувати дистанцію. Самодіяльні мудреці іноді непередбачувані.

 

Він знову завітав до мене на початку серпня. Я здивувався, побачивши його на порозі. Адже нічого подібного на революцію, гучний теракт чи фінансовий крах не сталось.

 

Виявилось, що за «апокаліптичною шкалою» мого кризового співрозмовника таки сталось.

 

Й що ж то діється, Влодзю? – запитав він замість вітання. Такий початок я вже навчився вважати його вербальною візитівкою.

 

Я запросив гостя до їдальні. Судячи з того, що цього разу він приніс не горілку, а віскі, причина візиту була серйозною. Та й обличчя гостя мало інший, аніж за минулих разів, вираз. На ньому не було того урочистого захоплення, що позначає свідків величних подій та явищ. Натомість глибока зморшка наче ділила його чоло навпіл, видаючи тривожну зосередженість гостя.

 

Ми сіли за стіл.

 

Після першої та шматочка жирного оселедця він означив те, що цього разу стало поштовхом до бесіди про вищі речі.

 

– Ти чув, що отой Францишек втнув?

– Римський папа? – здогадався я.

– Так. Римський.

– Й що ж такого він втнув? – я згадав, що понтифік щойно відбув тріумфальну подорож до Бразилії та зробив кілька резонансних заяв.

– Так він сказав, чуєш, що не годен засуджувати отих…

– Гомосексуалістів, – підказав я.

– Так. То ти знаєш.

– Чув.

– І як це розуміти? Це що ж, грішити вже можна, так?

 

Я не знайшов нічого ліпшого, як прочитати гостеві невеличку богословську лекцію. Про те, що Римський папа відмовився засуджувати не гріх, а людей певної орієнтації, які не полишають пошуків Бога. Що жодні фундаментальні принципи вчення Церкви про гріх не зазнали ревізії, про те, що…

 

Гість слухав й несхвально хитав головою. Коли я закінчив, він зменшив запас віскі ще на сто грамів. Не закусуючи запитав:

 

– Так що? Ти його підтримуєш?

– Не бачу жодного негативу, – сказав я і запалив люльку. В ту мить мені здавалось, що я все зрозумів. Людина традиційного способу мислення отримала світоглядну травму. Авторитет (Римський папа) сказав щось таке, що – на думку мого гостя – неповинен був казати за жодних обставин.

 

«Прихід нового завжди травмує людей цього типу», - зазначив я для себе і налаштувався на уникнення безперспективної, в даному випадку, суперечки.

 

– Це так не повинно бути, – гість відвернув обличчя, наче не хотів дивитись на мене.

– Такі тепер стандарти. Світ змінюється, стає толерантнішим.

– Та не про стандарти йдеться, – він махнув рукою. – До с…ки ті всі стандарти.

– А про що?

– Про людей наших. Про простих людей.

– Себто?

– Ти в місті живеш, ти того не знаєш. Наші ж люди звикли дивитись на ксьондза. Якщо ксьондз твердий, якщо він твердо засуджує, то й село на гріх не ведеться. Хіба що з молоді хтось. Молодь тепер не тримається громади. А от коли ксьондз бува питущим й на дівок дивиться – все! Пропало село! Все починає хитатись, жінки блудять і правда з того села йде.

– Так то ж не ксьондз, а…

– Він є пастирем. На пастиря усі дивляться. А наші люди такі: він отих сказав не засуджувати, а наші скажуть: «Якщо він таких не засуджує, то що, я не можу собі мати десять любок? Що, я не можу собі впитися як свиня? Якщо то не блуд, то це тим більш». Не вголос скажуть. Вголос мовчатимуть. Але собі знатимуть. Бо матимуть для себе усередині дозвіл. Тепер все захитається. Тихо захитається, а це найстрашніше. Громади порозколюються. Люди до сект підуть.

– Перебільшуєте. Значно перебільшуєте.

– Ні! – сказав він, перекинув чарку і пішов.

 

«Що це було?» – спитав я себе, коли за гостем закрилися двері. Дев’ятнадцяте століття щойно завітало до мого дому, випило віскі і пішло жити далі. Жити серед ХХІ століття так, ніби й не було ані двох світових війн, ані науково-технічної революції, ані…

 

Десь було, а десь не було, врешті-решт вирішив я. І нічого, насправді ті технічні революції не вирішують. Архаїка автоматично не випаровується з людини, котра взяла до рук смартфон або ж призвичаїлась сповідатись за допомогою Твіттеру. Та й, може, не архаїка це зовсім. Адже попереджали філософи, що настане час, коли комунікативна техніка зрівняє всі дискурси у єдиній сірості. І технічно озброєне сіре минуле хитро і невід’ємно вплететься в сіре майбутнє.

 

І буде між ними сіра війна. Щоденна, невидима і безглузда.

 

 
Володимир Єшкілєв,
06.08.13
 

 


Коментарі (24)

НИК 2013.08.10, 21:55
ПАПА ПРАВИЛЬНО СКАЗАВ, ЯК І ЄШКІЛЬ ПОЯСНИВ. АЛЕ ПАПА НЕ МАВ СЕ КАЗАТИ ПИСАКАМ. БО 80% ЛЮДИЙ Є ТРАДИЦІЙНІ, І ПАПА ПОРУШИВ ЇХ ТРАДИЦІЮ -ЗРОБИВ ГОМАМ РЕКЛАМУ. А ВОНИ МАЮТ РОБИТИ СЕ ДОМА І ПІД КОЦОМ. ТАКА ЇХ КАРА - ВИРОДИТИСІ.
Ярко 2013.08.10, 22:10
То Ви, Влодзю, вважаєте, що син Ваш гей -це нормально за сьогоднішніх умов "зміни стандартів"? Чи зміна стандартів має стосуватися тільки когось?
секта батраків 2013.08.10, 23:16
По менше слухай старих маразматів Володю, діду мабуть невдомєк, звідки то гомосяцництво пішло с самого початку, і хто за цим стоїть...
рогуль, як і всі 2013.08.11, 12:18
Я не маю ненависті до гомосексуалістів, я проти гомофобії, але я проти тої реклами та пропаганди цього явища. Є такі люди, на все воля Божа. Всі мають право бути такими, як є, поки це не шкодить іншим. Але для чого ті гей-паради, вимагання особливих законів та уваги. Все це крайнощі, як крайнощами були раніші кримінальні переслідування геїв. Що стосується позиції церкви, то зрозуміло, щоб не втратити прихожан церковники йдуть в ногу з часом. Скоро так і педофелію виправдять, ради своїх пастирів-целібатів. В Біблії чітко засуджено не тільки мужолоство, як гріх, але й ті, хто цим займаються, як грішники.
Фемен 2013.08.11, 12:28
Люди любят говорить про то, чего не понимают. Сто лет назад такие же рагули в Америке и Британии пытались остановить прогресс, пытались не допустить эмансипации женщин. Профессора и церковники писали,что дать женщинам избирательное право, это всё равно что дать обезьянам винтовки. И что? Бороться с наступлением Эры ЛГБТ так же бессмысленно. У Путиных, Кириллов и наших рагулей нет перспективы. Наступает Эра ЛГБТ, эра людей,которые сами выбирают свой пол и свою Судьбу. Вы против? Запритесь на своём хуторе и пейте там горилку. История обойдёт вас и пойдёт дальше, как она в своё время обошла противников женского равноправия. Не плюйте против ветра, иначе ходить вам с оплёванной рожей.
21 век 2013.08.11, 13:30
Фемен, мне глубоко наплевать что и в какие дыры ви себе суете. Мне пофиг с кем, что и у кого вы облизываете и обсасываете. Ваша эра закатится, так и не войзойдя. Как будете размножатся? Вы же не признаете сношений между разными полами. Усыновленные же дети вас возненавыдят, когда поймут, что для зачатия нужен папа и мама, а не два папы или две мамы. И не надо сравнений с борьбой за права женщин. Вы не женщины и не мущины. Вы ОНО - средний пол.
Фемен 2013.08.11, 16:08
Вот не надо называть себя "21 веком", имея мышление советского пионера-натуралиста. С "размножением" вообще нет проблем, а дети, в отличии от вас, понимают всё правильно. Дети и молодёжь не хотят, чтобы им кто-то навязывал половое закрепощение.Знакомый говорит: до 23-ёх поживу мальчиком, а потом сменю пол - так прикольнее и у него есть своя программа жизненной реализации. а такие как вы мыслят по инерции. А когда вы и другим навязываете своё древнее рабское мышление, то это уже фашизм. Эра ЛГБТ - эра раскрепощения человеческого тела и человеческой души. Свобода всегда побеждает рабство.
хитрий вуйко Зеник 2013.08.11, 17:57
Ось по троху і до нашого маленького Станіславова, добрадась ця зараза... так сказати план на майбутнє від комітету 300..
Петро з Вільшаниці 2013.08.11, 18:03
А як ви думали елохторат... вам, що за дурно всяких іванів дуліних та борисів моісєєвих цілодобово по зомбоящику крутять, ось до інету черга дійшла так що вчиться читати між рядків, а не горілку жерти.
КОМІТЕТ 300 2013.08.11, 19:08
Вазелін в аптеці, свічки в магазині, НИК на роздачі
НИК 2013.08.11, 21:30
ПРАДВІНУТИМ"- СЕ НА ВАШ МОСКВОМОВНИЙ РІД ТАКА КАРА БОЖА - НЕ РОЗМНОЖУВАТИСІ ПОТОМКАМ ІСТРЄБКОВ. АЛЕ ВИ ЯК САТАНІСТИ ХОЧЕТЕ ЩЕ ВТЄГНУТИ І НЕДОЗРІЛИХ НАШИХ ОВЕЦ. ЗА СЕ МИ І БОРЕМСІ, АБИ ВИ ОДИНОКІ І ІСТЕРИЧНІ ЗДИХАЛИ У ДІДДОМАХ, А НЕ ТЯГНУЛИ ЗА СОБОВ ЩЕ КОГОСЬ У КАБАЛУ.
Я 2013.08.12, 09:57
Зміна орієнтації - психічне відхилення, причини - різні, але у спадковості сумніваюсь. Таким людям з якихось причин не підходить любити особу протилежної статі, вони вибирають легший шлях - буди з тим з ким легше і простіше, знайомий "бі" сказав: з чоловіками простіше... У Біблії про любов: вона не шукає свого. Гостро ставлять питання про узаконення одностатевих шлюбів, про дозвіл усиновлення одностатевим парам дітей... Люди нетрадиційної орієнтації не народились у цьому столітті - вони були завжди, чи хтось чув про якісь моральні принципи співжиття цих пар? Вірність, любов, турбота і піклування один про одного, взаємна відповідальність? Ні, ці люди проголошують псевдо-свободу, тобто вільні стосунки, тобто анархію: а саме бути з тим з ким тобі добре, коли добре (але любов не шукає свого!). Пари такі створюються на основі фізичного сексуального потягу. Про любов ніхто з них не говорить. Привильно дід метушиться, але таких людуй лікувати треба і дійсно допомагати, але не потурати!
Фемен 2013.08.12, 10:16
Всё что вы можете - искать ответы в Библии - книге, написанной 2000 лет назад. а почему бы вам всем не поискать в Библии что нибудь про Фейсбук или пиратские браузеры? В этом корень фашизма - уповать на универсальный источник истины. А нет его. В каждое время - свой источник. Ваше проклятие в том, что ваши дети вас не понимают и не признают. Дети выбирают свободу а не рабство. Прогресс не остановить. сейчас 70% творческого продукта создают люди со свободным половым мышлением. Если на вашей территории таких преследуют,они уедут и останется ваше дикое стойбище с дедами, такими как этот НИК, вылезший из пещеры. Будете заповедником, а нормальные люди будут приезжать к вам посмеяться.
Я до Фемен 2013.08.12, 11:25
Фейсбук, браузери, результати творчості - дрібниці, скажу чесно - фігня)) без цього можна щасливо прожити і в наш час. Люди котрі шукають істину в Біблії - там її знаходять, бо розуміють, що сенс усього - любов (!) а не задоволення плотських бажань, і взагалі будь - яких корисливих бажань. Люди приїдуть, посміються і забудуть - це не смертельно. Все більше зло захоплює цей світ, ганяє всіх фесбуками і примарним мистецтвом, а за ним - не бачимо себе, і не думаємо, чому ми тут)
Фемен 2013.08.12, 14:06
Вот так всегда! У детей конкретные вопросы, а их призывают: боритесь с мировым злом. А тут простые вопросы: мальчик хочет быть девочкой, девочка хочет любить девочку. Они ищут себя, свой путь, а к ним приходят дяди и говорят: читайте Библию! Может ещё и законы фараонов им почитать? Посмотреть рисунки первобытных людей с мамонтами? А потом побороться с мировым злом. Вам не смешно?
бухгалтер до Фемен 2013.08.12, 19:16
Не забудьте завтра зайти в офіс та отримати премію у вигляді фалоімітатора, за пропаганду гомосячества та деградацію нації))))))
Дитина до фе ... 2013.08.13, 00:19
Чому воно постійно розписується за всіх дітей, молодь безособово?! На цьому по суті грунтується аргументація. Так зручно маніпулювати на одному, можливо, вигаданому прикладі. Звідки відомо, що всі діти хочуть, чого бажають у своєму житті. Ми знаємо самі, що хочемо і не потрібно навязувати. Істині цінності в серці, а не в інших, неадекватних місцях. Невміння самореалізації (у різних сферах) породжує відхилення... Не потрібно з хвороі на здорову голову перекладати...
Фемен 2013.08.13, 00:58
Что-то дети и бухгалтеры пишут одним стилем. Наверное это всё-таки не дети, а бухгалтеры. Ну и делайте себе бухгалтерию, а не пишитеот имени детей. Дети идут в будущее,где всем будет место. А свою гомофобию спрячьте подальше. А то и нарваться недолго)))))))
Дитина до фе... 2013.08.13, 07:58
Щоб нормально писати не обов'язково бути дорослим. 17 років. Про рівень аргументів, тобто їх відсутність свідчать погрози. Хіба можна толерантно ставитись до потенційного злочинця?! Тільи потім гуманно при призначенні покарання. Тепер на зрозумілому для воно рівні: IP уже з'ясували, місце перебування визначити не проблема. Про нарвалось уже теж зрозуміло, варіантів є декілька. Як там у примітивній рекламі: щось забилось, то ми йдемо до вас... :)))))
петро 2013.08.13, 09:41
ІНФЕКЦІЯ ЯК ІНФЕКЦІЯ ЧИМ КОМУНІСТИ КРАЩІ ВІД ГОМОСЕКСУАЛІСТІВ А ДУРЯТЬ НАРОД ПОКИ ТАК Є,а величезні писаки місцевого розливу покривають,як перших так і других ...ГИДОТА
Я до Фемен 2013.08.13, 10:21
Яке всесвітнє зло?? Призиваю боротись зі злом у собі, лікуватись від таких хвороб і любити) Фемен - дитина яка шукає себе, тому пише так багато, шукає відповідей, але скажу - шукаєте не там, гомосексуалізм - це не реалізація особистості, а загнання себе. Продовжите у цьому напрямку - тяжко вам буде. Навіть прийняття законів не облекшить.
111 2013.08.13, 11:13
Клас! Уже й діти гомо розкладають на молекули
Укр 2013.08.13, 18:59
Дааа, караіми....
ff 2013.08.16, 08:11
Фемен дуже хоробра (-ий) , як і більшість агресивних писак в Інтернеті, а чому ж вас не видно на вулицях, шановна чи шановний? )))) Може не вулицях спробуєте попроповідувати свою "релігію"? цікаво наскільки вас вистачить, щоб "рагулі", як ви висловились про всіх, хто проти, не вибили у вас залишки мізків з голівок? )))
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10699 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1780
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1673
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2692
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4525
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3176

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

256

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

990

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1397

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1285
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1658
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1451
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1178
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

542
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

618
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1820
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1944 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20313
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

294
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

646 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

685
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1026