Справу про списання 160 тисяч гривень без фактичного виконання робіт КП ЄРЦ закрито. Чому? "Таємниця слідства"! (історія в документах)

 

/data/blog/67740/6ec82fb4c0180405d2fb0bb7fd31ef3f.jpg

фото: galka.if.ua

 

Зі створенням «ЄРЦ» івано-франківська влада затіяла серйозну гру в житлово-комунальну реформу. І все, здавалося, буде йти за правилами, прозоро та без блефу. Проте, "не так сталося як гадалося"… "

 

Реформатори", заручившись підтримкою політичної більшості у міській раді, встановили нові правила. Почалося гра в одні ворота...

 

...Агенція Новин "Фіртка" опрацювала звіт Державної фінансової інспекції в Україні за 2014 рік, який розміщений на офіційному сайті ДФІ. В ньому знайшовся дуже цікавий висновок. Зокрема, у розділі № 3 «Порушення у використанні коштів місцевих бюджетів і комунального майна», де йдеться про незаконне списання коштів, фінінспекція констатує, що «Комунальним підприємством „Єдиний розрахунковий центр” Івано-Франківської міської ради допущено списання коштів на видатки без фактичного виконання робіт з ремонту внутрішньо-будинкових систем центрального опалення, з капітального ремонту підвальних розгалужень холодного, гарячого водопостачання з циркуляційними гілками та водовідведення, з поточного ремонту внутрішньо будинкових систем центрального опалення систем водопостачання та водовідведення на загальну суму 160 тис. грн. Матеріали ревізії передано до УСБУ України в Івано-Франківській області».

 

Саме тому Агенція Новин "Фіртка" з вернулася до Державної фінансової інспекції в Івано-Франківській області з проханням надати копію "Акту ревізії фінансово-господарської діяльності комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" та інформацію стосовно того, які заходи вжиті проти порушника.

 

 

У Державній фінансовій інспекції в Івано-Франківській області підтвердили факти фінансових порушень та недоліків у роботі ЄРЦ. Також, повідомили, що супровідним листом дані були направлені до органів прокуратури, СБУ та УМВС.

 

 

 

 

Наступним кроком стало те, що "Фіртка" поцікавилася в Управління СБУ в Івано-Франківській області, які міри та заходи прийняті відповідно до виявлених фінансових порушень наведених у звіті ДФІ.

 

 

В Управлінні СБУ в Івано-Франківській області підтвердили, що матеріали ревізії були на розгляді в управлінні. Більше того, згідно з отриманою інформацією у порушення, допущених ЄРЦ, містилися факти ознак злочинів проти власності (розділ VI КК України), досудове розслідування яких віднесено до слідчих органів внутрішніх справ. Тому дані матеріали направлені в УМВС України в Івано-Франківській області, відповіли нам в УСБУ.

 

 

Що ж, далі звертаємося в УМВС в Івано-Франківській області, щоб дізнатися:

 

1. Чи порушувалася з приводу зловживавнь ЄРЦ кримінальна справа? Якщо ні, то з яких причин?

 

2. Чи проводилося розслідування за фактами «списання коштів ЄРЦ на видатки без фактичного виконання робіт з ремонту внутрішньо-будинкових систем центрального опалення, з капітального ремонту підвальних розгалужень холодного, гарячого водопостачання з циркуляційними гілками та водовідведення, з поточного ремонту внутрішньо будинкових систем центрального опалення систем водопостачання та водовідведення на загальну суму 160 тис. грн.», та які його результати?

 

 

В УМВС підтвердили, що слідчим відділом Івано-Франківського місьвідділу міліції було відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та розпочато досудове розслідування. Проте, 22 грудня 2014 року за результатами проведеного розслідування прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п.2 ч.1 ст. 284 КПУ України (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення).

 

Повторно ми звернулися до органів УМВС в області з проханням надати копію рішення про закриття кримінального провадження, адже, погодьтеся, що досить "дивними" виглядають дії правоохоронців?

 

 

І, як вже прийнято, у листування з УМВС отримуємо чергову відписку про те, що копія надається тільки заявнику, потепілому або прокурору. Чи можна вважати нас, як мешканців Івано-Франківська, потерпілими через "списання 160 тисяч гривень без фактичного виконання робіт" (в перекладі на звичну мову - підозру в крадіжці 160 тисяч гривень, зібраних КП ЄРЦ у вигляді квартплати з нас, івано-франківців?)

 

Цікавим є й те, що у отриманій копії акту перевірки ЄРЦ фінінспекцією всі прізвища винуванців, порушників (а порушень ДФІ  виявила більше як на 100 сторінок!!) та інспекторів були заретушовані.

 

Тому знову просимо інспекцію надати копію у повному обсязі. Адже як то кажуть : "Країна повинна знати своїх героїв!".

 

 

Та і тут дізнаємося тільки прізвища інспекторів, які "наважилися" провести перевірку монопольного гіганта. А порушників і розтратників коштів довідатися - "табу"!

 

 

 

Після такої переписки складається враження, що таких очікуваних та обіцяних змін в правоохоронних та державних органах так і не відбулося. Рука продовжує руку мити...

 

Отже, підсумок: ДФІ в Івано-Франківській області знаходить фактів списання КП "ЄРЦ" без фактичного виконання робіт (читаймо - "крадіжок"?) на 160 тисяч гривень. Матеріали переваірки "транзитом" через Управління СБУ в Івано-Франківській області потрапляють до УМВС, яке в травні минулого року відкривши кримінальне провадження по наведених фактах, 22 грудня 2014 року закриває його "через відсутність складу злочину" в діях посадових осіб КП "ЄРЦ".

 

Щодо мотивацій закриття справи в офіційний спосіб громада довідатися не може, якщо вірити відповіді першого заступника начальника УМВС в області, позаяк навіть Рішення про закриття кримінального провадження є "таємними" матеріалами досудового слідства

 

Можливо (хоча ми не впевнені) згідно закону дії УМВС і ДФІ є обгрунтованими, але така закритість породжує ще більше сумнівів в прозорості роботи силовиків, контролерів та комунальників...

 

Але по факту наведеної переписки хтось таки повинен понести відповідальність: або посадові особи КП "ЄРЦ" за крадіжки і міліціонери за необгрунтоване закриття кримінальної справи, або ж ревізори ДФІ в Івано-Франківській області, які "фальсифікували" акт перевірки та внесли туди неправдиві факти серед інших і про списання 160 тисяч гривень без реального виконання робіт на цю суму...

 

Що скаже Прокуратура?


06.02.2015 1037 2
Коментарі (2)

Анатолій Чирук 2015.02.07, 18:00
Цей вузод як ЄРЦ ніхто не розвяже, дуже крепко хтось його кришує. А взяти за прибирання прибудинкової території і сходових кліток і там є робота для прокуратури. Фактично ніхто не прибирає, а гроші громадяни сплачують справно. Прокуратура бериться за роботу.
Роман Брудр 2015.02.12, 08:54
все як завжди- чинушам права, громадянам обовязки. здається все чесно (?).
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

690
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11209 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1898
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1796
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2795
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4650

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

420

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1092

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1500

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1365
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1745
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1564
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1274
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

647
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

725
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1915
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2251 11
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20411
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

393
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

737 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

779
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1125