Смерть лісника на Прикарпатті: Родичі підозрюють, що чоловіка могли вбити

 

 

До агенції новин Фіртка звернулися родичі загиблого лісника Василя Ципина з села Білі Ослави, що на Прикарпатті, який працював у "Делятинському лісовому господарстві".

 

Дві сестри підозрюють, що їх брата могли вбити.

 

Жінки розповідають, що ввечері 26 вересня 2017 року їх брат разом зі співробітником та ще двома мисливцями пішли у лісову хатину, яка розташована на його ділянці. Там сиділи до обіду 27 вересня.

 

Цього ж дня близько 7 години вечора Василь повернувся додому з розбитою головою, а вранці 28 вересня дружина побачила, що чоловік помер.

 

Родичі переконані, що у лісі трапився інцидент, внаслідок якого чоловік помер.

 

«У лісників є звичай один раз у рік перед святом Чесного Хреста збиратися на сходини лісників. Вони мали зібратися у хатинці, на ділянці нашого брата. І день перед тим, до нього постійно дзвонив той лісник, від якого він прийняв ділянку, щоб брат пішов і все поприбирав, підготував.

 

Ділянка, на якій працював брат була дуже скандальною, по ній відкрита не одна кримінальна справа щодо незаконної вирубки лісу і нашого брата дуже просили, щоб він замінив лісника, проти якого велося слідство.

 

Так от, брат зі співробітником-лісником та ще двома мисливцями поїхали до хатини УАЗіком. Він взяв їсти, рушницю та телефон. Наступного дня десь біля четвертої години, я перетелефонувала до нього і попросила його йти додому, на що він відповів: "Дай мені номер Віті (ред.- лісник, у якого Василь Ципин прийняв ділянку), бо в мене розбитий екран". Мій син, який пішов по гриби, також три рази дзвонив брату і просив "вуйка" сказати, де той перебуває, щоб прийти і його забрати. Проте, Василь знову просив знайти номер Віті. Також, синові сказав, що у лісі сам, що товариші залишили його та повернуться.

 

Коли він зійшов з гори, його бачили односельці вже без рушниці. А коли вийшов з лісу, - то його підібрали два хлопці, які й привезли додому. Хлопці кажуть, що важко сказати чи брат був п’яний, чи йому вже віднімало мову внаслідок удару, справа на голові була рана.

 

Вдома, брат був близько 7 години вечора, він ще говорив з дружиною і вставав вночі, а вже зранку його дружина подзвонила, що він помер.

 

Ми подзвонили в міліцію і довго чекали, потім зателефонували вже до Івано-Франківська. Тоді приїхали правоохоронці з Надвірної і по телефону сказали, що не треба їхати слідчим з Франківська, бо тут все ясно… Що їм було ясно – невідомо?

 

Після смерті брата, я поїхала до того лісника, що був разом з ним. Він сказав, що нічого не сталося, а брат подряпався об сучок. Вже коли приїхала міліція, то вони разом з батьком поїхали в лісництво, там були всі лісники крім цього, що був разом з братом, його знайшли дома в стайні, він весь трусився, казав, що нічого не було.

 

Також, неподалік від того місця, де вони відпочивали є полонина. Вночі один з мисливців передзвонив до того ґазди і сказав: «Іди забери того свого дружка (ред.- йдеться про загиблого лісника), бо він вже забагато говорить. Бо якщо я йому зараз дам, то він ту розсиплеться».

 

Той ґазда підтвердив моєму батькові, що дійсно так було, проте потім почав говорити, що нічого не бачив, не знає і додав, що у нас у всіх є діти.

 

Всі люди бояться. Декілька разів брат приходив побитий, казав, що йому погрожували, навіть ніж прикладали. Він дуже шкодував, що погодився на цю роботу, казав, що йому зовсім інше обіцяли і був впевнений, що його так просто з цієї роботи не відпустять.

 

З огляду на те, як настирливо його просили підготувати місце для зустрічі мисливців, складається враження, що брата просто хотіли витягнути з дому.

 

Зі слів невістки, рана була оброблена. Ми підозрюємо, що в лісі щось сталося. Він протягом останнього місяця почав говорити, що йому погрожують. Він вже два рази писав заяву на розрахунок, проте у лісгоспі її ніхто так і не зареєстрував. Ми розуміємо, що найлегше написати, що брат був п’яний і впав, але ми хочемо правди. Всі знають, що люди живуть з того лісу, що його постійно вивозять і вивозять.

 

Також, головний лісничий, сказав, що не було заплановано ніякого сходу і ніяких документів чи дозволу на його проведення немає.

 

В експертизі йдеться, що в його крові великий вміст алкоголю, який, на нашу думку, на момент розтину не міг бути настільки високим. Ми схиляємося до того, що це неправда і все робиться, щоб закрити справу і сказати, що брат будучи п’яним, просто впав і вдарився головою. Він був хорошою людиною. Ми хочемо відновити його добре ім'я.

 

Всі, хто були в лісі слідчому казали, що після сходин брат пішов на свою ділянку, а всі решта поїхали додому. Чого йти на ділянку у таке велике свято - не зрозуміло… Там щось відбувалося.

 

Ми не хочемо, щоб хтось сідав, але ми хочемо правди», - розповідають сестри Василя Ципина.

 

Журналісти агенції новин Фіртка звернулися з інформаційним запитом до Управління Національної поліції в Івано-Франківській області та чекатимуть від правоохоронців інформації стосовно даної справи.

 

Заключення судмедексперта:

 

 

Варто додати, що у травні минулого року Державна екологічна інспекція нарахувала 1,23 мільйона гривень збитків за результатами планової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства на території лісового фонду ДП "Делятинське лісове господарство".

 

Шкоду завдано внаслідок неочистки лісосік на площі 9,6 га, пошкодження дерев 1,33 м³ незаконних рубок дерев хвойних порід загальним обсягом понад 194 м³


03.11.2017 1878 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

650
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1893 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1123 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

547
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6898 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11380 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

326

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1062

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1107

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1102
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

271
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1073
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

843
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

737
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2944
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4432
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18435
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

306
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

346
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

658
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

764