Скільки коштують офіси українських політичних партій в Івано-Франківську?

 

«Західний кур’єр» дослідив вартість офісних приміщень, в яких знаходяться обласні та міські організації найбільш рейтингових політичних партій України.



Партія регіонів
Обласне представництво знаходиться на вулиці Грушевського. В одному приміщенні тут і офіс «Молодих регіонів», і приймальня народного депутата від ПР Василя Чуднова. До цього в будівлі знаходився книжковий магазин «Дивосвіт», пізніше автосалон, а з жовтня 2011 року тут «прописався» обласний осередок регіоналів.
Раніше політична сила орендувала офіс на вулиці Василіянок (зараз, до речі, там знаходиться обласний осередок «Нашої України»), але у зв’язку з розширенням штату змінили приміщення на більш комфортабельне.

 

Офіс і справді просторий та сучасний, повністю технічно оснащений, з гарним ремонтом. Щоправда, надати інформацію щодо площі приміщення працівники навідріз відмовились, а після питань щодо фінансування навіть занервували. Мовляв, «точно не з державного бюджету». За нашими припущеннями, площа приміщення – близько 60 квадратних метрів.

 

Офіс міського представництва розташовується на вулиці Труша, неподалік парку Міцкевича. Його відразу легко помітити, біля входу майорять два яскраві прапори – державний синьо-жовтий та синій – регіоналів. Так само, як і колеги з обласного осередку, представники міського відділення інформацію щодо площі та фінансування вирішили не розголошувати.

 

Приміщення міського осередку менше, ніж обласного – десь 35 м2, але відразу помітно сучасне обладнання, яким офіс повністю «начинений».


ВО «Свобода»
Офіс обласного осередку «свободівців» розташовується на Північному бульварі. У приміщенні чи не на кожній стіні то плакат Тягнибока, то Бандери, вишиваний портрет Шевченка, оздоблення під українську вишивку. Біля столу засідань –Державний прапор України та прапор УПА.

 

Представники «Свободи» інформацію щодо площі не приховували, але визначали «на око» – 60 квадратних метрів. Загалом приміщення просторе і світле, щоправда, з незакінченим ремонтом. Міське представництво раніше було по сусідству з обласним, але кілька років тому переїхало на вулицю Незалежності. На 30 квадратних метрах тут розмістилась і громадська приймальня, і агітаційний центр «Свободи».



«Фронт змін»
На Прикарпатті офіси «Фронту змін» з’явилися у грудні 2008 року, спочатку як громадського об’єднання, а з 2010-го – як політичної партії. Раніше і обласний, і міський осередки «Фронту змін» знаходилися на вулиці Бельведерській, але у 2009 році переїхали у кращі приміщення. Обласний – на Галицьку, а міський – на площу Міцкевича, обидва в центральній частині міста.

 

Офіс обласного представництва красиво умебльовано, з привабливим ремонтом. Площа приміщення – орієнтовно  50м2. За словами представників обласного осередку, обласний офіс не є приймальнею, тут проводяться лише найважливіші зібрання, наради і т.д. Якщо громадяни приходять, то їх, звичайно, вислуховують, але скеровують у відповідне локальне представництво. Якщо це житель Івано-Франківська – то у міський офіс, а якщо районний мешканець – то до районного офісу.

 

У міського осередку «Фронту змін» приміщення невелике – приблизно 20-25 м2, але затишне та зручне. Тут за графіком проводять депутатські прийоми громадян, а також розглядаються їх звернення.

 


Партія «УДАР»
Обласне представництво партії орендує приміщення на вулиці Січових стрільців, межує з кількома приватними офісами. Раніше обласний «УДАР» знаходився на вулиці Донцова, але з вересня-жовтня минулого року «перебрався» ближче до центральної частини міста. Площу офісу «ударівці» сказали відразу і без жодних приховувань – 31 квадратний метр.

 

Міський осередок «УДАРу» орендує приміщення у «Парк-готелі», на вулиці Мазепи. Щоб потрапити до офісу, потрібно обійти будівлю готелю і зайти із заднього двору. По дорозі – два великі сміттєві баки, замість таблички – роздруківка на аркуші А4. Офіс знаходиться в одному приміщенні з громадською організацією «Форум», хоча приміщення доволі маленьке – всього 24 квадратних метри.
«Парк-готель» дає багато можливостей, – розповідає представник міського осередку. – Для великих прийомів та зустрічей ми орендуємо конференц-зал, а для особистих прийомів – спеціальну кімнату. Якщо ж якісь локальні звернення – розглядаємо безпосередньо у приймальні». 

 

«Наша Україна»
Обласний осередок знаходиться на вулиці Василіянок, по сусідству з багатьма іншими офісними приміщеннями. Біля дверей представництва висить табличка з написом:  «Громадська приймальня народного депутата Зіновія Шкутяка». На наше питання, чи це представництво «НУ», чи лише депутатська приймальня, працівниця офісу відповіла досить неоднозначно: «Та може бути і представництво». Жінка, яка представилася секретарем-консультантом, на будь-які питання відповідати відмовилась і ясно дала зрозуміти, що наша присутність тут не бажана. Приміщення офісу досить велике – приблизно 40 квадратних метрів, щоправда, невідомо, хто його фінансує – чи партія «Наша Україна», чи сам народний депутат.


Міське представництво розташовується на вулиці Шашкевича. У приміщенні кілька кімнат, є і так званий «мітинг-рум» – досить просторий зал для переговорів. Площа – близько 30-35 квадратних метрів.



«Батьківщина»
Регіональні представництва «Батьківщини» виявилися справжньою загадкою. Як вказано на офіційному інтернет-сайті партії, обласний осередок у Івано-Франківській області знаходиться на вулиці Мельника, але офісу там ми не знайшли. Місцеві жителі повідомили: «Так, було тут представництво, але давно уже кудись переїхало». Іншої адреси на сайті ми не знайшли, тому вирішили навідатися до міського представництва, яке розташовується на вулиці Тичини.

 

Серед багатьох інших офісів знаходимо потрібний. Перед нами дошка з портретом Юлії Тимошенко і броньовані двері. Що-правда, зачинені. Наступного дня зранку повторюємо візит до міського представництва, але ситуація та сама – ніхто не відчиняє. Питаємо у чергової на вході до будівлі, чи буває хтось в офісі «Батьківщини»? «Так, зранку, десь о годині 9-ій приходить іноді жіночка». Що ж, цікава позиція… Втім, приблизну площу міського офісу ми все-таки визначили. У приміщеннях будівлі, де знаходиться представництво, блочна система розмі-щення кімнат, отож кімната поряд з «Батьківщиною», має бути така ж за розміром. За словами працівниці сусіднього ательє, площа кімнати 16-18 квадратних метрів.



Підсумки 
Можна зробити висновок, що майже всі регіональні представництва політичних партій в Івано-Франківську знаходяться у центральній частині міста, де, як відомо, ринкова вартість нерухомості завжди була найвищою. 

За словами експертів з бюро нерухомості, на сьогодні приблизна ціна за 1 м2 комерційного приміщення з пристойним ремонтом в центрі міста – близько 3000 у.о. Звичайно, ціна залежить від багатьох факторів: від наявності окремого входу, від розташування на поверхах (чим вище поверх, тим дешевша вартість), і навіть від того, який фасад будівлі. Якщо приміщення у центрі, але з ремонтом ще радянських часів, гранична ціна 1 м2 у такій нерухомості – 1500 у.о. І навпаки, за першокласний дизайн та якісний ремонт доведеться солідно заплатити – близько 4500 у.о/1 м2. 

 

Отож, за експертною оцінкою та нашими підрахунками, найкращі офіси серед обласних представництв у нашій області належать Партії регі-онів та «Фронту змін». При їх продажу можна вторгувати близько 240000 у.о. за кожен. На другому місці – ВО «Свобода», яке при продажу за свій офіс могло б отримати в середньому 170000 у.о. Ринкова ціна за обласний осередок «Нашої України» – не менше 110000 у.о., а Кличкового «УДАРу» – 93000 у.о.

 

Щодо міських осередків, то тут найкращий офіс у «Нашої України». Його вартість на ринку нерухомості – приблизно 170000 у.о. Слідом іде Партія регіонів, ціна офісу якої при продажу – 130000 у.о. «Свобода» на третьому місці – 90000 у.о. «УДАР» за свій  офіс у «Парк-готелі» та «Фронт змін» при продажу отримали б по 85000 у.о. І найменш презентабельний офіс серед міських осередків у «Батьківщини»– при продажу вони отримали б не більше 45000 у.о.

 

Варто сказати, що такий рейтинг досить непостійний, адже політична ситуація в Україні змінюється буквально з кожним днем. Але з його допомогою можна прослідкувати певну відповідність між тим, які партії набирають політичну силу, а які втрачають народну підтримку. Нещодавно на вулиці Лепкого вже з’явився регіональний осередок «Україна-Вперед!» Наталії Королевської. Говорити про високий рейтинг партії звісно ще рано, але  перспектива, за певних обставин, – незаперечна. Інші ж партії, які займали високі позиції в минулому, сьогодні, навпаки, стрімко втрачають популярність. І все це, звичайно, позначається і на регіональних осередках. Але, як ми уже зазначали на початку статті, обласні та районні представництва – важливий показник престижу партії, тому оминати увагою їх не варто. Політика – річ тонка, тут важливі навіть і дрібниці.

 

Цікаво також і те, що законодавство не встановлює мінімальної чисельності членів територіальних організацій політичних партій, вказано тільки, що один член партії повинен очолювати обласний осередок партії. Також, хоча і встановлена вимога стосовно створення партією осередків у більшості областей України, будь-які наслідки їхньої ліквідації відсутні. Не регламентується і відповідальність партійних осередків за вчинення дій всупереч рішенням керівних партійних органів, отож, законодавство у цій сфері ще досить недосконале. Правда, це вже інша тема для дослідження.


Оксана ГЛУШКЕВИЧ


Коментарі (5)

Роман 2012.06.22, 12:28
а що це за ціни за м кв ???? ви в Дубаї ходили по офісах??? газету з оголошеннями купіть,почитайте і не дуріть народ!
читач 2012.06.22, 11:24
офіс Батьківщини" не знайдете, бо вони багато років дурили людей, а тепер доводиться ховатися від виборців. А взагалі то офіс знаходиться на п’ятому поверсі по вул.Василіянок, 62, а. Там сидять найбільші брехуни на чолі з жидиком шльомою.
Юрист 2012.06.22, 13:10
Абсурдна сама постановка питання: як партія може щось вторгувати від продажу не власного, а ОРЕНДОВАНОГО (для чайників пояснюю- ЧУЖОГО)офісу?
Щукар 2012.06.22, 14:11
Таке враження,що у декого з дописувачів від "покращення" дах вже поїхав
Василь І. 2012.06.22, 21:42
Вважаю, що журналісти актуальну тему дослідили. З цікавістю прочитав би подальші дослідження у житті організацій партій нашого міста. Адже їх понад 100 налічується. На комент ЮРИСТА додам, що не всі орендують (чи наймають), а й дехто безкоштовно користується. Це не суперечить вимогам ЦКУ. Думаю, що ЮРИСТу слід поглянути в підручних деонтології, юридичної етики, щоб не було такого елементу вуличного сленгу (характерного для нашого північного сусіда) як "чайник". "Зри в корень" - як казав К.Прутков. Ось так.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1023
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2416
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2059
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2094
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6368 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2386 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

260

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1073

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1085

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1325
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

201
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

539
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1998
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26440
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

496
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10399 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7939
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

484
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

344
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

489
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

569
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1512