…щоби серед дітей не було боїв без правил

У приміському селі кілька школярів 11-12-13 років взяли лопати та спорудили щось на зразок велодрому. На то пішов навіть не один тиждень. Діти розшукували в інтернеті зразки, вичитували, як то споруджується, довго працювали фізично. Коли все було готове і малі там навіть почали вчитися робити трюки на велосипедах, тато одного з хлопців, наслухавшись вдома, що малий може там зламати руку, ногу, голову і все, що ламається, завів трактор і за кілька хвилин потворив все, що споруджували діти, на постапокаліптичний пейзаж.

Стоп!

Давайте, не засуджувати ні тата, ні дітей, ні тих, хто за них переживав через відсутність досвіду.

Спробуємо звернутися до світової практики позашкільного виховання дітей.

Левова доля різних американських позашкільних дитячих закладів функціонують на громадських засадах. Насправді, не цілком на громадських, але держава або місцева влада там лише допомагає. Звісно, що є багацько приватних закладів, які обходяться батькам не дешевше, ніж навчання їх чад у приватних школах. Там, як правило, вчать імениті науковці або спортсмени. Але сьогодні не про них.

В Америці все простіше.

Якщо на вашій вулиці чи у будинку  живе хімік або людина, яка знається на хімії. Якщо поблизу мешкає бодай кілька дітей, які цікавляться хімією і в цього хіміка є час, а поблизу пустує гараж чи частина підвалу, то у тому приміщенні неодмінно запрацює гурток з хімії.  Місцева влада може допомогти з реактивами або обладнанням, а ще вона можливо профінансує участь найуспішніших з вихованців цього гуртка в олімпіадах.

В Америці найбільше спортивних гуртків за місцем проживання. Біржеві маклери і пожежники, лікарки і поліціянтки, різні дядьки та тітки, переодягнувшись по роботі з офіційних костюмів у спортивне або натягнувши на свої тіла з тату футбольні форми, збирають навколо себе хлопчиків та дівчаток з найближчих будинків і на громадських засадах, без будь-якої оплати, а виключно для власного задоволення, займаються з дітьми, наприклад, футболом. Часто лише тому, що серед тих дітей є і їх особисті. Щоби вони не тинялися по вулиці з порожніми головами. Бо, як відомо, у порожні голови завжди залазять різні недобрі думки. А в дитячі голівки тим думкам ще і дуже легко пробитися. Батькам вирішувати, які саме думки мають роїтися навколо голів їх дітей – добрі чи погані?

Місцева влада у таких випадках може допомогти з формою, якщо вдається зібрати повноцінну команду, чиновники можуть посприяти, щоби на зимовий період діти мали можливість тренуватися у залі. Періодично організовуються змагання між дворовими командами. Зрештою, професійні американські селекціонери саме на таких дворових заходах віднаходять майбутніх зірок американського футболу, гандболу, баскетболу і всіх інших болів, які існують.

Гуртків море. Добре знаю людину, яка у Купертіно у вільний від роботи час займається з дітьми ІТ-технологіями. Хлопчики і дівчатка з п’ятих і шостих класів вже пишуть програми, навіть власні електронні забавки вигадують.

Все це пригадалося через ще один скандал у сім’ї іванофранківців.  

Подружка мами десятирічного хлопчика відкривала певний захід для дітей і попросила привезти малого. І тут пійшла коса на камінь – малому те, що пропонувала знайома його мами, не заходило взагалі. Його воно не цікавило і він рішуче відмовився їхати.

Все скінчилося невеликою, але нервовоємною війною в одній окремо взятій родині, коли від малого на вечір відібрали телефон, планшет, а до комп’ютера допустили лише під строгим наглядом, щоби зробив уроки.

Можна зрозуміти дорослу цьотку, яка живе своїми мріями. Вона довго ходила коридорами міської влади поки нарешті їй виділили приміщення, знайшла спонсорів, які проплатили ремонтик і дали грошей на обладнання. Їй не раз на рівні приниження доводилося просити, пояснювати, може навіть божитися.

І ось відкриття! За постсовковою традицією неодмінно мусить зібрати побільше дітей, людей з місцевих ЗМІ, розповісти на камеру і перед диктофонами,  як важко йшлося до мети і, яка добра влада та спонсори. Ок. Раз допомогли – хай будуть похвалені. Хоча у Біблії про допомогу писано трохи інше. Але ж то всього-навсього Біблія. А тут сучасне життя!

Найнебезпечніше у цій ситуації, що дитина постраждала через благі наміри дорослих втюхати їй те, що їй, цій дитині, не подобається. Можливо, якби у підвалі відкрився гурток геймерів або з настільного тенісу, то він би ще і вмовляв маму і тата відпустити його. А тут якісь танці чи то співи…

Напрошується питання, а для чого це нав’язування? Відповіді не знає ніхто. У цій історії навіть винуватих знайти важко. Якась тітка зробила добру роботу, відкривши ще один заклад для дітей. Мама хотіла, щоби син спробував себе у чомусь новому. «А раптом?» - Промайнуло у маминих думках з яскравим світлом софітів на сцені під час вручення Оскару. Малий теж не винуватий, бо йому то просто не подобається. Зрештою, нам всім щось подобається, а щось не подобається. І то природно.

Саме гуртки за інтересами мали би виникати за місцем проживання для наших дітей. Гляньте, скільки дорослих після роботи пропадають перед телевізорами. Чи не корисніше було би зібрати навколо себе 5-10-15 діточок, яких цікавить те, у чому ці дорослі фахівці, і допомагати малечі посягати те, що їм подобається?

То не обов’язково мають бути гуртки з ботаніки або фотографії. Хіба завадить туристичний гурток або заняття під наглядом дорослих з екстремальних видів спорту. Головне, щоби діти мали чим зайнятися і, щоби все це відбувалося під наглядом дорослих.

Ну, які такі екстремальні види спорту, можуть виникнути запитання. Ок. Якщо вам не хочеться, щоби був такий гурток поблизу вас, то діти будуть всім цим займати подалі і потай від ваших очей. Але, повірте, вони будуть цим займатися. Бо так вони, діти, влаштовані. Якщо не вірите, то пригадайте себе у їх віці.

Як говорив Майк Тайсон «Чим більше навколо буде спортивних шкіл, тим менше навколо буде боїв без правил.»

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

36 шкіл з туалетами надворі: хто повинен подбати про комфорт учнів у прикарпатських громадах

На Франківщині міст, з якого впав 10-річний хлопчик, визнали пішохідним та поремонтують

Десяток тренерів та численні заходи: в палаці Потоцьких завершили проєкт "Дозволь собі танець"


18.09.2021 Ущенко Олег 11705
Коментарі ()

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

65
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

84
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12166 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

501

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

759

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1061
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

427
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4087
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18051
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

693
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

813