Що дивитися в кіно цієї зими: 13 українських прем’єр і одна непрем’єра

Зимовий кіносезон розпочато. Українські кінематографісти підготували для глядачів фільми на будь-який смак: комедії, сімейні пригодницькі стрічки, воєнні драми, історичний екшн тощо.

Серед зимових релізів є дві екранізації – романів «Чорний ворон» Василя Шкляра та «Фелікс Австрія» Софії Андрухович (фільм має назву «Віддана»), пише Фіртка з посиланням на Детектор Медіа.

У грудні вийде продовження комедії, яка минулого року завоювала народну любов, йдеться про сиквел «Скаженого весілля». Сюрпризом стане повторний прокат стрічки «Пригоди S Миколая», яка вже виходила на екрани в грудні 2018 року. Є серед зимових прем’єр і документальна стрічка та один фільм-концерт.

12 із 14 стрічок вироблені за державної підтримки – або Державного агентства України з питань кіно, або Міністерства культури, або ж Українського культурного фонду.

Далі – детальніше про українські прем’єри цієї зими.

«Чорний ворон»

5 грудня у прокат вийшла екранізація роману Василя Шкляра «Чорний ворон», режисером якої виступив Тарас Ткаченко.

Події фільму розгортаються у 1922 році. У центрі сюжету – колишній офіцер армії УНР Іван (на прізвисько Ворон), який приїздить разом із вагітною дружиною до батька на хутір неподалік містечка Кам’янка. Сім’я сподівається почати нове життя, отримати документи, адаптуватися до нової влади, але вже зовсім скоро Івану прийдеться зробити вибір на новому місці – терпіти ганьбу і насильство над своєю сім’єю заради ілюзії миру чи приєднатися до повстанців.

«Історія зимового саду»

5 грудня стартував прокат документального фільму «Історія зимового саду» Семена Мозгового, для якого ця робота стала дебютом у повнометражному кіно.

Фільм розповідає про павільйон квітникарства колишньої ВДНГ. Головна героїня стрічки – Валентина Вороніна, яку після сорока п’яти років роботи в павільйоні просять піти на пенсію. Жінка вважає, що без неї всі рослини загинуть і намагається до останнього боротися за своє місце.

«Паперовий літак»

Ще одна прем’єра 5 грудня – драма «Паперовий літак» Сергія Анашкіна, що вийшла в обмежений прокат (один сеанс на день у кінотеатрі «Жовтень», декілька окремих показів у «Лірі»).

За сюжетом фільму, в маленьке містечко приїжджає бандит на прізвисько Румун, щоб домовитися з місцевими бандитами і перетворити місто в базу для переправлення наркотиків. Але в містечку всім заправляє місцевий авторитет Лихач, який не збирається пускати сюди чужинців. У центрі бандитського протистояння виявляється простий хлопець Паша, який вирішив виїхати з вмираючого міста разом зі своєю нареченою.

«Розділові наживо»

11 грудня відбулася прем’єра фільму-концерту «Розділові Наживо», режисером якої став Вадим Ільков. Планувалося, що проєкт покажуть у восьми містах України лише один раз, але 12 грудня творці повідомили, що випускають стрічку в обмежений прокат (кінотеатр «Жовтень»).

«Розділові Наживо» – це екранізація перформансу «роздІловІ» мультидисциплінарного проєкту мистецької агенції «АртПоле» за участі Сергія Жадана (текст / голос), Олі Михайлюк (ідея / візуалізації), Олексія Ворсоби (музика / акордеон), Томаша Сікори (музика / експериментальні інструменти та саксофон) та Сергія Пілявця (VJ). Вперше проєкт було презентовано у грудні 2012 року в Івано-Франківську та Києві на основі книги Сергія Жадана «Вогнепальні й ножові». З того часу «роздІловІ» об’їздили з виступами всю Україну.

«Пригоди S Миколая»

12 грудня в прокат виходить сімейна пригодницька комедія «Пригоди S Миколая» Семена Горова. Глядачі вже бачили стрічку на великих екранах у грудні минулого року.

Фільм розповідає про пригоди сім’ї Василенків у Карпатах. За сюжетом, до другокласника Артема напередодні Дня святого Миколая приходить злодій в костюмі Миколая. Хлопчику та його сестрі доведеться перемогти злодія та врятувати свято.

«Тільки диво»

19 грудня в прокаті стартує дитячий фільм-фентезі «Тільки Диво» Олени Каретник, одну з ролей в якому виконав колишній міністр культури Євген Нищук.

«Тільки Диво» – це історія про юнака Северина та його сестру Аніку, які задля порятунку хворого батька долають низку випробувань та потрапляють у вир пригод. Події фільму розгортаються у переддень свята Миколая.

«Скажене весілля – 2»

25 грудня в українському прокаті стартує сиквел «Скажено весілля» режисера Влада Дикого (він же Владислав Климчук).

За сюжетом другої частини комедії «Скажене весілля», минув рік, відколи молодша дочка Василя Середюка вийшла заміж за афрофранцуза. Емоції вщухли, і темпераментний батько тільки-но видихнув, як старша донька приводить у дім неочікуваного зятя.

«Пекельна хоругва, або Різдво козацьке»

Першою українською стрічкою, що вийде в прокат у новому році, стане фільм-казка «Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво» Михайла Кострова. Дата релізу – 1 січня 2020 року.

За сюжетом, Чорт укладає парі зі Святим Петром, який зможе полонити та утримати до Різдва найкращого і найхоробрішого козака Семена. Так Чорт отримає можливість знищити весь козацький рід на землі. Але на відважного козака не діють чари і його неможливо залякати чи купити.

«Мої думки тихі»

З 16 січня українці зможуть побачити на великих екранах стрічку, що стала одним із фаворитів цьогорічного Міжнародного одеського кінофестивалю – «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча.

«Мої думки тихі» розповідає про молодого звукорежисера Вадима. Зазнавши безліч невдач в роботі та особистому житті, він отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди залишити «незручну Україну» і вирушити в «привабливу Канаду» подалі від проблем. Однак все виявляється набагато складніше, коли головним супутником у новій роботі виявляється його мама.

«Віддана»

Ще одна прем’єра зими – екранізація роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія», що вийде в прокат 16 січня під назвою «Віддана». Режисеркою стрічки стала Христина Сиволап, для якої це дебютна робота в повнометражному кіно.

Дія фільму розгортається у Станіславові (нинішньому Івано-Франківську) кінця ХІХ – початку ХХ століття. У центрі сюжету – заплутані стосунки служниці Стефанії та панянки Аделі.

«Екс»

23 січня на екрани вийде кримінальний бойовик Сергія Лисенка «Екс», знятий за реальними подіями.

За сюжетом, у 1932 році на Галичині четверо українських підпільників УВО (української військової організації) на прізвиська Чорний, Зюк, Явір та Терен планують пограбування для потреб опору. Але все йде не за планом, і ретельно розроблена операція перетворюється на криваву бійню.

«Наші котики»

30 січня в прокат вийде воєнна комедія Володимира Тихого «Наші Котики».

У центрі сюжету – четверо добровольців-волонтерів, які захищають Україну від російського вторгнення. Спочатку проєкт планувався як міні-серіал. Режисер відзняв три епізоди по 15 хвилин та виклав їх на YouTube, але згодом зрозумів, що історій вистачить на повнометражне кіно.

«Пограбування по-українськи»

Комедійний бойовик «Пограбування по-українськи» режисерки Аліни Бухтіярової вийде в прокат 13 лютого 2020 року.

За сюжетом стрічки, тренер дитячої секції з плавання закохується в селебріті. Він намагається завоювати знаменитість і для того, щоб стати заможним і справити враження на дівчину, йде на зухвале пограбування банку.

Черкаси»

27 лютого у прокат вийде режисерська версія воєнної драми «Черкаси»Тимура Ященка.

Фільм розповідає про команду українського тральщика «Черкаси», який у 2014 році став єдиним із семи кораблів, що втримав український стяг на своїй щоглі на озері Донузлав під час анексії Криму.


17.12.2019 4076
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

569
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1756 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1091 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11327 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

240
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

812
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

682
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2911
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4412
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18405
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

261
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

325
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

634
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

736