Село і люди. Можливості

Сервус, товариство!

Так склались обставини, що зараз ми, як і весь світ, занурились у боротьбу з вірусом і за тим не зауважили кардинальних змін, що відбуваються у  суспільстві. 

Не відкрию вам Америки, якщо скажу, що багато жителів Галичини мають дачі або городи, чи будиночки в селах, звідки більшість нас родом. Я не виняток, вважаю, що мені пощастило мати “до кого поїхати в село” та зайнятись трудотерапією впродовж вихідних. 

Трохи передісторії

Два роки тому задумався над тим, щоб переїхати жити в село. Тоді для себе окреслив кілька викликів, які відвернули мене одразу від мого задуму: 

  • Примітивна інфраструктура: погані дороги та транспортне сполучення; 
  • Відсутність 4G інтернету, неможливість “бути на зв’язку”;
  • Відсутні можливості для зайнятості молоді;
  • Небажання жителів сіл змінювати своє середовище. 

Якщо умови для себе ми можемо створити у межах  подвір’я, то вплинути на ремонт дороги до села вкрай важко. Як і практично неможливо домогтись якісного пасажирського сполучення. Зі свого досвіду скажу, що оператори мобільного зв’язку теж не поспішають ставити вежі 4G зв’язку, навіть якщо їх дуже просити, а кабельний інтернет не у кожному селі є. У нас - немає. 

Факт того, що жителі сіл більш консервативні - нікуди не забереш. Зазвичай старшим людям, більшість яких й живе в селі, важко пристосуватись до інновацій, які можуть полегшити їм життя: від обробітку землі до створення додаткових джерел заробітку. Не кажучи про кооперативи та об’єднання для досягнення кращих результатів в тому ж таки сільському господарстві. Проте, є вже перші випадки вдалих кооперацій на селі, котрі дають позитивний результат. Яскравий приклад - село Чесники на Рогатинщині. 

Та це, на жаль, не дуже впливає на “середню температуру по палаті”...

Зміни почались...

Але не все так просто. Тому є про що писати. Сьогодні село, стикнувшись з чудовими можливостями, отримало шанс на відродження.

Більшості людей на  карантині перебувають вдома, не мають можливості виїхати на вихідні чи працювати дистанційно. У Facebook ми бачимо багато жартівливих постів на ту тему,  креативні ідеї українців у їхньому прагненні “вийти на свіже повітря”.

Краще почуваються люди, котрі живуть в приватному секторі та мають можливість проводити час на подвір'ї, поратись на прибудинкових територіях. Ну і зовсім не мають часу сумувати люди, котрі живуть в селі. Чому? Бо робота є завжди - підтвердять жителі сіл!

Можливості

Села стають для мешканців міст центром рекреації на час карантину. Сприяє цьому також економічна криза, котра стимулює людей інвестувати кошти та працю у вирощування городини, щоб в тяжчі часи прогодувати сім’ї. Благо, українці завжди вміли працювати на землі, тому всі мають елементарні базові навички та нікому не доводиться вчитись цьому ремеслу. 

Село стає саме тим місцем, яке зараз може дати українцям істотні переваги та посприяти виходу з карантину. Чисте повітря є чи не найбільшою перевагою села: ви завжди можете вийти в ліс чи поле, вдихнути на повні груди та насолодитись красою довкола. Весняні пейзажі особливо зачаровують.

Для більшості ж людей, село залишається джерелом поповнення харчових запасів. А цього року, як ніколи, спостерігаю істотне пожвавлення на городах: люди садять картоплю та інші овочі, сіють зелень. Звернув увагу, що почали обробляти городи, котрі вже довгий час були занедбані. Картина, яка мене сильно вразила - кількість транспорту, що їхав з Франківська за місто у п’ятницю після Великодня: про карантин, таке враження, уже всі забули. Це очевидний показник того, що люди “повертаються до села”. І це прекрасно. 

Для заробітчан зараз постало питання чим зайнятись в Україні поки влада намагається створити “рабство”. 

Село для них стає чудовою можливістю стартувати, започаткувати власну справу, займатись тим, чим  зазвичай займаються на чужині. Тільки тепер уже вдома на своїй землі, маючи можливість бути з рідними. Це також чудова нагода відродити наші села руками самих селян: поїздили по світу, тепер “свою хату” час будувати. Багато зараз успішних сіл якраз починали відроджуватись, коли жителі повертались із заробітків та започатковували власну справу, показуючи добрий приклад сусідам, котрі підхоплювали ініціативу. 

Для людей, котрі живуть у квартирах цінно мати власний будинок. І село дає таку можливість. Село може стати чудовим місцем для міських інтровертів, котрі шукають можливість ізолюватись від суспільства, на чистому повітрі. Для тих, хто не має свого будинку за містом зараз є чудова нагода придбати. Мій товариш Іван Паламарчук досліджував це питання та створив підбірку таких можливостей в мальовничих місцях області, з котрими можна ознайомитися тут. 

Одного разу мені вдалось змінити свій погляд на життя у селі й тепер я зауважую дуже багато цікавих речей, котрі пов’язані з селами в Галичині. Тому в цьому блозі я ділитимусь з вами цікавими фактами, ідеями та історіями про села та можливості, які зараз з'являються. Точно розкажу вам про кількох файних людей з наших країв, котрі вже щось роблять в  селі. Покажу, як праця в селі виглядає і хто з того що має. Робитиму колоритні фото, які не залишаться поза вашою увагою. 

Якби-сти мали якісь думки чи ідеї, то пишіть мені сюди. Також мені цікаво десь поїхати й побачити щось нове, познайомитись з кимось цікавим і просто помилуватись красивим нашим краєм. 

Будьте здорові!


03.05.2020 Саїк Олег 28228
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6450 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10881 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12155 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5799
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3726
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2959

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

492

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

756

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

744

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1055
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

400
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

455
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

539
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4083
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11619
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6646
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1148
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18044
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

401
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

690
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

760