Розчинення «Фронту Змін» у «Батьківщині»: місцеві наслідки київської алхімії

 

 

Вже кілька тижнів журналісти та політичні оглядачі змагаються між собою у спробах знайти красиву і точну аналогію тому, що сталось на опозиційному фланзі української політики. Поглинання «Батьківщиною» кількох солідарних з нею політичних брендів вже порівнювали і з нерівним шлюбом, і зі злиттям (аншлюсом) Німеччини з Австрією у 1937 році.

 

Ми також придумали порівняння.

 

Нам цей процес видається все ж таки чимось алхімічним. Хоча, ні, швидше – «тупо» хімічним. Уявляється, як до великої банки з реально крайньо лівою та популістськ… тобто популярною буряковою самогонкою доливають півлітри солодкого націонал-ліберального лікеру. Ну ще й додають півсклянки на смак прокислого імпортного пива з напівстертим «РіП» на денці.

 

Що маємо у підсумку?

 

Правильно, - ту саму самогонку. Але з ледь відчутним присмаком позавчорашнього політгламуру.

 

Можна по різному оцінювати цей дивний купаж чергового і вже звичного для України намагання схрещення вужа з їжаком (ліво-популістичної «Батьківщини» з націонал-ліберальними «Фронтом Змін», «Реформами і Порядком», та уламками правого «РУХу»), можна сперечатися щодо далекоглядності Яценюка та адекватності його дій, але ми хочемо проаналізувати інший аспект. Нам цікаво, що ж тепер робитимуть актори погоріл… тобто деактуалізованого театру на місцях (зокрема Івано-Франківські обласна і міська організації колишнього «Фронту змін»)? Що робитимуть депутатські фракції ФЗ в Івано-Франківських міській та обласній радах?

 

Зрештою, що робитимуть досить помітні і політично перспективні персони: скажімо, депутат облради Андрій Романчук, який дуже добре знає «хто є ху» в Батьківщині, чи депутати міської ради: Олександр Бубен, Ріяфет Гасимов, Ростислав Кукурудз – підприємці, яким антибуржуазна риторика ліво-популістської «Батьківщини» може колись стати десь посередині горла?

 

Нагадаємо, що сьогодні міськрадівська фракція «За зміни в Івано-Франківську» наразі має такий склад: Ігор Прокопів, Юрій Петрушко, Ріяфет Садиг огли Гасимов, Олесандр Бубен, Роман Василюк, Сергій Борзов, Ростислав Кукурудз, Сергій Басараб, Олег Гончарук.

 

Цікаво також – що робитиме такий місцевий «середньоваговик» як Ігор Прокопів. Адже в якості керівника Івано-Франківського облгазу він повністю підпорядкрваний Дмитру Фірташеві, тому самому Фірташеві, у якого, як відомо всім хоч трохи втаємниченим у розклади сучукрполітики,  "давні дружні" стосунки з лідеркою Батьківщини Юлією Тимошенко.

 

«Коли скасовували "Фронт Змін", то зі мною ніхто не радився. Прийняли рішення і все... Я поки що не готовий вступити в Батьківщину, - розповів нам Ігор Прокопів, - Ситуація зараз наступна - відбувася з’їзд і партію "Фронт Змін" "скасували". На сьогоднішній день "Фронту Змін" не існує. Нині я безпартійний і міська організація знівельована, - її немає. "Фронт Змін" це вже історія. Про нього вже нема що говорити».

 

Прокопів, майже без сумнівів, на наступних місцевих виборах прагнутиме позмагатися за трон Віктора Анушкевичуса, але для цього потрібна підтримка якоїсь партії. До речі, на Галичині «живих» партій лишилося небагато. «Батьківщина», «Свобода», ПР, УДАР... В принципі й все. Зрозуміло, що йти в «Батьківщину» для Прокопіва може означати і те, що треба буде шукати нову роботу. В кулуарах говорять, що його вже чекають в «Свободі». Про політичну безпринципність говорити не будемо (ну де ще, скажіть, окрім України, можливий подібний перехід з ліберальної партії до її антипода – націонал-консервативної, - «з чистою совістю» і без втрати обиччя?)

 

Вже колишній керівник обласної організації партії "Фронт Змін" народний депутат Володимир Шкварилюк розповів нам про об'єднання на місцевому рівні "Фронту Змін" з "Батьківщиною": "Говорити про те чи це обєднання потрібне чи не потрібне – вже пізно. Вже все відбулося. Відбувася окремо з’їзд "Фронту Змін" і "Батьківщини", потім був об’єднавчий з’їзд, на якому одноголосно було прийнято рішення щодо ліквідації "Фронту Змін" і об’єднання із "Батківщиною". Це вже аксіома".

 

«Нині за соцопитуваннями спільний рейтинг демократичних сил на 10% випереджає Партію регіонів», - каже Володимир Шкварилюк. Проте в Україні вже є досвід, що злиття партійних проектів зовсім не означає механічне додавання їхніх рейтингів… Інколи на виході і менше стає.

 

Про долю партійних фракцій в місцевих радах Володимир Шкварилюк розповів: "Є розпорядження лідера партії "Фронт Змін" і є розпорядження голови ради партії "Батьківщина", щоб об'єднати всі фракції у радах. Тобто буде фракція "Батьківщини", у яку входитимуть депутати від колишнього "Фронту Змін" і "Батьківщини. Ми звичайно, що будемо слухатися наше керівництво. У нас на місцевому рівні, слава Богу, проблем немає". Лукавить нардеп щодо «проблем немає» (каже як написано в партійному темнику?), чи не володіє реальною ситуацією в партії на рівні області-міста? Бо яка може бути більша «проблема», аніж демарш партійного лідера міської організації? Щодо розпорядження керівників партій "Фронт Змін" та "Батьківщини" про входження міськрадівської фракції ФЗ до "Батьківщини" Ігор Прокопів зовсім "не в курсі", - він розповів журналістам, що: "У міській раді на даний момент діє фракція «За зміни в Івано-Франківську», ніяких змін немає. І з депутатів ніхто не заявив про вихід чи перехід. Вона працює у повному складі".

 

Цікаво, що навіть депутати Івано-Франківської міської ради-«фронтмени» не коментують перспективи та плани місцевих партосередків, фрекцій та свої особисті.

 

Сергій Борзов на наші запитання відповів більш ніж лаконічно: «Я коментувати не буду. У нас є голова Ігор Прокопів. Звертайтеся до нього». Ростислав Кукурудз також, як виглядає, займає пасивну позицію: «Коли все узгодиться і стане на свої місця, ми почуємо як усе вийшло. Наразі йдуть консультації, - у якому саме вигляді і форматі все це має відбутися (розчинення місцевих структур ФЗ в структурах Батьківщини – Фіртка-Магус). Тому вважаю, що мої коментарі зараз будуть передчасними».

 

Загалом, якщо виходити з класичного розуміння партійних ідеологій, то ліберальний «Фронт Змін» значно ближче до ліберального ж УДАРу, аніж до ліво-популістичної «Батьківщини». Але, без сумніваів, поглинально-об’єднавчі процеси зараз мають одну мотивацію – президентські вибори-2015. Арсеній Яценюк в мовчазному сподіванні, що Юля в 2015 «не гравець», зливає свій майже приватний партійний проект в «Батьківщину» лише з міркувань, що та не має свого кандидата на вибори-2015. А УДАР – має. Тому партійна ідеологія в мотивації дій відійшла на другий план.

 

Одним з виходів з даної ідеологічно важкої для місцевих «фронтменів» ситуації є примкнути до місцевого УДАРу. Поки що політична сила Віталія Кличка виглядає досить перспективним проектом. Але на Галичині це твердження має певні поправки. Всі пам’ятаємо, як під час виборчої компанії восени 2012 року, лише одним виступом на місцевому телебаченні Тягнибок «зрізав» обласний рейтинг УДАРу чи не на третину.

 

Ми запитали головного обласного УДАРівця нардепа Романа Чернегу про перспективи можливого входження обласних структур та окремих партійців «Фронту Змін» до УДАРу. Здалося, що навіть саме питання його застало «зненацька». Його відповідь про перспективи «поживитися» партійцями з ФЗ, які входять до партій не з мотивацією «стати в чергу до корита», а з ідеологічних міркувань (хоча це, звичайно, і рідкість), була короткою і пафосною: «Партія УДАР є відкритою для всіх, хто реально хоче змінити Україну, внести нову якість у політику та повернути довіру до влади».

 

Дмитро Шлемко в цьому пасьянсі (преферансі) нічого наразі не програв – як мінімум залишився «при своїх». «Це закономірний, логічний, обдуманий процес, який обумовлений як бажанням лідерів політичних партій, так і абсолютною більшістю членів партії цих політичних сил, - переконаний Дмитро Шлемко, - Жодних квот щодо вступу і жодних насильних методів у вирішення питань у нас немає. «Фронт Змін» розпустився і на індивідуальній підставі їхні колишні партійці отримують членство у «Батьківщині». Хто хоче – питань немає, хто не хоче – також. Така ж ситуація і на рівні місцевих рад».

 

 «Кожна політична партія має свій статут, свою електоральну базу.  Ті, хто говорять, що «Батьківщина» і «Фронт Змін» мають відмінну ідеологію, то вони напевно не читали програм партій, - переконаний екс-секретар обкому КПУ з ідеології, -  Насправді і Батьківщина, і ФЗ, і Реформи і порядок – це націонал-демократичні, патріотичні політичі сили. Це вперше в історії Української незалежної держави відбувається об’єднання партій, а не народження якихось карликових проектів. Це ті політичні сили, які дійсно мають свою електоральну базу. Це обєднання для того, щоб можна було йти на вибори і вигравати. Немає жодний ідеологічних розбіжностей, всі політчині сили усвідомлювали на що йдуть. Вони розуміють, що сьогодні треба об’єднуватися заздалегідь, до важливих політчиних подій, а не після».

 

І на цій «мажорній» ноті можна було б і завершити… Але згадалися слова публіциста Володимира Павліва: «Вибори - це ще одна маніпуляція, яку нам нав'язують. Систему необхідно ламати. Але чи є в Україні контр-системна опозиція? Така яка не прагнула б зберегти систему, а зламати її? Ні, всі наші так звані опозиції нічого змінювати не хочуть. Вони лише хочуть в існуючій системі зайняти місце влади. Тому - для чого ходити на вибори...? Так само нами маніпулють, наприклад, коли реклама нам говорить: Пий ось таке пиво - цим ти підтримуєш Україну! Я принципово не буду пити це пиво з мотивів "підтримати Україну". Не треба грати в ігри, які нам нав'язують - будь то вибори чи "рятування України" пивом. Очевидно, що існуюча зараз в Україні система розвалиться. Не може не розвалитися. Питання тільки - "коли" це станеться. Але чи є в нас зараз напрацювання - що робити далі, на руїнах існуючої системи? Зокрема в тих партій, які називають себе опозиційними? - Немає. Якщо є - покажіть!»

 

І це щодо різниці між хімією і алхімією. В Україні політика – суцільна хімія. Окрім як «хімічити» політики нічого не роблять і не прагнуть. Вони навіть не знають про існування високої алхімії… Але це вже тема для статті в іншій рубриці…

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»


Коментарі (8)

ЛЕГО 2013.06.26, 15:41
не віру ні владі ні опозиції. влада девчому і краща. і щодо неї немає ніяких ілюзій. всі ці опозиціонери вже були по кілька разів владою. і що? ніякі...
Я 2013.06.26, 16:04
Щось ти плутаєш, здається якраз теперішні міністри по кілька разів вже були у владі. А Янукович навіть при помаранчевих далеко не 1 місяць був прем'єр-міністром. Як усе скоро забувається...
ЛЕГО 2013.06.26, 16:20
Кріль був міністром во голови нацбанку головов вр. бабтист був головов сбу і перши віце. шлемко і шкварко були заступниками голови ода. і тд, і тд.... вже по три кола дехто влада-опозиція... за юля і юща все тільки валилося. як скоро все забувається...))
Andriy 2013.06.26, 17:34
Традиційно цікава, але й традиційно однобока аналітика від Фіртки є, як мінімум, базою для дискусій. Безперечно об'єднання, 3,5 політичних партій в одну має і переваги і недоліки, але Фіртка в першу чергу пише про власні шкурні амбіції тих чи інших членів об'єднаних партій. Чи виграє від об'єднання ФЗ - однозначно, але прийдеться поступитися амбіціями досить потужних її представників. Частину з яких ймовірно буде втрачено. ПРП номінально вже давно в Батьківщині, але розпуск цієї сили дозволить її членам претендувати на певні керівні місця у партійній ієрархії Батьківщини. Чи виграє Батьківщина? Це серйозне питання. Чи не підведе Батьківщину Яценюк і ті люди, які з ним вступлять у лави партії? Я маю надію не підведе, але деякі, давні і перевірені партійці Батьківщини мають певні сумніви. Однак партійна структура Батьківщини безперечно дисциплінована і тому не чинитиме опору об’єднавчим процесам на місцях. Стосовно не задоволених, то переконаний, що їх ніхто не чекає у Свободі, яка прагне люстрації у тому числі і внутрішньої. Можливо УДАР, який вже прийняв «перебіжчиків» з Нашої України. Але дуже ймовірно незадоволені візьмуть таймаут до 2015. Будуть загравати і з Кличком і з своїм екс-шефом Яценюком і навіть з діючим Президентом. Також не виключено, що створять нову ПП чи долучаться до однієї з новостворених сил(які в наступному році безперечно будуть з’являтися мало не як гриби).
Дінозавр 2013.06.26, 18:19
Файно є...... Але вся ця шайка з владо-опозиції за грала. Все може скінчитися погано.
Максим Рубан 2013.06.27, 11:59
Хто добре знає розклади по районах наприклад Косів Тлумач Тисминеця то там кролеферма блища до януканів ніж до Батьківщини.Це так зване обєднання - велика мильна бульбашка розрахована на політичних лохів.До того ж місцеві вибори відбудуться в жовтні 2015 року тобто після Президентських і коньюктура Прикарпатського політичного ринку поміняється ще не раз.Особливо коли Кролик прогає.А так заплановано сценарієм Президентських виборів.
Коропецька 2013.07.02, 23:21
У сполученні націонал-ліберальний Фронт яка нац. мається на увазі?
бас 2013.07.10, 15:36
Думаю на нас чекає ще одна затяжна серія цікавого гостросюжетного фільму - "Об'єднання по-Прикарпатськи". Тут ще буде як то кажуть. Не можу дочекатися коли вони почнуть між собою чубитись. А так буде. Бо хто реально знає розклади по районних радах добре розуміє про що я пишу. Часто-густо є так, що БЮТ і Кролярі боролися за посади голів і заступників в райрадах. Тому тепер вони між собою гризуться. А як їх докупи зігнати то взагалі буде забавно. Арсенко не подумав, що мутить. Він вже себе президентом побачив. Но уви... Напевне програє. А пацанчики на місцях перемочать один одного...
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

537
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11049 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1845
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1747
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2747
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4603

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

346

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1046

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1459

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1330
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1708
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1518
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1232
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

601
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

677
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1872
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2109 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20373
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

349
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

700 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

735
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1081