Резонансна бійка з ТЦК у Ворохті: що кажуть прикордонники, влада та місцеві мешканці

Четвертого липня 2024 року повідомляли, що жителі Ворохти Івано-Франківській області побилися з працівниками ТЦК. Місцеві жителі вимагали прибрати контрольно-пропускний пункт, який, за їхніми словами, відлякував від курорту туристів. Після цього прикордонники зняли блокпост, але попередили, що документи у туристів перевірятимуть і надалі.

Про конфлікт з ТЦК, у Ворохті розпитала кореспондентка "Бабеля" Оксана Коваленко, пише Фіртка.

Так, на проблеми з туристами в Ворохті не скаржилися аж до зими цього року. Зимовий сезон 2022—2023 року врятували українці, які приїхали на захід із центру та сходу. Влітку 2023-го в Ворохті відпустки провели багато військових із сімʼями.

"Потім ТЦК почали ставити контрольні пости, не лише в Івано-Франківській області, а всюди, і люди перестали подорожувати", — розповідає ворохтянин, що побажав залишитися анонімним.

Перший блокпост на виїзді з Ворохти прикордонники встановили у квітні 2024. Він був на шляху між селищем і місцевими туристичними принадами — вершинами Говерлою, Пожижевською, Кукул та озером Несамовитим.

Через якийсь час, розказує колишній сільський голова Петро Кермощук, у Ворохті почалися проблеми з доставкою товарів — ТЦК на блокпостах зупиняли машини з продуктами, іноді забирали водіїв, а автівки лишали просто на дорозі. Водії почали відмовлятися їздити в селище. Те саме стосувалося рейсових автобусів.

Як каже голова села, щоб чоловіків не чіпали, у них почали вимагати гроші. Наприклад, з лісорубів на тиждень просили 500 гривень.

Та на початку липня прикордонники поставили у Ворохті й другий блокпост — цього разу на вʼїзді з боку Татарова.

Четвертого липня 2024 року сільський голова Олег Дземʼюк запросив до громади заступника начальника 31 прикордонного загону, щоб той відповів на питання місцевих. Представників ТЦК на зустріч не кликали. Люди зібралися біля сільради, розповіли про свої претензії й проблеми.

"Розмова вийшла непростою, але конструктивною. Прикордонники пообіцяли прибрати блокпост, поїхали зібрати речі і вже хотіли виїздити, але зустрілися з ворохтянами, які прийшли все проконтролювати.

Молодь уже була заряджена. Я просив їх не йти, бо ми домовились, що до кінця наступного дня поста не буде. Не послухали, пішли", — згадує ті події Петро Кермощук.

На місці селяни зустріли представників ТЦК. Далі версії розходяться. Місцеві кажуть, що представник Верховинського ТЦК намагався забрати телефон і штовхнув дівчину, яка знімала все на камеру. Її батько загинув на війні.

У ТЦК наполягають: він просто зробив жінці зауваження, вона відмовилась і спровокувала людей на агресію. Сорокасемирічний чоловік, на якого ворохтяни кричали й плювали, намагався втекти від натовпу і своїм авто протаранив машини цивільних.

"Знаєте, як буває: він вдарив її, вони вдарили його, він побіг до машини, дав газу прямо на людей, а за людьми стояли машини, він влупив одну з машин, зачепив ще кілька, водій першої машини побіг до нього.

Так не мало бути, я не схвалюю такі дії. Але ця ситуація нагніталася, людям урвався терпець.

Зрозумійте, люди не відмовляються йти воювати, але все має бути справедливо, без поборів. Якщо ви ставите пости, чому жодного разу не було постів біля Буковелю?" — розповідає Петро Кермощук.


Як на конфлікт реагують ворохтяни?


Після того як відео бійки в Ворохті стало популярним у соцмережах, місцеві одночасно ображаються і виправдовуються. Їм боляче чути, як їх називають захисниками "ухилянтів".

"З шести тисяч мешканців громади близько 200 хлопців і дівчат воюють на фронті, 13 загинули, четверо зникли безвісти, двоє в полоні.

Нещодавно прийшла звістка про ще одного безвісти зниклого — вже сказали родині.

Майже третина бюджету громади йде на соціальні виплати сімʼям військових і допомогу ЗСУ. У Ворохті є два волонтерські центри — там плетуть сітки на фронт, готують консервацію", — розповідає голова Ворохти Олег Дземʼюк.

На захист односельців виступає й місцева мешканка Іванна Лейбюк. Уся її сімʼя багато років займається туристичним бізнесом, разом вони заснували музей "Феєрія карпатського духу". Там є рідкісні вишиванки, рушники тощо.

"Дуже негарно казати, що ми проти держави і проти закону. Ми були проти беззаконня.

Не можу сказати, що ми відчуваємо дуже сильний дискомфорт від нестачі туристів.

Але пости не дають людям спокійно відпочити, хоч на трішки видихнути. До нас часто приїжджають люди, які пережили окупацію — блокпости повертають людей назад", — розказує Іванна Лейбюк.


Що було після конфлікту?


Після скандалу Ворохтою почали ширитися чутки про скору помсту ТЦК. Місцеві переповідають, що ворохтянам вже виписали близько 100 повісток, а щоб їх вручити, у сільраді створили спеціальну комісію.

Завідувачка військово-облікового бюро при селищній раді Мирослава Палійчук каже, що ніякої комісії ніхто не формував, а повістки продовжують вручати без змін — у тому ж режимі, що й до бійки. Її слова на умовах анонімності підтверджує і співрозмовник "Бабеля" у місцевій владі.

Серед ворохтян, які отримали повістку вже після конфлікту під блокпостом, Андрій Якімишин — активіст і критик місцевої влади. На війну він пішов одразу після початку повномасштабної війни, яку зустрів у Києві — записався в місцеву ТрО, був у резерві, волонтерив. Навесні 2022 року мав приєднатись до 241 бригади, отримав відношення, поїхав проходити ВЛК за пропискою. Там його визнали обмежено придатним і на війну не взяли. А от двоюрідний брат Андрія пішов у військо і два роки тому зник безвісти під Бахмутом.

У конфлікті з ТЦК Андрій участі не брав, на зустрічі була його дружина — хотіла поставити селищному голові запитання, які не стосувались поста. Повістку Андрій отримав менш ніж за тиждень, одним з перших. Ховатись від мобілізації й не думав — до ТЦК пішов одразу з рюкзаком. Там, каже Андрій, його розпитували про конфлікт, він розповідав, вони слухали.

У тому, що сталося, винними він вважає місцеву владу і деяких депутатів:

"Людей покликали на мирну акцію, поговорити про цей пост, щоб хоча б магазини отримували продукти, а вийшло, що люди відстоювали вимоги туристичного бізнесу, а це не так".

Понад усе Андрія Якімишина, як і багатьох його односельців, обурює, коли ворохтянців називають "ухилянтами" й ледве не зрадниками.

"Майже п'ять відсотків селища воює зараз. А у цьому лісі в 40-х роках совєти розстріляли мою прабабцю за співпрацю з УПА.

Ми вже тоді воювали з москалями. А тепер нас сепаратистами називають?" — каже чоловік.

Прикордонники, які відповідали за ворохтянський блокпост, кажуть, що селян спеціально не утискали й псувати життя просто так їм не планували. Помічник керівника Чернівецького прикордонного загону Ігор Заруднєв пояснює: де ставити пости — вирішує його керівництво і узгоджує це з Івано-Франківською ОВА. Туристів перевіряють не просто так, а тому що серед них є багато порушників, які прямують до кордону, щоб втекти з країни.

"Пости ми ставимо тимчасово, і коли бачимо, що ситуація змінюється, відповідно реагуємо.

Тоді в Ворохті прикордонники вже домовилися з місцевими змінити місцерозташування поста, тож влаштовувати бійку не було ніякого сенсу.

І взагалі, якщо до їхньої роботи є претензії, треба все робити за законом: викликати поліцію, писати заяву, скаржитись на гарячу лінію Державної прикордонної служби.

Якщо ви думаєте, що за неправомірні дії ТЦК чи прикордонникам нічого не буде — це помилка", — каже Ігор Заруднєв.

Так, 30 липня, поліція і СБУ прийшли до ворохтянців з обшуками — загалом у 18 хат. Вилучили телефони й одяг, очевидно, той, в якому селяни були під час сутички. Частину людей викликали на допити до Івано-Франківська.

Як розповів речник Івано-Франківської обласної поліції Андрій Яцків, обшуки стосувались кримінального провадження щодо нападу на співробітника ТЦК. Слідство встановило близько 20 людей, причетних до сутички. Хто почав бійку, поки невідомо — це ще мають зʼясувати.


Оновлено 31 липня о 16:10 годині: чотирьом прикарпатцям, яких підозрюють у побитті працівника ТЦК, повідомили про підозру.

Як зазначили у пресслужбі поліції в Івано-Франківській області,  спільно зі співробітниками УСБУ та за силової підтримки КОРДу, поліцейські провели одночасно кілька десятків обшуків у Ворохтянській громаді. Вилучили мобільні телефони у фігурантів та інші речові докази, які направили на проведення необхідних експертиз.

Слідчі оголосили про підозри чотирьом фігурантам, які вчиняли хуліганські дії. 

Підозрювані — 1984, 1987, 1995 та 2004 років народження. Всі вони місцеві мешканці, раніше не судимі. Суд невдовзі обере підозрюваним запобіжні заходи. Санкція статті передбачає покарання від обмеження волі до п’яти років до ув’язнення на строк до чотирьох років.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Був поранений та переведений в ТЦК. У Ворохті на блокпості напали на військовослужбовця

Хуліганство та перешкоджання діяльності ЗСУ: правоохоронці розпочали два кримінальних провадження через конфлікт у Ворохті

Не матимуть права на відстрочку від мобілізації з серпня: кого з прикарпатців це стосується


31.07.2024 41509 8
Коментарі (8)

Читач 2024.07.31, 22:59

Тцкашники відпрацювали до дефолту. Медалі відповідним забезпечені. Сьогодні Зеленський підписав закон про мараторій на виплату зовнішнього боргу, а уряд декілька місяців домовлявся про відстрочку платежів з кредиторами. Доборолись з "ухилянтами" що і самим ткашникам зарплати не буде осінню якщо США і ЄС не дадуть грошей за словами голови комітету ради і міністра фінансів. Продовжуйте далі себе закопувати - можна було б сказати якби українців не було б шкода. Чи не пора отямитись і перестати воювати проти українців і всі зусилля на відбиття нападу москалів?

Вадим 2024.08.01, 08:12
А чи бува не виборці з Прикарпаття за таке голосували? Тож провина усіх цих ворохтяни теж лежить у цьому
Прикарпатець 2024.08.01, 10:31
За що саме не так голосували? За посилення армії, за вступ у парасольку нато, за менше звязків з росію за менше росагентури і менше грошей з України росіянам на війну з росіянами. Цікаво як "нато-нет" "залишити росфлот у Криму" у чомусь винять українців різних регіонів по черзі, і "на фронт" біля Харкова Донецька силою селян у Ворохті. Охренівші малороси і їх стрибки.
Вадим 2024.08.01, 08:10

Гниле, зажерливе і брехливе Прикарпаття, особливо мешканці т.з. туристичних місць Брешуть і не червоніють, і гроші гребуть як не в себе і закордон біжуть першими. Так що треба їх хватати і на фронт, а то кричать що вони патріоти, а насправді гниди

Прикарпатець 2024.08.01, 10:11
Так що ти тут забув? Іди у свій Донецьк чи куди там, де москаля кликали, але не думали що він інший. Прикарпатці, поляки, американці ще хто тобі винуватий?
Свят 2024.08.01, 09:17

Так а чому ж на саме цікаве запитання нніхто з ТЦК керівництва не дав відповіді, Чому нема блок постів на Буковелі в Татарові? Чи там ухилянтів нема? Там відпочивають виключно жінки з дітьми? Чи це незручне запитання і там таки домовився бізнес обраних не чіпати й не заважати заробляти й відпочивати

Прикарпатець 2024.08.01, 10:19
Гості Буковелю мають гроші і на бумажки блатні. На очі трапився огляд в Ютубі Буковелю зараз - людей відносно небагато у цьому міні-місті розбудованому, але справді чоловіки гуляють вільно а не під домашнім арештом. Скоро напевно в Україні Ютуб заборонять. Влада все повторює за росіянами плюс те що робиться в "лднр". Талички з ціноб валюти були першими. Заборонять ютуб щоб селяни з Ворохти і інші не бачили що в інших місцях.
Олександр 2024.08.01, 13:43

Підари. А нука поставте блокпост перед Кончою Заспою. Герої, лядь

19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

311
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

1458
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1551
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1540
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5472
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

8017 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

799

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1510

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2264

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2284
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

412
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

2413
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3826
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2303
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

3315
06.09.2024

Християн запрошують на міжнародну прощу Вервиці до Базиліки Успіння Пресвятої Богородиці в Погоні.  

1100
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

902
16.09.2024

Вперше в Івано-Франківську з сольним концертом виступить DOMIY. 

450
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

694
11.09.2024

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, про підтримку України у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, здасться за 24 години після того, як очолить країну.   

924 1
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

640
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

2144 6