Ректоріада: "Керована демократія" чи чесна гра?

 

У Прикарпатському національному університеті готуються до офіційного старту виборів ректора. Результатом неофіційної підкилимної фази змагань за крісло стало призначення виконувачем обов'язків керівника вишу Ігоря Цепенди. Отже, влада з фаворитом визначилася і тепер зацікавлена оперативно й без зайвого галасу формалізувати свій вибір голосуванням конференції трудового колективу.

 

 

Наказу міністерства про оголошення конкурсу очікують найближчими днями. Імовірно, вже у квітні ми дізнаємося прізвище людини, що керуватиме університетом наступних сім років.

 

 

Культурно-освітній, науковий і духовний центр Прикарпаття, як зазвичай називають ПНУ на офіційних оказіях, - це потужний політичний і фінансовий актив, капіталізація якого особливо зростає напередодні виборчих кампаній. Фінансовий, бо ПНУ - це 170-мільйонний річний бюджет, майже 150 тисяч квадратних метрів нерухомості в Івано-Франківську і області, спокусливі підряди на будівництво та інші цікаві тендери. Політичний, бо ПНУ - це інструмент впливу на громадську думку, видимі й невидимі зв'язки і залежності, «агітаційний майданчик» і адміністративний ресурс. Ігнорувати такий актив влада собі не дозволить.

 

 

Сьогодні боротьба за посаду ректора переходить в публічну площину. Відкрита конкуренція - єдине, що загрожує сценарію «керованої демократії» в університеті. Тому цю конкуренцію зводять якщо не нанівець, то до мінімуму. Саме так можна інтерпретувати останні події в ПНУ.

 

 

Так, за інформацією «ГК», на посаду т. в. о. ректора розглядався проректор з наукової роботи, доктор хімічних наук Іван Миронюк. Він був би ідеальним «технічним ректором» на час виборчої кампанії, оскільки сам претендувати на крісло не може: не має необхідного 10-річного стажу науково-педагогічної роботи. Рівновіддалений від кандидатів, Іван Миронюк міг би створити для них однакові умови. Принаймні спробувати. Однак призначення Ігоря Цепенди поховало надію на fair play: адміністративні і фінансові важелі опинилися в руках одного з прямих претендентів на посаду. І він, як дуже швидко з'ясувалося, не збирається ними нехтувати.

 

 

У вівторок, 28 лютого, на засіданні вченої ради було виведено з її складу екс-ректора Богдана Остафійчука, шанси якого повторно очолити виш ще недавно вважали досить високими. І нехай формальні підстави для такого рішення є, але раціональних причин поспішати з прилюдною декласацією колишнього патрона не було. Це можна було зробити пізніше й спокійніше. Схоже, нинішній в. о. просто не зміг відмовити собі в сумнівному задоволенні витерти ноги об «збитого льотчика». А заодно й продемонстрував колективу «тверду руку» і новий стиль менеджменту. До речі, Остафійчук навряд чи зможе навіть подати заявку на конкурс: подейкують, атестаційно-кадрова комісія Міносвіти оголосила екс-ректору стягнення. Фактично це позбавляє шансів на участь у виборах.

 

 

Не втрачає нагоди новий керівник і засвітитися на місцевих телеканалах - з несвіжими, щоправда, фішками про консервацію астрономічної обсерваторії на горі Піп-Іван і проектом міжнародного студентського центру в Микуличині. Про Піп-Іван в області говорять вже років сім, а з ідеєю центру піарився минулого року Остафійчук. Втім, обидві ініціативи чудові, і якщо Цепенді вдасться їх втілити, можна буде зняти перед ним капелюха.

 

 

Наразі університет готується до старту кампанії. Рішення про оголошення конкурсу педалюють і влада, і нове керівництво закладу: щоб не дати отямитися колективу і розкрутитися потенційним конкурентам. А таких залишилося два - Павло Федорук і Володимир Великочий. Ще недавно натякали на інтерес до ректорської посади народного депутата-регіонала, доктора економічних наук Ігоря Зварича, але, здається, Цепенда цілком влаштовує і київську, і місцеву владу. Напередодні парламентських виборів питання ціни такої підтримки і ймовірних зобов'язань намісника набуває особливої пікантності.

Спробуємо бодай окреслити відповіді на це питання.

 

 

Отже, якщо таки Цепенда? Влада отримає лояльного ректора. Ясна річ, це не означає, що потрібна партія автоматично здобуде плюс 18,5 тисяч студентських і 2 тисячі викладацьких голосів у жовтні 2012 року, однак публічна позиція керівництва закладу, його підтримка чи критика учасників політичного процесу, без сумніву, матимуть вагу. Десятирічний стаж роботи у посольстві України в Польщі навчив Ігоря Євгеновича мистецтву компромісів і апаратних багатоходівок, однак чи зможе він стати для університету стратегом і ефективним адміністратором - ще питання.

 

 

При цьому екс-дипломат Ігор Цепенда дуже ймовірно виявиться керівником радше «представницьким». Фінансово-господарські питання можуть потрапити під контроль іншої людини, і прізвище цієї людини в університеті вже обговорюють - Ігор Мирославович Олійник. Колишнього голову обласної ради з Цепендою пов'язують дуже тісні, кажуть, навіть родинні стосунки. Будівельна компанія Ігоря Олійника вже виконала для університету робіт на мільйони гривень. Ще 3 мільйони заклад досі боргує будівельникам. Щоб отримати вплив на розпорядження коштами університету, Ігор Олійник може для початку очолити наглядову раду, посада голови якої вже рік як вакантна. Богдан Остафійчук раду всіляко послаблював, воліючи приймати рішення одноосібно. Свого часу він запросив очолити її свого друга, віце-президента Академії Наук Анатолія Шпака, але відколи той помер минулого року, рада навіть не скликалася. Ця помилка Остафійчука на руку Цепенді.

 

 

Варіант Федорука. Доктор технічних наук, завкафедри інформаційних технологій, учасник багатьох міжнародних наукових програм, Павло Федорук має в колективі репутацію «просунутого» і відкритого до новацій науковця. У разі його перемоги університет отримає шанс набути нової якості: Федорук ризикне впровадити електронну систему контролю знань, що в рази зменшить рівень корупції в закладі. Принаймні на це сподіваються його прихильники.

 

 

Але головне - Федорук показово дистанціюється від влади. В умовах парламентської кампанії така позиція вберегла б університет від втягнення у політичне протистояння.

 

 

Втім, шанси Федорука на перемогу вважаються невисокими: імідж «просунутого» і симпатія виборців - не одне й те саме. Щоб конвертувати імідж у реальні голоси, потрібна наполеглива робота «в полі», з людьми. Схоже, Федоруку бракує відповідного напору і агресії.

 

 

Варіант Великочого. Директор Інституту туризму, доктор історичних наук Володимир Великочий лише який тиждень тому після незрозумілих затягувань і відтермінувань отримав атестат професора. Тепер у нього немає перепон для балотування.

 

 

Володимир Великочий користується повагою за свою толерантність, компромісність і здоровий глузд. Втомлений від самодурства попереднього очільника колектив може це оцінити. До того ж Великочий один із небагатьох, хто ризикував - нехай і нечасто - опонувати Остафійчуку публічно. Саме він свого часу захищав опального екс-ректора Віталія Кононенка від атак Остафійчука. До речі, цього вівторка Великочий єдиний виступив проти поспішного виключення Остафійчука зі складу вченої ради, назвавши таке рішення «сумнівним з моральної точки зору».

 

 

Крім того, Великочий вважається фахівцем з навчальної роботи і добрим організатором: він «з нуля» зумів створити Інститут туризму. Однак нещодавній скандал з викладачем-хабарником в Інституті може підірвати шанси Великочого. Цей скандал небезпідставно вважається «спецоперацією» проти перспективного кандидата.

 

 

Також проти Великочого, можливо, спробують використати «бородатий компромат» - зв'язки з СДПУ (о). Цей гріх молодості - єдиний досвід директора Інституту туризму у реальній політиці. І, схоже, його виявилося досить. Очевидно, Великочий і на посаді ректора волів би зберігати нейтралітет, маневруючи «між краплями».

 

 

Хто саме з цієї трійки посяде ректорське крісло, вже незабаром вирішить три сотні делегатів конференції трудового колективу. Вибір, що й казати, невеликий. Звісно, кандидати пропонуватимуть програми, вестимуть переговори, обіцятимуть комусь посади, комусь «соціальний пакет» чи фінансування проектів, красуватимуться в телеефірах. Університету ж, який за семирічку Остафійчука помітно закис і втратив темп розвитку, сьогодні потрібна здорова стратегія, добре сформульовані «довгі» цілі і команда, здатна їх досягати. Не залежно від політичної кон'юнктури і прізвищ міністрів.

 

 

 

Олег МАТІШИН,


Галицький кореспондент


01.03.2012 1224 40
Коментарі (40)

Svoboda 2012.03.02, 15:58
з Цепендою все ясно. будемо протидіяти. вибори все покажуть. Слава Україні!
небайдужий 2012.03.02, 18:00
шкода, що вибирають тільки три сотні, а не весь колектив. Бо змусити 2 тис. працівників проголосувати "як треба" , а не по-совісті було б набагато складніше. А так, все залежатиме тільки від чесності 300=от людей і від того,наскільки на них можна вплинути, використовуючи владно-адміністративні засоби з матеріального і морального арсеналу.
небайдужий. 2012.03.02, 18:07
ПЕвне, що в.о. використає всі засоби.
Кук 2012.03.02, 18:29
"300 спартанців" підібрані ще під Остафійчука, тому будуть сюрпризи. Цепенда даремно так макнув свого екс-патрона :)
сусід 2012.03.02, 18:42
я в шоці. так кинути колишнього може тільки під впливом кононенка.значить цепенда буде лялькою в руках віталіка-мільйонера.люди.будьте пильні
громовий 2012.03.02, 18:50
цепенда зплатив за посаду- це зрозуміло.тепер буде повертати собі те, що змушений був закинути до киева.розраховуе на тупих холуів,будуть звільнення та скорочення під конкретні гроші
ОХ 2012.03.02, 19:10
Так Цапенда ж з Олійником і їздив до португалії. правда результатів - пшик. в мене товариш в Лісабоні працює в українській недільній школі, де вони були.Каже, що наобіцяли їм всякої співпраці. Правда, каже, що дотепер з того - нічого. Та і універ ятак бачу нічого з того не отримав - тільки гроші на поїздку розфуркали. От нам ще олійника бракувало в університеті. Це ж жах.
м.т.о. 2012.03.02, 22:08
Правильно. якби В.О. назначили не когось з претендентів. Але хіба ця влада хоть щось робить по-чесному!!!!!!!!!!
Сумний 2012.03.03, 11:02
Для того, щоб міністерство підписало контракт з ректором, він повинен набрати 30 і більше відсотків голосів, якими Цепенда вже похвалився. Отож, Цепенда - ректор. Совецькій союз вмер, А СОВОК - ЖИВИЙ!!!!!!!
VVV 2012.03.03, 12:14
от я собі мислю: якщо Цепенда ще тільки як два тижні і то тільки ж "В.О.", а вже так зухвало діє, то що цей хлопець почне творити як стане ректором??????????? та скільки вже нас можна "перегинати через коліно"???? Маймо честь і гідність.
ЖАЛЬ 2012.03.03, 14:08
Я особисто проти І.Є. Не тільки, тому що він вже два тижні не вилазить з кабінету Табачника,а тому що знаю його кілька конкретних підленьких вчинків по відношенню,що до його друзів-колег. Жаль, що не маю права голосувати.
*** 2012.03.03, 13:56
"ЦЕ високомірно-самозакохана ПЕНДА" Вилизав всю дупу Табачнику & CO.І що тепер через це хоче керувати нашим Національним? Його і на міжнародних мало хто варить, а він тут заганяється, щоб заслужити підтримку в усьому ПНУ. Хай спочатку розбиреться в свому болоті.А то тільки шуму багато від тих міжнародних і безпідставного піару, а результатів-ноль.Поперли Євгеновича з його дипломатії, а він хоче реалізувати свої амбіції на посаді ректора.Тільки, так званий, дипломат забувають, що тут головне бути сильним менеджером, а не просто демагогію розводити.(хоча навіть оратор з нього ніякий)
Бачила 2012.03.03, 16:36
а ходили чутки, що Цепенда з Остафійчуком в недалекому минулому були навіть добрими друзями! я саме Цепенда йому допомагав стати ректором. А тепер виключає його із вченої ради! дивний цей світ!!! Їй Богу!!!
Влад 2012.03.03, 17:49
Хто пише пасквілі на Цепенду? Чи не ті,хто щодня бігав до "ЦАРЬКА" і "заробив"собі і соїм домочадцям тепле місце? Чи не так? Чи ідеал Цепенда?ПОкажіть або назвіть ідеала=його не має і не може бути! Ігор Євгенович не просився,а волею долі, був у резерві на посаду ректора,а раз так, то В, О,=закономірне в тій ситуації в якій опинився УНІВЕРСИТЕТ.Чи є інші достойні кандидати=ЧАС ПОКАЖЕ!Думаймо......
Влад 2012.03.03, 18:20
Доповнення....Відносно Вченої ради і її голови=для тих,хто не знає.Ректор,як голова ради є за посадою,а раз так,то немає посади то та людина не може без нових виборів бути членом ради чи її головою.Отже, галас безпідставний,все в НОРМІ!
11 2012.03.03, 18:26
Дякую пане це панда за пояснення, але осад гидотнрй залишиться назавжди.
хімік 2012.03.03, 18:56
Ганьба.В газеті галичина прочитали оголошення про конкурс на директора інституту.Дочого там написано кандидат наук. Це що під Кланічку, вибрали час ,коли Лущак у відрядженні і Вирішили знову рпопхати Клакнічку. Та він же дискредитував всіх нас, сексот багатолітній, хапуга і хам
владу 2012.03.03, 19:53
якщо в людини є повага до інших людей і елементарна совість, то все можна було зробити по-іншому, а не так принизливо для Остафійчука. Може з Остафійчука ректор був ніякий, але ж він не якийсь вже негідник, аби так з ним вчинити. І СПРАВА ТУТ НЕ В ОСТАФІЙЧИКУ НАВІТЬ - А ЛЯКАЄ САМ АЛГОРИТМ ДІЙ ЦЕПЕНДИ. Якщо він так чинить з людиною, яка його підібрала, коли його нагнали з дипломатії, то які ж можуть бути його дії стосовно інших людейй, яким він і не має за що дякувати!?Значить ця людина дружить тільки з тими і тільки до того часу, допоки йому це потрібно...
член РВР 2012.03.03, 20:52
Як член тільки розширеної Вченої Ради, я не був присутній під час розгляду питання про вивиключення Остафійчука. Дізнавсяпро це тільки з "фіртки". Це ганьба.Поважаю Великочія, що виступив. я б, якби був там, теж його підтримав. Ще мені не сподобалось як Цепенда не давав виступити Вкликочію, хоча той говорив багато правильних і необхідних речей. І Рада підтримувала його думку аплодисментами, що не так часто буває в нашій академічній залі.Я й питання хотів йому задати, але ж не дали. Це неправильно
Гума 2012.03.03, 22:29
Цепенда затикав рота великочію? Добра новина. Коли одна ригівська тваринка затикає рота іншій ригівській тваринці, значить розкол. А в Біблії сказано що не встоїть той дім що розколовся сам у собі!!!!
ольга 2012.03.04, 09:16
Бачила виступ Вашого Цепенди по місцевому каналу.Говорив про бепрецендентне рішення про ціни на навчання.Не робіть дурними батьків.Я за навчання платила в банк, а за заліки,модулі,екзамени платила моя дитина Кобецькій,Ославському,Кашеварову,Козлову,ЛогвІнову,навіть фізкультурникам.А за магістратуру платну Васильева особисто назвала мені суму в три тисячі евро.Я не дала за першим разом , а потім була змушена.При цьому Васильева робила вигляд дуже пристойноі дами, яка переживае за долю Украіни.Схаменіться, будьте люди.
Влад 2012.03.04, 12:15
Я не Цепенда,але добре знаю ситуацію в УНІВЕРСИТЕТІ,а тому за толерантність і об"єктивність. Приференцій не жду і навіть про них не мрію. Хочу відповісти Ользі=Все те,що ви пишете стосується минулого.Тепер сучасне керівництво якраз і робить все,щоби такого не було. Приклад=випивки у приміщеннях університету під час Днів Народжень і т д.
Владу і всім 2012.03.04, 12:43
Та про що ви кажете, про яку об"єктивність! Не хотіла встрявати, але тепер я змовчати не можу.Та всі знають, що Васильєва найкраща подружка Цапенди. Це він заварив всі ті інтриги в юридичному, щоб вона стала директором. Це якраз "два чоботи-пара". Де Цапенда-там Васільєва. Це не стільки Кононенко, скільки Васільєва впливає на Цапенду.
оляна 2012.03.04, 12:56
таку брудну і примітивну істерію роздмухали прибічники колишнього ректора і опонентів пана Цепенди...З чого б це? Не впевнені в своїх наукових досягненнях, чесності чи вміннях йти швидкими темпами з вимогами часу???Бо саме цих якостей в першу чергу від професорсько-викладацього складу вимагатиме шанований в багатьох вишах Європи професор Ігор Цепенда!!!Не міг вже більше ПНУ прирівнюватися до ПТУ...А те , що Табачник в міру того , що він просто ще міністр ,підписав указ про В.О. ректора , не означає , що пан Цепенда не патріот.Патріотизм, шановні , не в гаслах і мітингах, а в практичних добрих справах! А то так і залишимося плентатися " в хвості цивілізації", а наші діти і надалі мріятимуть , як дрепенути з рідної України!!!!
ВЛАД 2012.03.04, 14:51
Зовсім не так.Васільєву "породив" і оберігав якраз екс ректор.Хто знає всю піднаготну=той підтвердить.
выктор 2012.03.04, 16:37
Цепенда показав свое справжне нутро. Честі і совісті там нема.Адже він фактично вдарив і затоптав лежачого Остафійчука.Цікаво, чи подають руку таким цинікам? Кононенко торжествуе, тепер він повернеться до корита та й ще свою геніальну доньку притягне.СКІЛЬКИ ГРОШЕЙ ЩЕ ТРЕБА ТЯГНУТИ З УНІВЕРУ ТАКИМ КОНОНЕНКАМ 7
Тарас 2012.03.04, 22:22
Для Цепенди люди це розхідний матеріал! Повірте, сам працював з ним! Кидатьи і підставляти - це його нутро! Пригадайте, як розгорталися події, коли турнули Басая! Пригадайте, хто тоді виступив найголовнішим лінчувальником Давидовича! Тоді ніхто не задумався: "А чого цей дипломат так поводиться?" Всі тоді рішили, що ось він герой захистив демократію і "помаранч", виступив на захист "нашого" ректора! Люди, цей Цепенда - аапаратчик у найгіршому розумінні цього слова! Події останьої вченої ради доводять - піде по трупам, на ряму! Остафійчука шкода - пригрів гадюку! Ну що ж, вибір завжди є!
Вболівальник 2012.03.04, 22:27
Дуже велике розчарування у І.Є. Остафійчук. при всіх його мінусах, не заслуговує на таке ставленя! Хоча, всі знали - Цеп. га-н-де-он! Якщо він ще не ставши ректором, уже себе так поводить, то що ж буде потім?
Ой 2012.03.04, 22:37
Біда страшна! Нам впарюють цей Піп Іван і ще там той молодіжний центр купу років! Ті поляки їздять сюда, жруть і п*ють як коні! Розказують нам як це все має бути! І головний - він - Ігор Цепенда ! А що конкретно за ці 8 чи 7 років зроблено, скільки грошей пропито? За ці пропиті з поляками грошима, вже можна було б щьосі і зробити! Зрештою, я розумію необхідність лабораторій, аудиторій, класів, тощо. Але, для чього нам якась там абсерваторія? Скільки ще грошей необхідно для того, щоб цей нікому не потрібний проект запрацював для задоволення власного "я" Цепенди? Остафійчук закривав на це очі. А тепер поплатився. Мені чисто з людської точки зору шкода Остафійчука! Він довірився, а цей мало того, що все це використав для своїх польських понтів, але ще і бувшого ректора утопив!
Спостерігач 2012.03.04, 22:55
Один знайомий з Нафти, розказав мені про Цепенду цікавцу історію, цей чувак, ходив агітував студентів їхати навчатися у Польшу, для того, щоб там читати їм пари!Є такі студіки, що кпилися на це понт! І в польщі слухали нудні лекції Цепенди! О це попадос!
читач 2012.03.05, 11:07
Бачила виступ Вашого Цепенди по місцевому каналу.Говорив про бепрецендентне рішення про ціни на навчання.Не робіть дурними батьків.Я за навчання платила в банк, а за заліки,модулі,екзамени платила моя дитина Кобецькій,Ославському,Кашеварову,Козлову,ЛогвІнову,навіть фізкультурникам.А за магістратуру платну Васильева особисто назвала мені суму в три тисячі евро.Я не дала за першим разом , а потім була змушена.При цьому Васильева робила вигляд дуже пристойноі дами, яка переживае за долю Украіни.Схаменіться, будьте люди. КЛАСС коментар відповідає істиній ситуації!!!
одногрупник студента 2012.03.05, 13:03
ольга і читач (одне і теж) не важко знти, хто ви... син з такими потугами вчиться на магістерці, виганяти таких треба...добре, що вас уже вигнали)))
абітурієнт 2012.03.05, 13:30
та то розцінки іншої кантори
22 2012.03.05, 16:38
тільки Федорук
22 2012.03.05, 16:39
тільки Федорук може стати достойник представником еліти ПНУ
Влад 2012.03.05, 16:55
Сьогодні оголошено конкурс. Дайте,будь ласка,спокій професору Цепенді.Хай всі претенденти оголосять свої програми.які ми співставимо із реальністю і зробимо=ВИБІР.Впевнений,що не дивлячись на бруд який ллють на В.О."доброзичливці" Цепенда=ДОСТОЙНИЙ,хоча інші теж мають право. ЗА МУДРІСТЬ І ТОЛЕРАНТНІСТЬ.
арбітр 2012.03.05, 20:19
Можна погодитись з Владом.Але Цепенда мае поступити по-джентельменськи і порядно- піти у відпустку і поряд з іншими претендентами вести нормальну агітацію. Атимчасово виконуючим може бути Миронюк. І не треба розповідати казки про самопожертву Цепенди - вона йому коштуе багато грошей- нехай спробуе без адмінресурсу,як всі.Заборнити всім чоновникам з ректорату вести агітацію за одного чиновника.Дайте людям таемно обрати нормального, а не затабаченого ректора.
НИК 2012.03.05, 22:31
ЦЕПЕНДА ЗАСВІТИВСІ З СУМНИМ ПИСКОМ НА ПОХОРОНАХ проф.Б.ОСАДЧУКА. А СЕ ОДЕН З СЛУПІВ ПРОМЕТЕЇЗМУ. НЕ ЗНАЮЧИМ: СЕ НАЗВА СУЧ. ІМПЕРЯЛІЗМУ ПОЛЬЩІ. І НЕ ПРОТИНІМЕЦКОГО. А В СТОРОНУ УСЬОЇ РУСИ. ОТ ШО ВІН ТАМ РОБИВ У ПОСОЛЬСТВІ 10р.! СТАВ ЇХ АҐЕНТОМ. ТОМУ ЇГО ТАК І БОЯВСІ ОСТАФІЙЧУК. ТОМУ ЇГО І СУНУТ НАШІ ФІРТКИ І АНДРУХОВИЧІ. А НЕ ЛИШ РИГИАНАЛИ І ТАБАКА.
ВЛАД 2012.03.07, 15:51
Старі емоції стихають,ось,ось почнуться нові. Давайте проаналізуємо всіх кандидатів,але всесторонньо із знанням всіх нюансів і тих,які дуже старанно лриховують від нас.
Леді 2012.04.13, 23:33
Романюк - ректор! Увесь жіночий колектив університету любить Вас Михайле Дмитровичу. Ми за Вас! Ви достойні бути ректором. Нам не підходить перетворення університету на тихопомішану в.о. тусовку чи буйно-помішану на хабарах Велик. барахолку.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

679
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1943 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

558
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11400 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

339

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1085

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

75
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

287
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2952
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

78
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

326
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666