Рейтинг найголовніших призначень 2015 року на Прикарпатті

 

 

2015 рік був нелегким для іванофранківців. Він приніс з собою багато розчарувань, адже всі очікували, що після революційних подій ми будемо жити по-новому. Натомість, ціни зросли, люди розчарувалися у владі, а корупція й надалі процвітає. Однак деякі зміни все ж таки відбулися. Зокрема, Фіртка пропонує вашій увазі ТОП-12 призначень минулого року.

 

2015 рік розпочався із скандального призначення на посаду головного лікаря обласного Центру екстреної медичної допомоги Володимира Похмурського.

 

Володимир Похмурський

 

Варто зазначити, що Володимир Похмурський був особисто запрошений на посаду керівника ЦЕМД Івано-Франківської області тодішнім очільником Департаменту охорони здоров’я Романом Мельником. Декого таке призначення неабияк обурило, адже ходять чутки, що Похмурський перебуває з Мельником у родинних стосунках. Натомість, Похмурський такі закиди спростовував, зазначивши, що посаду отримав виключно за наполегливу роботу.

 

У березні 2015 року міністр МВС Арсен підписав наказ, згідно з яким начальником обласної міліції Прикарпаття призначив полковника міліції Віктора Шкутова.

 

Віктор Шкутов

 

На цій посаді він змінив полковника міліції Миколу Семенишина. До того як стати головним міліціонером області Шкутов  очолював міську міліцію в Івано-Франківську. За час свого керівництва він ще не встиг відзначитись чимось особливим, але рік для нього виявився теж нелегким, адже в області трапилось чимало резонансних злочинів. Наразі Віктор Шкутов призначений радником міністра МВС та т.в.о. начальника Головного управління Нацполіції в Івано-Франківській області. Варто зазначити, що попередник Шкутова Микола Семенишин керує обласним управлінням поліції Хмельницької області.

 

Змінила керівника і обласна прокуратура, та тут не обійшлося без скандалу. Колишній прокурор Івано-Франківської області Ігор Настасяк критично висловився на адресу голови Одеської облдержадміністрації Михайла Саакашвілі. 19 червня під час круглого столу Ігор Настасяк заявив, що «не дозволив би губернатору робити привселюдну «порку» головного прокурора», маючи на увазі різкі вислови Саакашвілі на адресу одеських прокурорів. Більше того, за словами Настасяка, очільник Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук «перед тим, як зробити щось різке», радився з ним. Після таких заяв, Генпрокуратура звільнила Ігоря Настасяка із займаної посади, а на його місце призначила закарпатця Владислава Братюка.

 

Владислав Братюк

 

Однак, таке призначення викликало обурення у місцевих активістів. «Правий сектор Прикарпаття»  назвав Братюка «царем Тячівщини» звинувативши його у хабарництві, покриванні злочинців, а також перебуванні на керівній посаді в прокуратурі в часи режиму Януковича. В свою чергу, місцева «Самооборона», під час офіційного представлення Братюка, заявила, що громада дає новопризначеному прокурору «100 днів кредиту довіри», інакше його чекає «смітникова люстрація». Та згодом про цей «кредит» всі забули: Братюк продовжує працювати на посаді, а ПС і «Самооборона» не мають до нього вже жодних претензій.

 

Не менш резонансним стало призначення Мирона Матейка директором департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської облдержадміністрації.

 

Мирон Матейко

 

До того як сісти в крісло головного медика області Мирон Матейко очолював Галицьку ЦРЛ. Місцеві активісти неодноразово вимагали люстрації Матейка звинувачуючи його у корупції і хабарництві, а Галицька райрада двічі звільняла його з посади головного лікаря ЦРЛ. Та попри це Мирон Матейко все ж таки повертався на посаду оскаржуюючи рішення депутатів у суді.

 

Нагадаємо, що під час керівництва Мироном Матейком районною лікарнею КРУ виявила ряд порушень: нецільове використання бюджетних коштів на суму 264 тис. гривень, медзаклад незаконно отримав доходи на суму понад 100 тис. гривень, встановлені факти порушення обігу наркотичних та психотропних засобів, виявлені зайві витрати бюджетних коштів на суму понад 145 тис. гривень, порушення порядку нарахування відпускних медперсоналу – завдані збитки майже 50 тис. гривень, виявлені порушення у проведенні тендерних процедур, також завищена вартість будівельних робіт – спричинені збитки на 47,5 тис. гривень та ін.

 

Однак, це не зупинило керівництво області призначити Мирона Матейка головним лікарем Прикарпаття.

 

Неабиякі баталії розгорілися під час призначення директора обласної філармонії. Ще 20 березня з екс-директором Івано-Франківської обласної філармонії Андрієм Савкою закінчився трирічний контракт. Опікунська рада Філармонії рекомендувала владі продовжити його автоматично, проте у влади вже був інший "план". Заступник голови ОДА Ігор Пасічняк назвав звернення Опікунської ради однобоким і таким, що не відтворює повністю картину ситуації, яка склалася. Відтак, Савку звинуватили у зловживанні службовим становищем та втручанні у творчий процес колективу. Відповідно, управлінням культури ОДА була проведена перевірка. Наводилися цифри зменшення середньої кількості відвідувачів закладу та інше. Хоча офіційна статистика, яку наводять у самій Філармонії, значно відрізняється від цифр, які демонстрували в ОДА.

 

Після цього, без обіцяного конкурсу, обласну філармонію очолив Василь Тимків. Обласна рада уклала з ним договір на три роки.

 

Василь Тимків

Нагадаємо, Василь Тимків відомий широкому загалу завдяки неприємному інциденту. Він, як член Офісу реформ заснув під час обговорення питання добровільного об'єднання територіальних громад навколишніх сіл Бурштина.

 

Минулого року нового керівника отримала і Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області. У квітні, очолив САД уродженець Долини Микола Проців, однак на своїй посаді він пропрацював всього 4 місяці.

 

 Микола Проців

Його звинуватили у непрозорому проведенні тендерів, використанні застарілих технологій ремонту доріг і розкраданні коштів. В свою чергу, Проців заявив, що вирішив написати заяву на звільнення, бо йому заважають працювати «зі всіх сторін». «Я б хотів, але нажаль не можу дати того результату, що від мене очікує керівництво області та укравтодору. Я просто прийшов робити дороги, а не обслуговувати інтереси багатіїв, не красти і не давати красти, а просто робити дороги», – повідомив на прощальній прес-конференції Микола Проців. Відтак, його місце зайняв Василь Буджак, колишній очільник Городенківської РДА.

 

 Василь Буджак

Відповідно до наказу Міністра оборони України Івано-Франківським обласним військовим комісаром, а також начальником Івано-Франківського військового гарнізону минулого року було призначено полковника Володимира Ярмошука.

 

 Володимир Ярмошук

Полковник Володимир Ярмошук родом з Волинської області, Локачинського району, села Коритниця. У 1992 році закінчив Талліннське Вище військово-політичне училище. Після цього тривалий час обіймав посади у 51-ій механізованій бригаді. А з 1998 року проходив службу на різноманітних посадах у військкоматах Івано-Франківської області. Зокрема, Володимир Ярмошук очолював об’єднаний Надвірнянсько-Богородчанського районний військкомат. Саме цей військкомат показав найкращий результат під час четвертої хвилі мобілізації на Прикарпатті. Володимиру Ярмошуку на своїй попередній посаді вдалося мобілізувати до війська найбільшу кількість офіцерів – 77% при 53% в середньому по області. Крім того, з початку антитерористичної операції на Сході України Володимир Ярмошук одним з перших подав рапорт стосовно скерування на фронт. Клопотання офіцера було враховано вищим командуванням і полковника було скеровано до міста Старобільськ, де він виконував обов'язки заступника військового коменданта.

 

Варто згадати і про посадовців, які не так давно отримали «теплі місця» в міській раді Івано-Франківська. Зокрема, це заступники міського голови Олександр Левицький та Олексій Кайда, а також секретар міської Ради Оксана Савчук.

 

 

 Олександр Левицький

Левицького у Франківську добре знають, як «чоловіка Божого», який відзначився своєю хамською поведінкою ще у 2014 році. Після призначення Левицького на посаду заступника міського голови, мешканці міста навіть зареєстрували петицію вимагаючи його звільнення. Адже, на їхню думку, він ганьбить імідж Івано-Франківська.

 

Щодо Олексія Кайди, то цей заступник відзначився своїм дрескодом, адже ходить на роботу у камуфляжі. Зовнішній вигляд Олексія Кайди викликав неабияке обговорення у соцмережах.

 

 Олексій Кайда

Іванофранківці почали сперечатися, чи доцільно ходити у формі на роботу в міську раду, коли волонтери збирають допомогу, аби відправити військовим на Схід. Та на такі закиди Кайда відповів, що є військовослубовцем ЗСУ, а після того, як буде проведена демобілізація четвертої хвилі, він одягне костюм і краватку. «Наголошую, це не є понти - це обов'язок кожного військовослужбовця», - зазначив Кайда.

 

Легким шоком для іванофранківців стало призначення Оксани Савчук на посаду секретаря міської ради.

 

Оксана Савчук

Без жодних обговорень, шляхом таємного голосування 27 івано-франківських депутатів підтримали кандидатуру «свободівки». Варто зазначити, що у попередньому скликанні міськради Оксана Савчук працювала головою постійної депутатської комісії з питань духовного відродження, науки, освіти, культури, молодіжної політики та спорту. Після обрання депутатом минулого скликання вона разом з колегою по фракції і однопартійцем Михайлом Сеньківим у 2011 році заснували дві компанії, які регулярно освоювали кошти в сфері ЖКГ міста, – ТОВ "Гендлярка" і ТОВ "Комунальні інвестиції". У 2014 році "Гендлярка" поза конкурсом отримала дозвіл на облаштування 9 зупинок громадського транспорту (в тому числі й закладами торгівлі). 

 

Попри резонансні призначення в державних органах та органах місцевого самоврядування не варто забувати і про громадські організації, де також відбулися деякі зміни. Зокрема, неабияку дискусію серед жителів Прикарпаття викликало призначення Андрія Подільського керівником обласного осередку Правого сектора замість зятя Дмитра Яроша Василя Абраміва.

 

Андрій Подільський

Таке рішення керівництва ПС стало для всіх несподіванкою. В свою чергу, Василь Абрамів пояснив, що він бере участь у бойових діях на сході України і, вочевидь, керівництво вирішило, що там він буде корисніший. Разом з тим прихильники Правого сектора Прикарпаття зазначали, що оскільки Андрій Подільський не воював у зоні АТО, йому буде важко працювати із тими, хто пройшов пекло.

 

Чи буде плідною робота всіх вищезгаданих осіб покаже час, а про нові призначення ми Вас обов’язково повідомимо. Насамкінець, хочемо побажати читачам Фіртки тільки добрих новин і позитивних вражень у 2016 році.

 

Ірина ГАВРИЛЮК


04.01.2016 Ірина ГАВРИЛЮК 1688 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1970
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1868
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1862
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5529 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2157 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1515

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

750

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

803

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1005

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1008
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1775
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3687
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10263
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26154
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10191 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7719
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

906
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

214
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

268
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

387
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1286
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

890